geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4043. Malomkőpark az Aranyásók útján (GCKOMA)
Ez malomkő lett volna
Ez malomkő lett volna
Aranyásók útján
Aranyásók útján
Elsőként a lyukat fúrták ki
Elsőként a lyukat fúrták ki
Malomkő-kezdemény
Malomkő-kezdemény
Moha mindenütt
Moha mindenütt

A láda valahol erre
A láda valahol erre
A Mária-táró bejárata
A Mária-táró bejárata
Állapot: "Turisztikai célokra felújítás alatt"
Állapot: "Turisztikai célokra felújítás alatt"
Itt már csak jobbra visz az út
Itt már csak jobbra visz az út
A pokol korlátja...
A pokol korlátja...
Felirat a falon
Felirat a falon
Izgalmas út
Izgalmas út
Nem kell kúszni-mászni
Nem kell kúszni-mászni
Újra kint
Újra kint
Szemüvegesek értik :D
Szemüvegesek értik :D
Kincsek a hegyikristály-lelőhelyen
Kincsek a hegyikristály-lelőhelyen

Szélesség N 48° 30,739'
Hosszúság E 21° 23,944'
Magasság: 553 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.07.07 10:12
Megjelenés időpontja: 2015.08.18 07:37
Utolsó lényeges változás: 2015.08.18 07:37
Utolsó változás: 2017.04.21 16:36
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 47
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A normál méretű 8x12 cm-es, henger alakú ládát a kőfolyás délnyugati felén, egy hársfa gyökerei alatt, kövekkel álcázva találjátok.A ládába TravelBug NEM helyezhető.

Ezzel a ládával az "Aranyásók útja" tanösvény három kevésbé ismert pontját szeretném bemutatni. A Kánya-hegyi kőfolyásból kialakított Malomkőparkot, az izgalmas Mária-tárót és egy titkos hegyikristály-lelőhelyet.
Ebből a Malomkőpark, ahol a láda is található, szabadon látogatható. A Mária-táróhoz és a hegyikristály-lelőhelyhez egy helyi lakos segítségét kell majd kérni, pont ezért az utóbbi kettő opcionális.

Ez a bizonyos helyi lakos Bartók József, akinél a Mária-táró kulcsa található, illetve ismeri a lelőhelyeket és szívesen tart előadást a helyszínekről. Ha mindhárom pontot szeretnétek felkeresni, vegyétek fel vele a kapcsolatot.

Bartók József
Telefonszáma: 06/30-855-7860
Email címe: telkimano@gmail.com


Megközelítés

Telkibányát Bózsvával összekötő útról a domb tetején kell letérni egy murvás útra.  N 48° 28,996' E 21° 23,397' [GCKOMA+Letérés]
Ahol az út eléri az erdőt, a sorompónál érdemes leparkolni.  N 48° 29,359' E 21° 23,456' [GCKOMA+Parkoló] Innen egy kellemes leaszfaltozott erdei út visz fel a Kánya-hegyre. A Mária-táróhoz itt kell letérni (azaz fel):  N 48° 30,142' E 21° 23,474' [GCKOMA+táró felfele]. Innen kevesebb, mint 1 km a táró bejárata.  N 48° 30,572' E 21° 23,405' [GCKOMA+Mária-táró]
Továbbhaladva az erdei aszfaltúton még 2 km-t kell talpalni a Malomkőparkig.  N 48° 30,758' E 21° 23,933' [GCKOMA+itt jobbra]
Az úttól nem messze található a GCARAN multi egyik pontja, a Teréz-táró. Érdemes oda is lekukkantani!

Kánya-hegy kőfolyás

A Kánya-hegy tetejének közelében egy olyan kőzettel találkozhatunk, melynek kemény kvarcit cementanyagába ágyazott, gömbölydedre koptatott kavicsok árulkodnak üledékes eredetéről. A kavicsok között nemcsak kvarcit és vulkánitok, hanem olyan metamorf kőzetek töredékei is előfordulnak, melyek a környéken nem ismertek a felszínről. Emellett a kőzetben felismerhető az a káliumdúsulással járó ásványos átalakulás, amely a. Kánya-hegy andezitjére jellemző.
Mindez azt jelzi számunkra, hogy a 12,5-13 millió évvel ezelőtti vulkánok között a mai Kánya-hegy még korántsem volt olyan kiemelkedő helyzetben, mint most Rajta keresztül folyt egy északról érkező folyó, amelynek kavicsos mederüledékéből cementálódott össze a mai konglomerátum. Kemény kvarcitcementjének kialakulásához valószínűleg hozzájárult az ércesedéssel egyidejű hidrotermális hatás. A konglomerátum alatt további folyóvízi üledékes kőzetek, például kereszt-rétegzett homokkő rétegei is fekszenek.
Van olyan vélekedés, mely szerint a konglomerátum tömbökre hasadása és az omladék létrejötte ugyanazon 1443-as földrengés terméke, amely a feljegyzett, legendás veresvízi bányaomlást okozta. Az omladék mindenesetre földtani mértékkel új-keletűnek látszik; a radarállomáshoz vezető aszfaltút fölött több olyan középkori horpa látható, melybe beszakadtak ezek a tömbök, fölöttük pedig a réteg eredeti helyzetében is megtalálható. Egyes aknák falán pedig ott van a vetődés nyoma.

Malomkövek

A kemény kőzetet hasznosították a középkori bányászok: ebből faragták az érczúzó őrlőköveit. Ezek kb. köbméteres nagyságú, kerekre formázott malomkövek voltak. A tömbök között több félbehagyott vagy elrontott malomkőkezdeményt is felfedezhetünk, közepükön a tengely számára kivájt lyukkal. Számos használt őrlőkő került elő az érczúzók környékéről, melyeket a telkibányai múzeum udvarán gyűjtöttek össze.

Verseny! Ki talál több malomkőkezdeményt a Malomkőparkban? Logba írjátok meg, hogy mennyit számoltatok :D

Mária-táró

A Mária-táró a Kánya-hegy nyugati oldalán kezdődik 517 m tengerszint feletti magasságban, keleti irányba.
20 méternél metszi a Lobkowitz telért, mely limonitos és kaolinos telérkitöltésű és nemesfém tartalma 7g/t arany, 53,4 g/t ezüst, és a telér anyagszegélye vas oxidot és 1.25 g/t Au (arany), 9.15 g/t Ag (ezüst) nemesfémet tartalmaz. Az alapkőzet limonitos, kálimetaszomatizált szubvulkáni andezit, a telér szélein hidrotermális, kovás breccsa.
A 30-120 cm-es Jószerencsét telért 198,4 méternél éri el a táró. A telér 30° csapású és DK-i dőlésű. A meddő vas oxidos agyag, mely nyomokban ezüstöt tartalmaz. A 18. században egy alsó-magyarországi bányamértéknyi területre (51478.8 m2) kitermelési engedély létezett a Jószerencsét telérre, a korabeli minőségi adatok szerint az átlagos aranytartalom 19.25 g/t volt. A Jószerencsét telér vakaknája egyéb szinteket is feltárt 487-től 418 méteres tengerszint feletti magasságig. 418 méteren, a Veresvíz altáró szintjén volt a táró eredeti vége. A telér az aknában 68° keleti dőlésű. 1921-ben az aknát 486 méterig meddővel feltöltötték, de felső 30 méternyi, még nyitott részét 1987-ben dokumentálták s bebizonyult, hogy a mélységgel a kovás meddő telér agyagosra vált. Egy 1845 évi térkép alapján a Jószerencsét telér 480 m hosszú, ezt az 1950-es években 300 méterig kitakarították, ahol ferdén végződik, szóval nem lehetett csapás menti vágatkijárata.
A Mária-táró eléri a Jupiter telért is, ami déli irányba 300 m hosszan bejárható. Több fejtés, támaszték maradványok találhatók, melyek a 20-60 cm széles, kovás telér kitermelésének nyomai. A Jupiter telér átlagos nemesfém tartalma 7.1 g/t Au és 294.8 g/t Ag. 1987-ben mintákat vettek ebben, bányaszakaszban, ezt összehasonlították a Jupiter telér felszíni kibukkanását kitermelő horpák meddőanyagából vett mintákból, mindez egy kéményszerű formában történő nemesfémdúsulást bizonyít a telér csapása mentén.
A Jupiter szellőző aknát ezen a szakaszon vájták kálimetaszomatiton át 573 m tengerszint feletti magasságból a Mária-táró 56 m-es mélységű szintjéig.


Fejlámpa vagy szentjánosbogár és egy meleg pulóver ajánlott a táró bejárásához.


Hegyikristály-lelőhely

A hegyikristály a kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt "kristallos"-nak, azaz jégnek.

A gyűjtők által leginkább kedvelt kvarclelőhelyek a Sinta-tető és a Kánya-hegy környékén találhatók, melyek hidrokvarcit-telér-feltárásaiból nagy mennyiségű, jó minőségű kvarcváltozatok (elsősorban hegyikristály) kerülnek elő. Kevesen tudják, hogy a kora középkorban a Sinta-tetőn is intenzív nemesfém kutatás és termelés folyt, a kvarcitteléreket több horpasor tárta fel, alattuk pedig a patakvölgyből induló tárókat hajtottak. Az itt termelt ércekről adataink nincsenek. A kvarckristályokra jellemzőek az érdekes zárványok (idegen ásványok, gázbuborékok, kristályvíz). Gyakran a felszínen kimállva is találhatók. A tufás kőzetben helyenként kabazit is előfordul.
Több lelőhely is található a Kánya-hegy környékén. Keressétek fel Bartók Józsefet, ő szívesen segítségetekre lesz a helyszínek megtalálásában.

Mi is az a torony a Kánya-hegyen?

Hatvanöt méter magas, húsz méter széles betontorony a zempléni erdők fölé magasodik Telkibánya határában, a Kánya-hegyen.
Hivatalos megnevezése szerint légtérrezonancia-figyelő, katonai híradás-technikai objektum.
A hegytetőről húszemeletnyi magasságba nyúló építmény jól látszik a környező településekről, így például Hollóházáról, Füzérről, Kékedről és Bózsváról, tiszta, napos időben még a negyven kilométerre eső Novajidrányból is észrevehető.
Építése, mint a többi, hasonló katonai objektumé, igen nagy felháborodást keltett. Ha érdekel a téma, további infók itt...

Egyéb infók

Telkibánya a Hazahúzó c. műsorban
Kánya-hegy kőfolyás
Mária-táró
Telkibánya környéki bányakutatások - 2007
Telkibánya - ékszerdoboz tele arannyal

Flag Counter

Jó ládakeresést kívánunk!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (28 db): környezet: 4.74 rejtés: 4.59 web: 4.76 átlag: 4.70

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
KP1965 2018.01.18 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. :) B-A-Z megyében még nem volt találatom! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Hegedüs Zsuzsa 2017.12.30 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Napsütéses időben, kellemes séta a műúton a lokátorig és vissza a parkolóba.
Közben láda keresés.
Malomkövet egyet láttam, az avar most biztosan sokat takar.
Köszi a rejtést.

IMG_20171230_112720IMG_20171230_115616
IMG__201712364__043823IMG__201712364__043955
nazso.oszan 2017.12.29 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
A Mária táró bejárásával kezdtük a napot. Nagyon jó kis túra volt. Sajnos, ködben mentünk a bánya felé, de ez bent a sok alvó denevér közt már senkit sem zavart. Felejthetetlen élmény volt. Ezután a kőfolyáshoz mentünk szélben, havasesőben. A hegyikristályokért később visszajövünk.
Köszönjük a rejtést.

20171229_10380120171229_104952
20171229_105148
20171229_124658 
szemlédi 2017.11.21 12:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Köszönöm a rejtést!

Csaba & családja 2017.11.01 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.58
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

dsnine 2017.08.31 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Isu 2017.08.26 14:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.68
Gyönyörű útvonal. Köszi a rejtést!

Judit és Béla 2017.08.11 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.27
Megtaláltuk.

stradic 2017.08.09 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.73
Megtaláltam

Ásványvadász 2017.07.27 15:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
A Kánya-hegy már régi ismerősünk, ahogy Telkimanó is. Itt még nem jártunk. Nagyon érdekes a kőfolyás.

fodor8peter 2017.07.21 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Érdemes volt végigküzdeni a tanösvényt, a kőfolyást benövő erdő pedig számomra pozitív meglepetés volt!

csbagi 2017.06.29 14:50 - Megtaláltam
6 napos zempléni - hegyaljai kirándulás, benne 80 km gyaloglás hegyen-völgyön, 22 ládatalálat.
Valahogy letértem a tanösvényről, és mivel a telefonos GPS-em csak irányt mutat, elég sokat bolyongtam, mire megtaláltam ezt a két közeli ládát.

ha2 2017.06.05 11:30 - Megtaláltam
Mesés helyeken a három napos Pünkösdi Zemplén túrán.
Ez a láda keményen igénybe veszi a kesser-térdeket.

Zergi 2017.06.05 11:30 - Megtaláltam
Fogtam!
Teréznél már voltunk, most feljebb kellett menni kicsit. Tetszett a nyíl-kezű bányász iránymutatása:)

IMG_2816IMG_2823
IMG_2825IMG_2829
IMG_2832 
ésKata 2017.06.05 11:29 - Megtaláltam
Pünkösdi 3 napos Zöldsportos túra alkalmából.

V_Gabor 2017.06.03 10:50 - Megtaláltam
láda oké
3at láttunk

Teréz táró felé a 150 méteren kettőnkön min. 10 kullancs mászott


Köszönöm!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

johnnycache 2017.05.16 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.40
Köszönöm az élményt! :-)

Hajo 2017.04.17 09:53 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

20170417_10530220170417_105314
pliptai 2017.03.19 06:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Köszönet a rejtésért!

zsorzs 2016.12.04 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.37
Tetszett a tó!
Már előző nap próbáltuk megkeresni, de az ajánlott parkolónál a táblán figyelmeztető feliratot láttunk: vadászat. Ma visszajöttünk.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (47 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu