geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4211. A pécsi székesegyház és környéke (GCPecs)
A székesegyház uralja a várost
A székesegyház uralja a várost
A nyugati homlokzat
A nyugati homlokzat
A déli homlokzat
A déli homlokzat
Talán ilyen volt a XVIII. században
Talán ilyen volt a XVIII. században
A Pollack féle átépítés a XIX. sz. első felében
A Pollack féle átépítés a XIX. sz. első felében
A baldachinos Szent Kereszt oltár
A baldachinos Szent Kereszt oltár
Cella Septichora Látogatóközpont
Cella Septichora Látogatóközpont
Cella Septichora
Cella Septichora
Sír a XX-as számú sírkamrában
Sír a XX-as számú sírkamrában
Ókeresztény Mauzóleum
Ókeresztény Mauzóleum
Ókeresztény Mauzóleum
Ókeresztény Mauzóleum
Bűnbesesés az Ókeresztény Mauzóleumban
Bűnbesesés az Ókeresztény Mauzóleumban

Ládatérképek:
Szélesség N 46° 4,661'
Hosszúság E 18° 13,451'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Baranya
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.org térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.10.18 11:40
Megjelenés időpontja: 2016.10.18 11:40
Utolsó lényeges változás: 2016.12.31 19:23
Utolsó változás: 2017.01.24 22:30
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Strombus
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 62 + 1 sikertelen + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A Cella Septichora falánál a környezetbe illő kb. 8x8x4 cm-es geocache-t keress!
Kérlek, tollat vigyél magaddal!
A magas falak, tornyok, fák miatt a koordináták ugrálnak. Ha a tetthelyen vagy, inkább a lábad elé nézz, mint a masinádat bámuld!


Gratulálok az első megtalálónak, Fairynek.


A láda mérete miatt utazókat sajnos nem tud fogadni. Ilyen célra ajánlom a közeli TB Hotelt.

Megközelítés
A történelmi belváros forgalomcsillapított övezet, behajtás csak engedéllyel, ezért legjobb ha gyalog vagy kerékpárral jössz. Sajnos a városfal körül sehol sincs egy nagyobb hely, amire azt mondhatnám, itt érdemes megállni, itt biztosan találsz helyet.


Magyarország nyolc helyszíne szerepel az UNESCO illusztris Világörökség listáján. Ezek egyike a pécsi székesegyház környéke, pontosabban a római kori város, Sopianae ókeresztény sírkápolnái.

Az ókeresztény sírkápolnák
Pécs római elődje, Sopianae fontos kereskedelmi utak találkozásánál alakult ki. A város a IV. században élte virágkorát, miután Valeria tartomány polgári közigazgatási központja lett. A római város a mai belváros helyén terült el, így kutatása nehézkes, és ezért van az, hogy szinte minden belvárosi építkezésnél római romokba ütköznek. A III. századi paloták, fürdők, szentélyek, középületek (feltárt majd visszatemetett) maradványai és a IV. századi ókeresztény temetői kápolnák adnak információt a város egykori jelentőségéről.
Az északi és nyugati római provinciák késő római temetőiben általában nem volt számottevő mennyiségű kőből épített temetkezőhely. Sopianae ókeresztény temetőjének a sajátossága, hogy itt nagyszámú ilyen építmény koncentrálódott. Vannak köztük kisméretű, családi sírkamrák és nagyobb közösségi sírboltok. Fokozza különlegességüket, hogy egy részük belső tere festett, bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített. A figurális és ornamentális falfestések gazdagsága Róma katakombafestészetéhez mérhető.
A sírkamra a tehetősebb családok temetkezőhelye volt. A kétrészes építmény földalatti része a kripta, ahova az elhunytakat helyezték téglasírokba vagy ritkábban szarkofágokba. E fölé emlékkápolnát (memoria, mausoleum) emeltek, amely szertartások helyszínéül szolgált.
Az első sírkamrát a XVIII. sz. elején a mai Nagy Lajos Gimnázium udvarán találták, erről azonban csak feljegyzések tudósítanak. 1782-ben bukkant elő az első olyan ókeresztény emlék, a Péter-Pál sírkamra, amely a mai napig fennmaradt. Mára 16 sírkamrát, több száz sírt tártak fel és az azokból több ezer késő római tárgyat hoztak felszínre a régészek.
2003-ban létesült a Cella Septichora Látogatóközpont, amelybe belépve nemcsak a névadó különleges alaprajzú és meglepően nagy méretű Hétkarélyos épület, hanem a Korsós sírkamra, a rendkívül díszes Péter-Pál sírkamra, a Nyolcszögletű sírkamra és a III. IV. XIX. XX. számú sírkamrák tekinthetők meg - 6 m-rel a mai talajszint alatt.
A látnivalók értelmezését jól segítik az érdekes kisfilmek. A labirintusszerű kiállítóhelyen, miközben belefeledkezünk az ókori csodákba, azért időnként érdemes felpillantanunk és az üvegfödémen kitekintve elhelyezni magunkat a XXI. századi térben.
Az újonnan kialakított látogatóközponttól alig 100 m-re 1975-ben bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleumnak nevezett épületre  N 46° 4,689' E 18° 13,405' 150 m [GCPecs+múzeum]. Itt ma a felszín fölött láthatók a temetőkápolna falmaradványai, alatta pedig megtekinthetjük a nekropolisz eddig ismert legnagyobb sírkamráját, amelyet valószínűleg a 370-es évek környékén építettek. Az eredetileg három szarkofágot rejtő kripta falai festettek voltak. Az északi falon megmaradt freskósorozaton gyakori korabeli ókeresztény ikonográfiák találhatók: Ádám és Éva bűnbeesése, Dániel próféta az oroszlánok vermében, végül az életfa motívuma. A keleti falat Krisztus szimbóluma, a görög khí és ró (X és P) betűk ligatúrájából álló krisztogram díszíti.

Bár az egyetemes kultúrtörténet szempontjából a sírkápolnák bírnak nagyobb jelentőséggel, az átlagembert inkább a székesegyház épülete nyűgözi le. Pedig csodát látnál, ha a Cella Septichorába bemennél!

A székesegyház
A pécsi püspökséget Szent István király alapította 1009-ben. Valószínűsíthető, hogy a püspökség első templomaként valamely ókeresztény kápolnát használták, nemcsak Szent István idejében, hanem már korábban is! Források beszámolnak arról, hogy a salzburgi püspök 870-ben templomot szentelt itt.
Feltehetőleg az ősi épületet jelentős mértékben bővíttette I. Péter (uralkodott 1038-1041 és 1044-1046 között), akit ezért több forrás (tévesen) a templom alapítójának nevez. Orseolo Pétert ide is temettek.
1064 húsvétján ennek a templomnak a falai között juttatta kifejezésre Géza herceg (a későbbi I. Géza, uralkodott 1074-1077 között) Salamon királlyal (1063-1074) kötött békéjét és helyezte fel a koronát bátyja fejére. Kézai Simon krónikájából tudjuk, hogy az ünnepséget követő éjszaka hatalmas tűzvész támadt, amely során "a harangok lezuhantak a tornyokból". Tehát a templomnak ekkor már volt tornya és harangja is, nem is egy!
A tűzvész után valószínűleg csak I. László (1077-1095) uralkodásának első éveiben kezdődött meg az újjáépítés. A munkálatok közel egy évszázadon át folytak.
A tatárjárás idején, majd 1299-ben ismét tűz pusztított, a dóm tetőzete és mennyezete megsemmisült. Az ezt követő felújítás során boltozatot kaptak a mellékhajók és megépült a Fájdalmas Szűz és a Corpus Christi kápolna. A falakat gótikus falképekkel borították.
1543-ban a török sereg harc nélkül elfoglalta a várost. A törökök a székesegyház nyugati részét dzsámivá alakították, többi részében élelmiszert, hadianyagot raktároztak. Hitük nem tűri az emberábrázolást, ezért megcsonkították a domborműveket, lemeszelték a freskókat.
A töröktől való felszabadulás után (1686) mire nagyjából rendbe hozták a törökök és a beszállásolt német katonák pusztításait, újabb csapás érte a várost. 1704-ben először Vak Bottyán kurucai, majd három héttel később a Habsburg-párti rácok támadtak Pécsre. Ágyúgolyóiktól beszakadt a templom főhajójának boltozata. Öltek, raboltak, a két támadás során a lakosság harmada (1 007 fő) vesztette életét.
A XVIII. sz. elején a háborúk okozta sérülések kijavítása mellett lényeges átalakításokat is végeztek, például ekkor nyitottak a déli homlokzaton egy kaput.
A XVIII. sz-ban jelentkező statikai problémákat új kápolnák és teherhárító ívek építésével próbálták megoldani, de nem jártak sikerrel. 1805-re oly súlyossá vált a helyzet, hogy az épület teljes átalakítása mellett döntöttek. Az átépítésre a másik indok a templom egységtelen külseje volt. A különböző korokban végzett felújítások össze-vissza alakították az épületet, tornyai is különböző magasságúak voltak.
1805 és 1831 között Pollack Mihály egységes köntösbe foglalta az épületet, amely azonban ebben a formában alig 50 évet ért meg. Pollack a homlokzatokat klasszicista és romantikus stílusban alakította át. A tornyok kb. 40 méter magasak és bástyaszerűen záródóak lettek. Köztük a hosszanti oldalon mellvédfalat húzatott, ezzel hangsúlyossá téve a déli oldalhomlokzatot.
A nagyvonalú megoldás egy püspöki templomhoz méltó arculatot adott, azonban a statikai problémákat nem oldotta meg, ezért 1877-ben Dulánszky Nándor megyéspüspök megbízta Friedrich von Schmidt osztrák építészt, hogy a millenniumra készülve tervezze át a templomot úgy, hogy annak statikai gondjai megoldódjanak, és mind tömegében, alaprajzában és részleteiben is az Árpád-kori székesegyházra hasonlítson.
Az építkezés 1882-ben kezdődött meg a berendezés: oltárok, szobrok elbontásával, kiárusításával. 1883-ra már csak a négy torony visszabontott torzója állt, a teljes templomot lebontották, csupán a középkori alapfalak és az altemplom maradt meg. Évszázados művészeti értékek mentek veszendőbe.
Az új templomot 1891. június 22-én fényes ünnepség keretében, Ferenc József, a pápai követ és az egész magyar püspöki kar jelenlétében szentelték fel. A neoromán stílusban újjáépült székesegyház három hajós, kápolnasoros, sík mennyezetű és négy tornyos bazilika. Belsejének gazdag díszítése a historizmus jegyében született. A hajókban a falfestményeket az osztrák Karl Andreä és Moritz von Beckerath, a kápolnákban Székely Bertalan és Lotz Károly készítette.
Nagyjából ezt a XIX. század végi állapotot tükrözi a székesegyház mai képe. Igazi különlegessége a négy torony, amely jellemző volt az Árpád-kori nagyobb templomokra, de mára nemcsak a tornyok, a templomok is eltűntek (lásd pl. Székesfehérvár). Ismereteim szerint Európában középkori eredetű négytornyú templom a pécsin kívül jelenleg csak a bajor Bambergben áll. Története hasonló a pécsiéhez, érdemes utánaolvasni.

Hasznos információk:
Az ókeresztény sírkápolnák nyitva tartása és belépti díjak
A székesegyház nyitva tartása és belépti díjak
A pécsi püspökség egyéb pécsi látnivalói: püspöki palota, kincstár, kőtár, dzsámi
Szentmisék rendje a székesegyházban

Hátha érdekel:
Világörökségek aktuális listája (angol nyelven)
Magyarország világörökség helyszínei
A bambergi dóm

Források:
Pécsi ókeresztény sírkamrák
Székesegyház


Ládatörténet:
2002. 03.14-én KiVi elrejtette a most bemutatott helyszínre a geocaching.hu 123. ládáját, ami Pécs első ládája és a második magyar mikroláda volt. Az utóbbi években a láda sokat betegeskedett, végül rejtője 2016. 10. 10-én megszüntette. Ez a láda 1772 megtalálást ért meg, átlagos értékelése 4,52 volt.
2016. 10. 18-án a megszüntetés miatt megjelent Strombus gondozásában, chuck-norway .com-os játékostárssal kooperációban a geocaching.hu-n az új láda.
2016. 12. 31.: Az október 18. óta immár harmadszor tönkretett ládát ismét pótoltam. Érdekes, hogy februártól októberig, amikor a láda csak a .com-on szerepelt, egyszer sem esett baja. :-(
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (36 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.73 web: 4.88 átlag: 4.83

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
szekat 2017.02.25 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Husky_kutya 2017.02.25 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

geri83 2017.02.23 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. "Drive in" munka közben. Csak simán ott hevert a földön, egyből kiszúrtam, visszarejtésnél jobban eldugtam. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

gliderVIK 2017.02.18 13:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Sikerült kettőt is megtalálni. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

esztelneki 2017.02.17 15:21 - Megtaláltam
Remek rejtés de azért megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3f] [wapon beküldött szöveg]

acsocso 2017.02.12 19:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Ezt a ládát ma mindenképpen meg szerettem volna keresni, és nagy nehezen sikerült is hála a rejtő telefonos segítségének :)

A rejtés 5* :)

masterzed 2017.02.12 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Szuper rejtés, kerestük egy darabig! :) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

BouLache 2017.02.04 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
... nos igen, ez ismét egy színvonalas Strombus-rejtés. Éppen ezért sokáig halogattam a felkeresését, annak ellenére, hogy sokszor megfordulok a belvárosban. Nem akarom leleplezni a rejtés ötletességét, de talán annyit segítek, hogy deja-vu érzésem volt a GCTud után... :D Szóval, aki már járt a Tudásközpont előtt az tudja, mit nézzen! ;)

new 2017.01.29 11:25 - Megtaláltam
:-) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

ndavid42 2017.01.21 16:52 - Megtaláltam
[:1005:]
ok \o/

sereszaki 2017.01.21 16:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.88
Tegnap este megpróbáltuk megkeresni,de a sötétben nem sikerült. Ma délután viszont igen. Tényleg igen jó rejtés! :-)

kobcikrajci 2017.01.11 13:06 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.54
Téli csúszkálás a havas burkolaton, ami külön élmény a már ismerős látnivalók mellett. Nem szoktam szerencsés lenni a furmányos városi rejtéseknél, de erre azonnal ráhibáztam! :)

vakond87 2017.01.09 18:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Mai utolsó láda, a leírás sokat segített. Köszönöm a rejtést!

monguz 2017.01.05 18:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Ritkán értékelek egy ládát tripla ötösre, de most ha tehetném, a rejtésre csillagos ötöst adnék! Pécsi lévén a környezet egyértelmű, a rejtés vér profi, a webes megjelenés pedig igen részletes, tájékoztató és kedvcsináló is egyben mindenkinek, aki először jár itt. Csak halkan aggódnék még egy cseppet a ládáért: kíváncsi kölykök vagy éppen a parkot karbantartók is könnyen megtalálják. Én egy picit odébb, jobban elrejtettem volna, de ez talán már csak szőrszálhasogatás, a kivitelezés ritka precíz és ötletes. Strombus, gratulálok, ügyes vagy! És megszállott ;) Ja, Pilis50-nek pedig jobbulást kívánok.

foxfoxfox 2017.01.03 07:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Október óta két alkalommal is jártam már itt az új találat reményében, majd rájöttem, hogy - talán a nagy forgalom miatt - egyelőre kérészéletűre sikeredett a rejtés. Most nagyon megörültem, hogy ilyen gyorsan meggyógyítottad a ládát és egyből le is csaptam rá. A rejtés nagyon profi, köszönöm és a boldog új év mellé új és izgalmas megtalálásokat, élményeket kívánok!

Strombus 2016.12.31 21:04 - Egyéb
Neked is boldog új évet, kedves Pilis50!

Logod valóságtartalmára nem kívánok kitérni, hisz szinte minden mondatot hazugság, ferdítés vagy rágalom. Ezek megcáfolására, elmagyarázásra nem szeretnék időt szánni, leveleztem én már Veled eleget.

Amikor beteg ládát találsz, fordulj az illetékes ládadokihoz bizalommal. Egyéb, ládákkal kapcsolatos észrevételedet pedig javaslom, hogy az elnökség felé tedd meg! A ládaoldalakon fröcsögés nem túl hatékony. (Viszont elég mulatságos.)

Pilis50 2016.12.31 10:54 - Egyéb
Ezért kár volt 'ellopni' a ládát, hogy két hét után ne lehessen jelszót találni. Ne kelljen kuncsorogni a megtaláltam log-ért - amit vagy megadnak - vagy napokat kell érte várakozni. Ez az állapot eddig is "kereshető" volt.

Sajnos az új rejtő semmit nem tett a helyszínnel és a ládaoldallal (azon kívül, hogy saját jogon elöször betegre tette - majd megszüntette az egyik legrégebbi baranyai rejtést - ezután mivel nem volt ott láda - beadott oda egy "saját kútfőből kitalált" tervet)- ezért kár elautózni az ország másik végéből egy azonos helyen eldugott beteg 'ládáért'.

Legjobb lenne visszaadni az eredeti tulajdonosának - Kivi mesternek, vagy keresni neki egy arra alkalmasabb gazdát - így semmi értelme a rejtésnek.

Kérem a ládászok nevében egy hathatós beavatkozást, illetve az ilyen ládalopások megelőzését ..... :-((

Umbia 2016.12.18 15:50 - Megtaláltam
Hosszas keresgélés után megtaláltuk, "kibelezve". :/
Kérem a jóváhagyást, és a geocache vizsgálatát! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: Strombus, 2016.12.18 23:57]

Krisztián1988 2016.12.17 18:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.78
Húúúú,sokadik nekifutásra,de meglett!!! Nagyon jó rejtés,Köszönjük!

znasz 2016.12.10 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Köszi az ügyes rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (65 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu