geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
656. Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke (GC400B)

Az eltűnt erdő az égből...

Az eltűnt erdő az égből...

... és a földről

... és a földről

A fa (2003)

A fa (2003)

Közelebbről...

Közelebbről...

Korona

Korona

A másik oldal

A másik oldal

Cincérbogár

Cincérbogár

Kultikus ősi bejegyzés egy juhásztól...

Kultikus ősi bejegyzés egy juhásztól...

...és egy másiktól is

...és egy másiktól is

2008 - a vég kezdete

2008 - a vég kezdete

2009 - fél korona

2009 - fél korona

2010 - alig hajtott

2010 - alig hajtott

2011 - a teljes pusztulás

2011 - a teljes pusztulás

2012

2012

2013

2013

2014

2014

2015

2015

2016 - a bicikli érzékelteti a méreteket

2016 - a bicikli érzékelteti a méreteket

Az eredeti ok még mindig látszik

Az eredeti ok még mindig látszik

Az óvott utód - sokára lehet csak méltó

Az óvott utód - sokára lehet csak méltó
Szélesség N 46° 56,175'
Hosszúság E 17° 36,605'
Magasság: 320 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.27 17:00
Utolsó lényeges változás: 2017.10.14 09:22
Utolsó változás: 2019.11.06 11:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, SP, LG
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Megtalálások száma: 315 + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


KIVONAT:
Valódi ládát keress a kidőlt törzs keleti oldalán, középtájt, térdmagasságban. Pótjelszó az egykori tájékoztató táblán.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


A fa utolsó évei

Ez a láda 2003-as eredeti kihelyezésekor az akkor még kifogástalan állapotú, különleges szépségű ősbükk bemutatására készült - majd az évek alatt sajnos pusztulásának krónikásává is vált (ahogy ez a gyenesdiási fa esetében is történt). A megtalálók bejegyzéseiből, fotóiból jól követhető, ahogy több száz éves története végén éppen ebben az időszakban száradt ki, majd anyagának fokozatos pusztulásával 2016. tavaszán ki is dőlt. (De legalább jól dokumentáltuk: egy ilyen történet követése - szóljon az bármiről - nagyon szép szerepe egy rejtésnek.)
A történetnek viszont a halál nem feltétlenül a vége, csak egy állomása. 2016. májusában, amikor a láda tematikus átalakításáról, esetleg felszámolásáról kellett döntenem, a helyszínen annyira megindítónak találtam a földre zuhant, romlásában is monumentális testet, a körülötte megváltozott környezetet, a fa emlékét, hogy a sok évnyi virtualitás után inkább még valódi ládával meg is erősítettem a rejtést - lényegében az eredeti helyen, a webanyag fejlesztése mellett. Továbbra is nyitott a tematikus bővítés lehetősége, de a fa történetét halálával is, önállóan is elég erősnek tartom egy ládához.

Erdőirtás

Éghajlatunkon a természetes zárótársulás az erdő: emberi bevatkozás híján az anyatermészet idővel mindent beerdősítene. A kultúrtájban viszont az erdők leginkább az egyéb célokra kevésbé használható hegyvidékeken maradnak meg - ezek nagy részét is szisztematikusan művelik. A Káli-medencét északról határoló fennsík megkapó szépségű zöld lankái is erdőirtás eredményei, melynek ezen a magasságon szokatlanul nagy kiterjedése a műholdképen is feltűnő.
Ezen erdőirtás egyetlen élő tanújául hagyta meg fánkat az utókornak a források szerint a terület egykori gazdája, a Halász-család. (Az egykori tájékoztató tábla az erdőirtás kapcsán a "múlt század második feléről" beszél (immár a kétezres években), de az erdőterület családi magántulajdonként való említése inkább a XIX. századot valószínűsíti.)

A 400 éves bükk és emléke

A vizsgálatok szerint fánk a XVII. század első feléből származhatott, így - fentiek szerint - jó kétszáz éves, impozáns példány lehetett már, mikor túlélőként egyedül maradt, hogy még közel két évszázaddal később, a kétezres évek elején is a tekintetet messziről vonzva álljon a mezőn - mintha hívná a fáradt vándort a Balatonhenye-Kapolcs földút mentén: gyere az árnyékomba, pihenj meg!

A bükkerdőt jellemzően magasra nyúló, sima, egyenes törzsek oszlopcsarnokaként ismerjük, de a magányos példányok masszív oldalágakat, impozáns, szétterjedő lombkoronát növesztenek - mint ez is.
Utolsó, hivatalosan feljegyzett körmérete 2009-ből 564 cm. A hatszázasok elit klubjába ugyan végül soha nem lépett be, de látványos, különleges szépségű, szabadon terjeszkedő lombkoronájával, ágszerkezetével, környezetével, az azt uraló impozáns helyzetével sokan az egyik legszebb hazai bükkfaként tartották számon. A mindezen tényezőket figyelembe vevő ún. Nadler-pontozás szerint (Pósfai György: Magyarország legnagyobb fái c. könyvének függeléke nyomán) a bükkök között ez volt az első helyezett.

Aki látta egészségben, nyári lombjában, az érezhette különlegességét, kisugárzását, a hely szellemét - hogy újra és újra el kell ide látogatni. Az első években a 2003. nyarán kihelyezett geoláda naplófüzete sok kedves bejegyzést őrzött meg véletlen megtalálóktól is: turistáktól éppúgy, mint az itt legeltető juhásztól.

Viszont már a doboz történetére is baljós árnyak vetültek: a geoládát többször cserélni kellett - méghozzá nem egyszerű elveszés, hanem láthatóan módszeres, visszatérő, rossz szándékú rongálás miatt. A láda sorsa ezek miatt két év után a virtualizálás lett.
Mindebből már sejthető volt, hogy rossz szándékú vandálok is járnak erre, akiknek a figyelmét szintén magára vonta a fa. A villámcsapásnál ugyanis valószínűbbnek látszik, hogy 2008-ban a törzs belsejében az égési nyomokat oktalan emberi pusztítás okozta. Minden jel szerint ez vezetett két év alatt a fa kiszáradásához: a bejegyzések és a fotók tanúsága szerint 2009-ben a korona nagy része már elszáradt, és 2010-ben hajtott gyengén utoljára. 2011-ben már halott volt, de a korhadó anyag még önmaga emlékműveként dacolt az elemekkel. Az évek alatt aztán leszakadtak a roppant oldalágak, míg végül 2016. tavaszán az addigra már szinte teljesen lagallyazódott törzs is kidőlt. (Utólagos engedelmükkel a játékostársak fotóiból is válogattam a kronologikus áttekintéshez.)

Így tűnt el vele végül az a régi-régi erdő is, melyből annak idején megmaradt. Akármi vezetett is ide, bármennyi is lehetett volna még szerencsésebb esetben hátra, a történet a végével együtt kerek, megindító és tanulságos annyira, hogy ha magát az élő fát már nem tudjuk, akkor helyette ezt a történetet mutassuk meg a ládával. Benne a fa szívszorongató hiányával, az emlékére telepített utóddal, és a kultúrtához szokott szem számára egyre csúnyácskább, elbokrosodó mezővel - az élet sajnos és szerencsére nem mindig a mi esztétikai szempontjaink szerint folytatódik. Az egykor legeltetett szépséges rét eltűnése olyan kísértetiesen esik egybe a fa pusztulásával, hogy nehéz nem összefüggést látni: talán épp az ő szelleme és árnyéka kellett ahhoz, hogy a juhász és a nyáj is szívesen időzzön itt, így pusztulása közvetlenül is akár hektárnyi területekre lehetett azonnali hatással.

Megközelítés

Két kiemelt megközelítési mód ajánlható: egyik Balatonhenye, a másik Kapolcs felől. A cél a kettejüket összekötő, kb. 5 km hosszúságú, sárga turistaút kb. felénél van: Balatonhenyétől akár kerékpárral is jól járható, és könnyen követhető, Kapolcsról terepileg kicsit nehezebb, és rosszabbul jelzett az út. Viszont elsősorban nem is ez dönt, hanem az érkezési irány, és a további tervezett úticélok (esetleg geoládák), mivel a két említett falu közúti távolsága a dombvidéket kerülve közel 35 km.

a) Balatonhenye felől

A Káli-medence északi peremének eldugottabb, csendesebb, ám szintén igéző szépségű zsákfalucskája Balatonhenye. A turisztikailag felkapottabb középső részekről ide már ritkábban vetődik turista, pedig érdemes. Köveskálról indul ide az egyetlen aszfaltos közút.
A falu északi végén kellemes pihenőhelyet és parkolási lehetőséget is találunk. Innen indul tovább észak felé Kapolcsra a S turistajelzés, mely célunkhoz vezet - gyalog vagy kerékpárral. (Az autó képességeitől és vérmérséklettől függően megfelelő időjárási körülmények mellett innen nem lehetetlen az autóval való továbbhaladás sem részben vagy egészben a célig, de felelősen azért nem merném ajánlani.) Az út a történetben is említett erdőirtáson, nyílt terepen vezet, enyhe, kerékpárral is teljesíthető emelkedéssel, eleinte kővel szórt, később földúton - kb. 2.5 km.

Aki vonzódik az öreg fákhoz, Balatonhenye közelében egy másik komoly bükköt is talál.

b) Kapolcs felől

A hagyományos nyári fesztiváljáról jól ismert Kapolcs a Tapolca-Veszprém közúton jól megközelíthető. Innen a S vagy a S+ jelzéseken lehet a célhoz jutni - erdei sétával. Előbbi (kb. 2.5 km) rögtön az elején a Királykőig (GCMUVL) le is küzdi a szint túlnyomó részét, utóbbi (kb. 2 km) hosszabban, de egyenletesebben emelkedik.

Rejtés

A nagyjából dél felé kidőlt törzs keleti oldalán, középtájt, térdmagasságban (a törzs anyagában) hagyományos, normál méretű doboz található.
Az eddigi virtuális jelszó pótjelszóként működik tovább a pár méterrel dél-keletre ültetett utód mellett, az ide áthelyezett, egykori információs tábla alsó élén ( N 46° 56,157' E 17° 36,615' [GC400B+pótjelszó]).

Ládatörténet

Az eredetileg 2003. nyarán kihelyezett doboz 2004. ill. 2005. nyarán is sajnálatosan, módszeres pusztítás nyomán megsemmisült.
2005-től virtualizálva működött.
2016. májusában a fa pusztulása után újra valódi láda került a fa maradványaihoz, és a webanyag is megújult.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (200 db): környezet: 4.44 rejtés: 3.88 web: 4.23 átlag: 4.18

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Kókány_művek 2020.03.22 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, szép fa lehetett. [Geoládák v3.3.2]

goriszták 2019.11.17 17:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

laszloistvan 2019.10.27 09:15 - Egyéb
Pirkanc 48 (54 :-)) túra közben pótoltam a ládát. A vegetáció most kényelmesen elviselhető szintű és darazsak sincsenek - a fa anyaga tovább korhad, porlik. Az utód csak lassacskán növekszik, de mellette a korhadó táblán a tartalékjelszó tökéletes állapotú. Nagyon jó kis őszi túra volt - örültem, hogy ide is újra eljutottam.

Jenci&Timi 2019.09.18 12:07 - Megtaláltam
Ládát nem találtam meg
Viszont a fa törzs tele van lodarazzsal [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.09.18 20:56]

Feci 2019.08.16 22:25 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk a ládát,mindent benőtt a gaz és a fa is kezd teljesen szét korhadni.A pót jelszót sem sikerült mert a táblának is csak a vázát találtuk.Kérlek a mellékelt kép alapján fogadd el.

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.08.26 05:55]

IMG_8160IMG_8147
matyaspeter 2019.07.31 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csak a pótjelszó lett meg, a fánál nagy a fű meg a bozót. [Geoládák v2.2.5]

kasap 2019.07.27 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Butchman-al. Csak a pót lett meg. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

Butchman 2019.07.27 12:02 - Megtaláltam
A doboz nem lett meg. Sajnos jelenleg 4 feletti a terep nehézsége. 2 méteres csalán, lódarázsfészek várja a látogatókat. Annak ellenére hogy az utód 4 méter körüli magas, még őt sem volt könnyű megtalálni. Segítségként itt a koordinátája. Hátha valaki olyan béna lesz mint mi Kasap barátommal voltunk. :)
Pótjelszó: N46 56,161 E17 36,614

IMG_20190727_120241 
vanek01 2019.07.21 15:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Kapolcsról mentem fel, kellemes túra. A már szinte teljesen szétkorhadt fatörzset teljesen benőtte a csalán és különféle szúrós bokrok, talán bozótvágó késsel lehet megközelíteni a ládát. A tájékoztató tábla a pótjelszóval is lassan követi a fát a végső enyészetbe, de némi bóklászás után meglett.

nóri269 2019.07.09 16:50 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.4]

idrisi 2019.05.18 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bothox 2019.04.22 13:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.51
Koszonjuk a rejtest es az emlek allitast!

emiGrant 2019.04.21 13:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Ez volt húsvéti második kirándulásunk és egyben az utolsó. Mivel beteg és vak kiskutya meg egy 3 éves kisfiú is volt velünk, így kocsival mentünk Henyére és onnan gyalog elvileg a sárgán. Sajnos olyan tehetségtelenül voltak kirakva a jelzések, hogy ahol balra fordult a jel, ott rossz irányba festették fel és egy nagy bokor mögé, így nem csoda, hogy rossz felé mentünk. Ugyanakkor ez a malőr szerencsésnek bizonyult a végén, mert így nem ugyanott kellett visszajönnünk, mint ahol oda mentünk volna. A plusz km úgy kb. 1 lett, és így is 7km alatt maradt az egész túra. A fán sírtam, már amikor olvastam a történetét, akkor is, de a helyszínen ez igazán tragikus volt. Hála Istennek a gyerek nagyon örült az üveg golyónak a ládában, így inkább mosolyogtunk, mint szomorkodtunk. Visszafelé egy nagyon mogorva, sőt goromba traktorosba ütköztünk, aki amikor jó messziről lefotóztam a traktorját a gyereknek, kikérte magának, hogy őt fotózzam és nagy szónoklatot tartott. Rögtön kitöröltem a képet, de még akkor is kekeckedett, úgy hogy otthagytuk. Maga a túra nagyszerű volt. Két teljesen különböző képét láttuk a henyei fennsíknak, odafelé erdő és lankás, visszafelé maga a nyílt fennsík a nagy mezőkkel voltak csodásak. Nagyon jól éreztük magunkat és farkaséhesen estünk be a kapun mire hazaértünk. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
bati.hu 2019.04.19 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam!
pár évvel megkéstem hogy életben lássam. Valahogy kiesett a családi gyalogtúra távolságból. A bringás túra útvonalaink pedig nem érintették.
Mivel ezen a hétvégén nem jött össze a társaság, viszont kiváló idő ígérkezett , így gondoltam egyet és felfűztem a saját karbantartandókat meg a környező hiányzó ládákat.
Lett is belőle egy 100as karika :-)
Kabhegy és a GCNEKE felől jöttünk egy jó kis lejtővel aztán sör híján a Kiskút forrás vizével feltöltődve megmásztuk a kapolcsi domboldalt.
Rácsodálkoztunk a dombtetőn lévő tavakra is. A bükk még így kidőlve is rendes méretű. A törzsben lódarazsak is laknak úgyhogy óvatosan a kutatással. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

kellerla 2019.03.17 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

Hörcsög 2019.01.04 13:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.95
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.1g]

roko1821 2018.11.11 16:25 - Megtaláltam
köszi

csattila87 2018.11.11 16:25 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

kay-d 2018.11.03 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

N.Zs. 2018.10.05 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Kapolcs felől érkeztünk a fához. Remek választás volt, tetszett az oda vezető út és végül a Henyei fennsík is. A ládaoldal is tökéletes. A játékostársak fotóiból készült válogatás jó ötlet volt a kronologikus áttekintéshez. Erre való egy-egy ládaoldal. A láda rendben a helyén van, a kidőlt törzs közepénél talajszinten.
Oda-vissza kellemes 4,4 km volt 136 méter szintemelkedéssel.
Hálás köszönet!

parkoló lehetőségfennsík
a fa a rejtekkelIMG_1331
IMG_1334IMG_1335
IMG_1338IMG_1340
IMG_1341 
szollosi73 2018.09.09 12:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.12
Megvan!
Balatonhenye felől sétáltam el a fához, illetve ahhoz ami maradt belőle. Kellemes séta volt, kevés szinttel. A kidőlt fatörzsben kerestem a ládát, de az egyik részébe darazsak költöztek, így kis idő után feladtam és a pótjelszót olvastam le inkább a tábláról.
Köszönet.

Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 001Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 002
Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 003Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 004
Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 005Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 006
Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 007Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 008
Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 009Henyei fennsík - a 400 éves ősbükk emléke 010
Zugi 2018.06.30 19:00 - Megtaláltam
A környék általam beszürkített ládái után már csak ez "feketéllett", így tavaly óta vártam az alkalomra, hogy levadásszam. E hétvége nem épp strandidő a Balatonnál, így ideálisnak tűnt egy nagyobb sétára is. Azt már korábban is néztem, hogy a szóba jöhető mindkét irányból is hosszabban kell hozzá gyalogolni.

Tavaly a GCMUVL-nál járva majdnem útba is ejtettem Kapolcs felől, mert láttam nincs annyira távol, de akkor mégis más volt a terv, így meghagytam ezt délről támadósnak, mivel balatonakali bázisomtól ez van közelebb. Tehát ma elindultam Balatonhenyére. Talán utolsó olyan balatonfelvidéki település ahol még nem jártam. Itt sem csalódtam, hozza a környékre jellemzőt: idilli táj, békés kis falu. Egy kis darabon kocsival még rámentem a földútra, hogy a több km-es távot némileg csökkentsem, de sokáig nem mertem, mert a napok esőzései után víz is volt néhol, és féltem nehogy beragadjak valahol, ahogy éppen 2 hete jártam, mert ott traktorral kellett kihúzni a kocsim a felázott talajról :)
A táj nagyon szép, a Balaton ugyan nem látszik, de mégis változatos. A ládáig tartó bő 2,5km során nem kell erdőbe bemenni, mégis megannyi nyulat, rókát volt alkalmam megfigyelni. Egyedül csak egy magasfeszültségű távvezeték rondít bele a tájba, nem is értem miért a legszebb helyeken kellett ezeket vezetni.

Végül megérkeztem a ládához, vagyis az egykori fához. Hogy őszinte legyek, most már igazából a kis túrázáson kívül nem sok értelme van idejönni. Nézegettem a régi képeket és sajnálom, hogy nem jöttem ide korábban, amikor még ereje teljében állt a fa. A környezetet látva csodálatos lehetett. A környéken jártam évekkel korábban a GCD400 ládánál a dörgicsei öreg tölgynél, remélem az még megvan, de a környezetéből ez az egykori bükk igazán egyedülálló módon tűnhetett ki.

A ládát azonban sajnos nem sikerült megtaláljam. Egyrészt a kidőlt és erősen amortizálódó törzset eléggé benőtte már a dzsindzsa. A feltételezett ládahelyen is csalános állta már utam. A pót jelszó helyének jelzett egykori információs táblát is kerestem, az is erősen amortizálódik, mást nem találva feltételezem a fotóimon is látható tábla maradványról van szó, de azon sem leltem jelszót.

A képek alapján így rejtői elfogadást kérnék szépen!

Elmondható, hogy az út ebből a irányból mindenképp gyalog ajánlott. Én biciklivel sem próbálkoznék hacsak nem extrém terepbicajos valaki. Gyalog viszont rendben van, a zöld járható magasságú az út során. Nagyon sok a magasles a környéken, nagy vadászélet lehet arra, de az egész út során senkivel sem találkoztam, igazi zarándokos, természetközeli érzés volt. :)

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2018.07.02 13:48]

Image120180630_185920_resize
20180630_185922_resize20180630_190126_resize
20180630_190459_001_resize20180630_191118_resize
20180630_185301_resize20180630_190857_resize
20180630_194850_resize 
streng 2018.04.28 16:19 - Megtaláltam
ok [g:hu 1.5.4]

Kicsicsapat 2018.04.24 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.04
Köszönjük!

aicon 2018.03.15 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (332 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.