geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

pgyphozzászólásai | válasz erre | 2011.01.30 08:23:33 (55708)
szerintem neked baromira nem jött le miről írt Hajo.
[előzmény: (55705) Old Fairy, 2011.01.29 23:36:44]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2011.01.29 23:36:44 (55705)
Valóban töménynek tűnhet így egyszerre a sok szennyes. És tényleg: várjuk meg a vizsgálóbizottság munkájának eredményét, mielőtt további végleges ítéletet alkotnánk a KÖH- MGKE együttműködésről. Igyekszem takarékra tenni magamat ebben az ügyben - az objektív, alapos munkának valószínűleg árt a lincshangulat.

Az egyesület tevékenységével kapcsolatban viszont ne ítélj a felszín alaján: folyik az érdemi munka, csak nem annyira látványos, mint máglyát építeni :-)) Csak pár példa:
- szent szövegek újrafogalmazása,
- küldetési nyilatkozat ("alkotmány") kidolgozása,
- moderátori testület újraválasztása,
- egyesület székhelyének, alapszabályának módosítása,
- nemzeti parkos ügyintézés,
- game over-es/korábban kimoderált ládák áttekintése,
- új alapszabály tervezet kidolgozása,
- turistautak.hu erőteljesebb egyesületi képviseletének kimunkálása,
- tavaszi gctt bejárása...
Hirtelen ennyi jut az eszembe. És még nincs vége januárnak. Tehát a múlt tisztázása csak egy a sok aktív szál közül.
[előzmény: (55704) Hajo, 2011.01.29 23:05:56]

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2011.01.29 23:05:56 (55704)
Fairy,

Én tisztellek a kitartásodért (nem ebben az ügyben, hanem általában), illetve a tenni akarásodért.
Tényleg azt gondolod, hogy ha elég sokszor elmondod (különféle megközelítésekben), akkor amit mondasz több lesz, vagy igazabb lesz? Szerintem elsőre is értettük, hogy mit mondasz.

Más.
Csalódott vagyok attól, hogy az újonnan belépő tagoknak (bocs egy részüknek) fontosabb az, hogy "igazságot" osszanak, mint az, hogy a játék jobbításán dolgozzanak. Tőlük egyelőre utóbbit nem láttam még előg erőteljesen. Ha csak ezért léptek volna be az nagyon sajnálatos lenne. Nem mondom, hogy teljesen haszontalan a múltból okulni, de szennyest teregetni nem vezet jóra.
Kérlek Titeket, hogy legyetek már bölcsebbek ennél!

Ezzel befejeztem.
Megyek vissza dolgozni, vagy ha úgy tetszik a "balettbe ugrálni" :-)
[előzmény: (55703) Old Fairy, 2011.01.29 21:26:51]

Old Fairyhozzászólásai | válasz erre | 2011.01.29 21:26:51 (55703)
Úgy néz ki, hogy a fórumozás csak a kérdések felvetésére alkalmas - már csak terjedelmi korlátok miatt is. Az alapos munkához le kell ülnünk, meg kell vizsgálnunk az iratokat, meg kell hallgatnunk az embereket. Konkrétan kiváncsi lennék kumin, Kolesár, klo és még Mezős Tamás elnök úr olvasatára is. Egyelőre valahol itt tartanak a történet szereplői. Lesz még tisztább, teljesebb a kép, meglátjuk az elefántot, ha van. Lehet, hogy valóban klo volt a gazdátlanul hánykolódó portál révkalauza. De az is lehet, hogy csak a kesser közösség vámszedője. Fel kell tárni a tényeket - a gyanú (legyen az bármennyire alapos) még nem ítélet. :-))
[előzmény: (55692) Mikulás, 2011.01.29 17:27:45]

Mikuláshozzászólásai | válasz erre | 2011.01.29 17:27:45 (55692)
Kedves klo! Köszönjük a hosszú írásodat, azonban a lényeges, sokakat foglalkoztató kérdésre nem adtál kielégítő választ. A több 10 milliós támogatásból miért nem jutott az Mgke számlájára egy árva peták sem? Nem szükséges sokezer karakteres eszmefuttatás, egy pár soros, de egyenes választ megköszönnék.
[előzmény: (55684) klo, 2011.01.29 12:05:31]

klohozzászólásai | válasz erre | 2011.01.29 12:05:31 (55684)
Kedves fórumozók!

Kicsit szomorú vagyok, hogy senki sem keresett meg kérdéseivel, mielőtt bátran és gerincesen bármit leírt volna személyemről és a műemlékem.hu-ról egy másik portál fórumán, így engedjetek meg némi kiegészítést, múltidézés formájában, csak a tisztánlátás végett.

2007. őszén – vagyis még a műemlékem.hu tervezése előtt - kért fel arra a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, hogy elnöki tanácsadóként segítsem a munkáját. Ennek részeként vetettem fel egy korábbi ötletemet, miszerint tegyük nyilvánossá, az emberek által felkereshetővé a magyarországi műemlékállományt. A közreműködésről, segítségnyújtásról a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület akkori elnökével, illetve a portál programozójával tárgyaltunk. A magam részéről megbízatásom részének tekintettem a műemlékem.hu-t, a többi megegyezésről csak hallomás útján értesültem. Ennek a lényege az volt, hogy a KÖH fizetett a tárhelyért, illetve Andrást programozói munkájáért (ismereteim szerint annyit, amivel a geocachinges fejlesztéseket is segíteni lehetett). A fejlesztés valamikor 2008. tavaszán indult el. Kumin azt ígérte, hogy a kezdeményezést igyekszik majd népszerűsíteni a gc.hu felhasználói között.

A műemlékem.hu-val kapcsolatban sem a KÖH nem jelezte, hogy szorosabb kapcsolatot szeretne (sőt, kifejezett kérés volt, hogy ne a Hivatal égisze alatt, hanem magánkezdeményezésként jöjjön léte), sem a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület. Még az arculattal kapcsolatban is szerették volna, ha minél jobban különbözik a gc.hu-tól. A www.muemlekem.hu-t végül érdeklődés hiányában magam jegyeztettem be és csupán azért a cégem nevében, mert így 50 százalékos árengedményt kaptam.

A műemlékem.hu az indulásától (2008. június) a levegőben lógott jogilag. 2009 tavaszán határoztam el, hogy magazint indítunk a portálon, miután a kulturális örökségvédelem ügye nem tud megfelelő súllyal megjelenni a sajtóban. A koncepció lényege azóta is változatlan: az ide készült cikkeket igyekszünk minél több portálon megjelentetni a nagyobb olvasottság kedvéért. Sajnos az extra feladat (mármint a magazin cikkeinek elkészítése az utazással együtt) extra forrásokat kívánt, miután kiderült, hogy az első négy hónapban irgalmatlanul túlköltöttem magam. Hogy miért drága egy magazin működtetése, szerintem kézenfekvő, de megvilágítom egy példával is: a fotóanyag miatt legtöbbször fel kell keresni az adott helyszínt, a nyilatkozóval itt személyesen, vagy később telefonon anyagot kell felvenni. Hozzáteszem: a kb. 300 cikk megírásáért ezidáig egyetlen fillér honoráriumot sem vettem fel a műemlékem.hu-tól (ahogyan mástól sem, hiszen térítésmentesen kapja meg a többi portál a cikkeket, riportokat).

2009. nyarára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a magazin pusztán a KÖH-től kapott személyes megbízatási díjamból nem finanszírozható (elvégre ebből 30 százalékkal adózok, illetve fizetem a közterheimet, telefonszámláimat, a saját kocsimat amortizálom). Ezután kerestem meg a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumát, hogy tudnak-e segíteni. Mivel szerintük is közfeladat a műemlékvédelem sajtóbeli népszerűsítése, így lehetőséget adtak a pályázatra. Ez volt a „tartalmi és eszközigény fejlesztése”, amely a különböző eszközbeszerzések mellett utazási hozzájárulást és extra programozói feladatokra szánt forrást is tartalmazott (a pályázat időtartama: 2009. december 1 – 2010. november 30. volt). Szeretnék egy tévhitet eloszlatni: bár néhány hozzászólásból úgy tűnhet, mintha az NKA számolatlanul szórná a pénzt, nem így van. A pályázati tervben minden fillért indokolni kell, illetve ugyanígy el kell számolni ezek felhasználásáról is. Miután a pályázati forrást elkülönülve kellett kezelni, megalapítottam a Műemlékem.hu Bt.-t.

Kis kitérő: 2009. késő őszén-telén kezdeményeztem, hogy szorosabbra fogjuk a kapcsolatot az Egyesülettel. Pályáztunk a „Határon túli magyar vonatkozású műemlékek felderítésére” a Norvég Civil Alapnál és nyertünk. Az Egyesület azonban visszalépett (ez a program az, ami később az NKA-nál kapott támogatást).

Az alap-programozást és a tárhelyet a KÖH fizette Andrásnak, egészen addig, míg 2010. februárjában jelezte: nem tudja tovább ellátni ezt a feladatot. Ekkor kellett „külső” céget megbízni a tárhely biztosításával, illetve a programozással. Az elválasztásra a gc szerveréről 2010. március végén - április elején került sor. Addig közösen kezelte a felhasználói adatbázist, azóta természetesen már azt sem. Így nem tudok semmiféle adatról, ami a gc-ről a műemlékem.hu-ra került volna. A KÖH ekkor azonban forráshiány miatt nem tudta tovább fizetni a programozást, így az érvényes NKA pályázaton belül a szakkollégium engedélyével átcsoportosítást kezdeményeztem, hogy legalább a megjelenítés és az alap-programozás biztosítva legyen.

Folytatva az NKA-val a sort: 2010. őszén nyertünk a Kárpát-medencei közös épített örökség adatbázisának előkészítésére (ebben a programban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a partner). Itt a befolyt pályázati összeget elsősorban szakértői feladatokra, fordításra illetve programozásra fordítjuk. Ugyanis a szakértőink egy új adatbázist építenek fel a határon túli épített emlékekről, külön adatlapokon, mint a műemlékeknél. Még mielőtt bárki megkérdezné: ugyan én is csináltam eddig két tucat adatlapot, de természetesen díjazás nélkül.

Szintén NKA-s nyertes pályázat a magazin finanszírozásának segítése. Ez 2011-re szól, sem aláírásra, sem kifizetésre nem került sor eddig. 80-100 cikket vállaltam benne, és az összeg tartalmazza az utazási költséget is (ami valószínűleg nem lesz elhanyagolható, hiszen ha valaki veszi a fáradtságot és megnézi a magazint, láthatja, hogy az egyik anyag az ország egyik, a másik az ország másik szegletében készült).

Hogy az NKA-s pályázatok működését kicsit érthetőbbé tegyem egy olyan példán, ami csak egy tételt tartalmaz: a napokban valószínűleg pályázni fog a műemlékem.hu Bt. a Fotópályázat 2010-es képeiből álló kiállítás megrendezésére. Egyetlen tétel lesz kb. 250 ezer forint tételben (bár még nem kértem árajánlatot): a fotók nagyítása, nyomtatása, készre gyártása. Vagyis ezt a pénzt (ha nyerünk) rögtön kifizetem a képeket elkészítő cégnek. Kérdés, hogy én most lenyelem-e a pénzt, vagy postás vagyok (aki az önkéntes munkával segítőkkel együtt ingyen rendezi-e be a kiállítást, illetve más forrásból kifizeti a pályázati díjat is).

Remélem, a beszámolóm néhány kételyt eloszlatott és segít, hogy tisztábban lássatok. A múlt feltárásában mindenesetre lelkileg támogatlak benneteket. Még egy gondolatot engedjetek meg a végén: ugyan van, aki a műemlékem.hu-val kapcsolatban nagy lelkesedéssel keresi az igazságot, de gondolkodjatok el azon, milyen mozgatórugók vezérlik. Senkit nem vettem rá arra, hogy szabálytalan jelentéseket írjon, a retorzióra pedig többször figyelmeztettem. Sajnálom, ha valaki úgy gondolta, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok és büntetlenül áttörtethet mindenkin – beleértve a játékostársait is. Még inkább szánalmasnak tartom, hogy az irántam érzett gyűlöletével a műemlékem.hu egészét mocskolja. Ha lehet, a tényt tényként, a véleményt véleményként kezeljétek és ismerjétek fel, mi az igazságkeresés és mi a pitiáner bosszú.

Üdvözlettel:
klo
Kovács Olivér


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.