geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

Kenderfókahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.24 19:55:23 (1173)
Megrohadtam, megdöglöttem, bár még soha senkit nem ütöttem el, és még közel sem kerültem hozzá.
[előzmény: (1165) emerzee, 2005.04.24 14:21:38]

emerzeehozzászólásai | válasz erre | 2005.04.24 14:21:38 (1165)
Mi tegnap a Paprikás patraknál alig tudtuk elrántani a gyerekeket a biciklisták elől. Ha a gyerekek, egy lépéssel távolabb vannak tőlünk, elütik őket a biciklisták. És amennyivel száguldottak le a hegyről, én bizony azt mondom, hogy el tudom képzelni, hogy halálra gázolják volna őket. És le se lassítottak, hanem száguldottak tovább. Ha rendőr lennék, úgy megbüntettem volna őket, hogy a gatyájuk rámegy! Rohadjon meg minden biciklista, aki a hegyekbe mer menni biciklivel! Most, nagyon meggyűlöltem őket! Szemét banda! És nem érdekel, ki mivel védekezik! Remélem, az ő gyerekeiket, biciklista fogja elgázolni, hogy lássák, másokat hogyan tesznek tönkre. A gyerekek, vagy öt percig remegtek. Dögöljön meg mind! Ubdorító társaság! Életveszélyessé kellene nyilvánítani minden turistautat!
[előzmény: (1164) jiimbo, 2005.04.24 12:29:23]

jiimbohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.24 12:29:23 (1164)
Sziasztok! Páran tudják rólam, hogy quaddal járom az erdőt, és kutakodom a dobozok után. Mindeddig nem értettem mi is szúrja a szemét az embereknek ebben, hiszen soha semmi negativ élményem nem volt. Nem veszetem össze senkivel, nem anyáztak utánam, ha találkoztam valakivel igyekeztem előre köszönni stb stb.
Tegnap megértettem mindent.
Összeakadtam egy pár őrült motorossal a csepelszigeten és egyáltalán nem csodálkozom rajta ha legközelebb az erdész csőre töltött puskával vár majd az erdő szélén! Én nem akarok egy csapatba tartozni ezekkel! Nekem is kinyilt a bicska a zsebemben. Ami kárt ezek okoztak az elképesztő! Próbáltam beszélni velük, de kiröhögtek. Nem érzem nagyom agresszív embernek magam de ha van nálam fegyver lehet utánuk lövök... Sokkal gyorsabbak voltak nálam, de a szétúrt vetésből, és a szétrúgatott gátoldalból pontosan látszott merre repkedtek.
Mostantól én nem quad-nak, hanem ATV-nek(all terrain vechicle) fogom titulálni a járművemet és remélem nem kevernek majd össze ezekkel az elmebetegekkel!

Bár tegnap óta már lenyugodtam, de most, hogy írtam róla megint felment a vérnyomásom...
[előzmény: (1157) mudman, 2005.04.22 11:13:52]

mudmanhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.22 11:13:52 (1157)
Kedvenc "quad fórumos" idézetem:"...A hangja nagyon király, ha kinyitom, lebontja a falat a garázsban. Azért vettem hozzá Tec-Insert zajcsökkento végeket, azokat betekerve jelentosen csökken a zaj pl. városban."
Eddig nem sokszor találkoztam motorossal az erdőben, viszont a hangjukat sokkal gyakrabban hallottam.
Nehezemre esik azt is elhinni, hogy 50-70km/h nál bármit is észrevenni a motorról. Inkább a 8,5-del vánszorgő erdészeti UAZ-ra fogadnék. Az elől még egy beteg csiga is elszalad. :o)

Szerintem a terepmotorosoknak/quadosoknak nem az erdő hiányzik, hanem a "terep". Gondolom ugyanolyan jól ellennének egy óriási, dimbes-dombos lőtéren, pályán stb. Ha lenne nekik ilyen ahol azt csinálhatnak amit akarnak, mindenkinek jobb lenne.

Ja, még valami: Érdekes, hogy a motorosok/quadosok sokkal szívesebben riogatnak náluk "törékenyebb" dolgokat, pl turistákat az erdőben. Ugyanolyan tilos bemenni egy homokbányába is, ahol nekik kéne kerülgetni a dózereket, megrakott Kamazokat. Oda mégsem mennek, pedig csodás a terep, kárt sem tudnak csinálni... Gondolom nem buli, mert ott ők lennének a "törékenyek". :o)
[előzmény: (1149) guess.who, 2005.04.22 06:20:21]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.22 06:20:21 (1149)
"De merészelem kérdezni a francia vadász hogy ne kelljen 600m-t gyalogolni jogosan megy terepjároval ?"
Nincs ezzel semmi gond, mondjuk ki: nem.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy rá való hivatkozással másnak is szabad bármit csinálnia. Attól, hogy van néhány hülye, nem kell automatikusan néhány száznak lennie...

"Ebből azt a következtetésr tudom levonni, hogy csak versnygépekkel találkoztál....."
Kenderfóka kollega nincs egyedül: mi is csak "versenygépekkel" találkoztunk, amiknek a hangja kilométerekre elhallatszik, és jól láthatóan tépik-szaggatják az erdőt, ahol elhaladnak.
Lehet, ennek az az oka, hogy ezzel lehet "vagánykodni"?

"hidd el egy motoros _sokkal_ jobban figyel az út legapróbb részleteire is"
Ez azért -engedd meg- kissé vicces... Nem túl régen volt itt a vita arról, hogy mennyire nem érdekli a motorosokat még a gyalog túrázó ember sem, nemhogy az út apró részlete. Pont Emerzee volt kiakadva tőle, hogy hányszor mentek nekik majdnem a motorosok...


Menjen ki minden motoros (és pláne quados, mert őket méltatlanul kihagytuk, pedig pusztítóbbak az erdőre nézve) a ringre, ezt így elfogadom. De maradjanak is ott.
A régebbi vitában írtam, hogy azt kellene megérteni: az erdő nem a quadosokért, motorosokért van, nem is a vadászokért, fakitermelőkért. Sőt: nem is a gyalogos turistákért. Vendégek vagyunk, viselkedjünk is úgy.
[előzmény: (1148) TyuTyu, 2005.04.22 05:51:56]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.22 05:51:56 (1148)
Sziasztok,

Engedjétek meg hogy utoljára reagáljak a témára, mivel folytatni nem érdemes, mert kicsit meddővé kezd alakulni.

"Egy pillanatig se higgyük azt, hogy a környezetben okozott kár nem az áthaladó járművek számával arányos!"
Ez igy igaz. De merészelem kérdezni a francia vadász hogy ne kelljen 600m-t gyalogolni jogosan megy terepjároval ? Amit hangsúlyozni probáltam, de mindenki elsiklik feletette az, hogy vannak egyenlőbbek.
Ha nagyon védeni kell valamit, akkor azt mindenki tegye.

"Először is borzalmas zajt csinálsz"
Ebből azt a következtetésr tudom levonni, hogy csak versnygépekkel találkoztál.....
Sajnos mint irtam a motorozás kezd divatos lenni. Sokan vesznek versenygépet, amiknek közös jellemzőjük, hogy kicsi ccm, folytatlan rendszer, könnyű hogy a maximális teljesítményt kihozhassák belőle. (ezek a gépek jellemzően 125-250 ccm kétütemű 40-60LE [ ! ] gépek.) Ezeknek nincs létjogosultsága a vitatott területen.
Vannak 4 ütemű nem versenyre kihegyezett gépek, amik halkak...

"Harmadszor az úton véletlenül eltaposott állatok száma szintén arányos az elhaladó járművek számával. "
Ez elvileg igaz, de hidd el egy motoros _sokkal_ jobban figyel az út legapróbb részleteire is, mert ez bukás kérdése. Sokkal jobbak a lehetőségei a manőverezésre, és az észlelésre. Amit kocsiból észre sem veszel az sisakból jól látható..... Ha egy kocsival ez egyik kereked megcsúszik... nincs gond, ... de motornál.... szóval más világ az. És merem ezt úgy mondani hogy mindkét járművel sokat megyek.

"Tehát mégiscsak úgy kell lennie, hogy a néhány "kiváltságos" behajthat, te (meg én) pedig nem."
Ez megint OK lenne ha _csak_ azért lenne ott forgalom. Két példát hoztam, egyik sem "ért célba".... ne a hivatalból és hivatalos céllal az erdőt járó embereken lovagoljunk.

"Végezetül engedj meg egy durva példát. Mondjuk holnap kitalálom, hogy nekem mostantól az a hobbim, hogy a vadiúj bulldózeremmel házakat döntök le. Hiszen látom, hogy néhány kiváltságosnak szabad, én is elkezdek a körúton házakat döntögetni. Ha valaki azt mondja, hogy ezt itt nem lehet, akkor követelem, hogy mondják meg, hogy hol lehet, addig is folytatom a körúton."
Ha ez nem deviáns viselkedési forma a részedről, és tömegessé kezd alakulni, akkor kezelendő probléma. Tehát megoldást kell találni rá. Engedj meg egy példát:
Rengeteg motoros élvezi a száguldást. Ezt a 21. 24 úton "próbálgatták" hétvégén.... sok baleset... szóval a közűt nem erre való....
De kinálnak legális alternatívát : Kimehetsz a ringre nyitott napon (minden héten van !), ahol a motorok és vezetőik tudása szerinti csoportokban állandó műszaki segítség (pl roncs leszállítása a pályáról) és állandó orvosi segítség felügyeletével kiélheted többé kevésbé biztonságos módon a 200km/h körüli vágyaidat....
Visszatérve kissé bizarr példádra: van sok rendezés alatt álló terület....

"Szerinted az erdei motorozás ehhez képest miben más?"
Mint minden nem az emberek egeszére kiterjedő cselekmény zavar másokat. Te is a mindennap életedben naponta többször zavarsz sokakat. A lényeg, hogy léteddel lehetőleg a legkevesebbet zavard mások életét, és te is legyél toleranciával mások zavarása iránt. Élni és élni hagyni....
Ma a tárdalalomban elterjedt nézet: motoros = bunkó, deviáns erőszakos egyede az emberiségnek, pedig hidd el van ennenk a rétegnek is másik oldala....

És végül mint gyakorló szülöknek: ha a gyerek szeretne valamit és "tilos", ha felkínálsz helyette valami számára csábító alternatívát és nemcsak állandóan tiltod, akkor az hatásosabb.
Nem elfelendő: valahol mindannyian gyerekek vagyunk.... (még a motorosok is :-) )

TyuTyu

PS: szőrnyű ez az ékezetes irás....[előzmény: (1147) Kenderfóka, 2005.04.22 01:42:17]

Kenderfókahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.22 01:42:17 (1147)
Egy pillanatig se higgyük azt, hogy a környezetben okozott kár nem az áthaladó járművek számával arányos!

Azért mert úgy látod saját szemeddel, hogy a vadászok dzsipje mögött nem hagysz látható nyomot, ettől ez még nem igaz! Először is borzalmas zajt csinálsz, aminek a hatását persze nem veszed észre, mert az tőled olyan távol történik, ameddig nem látsz el. Tapasztalatom szerint a két- és négykerekű motorosok sokkal hangosabbak az összes erdészeti és vadászjárműnél, beleértve a munkagépeket is. Másodszor is szennyezed a levegőt, aminek a hatása szintén térben és időben beláthatatlan. Harmadszor az úton véletlenül eltaposott állatok száma szintén arányos az elhaladó járművek számával.

Az ideális persze az lenne, ha semmilyen motoros szerkezettel nem szabadna behajtani az erdőbe. Engem például zavar ott az erdész kocsija is, a vadászé is, meg a térképészé is. Azonban a hazai erdők túlnyomó részénél ez ma nem reális, mert tényleg van ott egy csomó olyan feladat, ami csak járművel végezhető el. Ez jelentse azt, hogy akkor bárki bármilyen járművel behajthat? Nem, hiszen ahogy fent kifejtettem, minél több gép halad át az erdőn, annál nagyobb a pusztulás. Tehát mégiscsak úgy kell lennie, hogy a néhány "kiváltságos" behajthat, te (meg én) pedig nem.

Végezetül engedj meg egy durva példát. Mondjuk holnap kitalálom, hogy nekem mostantól az a hobbim, hogy a vadiúj bulldózeremmel házakat döntök le. Hiszen látom, hogy néhány kiváltságosnak szabad, én is elkezdek a körúton házakat döntögetni. Ha valaki azt mondja, hogy ezt itt nem lehet, akkor követelem, hogy mondják meg, hogy hol lehet, addig is folytatom a körúton. Szerinted az erdei motorozás ehhez képest miben más?
[előzmény: (1144) TyuTyu, 2005.04.21 20:11:01]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 20:11:01 (1144)
Nem a erdő gazdálkodásával összefüggő forgalomra gondolok.... ha annyira védett, hogy csak ezek mennek be akkor OK, hogy ott másnak nincs helye.
Ezeket a kategorizálásokat éppen az általad említett hivatásos erdőjároknak kellene meghatározni és nem úgy, hogy minden tilos......
Tartom annyira értelmesnek az emberek nagy részét, ha elmagyarázzák neki hogy ide meg ide ne, mert..... akkor megérti és nem megy oda...... de alternatívát kell kinálni.....

Ami a szememet szúrja, hogy pl mikor Hont környékén trackeltünk ott éppen bérvadászat címén x db terepjáró mászkált.... Az úton nem kicsi nyomokat hagyva a sáros talajon. Ha akkora "csapás" van, hogy egy terepjáró szinte meg tud fordulni, akkor a motor milyen plusz terhelést jelent a környéknek ?
Vagy mint a korábbi példám: Hármashatárhegy... a hangárig felgurulva milyen extra károsítást végzek ?
Szoval legyenek szabályok, de ne legyenek "egyenlőbbek" ....
Hidd el tisztelem az erdészek, vadászok munkáját de sokszor az ésszerű (!) kompromisszum helyett erőből tiltanak, és ez csak feszültségekhez vezet.

Vitainditó:
1, Szerintetek hazánkban hol lehetne endúrózni (úgy hogy senki nem botránkozik meg miatta) ?
2, Minden motorost le kell lőni ? :-)

motoros és kesser tisztelettel:

TyuTyu

[előzmény: (1142) kulisz, 2005.04.21 19:14:55]

kuliszhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 19:14:55 (1142)
Szerintem meg erdőben nincs helye a motornak, akkor sem, ha az erdő nem áll védettség alatt.

A vadászok, erdészek emlegetésénél valahogy mindig elmosódik az a "mellékes" körülmény, hogy a vadász, erdész azért járja az erdőt autóval az erdei úton adott esetben, hogy például etesse a vadakat, vagy felügyelje az erdő állapotát, magyarul mert a munkája, hivatása oda szólítja. És azért van az erdőben az úthálózat, hogy ezt a tevékenységet kiszolgálja, és épp elég az a terhelés, ami ezen szükséges tevékenység során éri az utakat, az erdőt, nem kell ezt a terhet tovább növelni motorosok, és quadosok beengedésével.
[előzmény: (1138) TyuTyu, 2005.04.21 14:32:20]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 14:32:20 (1138)
1, a motorosokra nincs kiirva normalis vagy idiota :-)
Mint irtam sajnos "felhigultunk"

2, "Különben szerintem nem a mindenhonnan teljes kitiltás, hanem a legális útvonalak kijelölése volna a megoldás. Védett természeti területre viszont úton se engednék be egy fia motorost vagy quadost sem. "
Szivembol szoltal. Sajnos jelenleg a kerdest rendezni tablaval sokkal egyszerubb...
Pl.: en regebben szivesen jartam fel a harmashatarhegyre a hangarhoz, nezni a sarkanyosokat...
erdekes en ugye vetek a szabalyok ellen, mert nincs engedelyem... kb 15-20 auto, terepjaro legalisan van ott mindig, mivel ok repulosok.
vagy masik erdekes pelda: a vadaszok jarjak az erdot, nem kicsit atrendezve a talajt. En ott motorral miert nem mehetek ? A motort en nem tiltanam ki olyan helyekrol, ahol kocsiutak vannak...marpedig teljesen irtott es hasznalt kocsiutak sok helyen vannak, csak ezek bizonyos korok kivaltsagos sajatjai. A tobbi osvenyrol, meg hasonlo helyekrol tavozzanak a motorosok.....
Nekem az faj, hogy:
1, sajnos kozottunk (motorosok) sok rontja megitelesunket
2, az emberek toleranciaja = 00
3, mindenki "erobol / hatalombol" probalja a kerdest rendezni.
4, ha letezik egy kocsival jarhato ut, akkor azt a motorosok miert nem vehetik igenybe ?
pl.: ha ez legalis lenne, de az utrol leterest szankcionalnak + csinalnanak par "tombolo" helyet, szerintem mindket fel megnyugodna.
mi pl.: a kezdeskor tisztaztuk a "szabalyokat" az ujoncokkal pl.: szantofoldnel egy nyomon haladni, lehetoseg szerint a vetest kimelni, ozeknek elsobbseguk van.. :-) stb.

TyuTyu
[előzmény: (1137) guess.who, 2005.04.21 14:12:49]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 14:12:49 (1137)
Igen, volt pár olyan mondat, aminél úgy éreztem, mintha az itteni korábbi vitában felmerült "ötleteket" írta volna le a szerző tényként... (Ki tudja, lehet, hogy tényleg olvasgat. :D)
Ettől függetlenül az szerintem vitathatatlanul igaz, ami a cikkben is szerepel, azaz hogy valamit igen sürgősen tenni kell a szabályozásra, mert ez a helyzet így csak romlani fog. És ha a vademberek megszokják, hogy bárhová mehetnek büntetlenül, az később igen visszaüthet...

(Mi az a "dal", amit kötélből csináltak? Bocs, ha valami triviális dolog, de tényleg nem értem.)

Tyutyu: viszont a motorosokra nincs kiírva, hogy "normális" avagy "idióta". És eddig főként az utóbbi csoporttal sikerült összefutnunk. Sajnos.
[előzmény: (1136) Barbárka, 2005.04.21 13:48:57]

Barbárkahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 13:48:57 (1136)
A cikkben az is ferdítés, hogy drótokat húztak ki a természetvédők. Ez nem igaz! Azzal simán meg lehetne ölni egy motorost vagy biciklistát. Olyan volt (a cikkben is említett bükki akcióban), hogy kötélből csináltak terelő"dalakat" az erdőben, de azt térdmagasságban, jól látható módon. Ezekkel terelték a motorosokat a rendőrök karjai közé.
Különben szerintem nem a mindenhonnan teljes kitiltás, hanem a legális útvonalak kijelölése volna a megoldás. Védett természeti területre viszont úton se engednék be egy fia motorost vagy quadost sem.
[előzmény: (1134) TyuTyu, 2005.04.21 13:35:48]

TyuTyuhozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 13:35:48 (1134)
Hat a cikk szerintem tartalmaz par ferditest....

En mindket mufajt uzom (motorozas, gyaloglas) es meg mindig allitom lehet(ne) ezt kulturaltan is muvelni, csak nemi tolerancia (elni es elni hagyni...) kell hozza. Attol aki nem motorozik, attol nem is varhato el, felfogja annak szepseget. Hetvegen pl. utcai motorosokkal csinaltunk egy "terepmotorozast" es meg ok motorosok is meglepodtek ennek "elvezeti erteketol". Jo dolog ez.
Szinten jo gyalog boklaszni az erdoben, es annak is vannak szepsegei. Fiammal gyakran csatangolunk....

De nem lehet egyikrol sem mondani azt, hogy nem jo !!

Sajnos most divat a motorozas (+quad) es ez ohatatlanul "felhigitja" a motoros tarsadalmat... es ennek kovetkezteben a megitelesunk romlik. :-(

Terepmotorozas eddig is volt... csak nem erte el azt a "krtitikus tomeget". Most hogy boldog boldogtalan motorozik (egy terepmotor mar beszerezheto 150-250 KHuftol), torvenyszeru, hogy a problemat kezelni kellene valahogy. Nem megoldas a tabla, mert ha valamire igeny van, akkor azt nem tiltani kell, hanem megteremteni annak a szabolyozott keretet. (pl geocaching jatek.... hogy ne mutossak tul messze).

Kerekparozni mar nem kerekparozok az erdoben, de anno annal is hasonlo erdekellentetek voltak...
Sot meg lehet kovezni, hamu fejemre, megyek a sarokba.... de a a quadot is ki akarom probalni...

TyuTyu
[előzmény: (1130) guess.who, 2005.04.21 08:37:43]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.04.21 08:37:43 (1130)
Nem csak itt unjuk már a motorizált terepi vadembereket...
http://www.nol.hu/cikk/359512/


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.