geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Kenderfókahozzászólásai | válasz erre | 2005.12.01 18:08:14 (716)
Általános államigazgatási határidő tudomásom szerint 15 nap. Csak nincs szankció.

Viszont ha jól értem kuliszt (707) ezúttal az egyesület a szűk keresztmetszet. Nem véletlen, hogy nincsenek újabb levelezések, hírek, határozatok, stb, amik korábban voltak. Szerintem nincs rendben, hogy valamilyen személyes ügyek miatt az egyesület akkor most ezzel hónapokon, éveken keresztül nem foglalkozik. Mert ha jól értem, Barbárka már nem foglalkozik a játékkal, így a nemzeti parkos dolgokkal sem. Így viszont az egyesületnek ki kellene jelölnie valakit, aki továbbviszi a feladatot. Olyan jól biztosan nem fog menni, mint Barbárkával, de a mostani helyzetnél minden jobb.

[előzmény: (715) Piás, 2005.12.01 16:36:35]

Piáshozzászólásai | válasz erre | 2005.12.01 16:36:35 (715)
Nem vagyok jogvégzett, csupán afféle lépcsőházi gondolkodó..., nem jogi értelemben vett szabálysértésre gondolok, hanem arra, hogy bizonyára létezik valami jogszabály, amely kimondja, hogy, ha az állampolgár, vagy valamely szervezet kérelemmel fordul a "HATÓSÁGHOZ", akkor az nem hagyhatja válasz nélkül az idők végezetéig. "Ezekre" semmilyen időkorlát nem vonatkozik?

Egyetértek azzal, hogy nem az undergrounrd mozgalom a követendő út. (Bár, 2ségtelenül talán ez a leghatékonyabb kis hazánkban. Ld. bicósok, mászók, parkolás, adó elkerülés, BKV bliccelés, üres CD/DVD vásárlás jogdíj nélkül külföldön,stb.).

Mi lehetne akkor az a módszer, amivel ki lehetne billenteni az "URAKAT" egyensúlyukból? Látható, hogy a belenyugvás csak elégedetlenséget szül, és - nem utolsó sorban - terel az underground felé.
[előzmény: (714) guess.who, 2005.12.01 16:23:54]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.12.01 16:23:54 (714)
"Ők is követnek el "szabálysértést", pl. azt, hogy a kérelmeket nem hagyják jóvá, de nem is utasítják el, csupán "ültetik"."
Ez nem szabálysértés, legfeljebb nem túl etikus...

Egyébként bármi is a véleményem egyes nemzeti parkosokról, azt mindenképpen ellenzem, hogy afféle underground kessermozgalom induljon, illetve bármi egyéb, ami a hatályos törvények kijátszására, a kiskapuk kihasználására alapulna! Az egyesület, a játék és a játékosok csak úgy tudnak maguknak presztizst szerezni a NP-ok előtt, ha mindig a végletekig korrektek, a törvényeket maximálisan betartva cselekszenek.
[előzmény: (713) Piás, 2005.12.01 16:12:32]

Piáshozzászólásai | válasz erre | 2005.12.01 16:12:32 (713)
Hát, igen! Ez az amitől tartottam! A HATÓSÁG mindíg képes valami akadályt támasztani bármilyen kezdeményezés ellenében, biztos, hogy talál valami törvényi tényállást, hogy tetszőleges engedély kiadását megtagadja. Ez esetben, - ha jól értem - ez a "szervezett technikai sporttevékenység".
Igen, ez a kisstílű hivatalnok bosszúja. Kérdés lehet e tenni bármit is ez esetben?
Azt hiszem, 3 lehetőség áll fenn.
1. megszüntetni a hivatkozási alapot, azaz e ládák esetében a "szervezettséget". Pl. Gipsz Jakab magánszemély csinál egy www.freecaching.hu site-ot, ahol fórum-szerű értekezést folytat bizonyos, - a Bükkben elterülő - megtekintésre érdemes helyekről, azok felkereséséről. Ez esetben szó sincs Egyesületről, szervezettségről. Erre varrjanak gombot! Tudom, ez afféle polgári engedetlenség, de megérdemelnék. Ezt az utat követik a monti-sok is, mikor néhányan "véletlenül" összetalálkoznak, igaz, többen közülük tagjai egy kerékpáros sportegyesületnek is, de a kettő között nincs összefüggés. Jómagam is amatőr sziklamászó vagyok, több ízben felkerestük már a bükki mászóhelyeket, természetesen nem, mint egy egyesület tagjai, hanem mint baráti társaság, aki éppen arra járt, volt nála kötél, beülő, karabíner, stb.
2. nem lankadóan "szikkasztani' őket, - ahogy többen is javasolják -, írni, telefonálni, fellebbezni, írni a felettes szerveknek, egyészen Gyurcsányékig bezárólag. Élni az ő fegyverükkel, "hivataloskodni", "civil kezdeményezni", nem hagyni őket élni egy percig sem. Volt már rá példa, hogy ez a taktika eredményre vezetett.
3. mozgósítani az egész közösséget, hátha van valakinek haverja, vagy a haverjának haverja. "Urambátyám" módon tuti elintézhető, mint minden ebben az országban. Több mint 2000-en vagyunk, valakinek csak van ismerőse "a megfelelő helyen".

Egyet nem tartok jó taktikának: kiszolgáltatottan várni "Ő URASÁGUKRA". Ők is követnek el "szabálysértést", pl. azt, hogy a kérelmeket nem hagyják jóvá, de nem is utasítják el, csupán "ültetik". Ez ugyanis megfoghatatlan. Nem létező elutasító határozat ellen nem lehet jogorvoslati kérelemmel élni, ugyanakkor nem lehet cselekedni, tevékenységet folytatni sem.
[előzmény: (711) guess.who, 2005.12.01 11:26:30]

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2005.12.01 11:26:30 (711)
"attól válik engedélykötelessé, hogy az adott fórum a GEOCACHING.HU domain-on van elhelyezve?"
Igen, mert innentől már "szervezett technikai sporttevékenység" - ami védett területen engedélyköteles a természetvédelmi törvény szerint...

Az egy más kérdés, hogy "független" vélemények szerint is a bükkieknek van a legnagyobb területük, de egyben ők a leginkább bürokratikusak, és ragaszkodnak vélt vagy valós hatósági jogköreikhez. Volt szerencsém találkozni a DDNP, az Őrségi NP embereivel, és van "szerencsém" ismerni néhány BNP-s illetőt is. Ég és föld a különbség. Sajnos.
Vagy ott az ANP, akikkel már régen sikerült az egyesületnek megegyezni, a velük való kapcsolat kitűnő, 2 verseny is a segítségükkel (a területükön!) futott, stb.

Abba végképp értelmetlen belemenni, hogy az említett sástói virtuális letiltásának mi értelme volt (sorolhatnánk még ilyeneket, de fölösleges), mindenesetre a hasonló döntések nemigen emelik a bükkiek renoméját. Igaz, ez meg őket nem érdekli különösebben, mikro és makroszinten is a keménykezű, gyomorbajos hatóság imidzsére gyúrnak... Tisztelet a kivételnek.

Félreértés ne essék: a fentiek szigorúan magánvéleményemet képezik, semmi közük az egyesület hivatalos álláspontjához.
[előzmény: (699) Piás, 2005.12.01 08:04:16]

Piáshozzászólásai | válasz erre | 2005.12.01 08:04:16 (699)
Bocsi, nem értem! (Ez most nem szkeptikus kekeckedés, de tényleg nem világos).
Amennyiben turista vagyok, odaballagok egy kilátóhoz, megnézem az emléktábla 3. sorának 4. szavát; ezt - nyilván - szabad. Gondolom, egy fórumon javasolhatom barátaimnak, ismerőseimnek, a fórum egyéb látogatóinak, hogy látogassák meg az adott kilátót, figyelmükbe ajánlhatom az emléktáblát.
Tehát, attól válik engedélykötelessé, hogy az adott fórum a GEOCACHING.HU domain-on van elhelyezve?
Hol a különbség egy POI (ez nyilván nem engedélyköteles) és egy virtuális láda között, a "HATÓSÁG" szemszögéből? Amennyiben a HATÓSÁG - engedély nélküli - virtuális ládát "talál" a GEOCACHING.HU-n, mit tehet? Leszerelteti az emléktáblát, bekeríti az objektumot, őrt állít mellé, és csak azokat engedi oda, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy nem kesserek?
Nem vagyok a virtuális ládák nagy barátja, de - amennyiben csak így megy -, megoldás lenne tán néhány láda virtuálissá alakítása, hiszen a bemutatni kívánt környezet egyedülálló.
[előzmény: (695) kulisz, 2005.11.30 08:09:54]

kuliszhozzászólásai | válasz erre | 2005.11.30 08:09:54 (695)
Mind a kettő védett terület természetesen, Bükki Nemzeti Park. A virtuálisra is kell engedély. Nekem is fáj a szívem a ládákért, és nekem is vannak rejtési ötleteim...
[előzmény: (694) fruzsa, 2005.11.30 00:19:51]

fruzsahozzászólásai | válasz erre | 2005.11.30 00:19:51 (694)
Hagy kérdezzem meg még egyszer, hátha vki tudja a választ. Mi van a BNP-vel? Foglalkoznak egyáltalán a geocaching ügyével? Van ui. 2 tetszhalott bükki ládám, akikért fáj a szívem. Az egyik biztos nem védendő terület (hacsak a telepített fenyőerdő nem az), a másik pedig könnyedén átalakítható virtuálissá, amennyiben letaposnánk vmi fontosat. (Ja, meg ötletem is lenne további ládáknak.)
[előzmény: (672) fruzsa, 2005.11.28 00:32:01]

fruzsahozzászólásai | válasz erre | 2005.11.28 00:32:01 (672)
Hurrá!
Erről jut eszembe, van vmi hír a BNP felől?
[előzmény: (671) kepenu, 2005.11.27 20:29:48]

kepenuhozzászólásai | válasz erre | 2005.11.27 20:29:48 (671)
Megunva az illetékesek tehetetlenségét a mai napon a Mátraszent-túra ládánkat áthelyeztük és hagyományos geoládává alakítottuk. Mátraszentlászló fölött az újjáépített Vörös-kő kilátó közelében keressétek. Sok sikert!


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.