geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

petrot81hozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 22:51:48 (2979)
A letöltéseket én picit "lazábban" kezelem, a teljes ládalista esetén néhány 100 Kb-ról beszélünk, amit hetente egyszer tölt le alapesetben (ha rendszeresen használja az appot). A térképre viszont muszáj kirakni mindent (szűréstől függően), hiszen honnan döntjük el, hogy mikor kell tölteni ha nincs minden kéznél?

Anno az volt az irány (és lényegében most is), hogy minél könnyebben legyen kéznél offline adat a ládákról. Ha nyaralni megyek, megnézem a 40-50 km-es környéket, azokra ráeresztek egy teljes letöltést és már mehetek is nyugodtan vadászni (itt most tekintsünk el az offline térképektől). És ez megint nem több ezres nagyságrend, csak pár tíz, esetleg száz láda adata. Lényeg, hogy a terepen ne kelljen töltögetni már az adatokat.

A linkelt videón lévő design nekem picit sántít, bár jól néz ki. Viszont 1) kisebb készülékeken nem látszik a térkép 2) milyen ládák mennének az alsó listába? 20-30 ládánál már idegesítően sokat kell görgetni. Ebből a szempontból is jobbnak látom a térképes nézetet klaszterezve, vagy anélkül.

A mozgók esetén nem teljesen tiszta, hogy miket szoktál figyelni. Elég a koordináták változását követni, vagy a logokat is? Alaplistánál nem jönnek a logok, csak az új koordináta. A teljes frissítésnél húzza le a legfrissebb logokat is. Erre viszont lesz majd egy külön menü (mozgók frissítése felülről), ahogy korábban beszéltük.

Ami a zoomot illeti, nálam most jó, sőt megy a dupla tapis zoom is, de én is tapasztaltam már, hogy néha valamiért behülyül és akkor vagyon fura dolgokat művel.. Ennek okára még nem sikerült rájönnöm.
[előzmény: (2977) V_Gabor, 2020.01.07 22:26:39]

V_Gaborhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 22:26:39 (2977)
Köszi a magyarázatot.

Sajnos nehéz a sok-sok funkció és lehetőség mellett megtartani az egyszerűséget.
Nekem a csempék több okból sem jönnek be. Lassú, sok helyet foglal. A terepen derül ki, hogy a 1x szint 3 csempéje nincs a cache-ben és akkor nézhet a térképet nagyítva.

Az összes ládát letölteni (alap adatokat) is feleslegesnek tartom. Erre egy öreg japán nekem azt mondat: "noise". A (szükséges) lényeget nem látjuk tisztán.

Az pedig, hogy kinek mi fontos, nehéz standardizálni.

A térképes megközelítést jónak találom, sima lista talán felesleges is. Ebből a szempontból mind a két új app jó felé halad.
Én valami hasonló megközelítésre gondoltam (ha én írnék appot):
https://youtu.be/9X_y8FJCNb0?t=491
A kártyák a térkép (aktuális) közepéhez viszonyítva jelennének meg (kicsit kissbben). Ott rögtön látható lenne az adott pár láda adata. A többi kártyáért/ládáért pedig csak suhintani kellene.

Vissza a realitásokhoz. Most elindítottam az appot. Valami frissítési üzenet felvillant. Gondoltam, de jó. :) Két mozgó változott, ránéztem. Egyik sem az aktuális állapotot tükrözte. Szóval nem tudom, mi frissült akkor. Mi is a teendő? Kézzel frissítek. De mit is? A teljes lista a legkézenfekvőbb, az van "közel". Erre pörög párezer láda adatán. Pedig nekem már sok megvan. Egy kezdőnél ez mégtöbb adat felesleges frissítése.

A régi g:hu ebből a tekintetből sokkal jobb volt. Minden ládát töröltem. Csak a mozgókat frissítettem. Nyomon lehetett őket országos szinten követni. App indítás után egy gomb megnyomással intzézhető az ügy.
Ha készültem valahová, akkor azt a területet letöltöttem (én 70 km sugárral bőven jó vagyok "megritkított" területen, kezdőknél ezt 30-40 km-re tanácsolom). Utolsó lefedett részen megint (kis menüzéssel) frissíthető a teljes letöltött (pár 100 db láda, leírás, állapot, utolsó logok). Nem ezres nagyságrendekkel kell operálni.

Más: kinagyítottam a zoom gomokat 1,5x-re. Ha rájuk bökök pl. 3x (mínuszra), akkor ki - ki - be zoomol, vagy ki - be - be zoomol. Pedig pont ugyanoda bökök. Ez felejtős. Marad a csippantás, ami nem egykezes mód. Túra közben nem mindig szabad mind a két keze az embernek (kesztyű, túrabot, víz, stb. miatt).
[előzmény: (2968) petrot81, 2020.01.07 09:02:54]

petrot81hozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 09:02:54 (2968)
A frissítés egy darabig a logóra (is) volt téve, de az végképp el van dugva a szemek elől, így jobbnak láttam kiírni a dátumot és azt kattinthatóvá tenni. (a logó egyébként is más szerepet fog kapni a későbbiekben).

A térkép oldalon mindig is kint volt a frissítés, az ténylegesen csak azokat frissíti, amik az aktuális nézetben látszanak. Talán ez a legjobb megoldás egy területen való ládázáshoz, mert itt minden ládaadatot letölt, tehát a leírást is, de csak a megadott területen.

Nem tudom, hogy miért kell az összes ládát letöltve kezelni (nem lassul az app, ami jó), de a szervernek ez nem a legoptimálisabb szvsz.
Az alaplista letöltés csak minimális adatot tölt, de azt minden ládáról: azokat, amik a térképen való megjelenítéshez szükségesek (koordináták, név, kód, multipontok). A nagy mennyiség a leírásokban van, azokat nem tölti ilyenkor. Ez az alaplista letöltés ritkán van, ill. ha hallgat a figyelmeztetésre, akkor 8-10 naponta egy query/user.

Viszont ha már szóba került, akkor leírnám itt az adat és csempe letöltés logikáját.

(Hozzáteszem, hogy én mindig is feleslegesnek tartottam a közeli ládák menüpontot, szerintem teljesen logikátlan lista, ha a térképen látom a ládákat, akkor teljesen felesleges listában is látni.. De valami régi appban így láttam, így anno belekerült)

Szóval az adatletöltés menete:
1) alaplista letöltés - ezzel megvan minden adat, ami a térképen való megjelenítéshez szükséges és elégséges (leírás, logok és szükségtelen infók nélkül).
2) ládaadat letöltés menüből: ez a látható ládákat mindig teljes adattal letölti (a képek kivételével), a logokat a beállításokban megadott mennyiségben (az offline tárolt adatokat kiegészíti az időközben frissült logokkal)
3) láda adatlap megnyitás: ha nincs meg minden adat, akkor letölti a teljes rekordot, ha le volt már töltve, akkor lokális DB-ből szedi ki. Ha lejárt az elévülési idő, akkor minden adatlap megnyitáskor figyelmeztet és felkínálja a frissítést.

A lényeg tehát, hogy ha egy területről letöltöttem minden adatot pl. egy kiránduláshoz, akkor onnantól az adatlapok böngészése teljesen offline. A képek (logok, ládaképek) a megnyitáskor opcionálisan cachelődnek (beállítható ez is), ami azt jelenti, hogy első megnyitáskor letölti a webről, majd lokális DB-ben letárolja base64-be kódolva és a későbbiekben onnan nyitja meg.

Térképcsempék:

Itt ha be van kapcsolva a cachelés (azt jelzi a villogó malacka orr / konnektor), akkor a mentés folyamatos: amit a térképen megjelenítesz (zoomolsz, húzogatod a térképet) azok a csempék automatikusan mentésre is kerülnek. Így később a webes url helyett a lokális DB-ből szedi a csempét. Ezt a random cachelést lehet kiegészíteni a direkt letöltéssel: ládák környezete, vagy teljes terület letöltése. Az utóbbi horror, mert négyzetesen nő a csempék száma, ezért a ládák környezete javasolt...

Ennek működését könnyű kipróbálni: vegyél egy ládát, a térkép felső menüjéből töltsd le a láda környezetét. Ilyenkor minden zoomszinten középre teszi a ládát és az éppen látszó csempéket letölti. Ezt minden zoomra megismétli. Ha ezután kikapcsolod a wifit és a mobilnetet, a láda környékén nézegetve a térképet látni fogod, hogy a láda környezete mindig megjelenik, utána elhúzva a térképet szürke (mert nincs csempe).

Lényegében ha megnézegetsz egy ládát, picit belenagyítgatsz tervezés közben, akkor már félig meddig van is egy offline verziót a környékről. Tudom, hogy ez nem a legszebb módszer, de az apphoz használt technológiához (Ionic/cordova) nincs offline térkép megjelenítő könyvtár... Vagy ha van is, azt 4-5 éve nem fejlesztik..

Tervben van, hogy valahogy letöltöm az ország összes csempéjét és azt lehet majd régiónként letölteni.

Általános szempont, hogy a UI-t mindenhol a lehető leglogikusabb és legletisztultabb legyen. Persze ez szubjektív és sajnos már most is néhol muszáj volt halmozni a gombokat, mert annyi a funkció... Az összes mozgó menüből frissítése határeset, mert az a menü az aktuális nézetet frissíti csak (ládaadatok és térképet is), viszont a mozgók meg ugye mozognak... A következő verzióba megpróbálom betenni új opcióként, elvileg tudok típusra szűrni a lekérdezésnél.
[előzmény: (2966) V_Gabor, 2020.01.07 08:21:37]

V_Gaborhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 08:21:37 (2966)
Köszi a választ! :)

Ja, hogy arra a kisbetűs részre kell kattintani. Én a nagy logót próbáltam ösztönösen. Nem túl intuitív egy ilyen fontos funkcióhoz (plusz 1 kattintás, hogy rákérdez, ami ott indokolt, mert nem dedikált gombról indul a funkció). Kb. 2 éve javasoltam a felső sávba egy "frissítés" ikont rakni. Az mindig szem előtt lenne ("Logjaim" pontnál van egy ilyen ikon, "Közeli ládák" pontnál semmi sincs). Rákattintva hasonló történne, mint a rétegek ("Alap térkép") ikonnál: feljön egy lista: mozgó frissítés, összes letöltött láda frissítés. Ez egy hasznos és gyakran igényelt funkció lenne. A mozgók nem mindig a térkép látható részén vannak. Összes ládát meg felesleges erőforrás pazarlás frissítgetni. Ha bent vagyok a láda részleteinél, ott elég a ládára és a logokra frissítés opció.

Nem tudom, hogy miért kell az összes ládát letöltve kezelni (nem lassul az app, ami jó), de a szervernek ez nem a legoptimálisabb szvsz.

A másik amit írtam már, az offline térkép. Sajnos december közepén elkövettem azt a hibát, hogy rákattintottam az offline csempék letöltésre. Nem tudom mit csinál, de a mai napik villog egy piros malacorr a felső sávban. Mit csinál? Mikor fejezi be? Mennyi adatot használ (mobilneten is villog)? Hogyan lehet leállítani?

Hogyan tudom a ládákat törölni, ha csak a mozgókat szeretném letölteni és látni a térképen?
Miért kell azokat a külföldi ládákat letölteni és állandóan frissíteni, ahová lehet, hogy soha nem jutunk el?

Plusz egy javaslat: a térképet hosszan nyomjuk egy üres területen. Ott letöltenél az előre beállított sugarú körben található ládákat. Ez egy praktikus dolog lenne.
[előzmény: (2965) petrot81, 2020.01.07 08:04:22]

petrot81hozzászólásai | válasz erre | 2020.01.07 08:04:22 (2965)
Ebben nagy gombok vannak, nem mini menük a bal felső sarokban, (főleg mozgók miatti) frissítés lehetősége pedig mindkettőnél eltemetve.

Az új Geoládák verzióban be lehet állítani, hogy a zoom gombok nagyobbak legyenek (ha ez a probléma).

A frissítést nem értem, az oldalsó menüben kiírja az alaplista verzióját, már arra kattintva is lehet frissíteni, vagy belül a láda adatlapot megnyitva (vagy a térképen az összes láthatót, vagy a beállításokban az alaplistát - ez utóbbi lett kitéve az oldalsó menübe is)
[előzmény: (2960) V_Gabor, 2020.01.06 22:44:03]

V_Gaborhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.06 22:44:03 (2960)
Köszi!

Nekem sem a g:hu+, se a geoládák nem áll kézre.

Ebben nagy gombok vannak, nem mini menük a bal felső sarokban, (főleg mozgók miatti) frissítés lehetősége pedig mindkettőnél eltemetve.

Sajnálom, pedig nagyon szeretném őket megkedvelni. :(

Amíg nem ment a g:hu, azon kaptam magam, hogy a geomap-et használtam a telefonomon is. Van kirakva egy könyvjelző ikon. Kb. online térképként veri minkét új appot. Bocsi az őszinteségi rohamért.

Nem tudom melyiknél újnál nincs dupla tapi utáni fel-le húzásos zoom, mint Google Maps-nél, de az nagyon hiányzik ott, ahol nincs!
[előzmény: (2957) bigmick, 2020.01.06 21:20:25]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.06 21:20:25 (2957)
Addig is, amíg megoldódik a probléma, az alábbi linkről letölthető a korábbi, 1.6.4-es verzió, ami android 10 alatti androidokon jól műxik:

g:hu 1.6.4
[előzmény: (2949) bigmick, 2020.01.05 19:30:08]

bigmickhozzászólásai | válasz erre | 2020.01.05 19:30:08 (2949)
T. g:hu felhasználók!

A legutóbbi 1.6.5-ös appnak komoly gondjai vannak android 9-es és 10-es környezetben.
Akinek ilyen androidon megy a g:hu, és még nem frissített a legújabbra, az kérem, ne is frissítsen még egy kis ideig!

Az ősrégi mapsforge megjelenítő csomagot megpróbálom kicserélni a legújabbra, remélem ezzel már újra menni tud az app mindenféle android verzión is. Most tesztelem ezt a megoldást különböző környezetekben.
Ha a tesztelés rendben lemegy, akkor hamarosan lesz 1.6.6-os javított verzió.

Elnézést a kellemetlenségért,

Bigmick


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.