geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3844. Buzsák - tájház (GCBUZS)

Tájház

Tájház

Pincesor

Pincesor

Boszorkányos hímzés

Boszorkányos hímzés

Vézás hímzés

Vézás hímzés

Rátétes hímzés

Rátétes hímzés

Munka közben

Munka közben

Templom

Templom

Lakóház

Lakóház

"Hímzett" tojások

"Hímzett" tojások
Szélesség N 46° 38,909'
Hosszúság E 17° 34,482'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.08.09 16:10
Megjelenés időpontja: 2014.08.10 08:54
Utolsó lényeges változás: 2014.08.10 08:57
Utolsó változás: 2016.11.24 08:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nargoth
Felhasználó: Nargoth
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 200 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


A láda 1 héttel a kihelyezés után ismét eltűnt... Pótjelszóval kereshető!

WAP
10x15x5 cm-es láda, a Tájház területén található, a lakóház mögött, borostyánban. A Tájház látogatása belépődíjas, felnőtt: 500 Ft, Diák: 300 Ft
Nyitva tartás: hétköznap: 9.00-17.00, szombat-vasárnap 11.00 - 17.00
Pótjelszó: N46 39.054 E17 33.926 - felirat harmadik sora


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és rejtés
A Tájház előtt kiépített parkoló található  N 46° 38,893' E 17° 34,485' 120 m [GCBUZS+parkolo]

Buzsák

A mai Buzsák helyén a középkorban Akts és Magyari falvak feküdtek. Ez a terület eredetileg a somogyi vár tartozéka volt, a XIII. században azonban egy része a Bő-nemzetség birtokába került.
A Bő-nembéli Izsép fia János 1268-ban az itteni várbirtokokat, Magyari helységgel a jó szolgálatáért kapta IV. Béla királytól. Akcs helység nevével 1449-ben találkozunk először, ekkor a Bő-nembeli Laki Thúz és Létai családok birtokolták. Az 1536. évi adólajstrom szerint a két helység már egyesült Akcs-Magyari néven. Még Csorba József 1857-es ismertetőjében is együtt említik a két tepelülést: "Akcs-Magyari Borokcsa, tóth eredetű, de már megmagyarosodott nagy helység...."
A katolikus templom História Dómusában Sebe György plébános 1824-ben ezt írja: "Buzsák a Balaton mocsaraitól három oldalról övezett község, amelyet délszláv telepesek laknak."

Buzsák neve Kiss Lajos szerint a szerb-horvát Budzak helynévvel azonos, alapja a budzak "sarok", "szöglet" szó, de egyesek úgy tudják, hogy az idetelepülő tótok, horvátok, vendek Buzsik, Buzsák, Borokcsa néven emlegették a helyet, mert mocsár vette körül.
A népmonda azt tartja, hogy mikor Jézus Krisztus a földön járt, találkozott egy idevaló gazdag emberrel, akinek sok lisztje volt. Hiába kért azonban tőle kenyeret, nem kapott. Erre megátkozta a falut, hogy minden gazdag ember zsákjában ezután csak búbánat teremjen. Ettől kezdve lett a falu neve "Bú-zsák".

Nagyon fontos a falu életének alakulásában a XX.sz. elején (1902-ben) létrejött háziipar. Ekkortól az asszonyok megrendelésre készítették a szőtteseket és a hímzéseket. Ez egyben a családok számára anyagi forrást jelentett. A Háziipari Szövetkezet fölbomlásáig (1980-as évek vége) a faluban 100-120 asszonynak adott munkát.
A faluhoz tartozik Csisztapuszta és Csisztafürdő is.

Tájház

A századfordulón még szinte az egész falu szoba-konyha-kamra beosztású, kémény nélküli, nádfedésű házakból állt. Később a házakat modernizálták, kéményt kapott a konyha, így füsttelenné váltak nemcsak a szobák, hanem az egész ház, így még sokáig szolgálta a benne lakó családot. A falu központjában található, ma már tájházként funkcionáló tömésház, 1977-ben, amikor megvásárolják és tájházzá alakítják, többedmagával található a faluban, ma már azonban egyedüli képviselője ennek a háztípusnak, ami egykor ezt a vidéket jellemezte.

A tömésház a 19. században épült, módos paraszt portája volt, ami jól látható a telek nagy méretén, gazdasági épületein. A ház megvásárlásakor már jelentős változásokon ment át, tájházzá alakításakor szabadkéményes formába építették vissza, azaz a konyhában látható sárkemence fölött kémény nyílás található. Ezen keresztül a füst kihúz a konyhából így nem gomolyog a térben. A szabadkémény nyílásába tették egykor a füstölni kívánt húsokat. A konyhától jobbra és balra található a ház két szobája, mindkettőt mázas szemeskályha melegíti, amit a konyhából fűtenek, így a szobába egyáltalán nem jut be a füst. A ház első szobája volt a család tisztaszobája, amit a legszebb textilneművel, szentképekkel öltöztettek fel és kímélték a mindennapi használattól. A szoba ma is 19. századi tisztaszobának van berendezve, két szépen felvetett ággyal, szentképekkel, gazdag díszítéssel. A hátsó szoba, ami egykor a család lakószobája volt, ma kiállítótérként funkcionál, hiszen itt helyezték el a buzsáki népművészet, népi iparművészet legszebb darabjait.

A hímzéses textilek mellett a tájház népművészeti kiállításában helyet kaptak a buzsáki fafaragók régi és mai munkái is, hiszen ahogy a hímzés, úgy a fafaragás is élő népművészeti tevékenység a faluban.
A tájház udvarán áll a hatalmas színnel ellátott istállós pajta, ami ma padokkal van tele, utal arra, hogy a portát rendezvényei alatt ma is használja a falu.A tájház meglátogatása önmagában is egy tartalmas kirándulás programja, aki teheti látogasson Buzsákra, amikor a tájház portáján programokat szerveznek. Ilyenkor látványos néptáncműsoroktól hangos a tömésház udvara, és látható a híres buzsáki népművészet mai továbbélése.

Nyitva tartás:
hétköznap: 9.00-17.00
szombat-vasárnap 11.00 - 17.00
Előzetes bejelentkezés, információ: 30/218-86-74(8-16 óra között hívható)
Belépő: Felnőtt : 600 Ft, Diák : 400 Ft

Hímzés

Aki kicsit is ismerős a magyar népművészetben, bizonyára hallotta már a híres "buzsáki hímzés" kifejezést.
A buzsáki hímzés jellegzetes díszítő elemei a levél, a tulipán, a szegfű, az árvácska, a katykaringó, a páva, a galamb, az őz és a szarvas. A mai napig szebbnél-szebb ingek, leplek, ágyterítők, vánkoshéjak és halotti lepedők készülnek ily módon.
Buzsákon háromféle ősi hímzésminta ismert: a vézás, a rátétes és a boszorkányos.
Míg a vézás hímzést régebben csak piros-kék, vagy piros-fekete cérnával készítették, napjainkra már több színt használva, piros-kék-fekete-sárga-zöld gyöngyfonallal varrják rá a fehér vászonra. Mivel a hímzésminták egyenként, szabad kézzel készülnek, ritkán találkozni kétszer ugyanazzal a mintázattal. Jellemző motívumai a rózsa, a katykaringó, a lóherelevél, a csibeláb, a babfejes hajó, a kockasor, a lánc és a legyező.
A rátétes hímzés úgy készül, hogy a vékony kék-piros kasmérból kivágott mintákat apró öltésekkel rávarrják az alátétre. Leggyakoribb motívumai a tulipán, a labdarózsa, a szegfű, az árvácska, a katykaringó, a páva, a galamb, az őz, és a szarvas.
A boszorkányos hímzés a keresztöltés technikájáról kapta a nevét: a rengeteg fonalba és időbe kerülő hímzés ugyanis nem kis "boszorkányosságot" igényel! A házi szövésű vászonra készülő hímzés színvilága igen változatos. Készítése során először a szivárvány minden színével rávarrják a kívánt mintákat az anyagra, majd az alapot fekete színű cérnával, sűrűre varrt 8-as öltésekkel töltik ki, ettől a kézimunka úgy nézett ki, mintha fekete alapra készült volna. Rengeteg időt és fonalat igényelt.

A faluban működik egy "varrókör", ahol (a tájház nagyon szép szabadtéri környezetében) helybéli hölgyek mutatják be a hímzés fortélyait az érdeklődők számára.

Buzsák, János-hegyi műemlék pincék

Érdemes ellátogatni a közelben lévő János-hegyre. Mintegy 60, nádfedeles, fehérre meszelt pincét találhatunk itt. Ezeket a pincéket a 'Táskai műemlék pincesor' láda szépen bemutatja, így ide nem került pont, csak a pótjelszó.
Pótjelszó:  N 46° 39,054' E 17° 33,926' 120 m [GCBUZS+potjelszo]

Templom

A templom  N 46° 38,914' E 17° 34,787' [GCBUZS+templom] 1704-ben barokk stílusban épült. A templomban megcsodálhatjuk a buzsáki hímzéssel díszített miseruhákat, oltárterítőket. A faragott oltárkép XIV. század eleji alkotás, melyet nemrég újítottak fel, műemléki védettséget élvez. Szűz Mária szobrát a liturgiának megfelelő színű palástba öltöztetik. (Hasonló hagyományról híres Külső-Somogy nevezetes búcsújáró helye, Andocs is.). A szobor a Kápolnási-dűlőben lévő Fehér-kápolnából került ide.

Templom bejelentkezés nélkül csak a misék előtt és után látogatható, egyéb esetben bejelentkezés szükséges:
Tel: 85/331-458
Miserend: Nyáron: H-SZ, CS 19 óra, Télen: H-SZ, CS 17 óra,
V (folyamatos) 8.00 és 11.00 óra

forrás:
Buzsák község honlapja
Tájház honlapja
Hímzések
Pogányvölgyi kistérség
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (92 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.31 web: 4.74 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Korigumi 2020.07.04 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Lacza és Tádé 2020.06.28 08:01 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kukucska 2020.06.27 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

uzolee 2020.06.23 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

szulez 2020.06.04 17:30 - Megtaláltam
Buzsákon sétáltunk. Trianon 100. évfordulóján a harangzúgást a templomnál hallgattuk meg és a templomba is bejutottunk.
A pótjelszót kerestük meg a szép pincesoron.
Köszönjük!
Zoli, Helga, Barnabás, Máritika, Bíbor, Bori, Berci

j6fEvymgDSC_9805
DSC_9821DSC_9827
Timi&Szabi 2020.05.24 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.59
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

SirLes 2020.05.02 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
Tájház zárva volt, nem meglepő módon, így maradt a tartalékjelszó, ami ugyan nem volt közel, de érdemes volt elmenni a nádfedeles házacskák miatt.

P1100482P1100483
Ignis9 2020.03.15 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. :)

hinia lux 2020.02.29 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
Hangulatos a pótládánál a pincesor.

HelloPincesor
FelújítottLeomlott
gusty 2019.12.29 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

BLUEway💙2016! 2019.08.08 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.92
Pótjelszós találat. A nádfedeles házikók nagyon klasszak a pincesoron, senki ne hagyja ki!!! THANKS.

Eszti és Robi 2019.08.07 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Megtaláltam,pótjelszóval. A pincesor nagyon tetszett. Köszönöm a rejtést!

IMG_20190807_125510IMG_20190807_125518
IMG_20190807_125556IMG_20190807_125645
IMG_20190807_125740 
cult 2019.08.04 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

szsuzsi 2019.07.28 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szabcy 2019.07.28 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kulcsar.csalad 2019.07.20 14:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Köszönjük a rejtést!

fris61 2019.07.11 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.03
Köszönjük. A ládát sajnos nem találtuk meg. A helyiek infója szerint már évek óta nincsen. A pótjelszó viszont nagyon érdekes és látványos környezetben van.

A.Fecó 2019.07.07 09:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
OK.

tapisomi 2019.07.03 09:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Apával.

tapiapi 2019.07.03 08:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 3.90
Közös ládázás fiammal tapisomival. Először csak a tájházig jutottunk. A pótjelszó koordinátája nagyon messzinek tűnt, mondom, valami nem stimmel. Bejelentettük jelszó nélküliként.
Aztán nem hagyott nyugodni, visszamentünk, mert a nyest kétszer szárad.
Most meg a jelszót nem fogadja el, amit a keresztről leolvastunk.
Próbáltuk a logot módosítani.
Nem ment.
Úgyhogy logtörlés után a nyest négyszer fáradt. El.

pgyp 2019.06.22 15:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.97
Megvagy! [g:hu 1.6.2y]
A tájház zárva volt, itt ráadásul nincs is igazi láda, de a zsindelyes házak nekem jobban is tetszettek, mintha egy tájházba mentünk volna be.

Bőrharisnya 2019.06.19 13:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
A tájházhoz elmentünk, megnéztük és jól elbeszélgettünk a gondnoknővel.Sajnos a ládát ellopták. Pótjelszót keresve előbb nagy erőkkel permetező traktorral találtuk szembe magunkat, majd hirtelen óriási esőt kaptunk a nyakunkba.Igyekeztünk ki az országútra, nehogy beragadjunk a sárba.
Kérjük, a fényképek alapján fogadd el a találatot!
Köszönjük!

[Jóváhagyta: Nargoth, 2019.06.19 14:19]

20190619_09280920190619_092828
20190619_092931 
anettnori 2019.06.19 04:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.29
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

Pótjelszóval lett meg. Érdemes amúgy is kimenni a pincesorhoz, nagyon hangulatos környék.

IMG_20190619_045615 
vajasfok 2019.05.10 14:39 - Megtaláltam
Megvan, pótjelszóval.

stmester 2019.04.12 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

P1030782P1030783
P1030784P1030785
P1030786P1030790
P1030791 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (203 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.