geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3844. Buzsák - tájház (GCBUZS)
Tájház
Tájház


Pincesor
Pincesor
Boszorkányos hímzés
Boszorkányos hímzés
Vézás hímzés
Vézás hímzés
Rátétes hímzés
Rátétes hímzés
Munka közben
Munka közben
Templom
Templom
Lakóház
Lakóház
"Hímzett" tojások
"Hímzett" tojások

Szélesség N 46° 38,909'
Hosszúság E 17° 34,482'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.08.09 16:10
Megjelenés időpontja: 2014.08.10 08:54
Utolsó lényeges változás: 2014.08.10 08:57
Utolsó változás: 2016.11.24 08:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nargoth
Felhasználó: Nargoth
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 175 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


A láda 1 héttel a kihelyezés után ismét eltűnt... Pótjelszóval kereshető!

WAP
10x15x5 cm-es láda, a Tájház területén található, a lakóház mögött, borostyánban. A Tájház látogatása belépődíjas, felnőtt: 500 Ft, Diák: 300 Ft
Nyitva tartás: hétköznap: 9.00-17.00, szombat-vasárnap 11.00 - 17.00
Pótjelszó: N46 39.054 E17 33.926 - felirat harmadik sora


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és rejtés
A Tájház előtt kiépített parkoló található  N 46° 38,893' E 17° 34,485' 120 m [GCBUZS+parkolo]

Buzsák

A mai Buzsák helyén a középkorban Akts és Magyari falvak feküdtek. Ez a terület eredetileg a somogyi vár tartozéka volt, a XIII. században azonban egy része a Bő-nemzetség birtokába került.
A Bő-nembéli Izsép fia János 1268-ban az itteni várbirtokokat, Magyari helységgel a jó szolgálatáért kapta IV. Béla királytól. Akcs helység nevével 1449-ben találkozunk először, ekkor a Bő-nembeli Laki Thúz és Létai családok birtokolták. Az 1536. évi adólajstrom szerint a két helység már egyesült Akcs-Magyari néven. Még Csorba József 1857-es ismertetőjében is együtt említik a két tepelülést: "Akcs-Magyari Borokcsa, tóth eredetű, de már megmagyarosodott nagy helység...."
A katolikus templom História Dómusában Sebe György plébános 1824-ben ezt írja: "Buzsák a Balaton mocsaraitól három oldalról övezett község, amelyet délszláv telepesek laknak."

Buzsák neve Kiss Lajos szerint a szerb-horvát Budzak helynévvel azonos, alapja a budzak "sarok", "szöglet" szó, de egyesek úgy tudják, hogy az idetelepülő tótok, horvátok, vendek Buzsik, Buzsák, Borokcsa néven emlegették a helyet, mert mocsár vette körül.
A népmonda azt tartja, hogy mikor Jézus Krisztus a földön járt, találkozott egy idevaló gazdag emberrel, akinek sok lisztje volt. Hiába kért azonban tőle kenyeret, nem kapott. Erre megátkozta a falut, hogy minden gazdag ember zsákjában ezután csak búbánat teremjen. Ettől kezdve lett a falu neve "Bú-zsák".

Nagyon fontos a falu életének alakulásában a XX.sz. elején (1902-ben) létrejött háziipar. Ekkortól az asszonyok megrendelésre készítették a szőtteseket és a hímzéseket. Ez egyben a családok számára anyagi forrást jelentett. A Háziipari Szövetkezet fölbomlásáig (1980-as évek vége) a faluban 100-120 asszonynak adott munkát.
A faluhoz tartozik Csisztapuszta és Csisztafürdő is.

Tájház

A századfordulón még szinte az egész falu szoba-konyha-kamra beosztású, kémény nélküli, nádfedésű házakból állt. Később a házakat modernizálták, kéményt kapott a konyha, így füsttelenné váltak nemcsak a szobák, hanem az egész ház, így még sokáig szolgálta a benne lakó családot. A falu központjában található, ma már tájházként funkcionáló tömésház, 1977-ben, amikor megvásárolják és tájházzá alakítják, többedmagával található a faluban, ma már azonban egyedüli képviselője ennek a háztípusnak, ami egykor ezt a vidéket jellemezte.

A tömésház a 19. században épült, módos paraszt portája volt, ami jól látható a telek nagy méretén, gazdasági épületein. A ház megvásárlásakor már jelentős változásokon ment át, tájházzá alakításakor szabadkéményes formába építették vissza, azaz a konyhában látható sárkemence fölött kémény nyílás található. Ezen keresztül a füst kihúz a konyhából így nem gomolyog a térben. A szabadkémény nyílásába tették egykor a füstölni kívánt húsokat. A konyhától jobbra és balra található a ház két szobája, mindkettőt mázas szemeskályha melegíti, amit a konyhából fűtenek, így a szobába egyáltalán nem jut be a füst. A ház első szobája volt a család tisztaszobája, amit a legszebb textilneművel, szentképekkel öltöztettek fel és kímélték a mindennapi használattól. A szoba ma is 19. századi tisztaszobának van berendezve, két szépen felvetett ággyal, szentképekkel, gazdag díszítéssel. A hátsó szoba, ami egykor a család lakószobája volt, ma kiállítótérként funkcionál, hiszen itt helyezték el a buzsáki népművészet, népi iparművészet legszebb darabjait.

A hímzéses textilek mellett a tájház népművészeti kiállításában helyet kaptak a buzsáki fafaragók régi és mai munkái is, hiszen ahogy a hímzés, úgy a fafaragás is élő népművészeti tevékenység a faluban.
A tájház udvarán áll a hatalmas színnel ellátott istállós pajta, ami ma padokkal van tele, utal arra, hogy a portát rendezvényei alatt ma is használja a falu.A tájház meglátogatása önmagában is egy tartalmas kirándulás programja, aki teheti látogasson Buzsákra, amikor a tájház portáján programokat szerveznek. Ilyenkor látványos néptáncműsoroktól hangos a tömésház udvara, és látható a híres buzsáki népművészet mai továbbélése.

Nyitva tartás:
hétköznap: 9.00-17.00
szombat-vasárnap 11.00 - 17.00
Előzetes bejelentkezés, információ: 30/218-86-74(8-16 óra között hívható)
Belépő: Felnőtt : 600 Ft, Diák : 400 Ft

Hímzés

Aki kicsit is ismerős a magyar népművészetben, bizonyára hallotta már a híres "buzsáki hímzés" kifejezést.
A buzsáki hímzés jellegzetes díszítő elemei a levél, a tulipán, a szegfű, az árvácska, a katykaringó, a páva, a galamb, az őz és a szarvas. A mai napig szebbnél-szebb ingek, leplek, ágyterítők, vánkoshéjak és halotti lepedők készülnek ily módon.
Buzsákon háromféle ősi hímzésminta ismert: a vézás, a rátétes és a boszorkányos.
Míg a vézás hímzést régebben csak piros-kék, vagy piros-fekete cérnával készítették, napjainkra már több színt használva, piros-kék-fekete-sárga-zöld gyöngyfonallal varrják rá a fehér vászonra. Mivel a hímzésminták egyenként, szabad kézzel készülnek, ritkán találkozni kétszer ugyanazzal a mintázattal. Jellemző motívumai a rózsa, a katykaringó, a lóherelevél, a csibeláb, a babfejes hajó, a kockasor, a lánc és a legyező.
A rátétes hímzés úgy készül, hogy a vékony kék-piros kasmérból kivágott mintákat apró öltésekkel rávarrják az alátétre. Leggyakoribb motívumai a tulipán, a labdarózsa, a szegfű, az árvácska, a katykaringó, a páva, a galamb, az őz, és a szarvas.
A boszorkányos hímzés a keresztöltés technikájáról kapta a nevét: a rengeteg fonalba és időbe kerülő hímzés ugyanis nem kis "boszorkányosságot" igényel! A házi szövésű vászonra készülő hímzés színvilága igen változatos. Készítése során először a szivárvány minden színével rávarrják a kívánt mintákat az anyagra, majd az alapot fekete színű cérnával, sűrűre varrt 8-as öltésekkel töltik ki, ettől a kézimunka úgy nézett ki, mintha fekete alapra készült volna. Rengeteg időt és fonalat igényelt.

A faluban működik egy "varrókör", ahol (a tájház nagyon szép szabadtéri környezetében) helybéli hölgyek mutatják be a hímzés fortélyait az érdeklődők számára.

Buzsák, János-hegyi műemlék pincék

Érdemes ellátogatni a közelben lévő János-hegyre. Mintegy 60, nádfedeles, fehérre meszelt pincét találhatunk itt. Ezeket a pincéket a 'Táskai műemlék pincesor' láda szépen bemutatja, így ide nem került pont, csak a pótjelszó.
Pótjelszó:  N 46° 39,054' E 17° 33,926' 120 m [GCBUZS+potjelszo]

Templom

A templom  N 46° 38,914' E 17° 34,787' [GCBUZS+templom] 1704-ben barokk stílusban épült. A templomban megcsodálhatjuk a buzsáki hímzéssel díszített miseruhákat, oltárterítőket. A faragott oltárkép XIV. század eleji alkotás, melyet nemrég újítottak fel, műemléki védettséget élvez. Szűz Mária szobrát a liturgiának megfelelő színű palástba öltöztetik. (Hasonló hagyományról híres Külső-Somogy nevezetes búcsújáró helye, Andocs is.). A szobor a Kápolnási-dűlőben lévő Fehér-kápolnából került ide.

Templom bejelentkezés nélkül csak a misék előtt és után látogatható, egyéb esetben bejelentkezés szükséges:
Tel: 85/331-458
Miserend: Nyáron: H-SZ, CS 19 óra, Télen: H-SZ, CS 17 óra,
V (folyamatos) 8.00 és 11.00 óra

forrás:
Buzsák község honlapja
Tájház honlapja
Hímzések
Pogányvölgyi kistérség
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (79 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.32 web: 4.77 átlag: 4.61

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


stmester 2019.04.12 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

P1030782P1030783
P1030784P1030785
P1030786P1030790
P1030791 
markbalazs 2019.02.28 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Rem.dpk 2019.02.09 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nem volt egyszerű de siker :)
A két Bitang: M & G[Geoládák v2.2.5]

Kókány_művek 2019.01.13 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.40
A tájház sajnos zárva volt, pedig időben érkeztünk. Kimentünk a pótjelszóért a gyönyörű pincesorra, azonban akárhogy próbálkoztam beírni magát a jelszót, nem fogadta el a rendszer. Érdemes megnézni a környéken a telefonfülkék újrahasznosítását :)
Kérlek fogadd el kép alapján a találatot, köszönöm!

[Jóváhagyta: Nargoth, 2019.03.03 09:23]

 
Judit és Béla 2018.12.28 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.33
Megtaláltuk.

Pantya 2018.11.01 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gabor03 2018.11.01 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

balatom 2018.10.30 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.6.0]

Terdik Család 2018.10.27 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.81
A Tájház kiskapuja nyitva volt, de rajtam kívül senki sem tartózkodott a területen, így nyugodtan nézelődhette, igaz hogy csak az épületeket kívülről. Ki mentem a pincesorra is, ennél síkabb "hegyet" még nemigen láttam.
Köszönjük a rejtést.

Pieta
HRita 2018.10.24 11:37 - Megtaláltam
Pótjelszóval.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Mr Bean 2018.10.21 15:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

arnoldlaszlo 2018.09.08 09:59 - Megtaláltam
Pótjelszóval.
Tényleg szép környék a pót környékén!

Bacsó 2018.08.25 10:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
A láda eltűnt! A pótjelszó meglett. A tájház és a pótjelszó környéke is nagyon szép volt!

IMG_2923IMG_2948
IMG_2998 
Sunbow 2018.08.14 19:27 - Egyéb
A Tájháztól a pótjelszóig vezető erdei úton, balra a tisztáson vadnyuszit láttunk. Kellemes séta volt. A pótjelszó környezete igazán ámulatba ejtő. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

hitamas 2018.08.10 20:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.33
:)

Göde 2018.08.09 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
A tájház átlagos. De a pótjelszó környezete csodálatos!

Nargoth 2018.08.09 09:08 - Egyéb
A láda leírásában ott a pórjelszó, olvasni tudni kellene.
Egyeztettem a tájházzal, más rejtéssel lesz itt láda, mert a közmunkások mindig ellopják.

Tosiv 2018.08.08 17:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.51
A láda valóban nincs ott (a borostyán végigkutatása számos csaláncsípéssel jár). A pótjelszót adtam meg.

margabat 2018.08.07 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam pótjelszóval. A helyet ismertem, előbb jártam a János-hegyre, mint hogy megtanultam volna járni. :) [Geoládák v2.2.4]

Ifialex 2018.08.02 18:05 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (178 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu