geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3982. A Dunai Szörny (GCDUSO)
A Szénrakodó
A Szénrakodó
Egy igazi "viziszörny"
Egy igazi "viziszörny"
88 éves
88 éves
Sok tonna vas beton talpazaton
Sok tonna vas beton talpazaton
Nem érdemes a ládától toronyiránt megközelíteni
Nem érdemes a ládától toronyiránt megközelíteni
A valahol itt
A <img src="http://static.garmincdn.com/basecamp/hu/Content/Resources/Images/geocache_found.png"> valahol itt
Ipari műemlék
Ipari műemlék
Esztergom látképének része
Esztergom látképének része

Jó fotótéma
Jó fotótéma
Délutáni fényekben
Délutáni fényekben
Háttérben Esztergom
Háttérben Esztergom
Anno
Anno

Szélesség N 47° 46,391'
Hosszúság E 18° 42,436'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.04.25 11:23
Megjelenés időpontja: 2015.04.26 03:23
Utolsó lényeges változás: 2015.04.26 03:23
Utolsó változás: 2017.10.03 13:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 366 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


A normál méretű 14*10*5 cm-es láda egy otthonos faodúban található. :)A ládába TravelBug NEM helyezhető.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.Megközelítés

Esztergom szélső házai után nagyjából 1,5 km-re kell jobbra fordulnotok a 11-es főútról egy mellékútra,  N 47° 46,237' E 18° 42,833' [GCDUSO+Leágazás] majd egyenesen a teherkomp bejáratáig, ahol egy balkanyarral egy kisebb útra kell letérni, kb. 100 méter haladva, végül jobbra kell fordulni.  N 47° 46,332' E 18° 42,492' [GCDUSO+Letérés jobbra] Innen már csak 100 méter az ajánlott parkolóig.  N 47° 46,377' E 18° 42,421' [GCDUSO+Parkoló]

A láda a parkolóhoz igen közel található, jobbra a kék kerítés mentén kell egy kicsit talpalni.

A parkolótól egy kis ösvény vezet le a Dunához, innen folyásirányba kb. 150 méterre találjátok a "Dunai Szörnyet", azaz a volt Szénrakodót.

Tipp: Ha magas a Duna vízszintje, akkor inkább a komp felől érdemes megközelíteni az objektumot.  N 47° 46,452' E 18° 42,462' [GCDUSO+Komp] (Vissza a sorompóig, majd egyenesen le a Dunához.)

A Szénrakodó

A Dunai Kötélpálya Rakodóépülete a Duna medrében, Esztergom felett az 1721. és 1722. folyamkilométer között található, a parttól mintegy 80 méterre.  N 47° 46,469' E 18° 42,395' 101 m [GCDUSO+A Szénrakodó] A Dorogi Szénbányák szállító és elosztó üzemegységének részlege volt. Az épületet egy kb. 6 kilométer hosszú kötélpálya kötötte össze a bányával. A kötélpályán érkező csillékből a szénport a rakodóban tárolták, majd egy csúszda segítségével került a hajókra. A Dunai Kötélpálya segítségével 1927-től 1963-ig a dorogi szenet vízi úton is tudták szállítani. '63-ban a kötélpályát elbontották, azóta a Szénrakodó használaton kívül, üresen áll. 2009 óta ipari műemlék.

Ma már csak magányos ipari műemlék a Duna vizében...

Hosszabb leírás

A dunai rakodó, illetve kötélpálya állomás, vagy ismertebb nevén szénrakodó, a Dorogi Szénbányák szállító és elosztó üzemegységének volt külön részlege. A konstrukció 1927-ben kezdett el működni és bár minden bizonnyal a különleges kiképzésű, kinézetű szerkezet megépítésének története lenne a legérdekesebb fejezet eme históriában, sajnos a folyó aljára lerögzített monstrum megalkotásáról nem találtunk leírásokat. Annyi valószínű, hogy az építés első fázisát jelentő alapozást a lehető legalacsonyabb vízállásnál végezték el, a jelenlegi tulajdonos, a Váltótér Alapítvány képviselőjeként a témában jártas Lévay Jenő úgy véli, az alapok 5 méter mélységben vannak a folyó meder talajszintje alatt.
Az építmény funkciója az volt, hogy a dorogi szénbányák által kitermelt szénport folyami uszályokra továbbítsa. A beton alapokon nyugvó acélszerkezet több, mint 5,7 kilométeres kötélpályával volt összeköttetésben a szénbánya osztályozó egységével, ezen a pályán érkeztek a szénporral megrakott csillék a Duna partjához. A hajókra rakott szenet főként a csepeli erőműbe, illetve a fővárosi ipari létesítményekbe szállították. Amikor még funkcionált a szénrakodó, a vízben két hatalmas lábon álló, több emeletnyi magasságban lévő közel kétszáz négyzetméter alapterületű termében fogadták a szénporral teli csilléket. A kötélpályán beérkező fém kocsikat egy három-négy fős személyzet leforgatta a rendszerről, majd azok tartalmát az úgynevezett bunkeres surrantón, azaz egy csúszdán leöntötték. A surrantók az uszályokhoz csatlakoztak, a szénpor így került a hajókra. Az üres csilléket a munkások visszaillesztették a kötélpályára, melyek tovább indultak Dorog felé, a bányához. A szénrakodóban egy puffer, vagyis egy tároló is volt, ebbe azt az anyagmennyiséget rakták, mely arra az időre volt jó, amikor a megrakott uszályt felváltotta az üres. Az egyedi helyen és speciális adottságokkal bíró vízben álló épületet csónakkal közelítették meg a munkások, akik a kikötés után egy vaslétrán kapaszkodtak fel a magasban lévő teremhez. A feladatokat két műszakban végezték, de valószínű, hogy a folyamatos működésre is képes volt az állomás. A dunai rakodó kapacitása elérte a napi ezer tonnát is, ezt a teljesítményét 1963-ig tartotta, akkor leállították a szállítást, illetve ekkor került sor a kötélpálya és az építmény berendezéseinek elbontására. Az épület, mely ipartörténeti emlék, 1970 óta áll üresen, a két hatalmas talpazaton álló szerkezet már csak a fémvázból és a falburkolatból áll, a házrésznek még a padlógerendáit is elvitték. Az építményt tulajdonló alapítvány számításai szerint a szénrakodó állagmegóvása 50-60 millió forintba kerülne.

Váltótér Alapítvány

Az 1970-es leállást követően a dunai rakodó magánya 1994-ben tört meg, ebben az évben látták meg képzőművészek a lehetőséget a különleges adottságú építményben. A Dorogi Szénbányák vállalat, mint tag részt vett egy alapítvány létrehozásában, így vált ezen szervezet a szénrakodó tulajdonosává. A budapesti illetőségű Váltótér Alapítvány tagjai egy folyó fölé építendő művésztelepet álmodtak a szénrakodó közel húsz méter magasan elhelyezkedő épületébe. Az alapítvány az elmúlt 14 évben több pályázaton illetve kiállításon, bemutatón próbálta érvényesíteni elképzeléseit, az európai szinten is egyedülálló adottságú dunai rakodó így vált, ha nem is fizikailag, de szellemileg egy kreatív alkotóközösség műveinek, projektjeinek modelljévé, mi több a művészek múzsájává, ihletőjévé. A szénrakodó modellé válása nemcsak országos, de nemzetközi szintű bemutatkozásra is lehetőséget adott. A Lévay Jenő által koordinált projektek között kiemelkedik az 1997-es Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatóinak megtartott alkotótábor. Az itt készült munkákat a Duna Múzeum-ban nézhette meg a közönség, az alkotások központi témája természetesen a szénrakodó volt. Lévay Jenő grafikai sorozata számos helyen szerepelt már, Dunaújváros, Győr és Budapest mellett Kijev, valamint Pozsony is otthont adott az ihletet adó építményről szóló képek tárlatának. A dunai rakodót modellként és ihletőként alkalmazó képzőművészeti anyagok leghíresebbike a 2001-es Miláno Europa 2000 című kiállításon szerepelt a Repülő híd című installáció volt.

A szénrakodó már hosszú évtizedek óta jellegzetes megállója, látnivalója a dunai csónaktúráknak. Az erre járó turisták közül bizonyára többen tátják el a szájukat a látványon, a folyóból kiágaskodó, különös monstrum képén. Ha egyszer mégis sikerül a konstrukcióba életet lehelni és új, idegenforgalmi, képzőművészeti vagy netán múzeumi funkcióval működtetni, abból minden valószínűség szerint Esztergom városa is nagyban kamatoztathatna. De úgy tűnik, hogy a szénrakodó balladája tart még egy ideig és jelképezni fogja az elmúlt időt.

Jó keresgélést.

Vízállás: Duna - Esztergom

Egyéb infók

Highline-os Galéria
Váltótér művésztelep Esztergom mellett
Műemlékek
A .com-os láda
Képek a szénrakodóról
Még egy izgalmas leírás
Forrás

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (172 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.83 web: 4.79 átlag: 4.69

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ildikó és Peti 2019.08.15 09:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! A plusz NFC-s megoldás remek ötlet volt! :)

kireth 2019.08.11 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pocok5 2019.07.28 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szívósék 2019.07.20 18:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

Mary&Advent 2019.07.06 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

gknight8 2019.07.04 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

OsiOsi 2019.06.19 11:52 - Megtaláltam
Ok

Norbi85 2019.06.04 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

ferikov 2019.05.28 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Képek később [g:hu 1.6.2y]

kir6 2019.05.26 08:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

duranyikd 2019.05.25 18:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Paco 2019.05.19 18:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bonbonetti 2019.05.18 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Talpas 2019.05.12 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.1x]

Besüboboja 2019.05.12 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Mikulás 2019.05.11 17:07 - Egyéb
Nem szép eddig ez a május időjárás szempontból. A földeknek szükségük van az esőre, tudom, de nekem több kirándulásomat, túrámat, bringázásomat is keresztülhúzott az esős idő. Mára viszont szép időt jósoltak és nagyjából be is jött. Nagyjából :-)
Délelőtt a tatai Fényes tanösvényt kerestük fel Zsuzsival és Lilluval, mely mindeki tetszését elnyerte. Valóban varázslatos egy hely! Ebéd után a KÉK ládát toltuk kicsit tovább, egészen a Nagy-Gete csúcsára. Remek kis séta volt!
Ha már erre vetődtünk, beraktam a SUP deszkát és a táti gázlónál vízre bocsájtottam. Nem a Nagy-Dunát választottam, hanem a Kis-Duna holtágat. Nyugodt kis víz, meg se rezzen. Szépen elindultam, a világ legnagyobb nyugalmában. Egyszer csak csepegni kezdett. "Vizes sport" gondoltam és szépen haladtam tovább. Kisvártatva azonban egy elég durva zápor kerekedett a dologból. Sebaj. Félreálltam egy fa alá és felhúztam a neoprén ruha felső részét is. Baseball sapka a fejre és haladás tovább. A várakozást méltatlannak tartottam, nem volt hozzá kedvem. Vígan haladtam és arra gondoltam, hogy mindenem vízálló. Jó érzés volt a záporban úgy haladni, hogy belül csont száraz maradt minden és mégcsak nem is fáztam! Egy idő után alábbhagyott és el is állt az eső. Menet közben lehúztam a ruha felső részét, de kb. 100 méter után rájöttem, hogy csak a bolondját járatják velem, ugyanis újra rázendített. Így ment ez kb. három alkalommal, míg végül úgy döntöttem, hogy magamon hagyom a ruhát. (Persze többet Esztergomig nem esett). Lassan haladtam, vártam már, hogy kiérjek a Dunára és az megtoljon kicsit. Hamarosan megpillantottam a "szörnyet". Impozáns látvány volt! Mögötte a Mária-Valéria-híd és a Bazilika. Szép látvánnyal tárult elém a Duna!
Fura érzés volt átevezni a monstrum két pillére között, de tetszett. Utána volt némi kalandom a nagy hajók kerülgetésével, melyek épp a kikötőből indultak. Volt egy manőverem, amit megtapsoltak a német turisták :-)
Felgyorsult a tempóm: megcsodálatm a hidat, a bazilikát és csorogtam lefelé. A Garam-torkolattal szemben kötöttem ki, a játszótérnél, ami most már egy bevált beváróhely lett. Lillu egyik kedvenc helye Esztergomban.

Szép volt ez a nap! Túl vagyok az idei 100 leevezett kilométeren és ez volt a 10. vizes bevetés idén. Remélem még sok lesz, mert terv az van bőven!

Mikulás

IMG_5697IMG_5699
IMG_5700IMG_5702
IMG_5703IMG_5705
IMG_5707IMG_5708
Yankeeville 2019.04.27 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.04.21 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ludvig 2019.04.01 12:59 - Megtaláltam
Nem túl barátságos emberke lehet az a háztulajdonos,magánúttá nyílvánította a házához vezető utat... A vízművek előtt parkoltunk, onnan pik-pak meg lehet találni

Bettinanoel 2019.03.30 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (368 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu