geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3982. A Dunai Szörny (GCDUSO)
A Szénrakodó
A Szénrakodó
Egy igazi "viziszörny"
Egy igazi "viziszörny"
88 éves
88 éves
Sok tonna vas beton talpazaton
Sok tonna vas beton talpazaton
Nem érdemes a ládától toronyiránt megközelíteni
Nem érdemes a ládától toronyiránt megközelíteni
A valahol itt
A <img src="http://static.garmincdn.com/basecamp/hu/Content/Resources/Images/geocache_found.png"> valahol itt
Ipari műemlék
Ipari műemlék
Esztergom látképének része
Esztergom látképének része

Jó fotótéma
Jó fotótéma
Délutáni fényekben
Délutáni fényekben
Háttérben Esztergom
Háttérben Esztergom
Anno
Anno

Szélesség N 47° 46,391'
Hosszúság E 18° 42,436'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.04.25 11:23
Megjelenés időpontja: 2015.04.26 03:23
Utolsó lényeges változás: 2015.04.26 03:23
Utolsó változás: 2017.10.03 13:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 407 + 2 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2015-05 volt 30 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


A normál méretű 14*10*5 cm-es láda egy otthonos faodúban található. :)A ládába TravelBug NEM helyezhető.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.Megközelítés

Esztergom szélső házai után nagyjából 1,5 km-re kell jobbra fordulnotok a 11-es főútról egy mellékútra,  N 47° 46,237' E 18° 42,833' [GCDUSO+Leágazás] majd egyenesen a teherkomp bejáratáig, ahol egy balkanyarral egy kisebb útra kell letérni, kb. 100 méter haladva, végül jobbra kell fordulni.  N 47° 46,332' E 18° 42,492' [GCDUSO+Letérés jobbra] Innen már csak 100 méter az ajánlott parkolóig.  N 47° 46,377' E 18° 42,421' [GCDUSO+Parkoló]

A láda a parkolóhoz igen közel található, jobbra a kék kerítés mentén kell egy kicsit talpalni.

A parkolótól egy kis ösvény vezet le a Dunához, innen folyásirányba kb. 150 méterre találjátok a "Dunai Szörnyet", azaz a volt Szénrakodót.

Tipp: Ha magas a Duna vízszintje, akkor inkább a komp felől érdemes megközelíteni az objektumot.  N 47° 46,452' E 18° 42,462' [GCDUSO+Komp] (Vissza a sorompóig, majd egyenesen le a Dunához.)

A Szénrakodó

A Dunai Kötélpálya Rakodóépülete a Duna medrében, Esztergom felett az 1721. és 1722. folyamkilométer között található, a parttól mintegy 80 méterre.  N 47° 46,469' E 18° 42,395' 101 m [GCDUSO+A Szénrakodó] A Dorogi Szénbányák szállító és elosztó üzemegységének részlege volt. Az épületet egy kb. 6 kilométer hosszú kötélpálya kötötte össze a bányával. A kötélpályán érkező csillékből a szénport a rakodóban tárolták, majd egy csúszda segítségével került a hajókra. A Dunai Kötélpálya segítségével 1927-től 1963-ig a dorogi szenet vízi úton is tudták szállítani. '63-ban a kötélpályát elbontották, azóta a Szénrakodó használaton kívül, üresen áll. 2009 óta ipari műemlék.

Ma már csak magányos ipari műemlék a Duna vizében...

Hosszabb leírás

A dunai rakodó, illetve kötélpálya állomás, vagy ismertebb nevén szénrakodó, a Dorogi Szénbányák szállító és elosztó üzemegységének volt külön részlege. A konstrukció 1927-ben kezdett el működni és bár minden bizonnyal a különleges kiképzésű, kinézetű szerkezet megépítésének története lenne a legérdekesebb fejezet eme históriában, sajnos a folyó aljára lerögzített monstrum megalkotásáról nem találtunk leírásokat. Annyi valószínű, hogy az építés első fázisát jelentő alapozást a lehető legalacsonyabb vízállásnál végezték el, a jelenlegi tulajdonos, a Váltótér Alapítvány képviselőjeként a témában jártas Lévay Jenő úgy véli, az alapok 5 méter mélységben vannak a folyó meder talajszintje alatt.
Az építmény funkciója az volt, hogy a dorogi szénbányák által kitermelt szénport folyami uszályokra továbbítsa. A beton alapokon nyugvó acélszerkezet több, mint 5,7 kilométeres kötélpályával volt összeköttetésben a szénbánya osztályozó egységével, ezen a pályán érkeztek a szénporral megrakott csillék a Duna partjához. A hajókra rakott szenet főként a csepeli erőműbe, illetve a fővárosi ipari létesítményekbe szállították. Amikor még funkcionált a szénrakodó, a vízben két hatalmas lábon álló, több emeletnyi magasságban lévő közel kétszáz négyzetméter alapterületű termében fogadták a szénporral teli csilléket. A kötélpályán beérkező fém kocsikat egy három-négy fős személyzet leforgatta a rendszerről, majd azok tartalmát az úgynevezett bunkeres surrantón, azaz egy csúszdán leöntötték. A surrantók az uszályokhoz csatlakoztak, a szénpor így került a hajókra. Az üres csilléket a munkások visszaillesztették a kötélpályára, melyek tovább indultak Dorog felé, a bányához. A szénrakodóban egy puffer, vagyis egy tároló is volt, ebbe azt az anyagmennyiséget rakták, mely arra az időre volt jó, amikor a megrakott uszályt felváltotta az üres. Az egyedi helyen és speciális adottságokkal bíró vízben álló épületet csónakkal közelítették meg a munkások, akik a kikötés után egy vaslétrán kapaszkodtak fel a magasban lévő teremhez. A feladatokat két műszakban végezték, de valószínű, hogy a folyamatos működésre is képes volt az állomás. A dunai rakodó kapacitása elérte a napi ezer tonnát is, ezt a teljesítményét 1963-ig tartotta, akkor leállították a szállítást, illetve ekkor került sor a kötélpálya és az építmény berendezéseinek elbontására. Az épület, mely ipartörténeti emlék, 1970 óta áll üresen, a két hatalmas talpazaton álló szerkezet már csak a fémvázból és a falburkolatból áll, a házrésznek még a padlógerendáit is elvitték. Az építményt tulajdonló alapítvány számításai szerint a szénrakodó állagmegóvása 50-60 millió forintba kerülne.

Váltótér Alapítvány

Az 1970-es leállást követően a dunai rakodó magánya 1994-ben tört meg, ebben az évben látták meg képzőművészek a lehetőséget a különleges adottságú építményben. A Dorogi Szénbányák vállalat, mint tag részt vett egy alapítvány létrehozásában, így vált ezen szervezet a szénrakodó tulajdonosává. A budapesti illetőségű Váltótér Alapítvány tagjai egy folyó fölé építendő művésztelepet álmodtak a szénrakodó közel húsz méter magasan elhelyezkedő épületébe. Az alapítvány az elmúlt 14 évben több pályázaton illetve kiállításon, bemutatón próbálta érvényesíteni elképzeléseit, az európai szinten is egyedülálló adottságú dunai rakodó így vált, ha nem is fizikailag, de szellemileg egy kreatív alkotóközösség műveinek, projektjeinek modelljévé, mi több a művészek múzsájává, ihletőjévé. A szénrakodó modellé válása nemcsak országos, de nemzetközi szintű bemutatkozásra is lehetőséget adott. A Lévay Jenő által koordinált projektek között kiemelkedik az 1997-es Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatóinak megtartott alkotótábor. Az itt készült munkákat a Duna Múzeum-ban nézhette meg a közönség, az alkotások központi témája természetesen a szénrakodó volt. Lévay Jenő grafikai sorozata számos helyen szerepelt már, Dunaújváros, Győr és Budapest mellett Kijev, valamint Pozsony is otthont adott az ihletet adó építményről szóló képek tárlatának. A dunai rakodót modellként és ihletőként alkalmazó képzőművészeti anyagok leghíresebbike a 2001-es Miláno Europa 2000 című kiállításon szerepelt a Repülő híd című installáció volt.

A szénrakodó már hosszú évtizedek óta jellegzetes megállója, látnivalója a dunai csónaktúráknak. Az erre járó turisták közül bizonyára többen tátják el a szájukat a látványon, a folyóból kiágaskodó, különös monstrum képén. Ha egyszer mégis sikerül a konstrukcióba életet lehelni és új, idegenforgalmi, képzőművészeti vagy netán múzeumi funkcióval működtetni, abból minden valószínűség szerint Esztergom városa is nagyban kamatoztathatna. De úgy tűnik, hogy a szénrakodó balladája tart még egy ideig és jelképezni fogja az elmúlt időt.

Jó keresgélést.

Vízállás: Duna - Esztergom

Egyéb infók

Highline-os Galéria
Váltótér művésztelep Esztergom mellett
Műemlékek
A .com-os láda
Képek a szénrakodóról
Még egy izgalmas leírás
Forrás

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (184 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.82 web: 4.79 átlag: 4.69

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


cofe 2020.02.18 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

gst76 2020.02.16 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.98
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Esztergom környéki kerékpáros túra első találata.
A kék kerítés környékén nagytakarítást tartanak. Fákat vágnak ki, terepet rendeznek.
Szerencsére a rejtés felőli oldalon épp senki sem volt, így nyugodtan tudtam keresgélni (hamar rátaláltam). A sorompó felől jutottam le a Duna partra.
Innen a Strázsa domb felé vettem az irányt.

ErdőCsöndje 2020.02.05 12:57 - Megtaláltam
Kettesben ládáztunk a síszünetet kihasználva, hatalmas szélben, de gyakran napsütésben. Nagyon érdekes a Dunában álló építmény, kár, hogy a hozzá vezető kötélpálya már nincs meg. Köszönjük!

sergeant 2020.02.01 17:10 - Megtaláltam
Boszival megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.2.2]

kocsisjozsef74 2020.02.01 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

anzsu7 2020.02.01 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.3.2]

Zsofka_Tom 2020.01.28 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.0]

Anyácska 2020.01.23 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Csg12 2020.01.23 14:00 - Megtaláltam
Egy fantasztikus nap harmadik ládájaként. Kesztölcről érkeztünk. Fantasztikusan egyedi látvány ez a azörny. Köszönöm szépen, hogy megmutattad!

mucik 2020.01.12 23:59 - Megtaláltam
Nagyon érdekes hely. Lejöttünk a folyópartra, így közvetlen közelről néztük meg. Mindenkinek ajánljuk.
Mucik, Panna, Juli és Bori

Hulkstunt 2020.01.03 22:49 - Megtaláltam
Koszi a rejtest

Artimus 2020.01.03 22:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Lindisti 2020.01.02 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v3.1.2]

Bernáth 2019.12.22 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Visszajöttünk Esztergomba, hogy megkeressünk néhány ládát, amiket még nem találtunk meg. Nagyon érdekes a szörny. Drukkolunk, hogy találjanak neki funkciót, megérdemelné. A ládát gyorsan megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Esztergom_13 
LH458 2019.12.21 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.75
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést.

Nemi91 2019.12.18 07:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.19]

Tibi1983 2019.12.18 07:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Köszönöm a rejtő munkáját!
Megtaláltam.
Örülök, hogy megmutattad.

rita85gto 2019.12.15 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Andy38 2019.12.08 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Bevásárlás előtt a napsütésben.

Bubuka 2019.11.24 15:33 - Megtaláltam
Érdekes létesítmény, köszi a rejtést.

-1-2
kicsiscele 2019.11.24 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

scele 2019.11.24 15:31 - Megtaláltam
mögvan
[Geoládák v3.0.0]

evandu 2019.11.24 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 2.96
Sajnos, sok a Duna altal felhalmozott szemet, ettol fuggetlenul klassz rejtes es szep Dunai latvany tarul a cacher-ek ele. Koszonjuk

Dokes 2019.11.17 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

JAck:66: 2019.11.03 16:24 - Megtaláltam
+


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (409 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.