geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)

Vasúti Almárium - Oktató terem

Vasúti Almárium - Oktató terem

Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban

Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban

Vasúti Almárium - Pénztár

Vasúti Almárium - Pénztár

Vasúti Almárium - Forgalmi iroda

Vasúti Almárium - Forgalmi iroda

Vasúti Almárium - Távirda

Vasúti Almárium - Távirda

Kilométerkő a múltból

Kilométerkő a múltból

A távolság is inflálódik?

A távolság is inflálódik?

Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)

Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)

A Rep-Tár épülete

A Rep-Tár épülete

Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)

Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)

... és nyugdíjasként

... és nyugdíjasként

A Tárház fénykorában (forrás: Internet)

A Tárház fénykorában (forrás: Internet)

... és ma

... és ma

A Tárház a Tiszától nézve

A Tárház a Tiszától nézve
Szélesség N 47° 10,148'
Hosszúság E 20° 11,169'
Magasság: 107 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2019.06.09 18:12
Utolsó változás: 2020.05.04 10:24
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: riasztos csapata
Felhasználó: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 165 + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Utasellátó egyik asztalán
2. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet lámpaoszlopon
3. N 47° 10,148' E 20° 11,169' 3x10 cm-es hengeres mikroláda egy örökzöld ágára akasztva fejmagasságban, benne jelszórészlet


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtó 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Készült egy hosszabb videó is, ahol a gyűjtemény tulajdonosa mesél a kiállított tárgyakról. (Köszönet Attibatinak, hogy felhívta rá a figyelmet!) Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat.
A jelszó-részletet az Utasellátó tevékenységét bemutató helyiség egyik asztalán található. Alaposan nézz szét! (1 karakter) (Köszönet Kondor Balázsnak, hogy lehetővé tette a jelszórészlet beépítését a kiállítás anyagába!)
Miután többen írtátok, hogy az Utasellátó zárva volt, szeretném felhívni a figyelmet, hogy az sosem lesz nyitva, mert nem egy vendéglátó egységről, hanem egy kiállítási helyről van szó. A jelszórészlet az ablakon keresztül remekül olvasható!

Sajnos az eredeti 2. pont megszűnt, mert a régi kilométerkövet eltávolították. Mementóul maradjon itt a leírása.
Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. .

Amint találok egy megfelelően érdekes közúti közlekedési emléket Szolnokon, bedolgozom a ládába.

2. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,856' 86 m [GCFVLU-2]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet egy lámpaoszlop parkoló felőli oldalán található.

3. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,148' E 20° 11,169' 107 m [GCFVLU-3]

A mikro láda egy örökzöld egyik ágára akasztva várja a kessereket. Jegyezd meg, honnan vetted le és oda is akaszd vissza! A rejtést egy hónapon át teszteltük, jó lenne, ha ez nem tűnne el állandóan, mint a korábbi helyen lévő láda. Ajándék nem fér bele, de toll van benne. A logfüzetet óvatosan vedd ki, mert kicsit szorul. Ha nem jön ki, egy suhintó mozdulat segít.

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó működéséről itt olvasható, míg a romokról itt.
Ha nagy lenne a forgalom a parton, vagy bármi más akadályozna a láda megkeresésében a  N 47° 10,132' E 20° 11,131' 96 m [GCFVLU+pótjelszó] ponton Zounok ispán segít a jelszó megtalálásában.

A jelszó (mely nem értelmes szó, ezért jelentésén ne gondolkodjatok), a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2020.05.02 A végláda teteje vízmentesítve, a logbook szárazra cserélve.
2019.06.09 A multi 1H+2V szerkezetűre változott, mert az eredeti 2. pontról eltávolították a régi kilométerkövet.
2018.09.09 A sorozatos eltűnés miatt új helyen, új végládát telepítettünk.
2018.05.28 A végláda eltűnt, pótoltuk.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (57 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.63 web: 4.75 átlag: 4.69

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


utigabi60 2020.05.23 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kireth 2020.05.23 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

MarciMilánBálint 2020.05.19 18:23 - Megtaláltam
Itt már nagyon siettünk, hogy elérjem a vonatot - köszi a rejtést!

norko 2020.05.19 18:22 - Megtaláltam
Szolnoki kerékpáros " városi" ládázás során kerestük meg.

gabortel 2020.05.19 12:14 - Megtaláltam
Hármasban bringával körbeládáztuk Szolnokot. Remek volt!
Hogy itt az az i miért ott van? Úgysem találtam volna ki, ha a helyén van...

porto 2020.05.16 16:40 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
A Csonka Tours azonos nevű Viber csoportja tiszteletére, és minden tagja AKTÍV részvételével való, gyors találatok!
:-)
[Geoládák v3.3.2]

pyrosz 2020.05.16 15:03 - Megtaláltam
Köszönöm, egy élmény volt! :)
Érdekes a gyűjtemény-kiállítás.

Sifi 2020.04.06 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

imaybeok 2020.03.14 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kepi 2020.03.14 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kingajani 2020.03.13 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.34]

aknitram 2020.03.13 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

emmerwald 2020.03.01 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Elegáns rejtések, minden pont rendben volt. Nekünk az Utasellátó kiállítás tetszett a legjobban. Köszönjük az invitálást!

IMG_20200301_101812IMG_20200301_105355
IMG_20200301_110551 
Invictus3 2020.02.29 16:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Megvan, köszi!
Szolnokra mentünk megnézni a Messzert, közben útba ejtettük ezt a ládát :)

redbird 2020.02.28 11:44 - Megtaláltam
Ez egy igazán hosszúra nyúlt megtalálásra sikerült.

A 2018-as Múzeumok éjszakáján, június 23-án a RepTárban kezdtük a keresést, majd az Almárium látogatásával folytattuk. Akkor a jelszórészlet mindkét hely esetében kicsit máshol volt megtalálható. A programnak köszönhetően nyitva volt az Almárium, valamint tárlatvezetést is kaptunk. Bemutatták, hogyan működött régebben a jegynyomtatás, saját "személyre szabott" jegyet is kaptunk (mi adtuk meg a jegy paramétereit).

2018 szeptemberében, egyéb dolgok miatt a környéken jártam, így megtaláltam a kilométerkőnél is a jelszórészletet, ezt az egyet egyedül. Azóta ez a pont már nem képezi részét a multinak, de nem bánom, hogy itt is jártam. Végül a mai napon fejeztük be a multit a végláda megtalálásával, miközben tettünk egy rövid sétát a Tisza partján. A láda megtalálása nem okozott különösebb problémát. A séta után a Liliomfi étteremben csillapítottuk az éhségünket.

A logbook nedves, írni nehezen lehet bele!

Kicsit aggódtam a jelszóképzés miatt, mivel gyakorlatilag az összes pont megváltozott valamelyest mióta elkezdtem keresni, de nem volt semmi gond ezzel sem. Szép, igényes pontokat találtunk mindenütt. Köszönjük a lehetőséget!

IMG_20180623_194310IMG_20180623_195122
IMG_20180623_203029IMG_20180623_203519
IMG_20180915_14485220200228_114258
20200228_114507 
kivancsifancsi 2020.02.22 20:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Mai programunk fő célja a szolnoki RepTár megtekintése volt, de előtte és utána is nagyot sétáltunk a városban a rengeteg sokpontos multi pontjait érintve. Ez néha káoszt okozott, hogy most melyik láda melyik jelszórészlete :) A város alapvetően tetszik, kifejezetten élhetőnek tűnik. Végül egy jól megérdemelt kiadós vacsora után még a hátralévő pontokat is megkerestük. Eredményes, élményekben gazdag napot zártunk összesen 10 találattal.

Mindig is szerettem a különféle gépeket testközelből megnézni, így ez egy nekem való hely. Most, hogy időszakosan itt van egy Me109-es, így ez különösen igaz. Nagyszerű volt élőben látni egy ilyen gépet.
Az esti vacsora után mentünk el a multi utolsó pontjáért az állomáshoz. A diszkóba gyülekező ifjúság tekintetétől követve kellett becserkelni a pontot. A tucc-tucc zenétől jó hogy nem esik szét az épület :)

Fidorka 2020.02.22 20:01 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2020.02.22 20:01 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Anyácska 2020.02.16 22:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Ekarp 2020.02.15 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Köszönjük a rejtést!
A Reptárban voltunk az időszakos kiállítás miatt - továbbra is ambivalens nekem ez a hely. Viszont ismerem a jelszó jelentését :-)

Csg12 2020.02.14 17:48 - Megtaláltam
A Pécel-Isaszeg-Nagykáta-Szolnok vonalon ládáztunk. Szolnoki sétánk első állomása. Az első pont rejtése zseniális! A repülőkhöz vissza fogunk jönni. Kellemes séta volt. Köszönöm a rejtést!

Katulyakutatók 2020.02.09 15:45 - Egyéb
a 2. ponton a sérült jelszóhordozó cserélve. Feljebb került, így hátha nem dörgölőzik hozzá egy autó sem. A logbook kissé nedves, de használható. Sajnos senki sem jelezte. Készíteni fogok hozzá egy jobban záró kupakot.

Aniko & Gyuri 2020.02.08 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kertész család 2020.01.08 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

MoMaszter 2020.01.05 14:48 - Megtaláltam
Az első pont picit nehéz volt, mivel korán érkeztünk vonattal Szolnokra és elég kevés volt a fény a gyűjtemény belső terében. Némi bámészkodás után azonban kiszúrtuk a trükkös jelszórészletet! A maradék két pontot a szolnoki körünk (26 km-es séta) végén szedtük be!

Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (175 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.