geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4431. Földön, vízen, levegőben - újragondolva (GCFVLU)
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Oktató terem
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Utasellátó Karácsony esti hangulatban
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Pénztár
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Forgalmi iroda
Vasúti Almárium - Távirda
Vasúti Almárium - Távirda
Kilométerkő a múltból
Kilométerkő a múltból
A távolság is inflálódik?
A távolság is inflálódik?
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
Rep-Tár bejárat (hajdani Indóház)
A Rep-Tár épülete
A Rep-Tár épülete
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
Az első "szerelem" aktív korában (forrás Internet)
... és nyugdíjasként
... és nyugdíjasként
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
A Tárház fénykorában (forrás: Internet)
... és ma
... és ma
A Tárház a Tiszától nézve
A Tárház a Tiszától nézve

Szélesség N 47° 10,148'
Hosszúság E 20° 11,169'
Magasság: 107 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.03.25 13:07
Megjelenés időpontja: 2018.03.25 15:57
Utolsó lényeges változás: 2019.06.09 18:12
Utolsó változás: 2019.08.18 09:33
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: riasztos csapata
Felhasználó: Katulyakutatók (ex riasztos)
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 130 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente


1. N 47° 10,733' E 20° 10,566' jelszórészlet: Utasellátó egyik asztalán
2. N 47° 10,034' E 20° 10,846' jelszórészlet lámpaoszlopon
3. N 47° 10,148' E 20° 11,169' 3x10 cm-es hengeres mikroláda egy örökzöld ágára akasztva fejmagasságban, benne jelszórészlet


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A megszűnt Földön, vízen, levegőben láda megmentési lehetőségén gondolkodva született meg az ötlet, hogy a címben szereplő témát közlekedéstörténeti szemszögből kellene megközelíteni. Azért nem a régi ládát élesztettük újra, mert ennek a ládának teljesen más a tematikája. A ládanévben szereplő közegek mindig is meghatározóak voltak Szolnok város közlekedésében és életében.
Bár a város területe a paleotikum óta lakott, de az igazi fejlődést a középkor hozta el. Szolnok mindig is királyi birtok volt és a máramarosi sóbányákból származó árut a Tiszán, vízi úton, olcsón tudták Szolnokra szállítani, ahonnan szárazföldön továbbították szerte az országba. Az Aranybulla rendelkezésénél fogva, az ország két fő-sóraktárából az egyik Szolnokon helyezkedett el. A város fejlődésének új lendületet a Tisza szabályozása és a gőzhajózás megindulása adott. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában a legjelentősebb szállítási eszköz a gőzhajó volt. 1847-ben - az országban másodikként - Szolnokot is elérte a vasút, újabb lehetőséget biztosítva a város fejlődéséhez. A vasút jelentőségét Szolnok életében az is bizonyítja, hogy a Város Napja is a vasúthoz kötődik.
A város közúti közlekedésének fontosságát a kelet-nyugati és észak-déli közlekedési tengelyek kereszteződése adja. Jelentős az átmenő forgalom, mely ma már jobbára, elkerülő utakon bonyolódik.
A levegő elemet két repülőtér képviseli a városban, a 200 hektáros sportrepülőtér és a katonai repülőtér.

A láda

1 pont: A földön (sínen)
 N 47° 10,733' E 20° 10,566' 90 m [GCFVLU-1]

A szolnoki állomás Felvételi épületében kialakított Vasúti Almáriumba invitállak benneteket először. A gyűjtemény Kondor Balázs vasúti magángyűjtő gyűjteményének része. (A gyűjtó 2018. március 15-én kitüntetést kapott munkájáért.) A kiállítás legújabb eleme a forgalmi oktató helyiséget mutatja be.
A gyűjteményről bővebben a blogSZOLNOK-on olvashattok, a vasútállomás épületéről pedig itt és itt. Készült egy hosszabb videó is, ahol a gyűjtemény tulajdonosa mesél a kiállított tárgyakról. (Köszönet Attibatinak, hogy felhívta rá a figyelmet!) Mivel az épületben nem jó a GPS vétel, így a koordináta a gyűjtemény melletti bejáratra mutat.
A jelszó-részletet az Utasellátó tevékenységét bemutató helyiség egyik asztalán található. Alaposan nézz szét! (1 karakter) (Köszönet Kondor Balázsnak, hogy lehetővé tette a jelszórészlet beépítését a kiállítás anyagába!)

Sajnos az eredeti 2. pont megszűnt, mert a régi kilométerkövet eltávolították. Mementóul maradjon itt a leírása.
Egy érdekes közúti emlékre hívta fel a figyelmemet ez a cikk. Elmentünk és megkerestük a másodikként említett kilométerkövet, amit most nektek is megmutatok. A rajta szereplő 2 km a 32-es főútvonal régi kezdőpontjától való távolságot, a Mátyás Király út - Thököly út kereszteződését jelöli, míg az 1 km a jelenlegi kezdőponttól, a Nagy Imre krt. - József Attila utca kereszteződésétől mért távolságot jelzi. .

Amint találok egy megfelelően érdekes közúti közlekedési emléket Szolnokon, bedolgozom a ládába.

2. pont: A levegőben (Rep-Tár)
 N 47° 10,034' E 20° 10,856' 86 m [GCFVLU-2]

Szolnokon az első nem hivatalos repülőgép építési és repülési kísérlet egy Székelyhidi nevű úr nevéhez fűződik 1904-ből, melyről a korabeli újságokban lehetett olvasni. Sajnos az ezzel kapcsolatos kutatásom anyaga egy költözködés során elveszett. Az első hivatalos repülés Kvasz András nevéhez fűződik, mely 1911-ben történt. Innen számoljuk a szolnoki repülés kezdetét. A katonai repülésnek állít emléket a 2016-ban átadott Rep-Tár. A főépülete egyébként Szolnok első vasútállomása (Indóház) volt. A szolnoki Repülőmúzeum korábban a katonai reptérhez kötődően üzemelt. Először a kapukon belül, majd a kiállítóhelyet a nyilvánosság számára is elérhetővé téve, a 442-es út mellé helyezték át, ahol a gyűjteményt ingyenesen lehetett látogatni. A kiállított repülőgépek nagyobb darabjai ma is ott várják sorsuk jobbra fordulását. (Arról a helyről a In Memoriam Szolnoki Repülőmúzeum láda ad további információt.)
Visszatérve a Rep-Tárhoz, engedtessék meg egy személyes élmény. A ládához anyagot gyűjtve, megláttam azt a helikoptert, amin a fedélzeti rádiós pályafutásomat kezdtem, közvetlenül annak rendszerbe állítása után. Ez egy Mi-9 típusú (Mi-8VKP) helikopter, melynek fedélzetére egy hadosztály szintű légi vezetési pont van telepítve, a szárazföldi csapatok (harckocsik) műveleteinek irányítására. Talán nem szerénytelenség, ha elárulom, hogy a fedélzeti rádióberendezések kezelési utasításait én fordítottam le magyarra. A gép a múzeum számára is új szerzemény, még a honlapján sincs róla információ (a láda megjelenésének idején). A Tiszaparti sétányon elhelyezett interaktív táblák adatbázisában, mint rövidesen érkező kiállítási darab szerepel, bővebb információk onnan nyerhetők. A Rep-Tár honlapja és egy cikk róla.
A jelszórészlet egy lámpaoszlop parkoló felőli oldalán található.

3. pont: A vízen (Tárház rakodó)
 N 47° 10,148' E 20° 11,169' 107 m [GCFVLU-3]

A mikro láda egy örökzöld egyik ágára akasztva várja a kessereket. Jegyezd meg, honnan vetted le és oda is akaszd vissza! A rejtést egy hónapon át teszteltük, jó lenne, ha ez nem tűnne el állandóan, mint a korábbi helyen lévő láda. Ajándék nem fér bele, de toll van benne. A logfüzetet óvatosan vedd ki, mert kicsit szorul. Ha nem jön ki, egy suhintó mozdulat segít.

A kiegyezés után rohamos fejlődésnek indult a városban a vízi közlekedés sokkal jelentősebb volt, mint manapság. Gőzhajókon folyt a szállítás az igen élénk, fa-, búza- és szarvasmarha kereskedelem számára. Jelentős volt a személyforgalom is, sőt a II. világháború alatt a vasút nagy leterheltsége miatt a személyszállítás időnként csak a Tiszán történt, a partmenti települések vonatkozásában. A XX. században a közúthálózat fejlődése miatt a folyami szállítás elvesztette jelentőségét. Legtovább a gabonaszállítás tartotta magát. A Tárház mellett volt a teherkikötő. A vízi szállítás valamikor a '80-as évek elején szűnt meg emlékeim szerint. Ekkor még láttam rakodó uszályokat a Tiszán. A multi végpontja a vízi szállítás még meglévő mementóját kívánja megmutatni. Bővebb ismertető a Tárház és a rakodó működéséről itt olvasható, míg a romokról itt.
Ha nagy lenne a forgalom a parton, vagy bármi más akadályozna a láda megkeresésében a  N 47° 10,132' E 20° 11,131' 96 m [GCFVLU+pótjelszó] ponton Zounok ispán segít a jelszó megtalálásában.

A jelszó (mely nem értelmes szó, ezért jelentésén ne gondolkodjatok), a pontok sorrendjében áll össze és a pontok begyűjtésére is ezt az útvonalat javasoljuk.

Jó keresgélést és olvasgatást kívánunk az előttetek álló 3,2 km-hez és kb. 1 órás sétához.
Parkolni a Vasútállomásnál lehet, sajnos fizetős. A másik parkolási lehetőség a Rep-Tár parkolója, ez ingyenes. Innen a többi pont párszáz méteres sétával elérhető, a Vasútállomás kb. másfél kilométerre van innen.

Ládaellenőrzések:
2018.05.28 A végláda eltűnt, pótoltuk.
2018.09.09 A sorozatos eltűnés miatt új helyen, új végládát telepítettünk.
2019.06.09 A multi 1H+2V szerkezetűre változott, mert az eredeti 2. pontról eltávolították a régi kilométerkövet.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (49 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.58 web: 4.71 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Cseber 2019.10.06 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam Ágival!

csbagi 2019.10.06 09:53 - Megtaláltam
Egy nap Kecskeméten, egy nap Szolnokon, Istvánnal.
Tetszett a láda koncepciója, Szolnok valóban meghatározó mindhárom közlekedésnemben. Meg az 1. pont rejtése is jó volt! A Rep-tári kiállításra nem volt időnk bemenni, de ezt még biztosan pótolni fogjuk.

DSCN0883DSCN0894
DSCN0897DSCN0900
DSCN0902DSCN0904
Cole91 2019.10.05 23:10 - Megtaláltam
Ádi és Enci megtalálta, Kecskemétről! :) [g:hu 1.6.4]

enciiii 2019.10.05 23:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ádi és Enci Kecskemétről :) [Geoládák v2.2.5]

lakkanto 2019.08.25 14:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Nagyon szép volt , tetszik Szolnok, hogy ilyen hatalmas park van a Tisza mentén.

GRegina 2019.08.24 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi

Jaroy 2019.08.24 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk nagyon ötletes az 1 pont köszi a rejtést :)

Jevica és Gyuszi 2019.08.24 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1g]

gores 2019.08.14 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Megvan. Az 1. pont az unokánké. Mi csak néztünk be az üvegen, Ő pedig rájött.

Ötvös család 2019.08.10 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

EmesESE 2019.08.04 12:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.31
Megtaláltuk.
Ma az ujjonnan megjelent szolnoki ládákat begyüjteni jöttünk. Különösen tetszett a vasúti rejtés. Sokáig gondolkoztam a jelszó értelmén, de még nem sikerült rájönnöm.
Köszönjük a lehetőséget! [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Attibati 2019.08.04 08:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.55
156 km kerekezés Szolnok és Kunszentmárton között a gckupa jegyében.
Amikor beléptem az állomás épületébe éppen egy férfit bilincseltek meg a rendőrök. Kicsit tarottam az első pont trükkös rejtésétől de szerencsére au Utasellátó kiállításának első átnézése után meglett a jelszó. A többi pont már könnyen meglett.
Remek videót találtam a neten a kiállításról, amelyben a gyüjtemény tulajdonosa részletesen mesél a kiállított tárgyakról.

Lili.th 2019.07.22 18:27 - Megtaláltam
Vonattal jöttünk s mentünk is haza, szóval volt időnk bámészkodni a vasútállomáson. Érdekes is ez az Utasellátós kiállítás (a "rejtés" meg frappáns!).
Nem is hittük, hogy ennyi látnivaló van Szolnokon, még kevés is volt ez a 2 nap, 1 éjszaka.

tudo 2019.07.22 09:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.44
65 km kerékpár edzés Szolnok körül GCKUPA jegyében 2 új és 31 régi ládával.

Az otthoni készüléskor úgy terveztem, hogy mivel a Szolnoki Vasútállomás környékén van a 2 új láda, a kör végén fogom keresni őket. GCFVLU 1. pontjának nehézsége miatt azonban jobbnak láttam, ha a Abony után a kör elején keresem fel a 2 új ládát. GCLEGK után egyenesen begurultam a vasútállomás épületébe. Először puszta szemmel vizslattam az Utasellátó kiállítást, fel s alá böngésztem az asztalokat, nem ment. Felvettem a szemüvegemet, újra kezdtem a bogarászást. Nagyon rosszak már a szemeim.

Már ott tartottam, hogy telefonos segítséghez folyamodok, amikor végre észrevettem a feliratot. Kiváló a rejtés. Annyira megörültem a sikernek, hogy írtam azonnal drága feleségemnek, hogy ilyen állapotban lévő szemekkel észrevettem a pontot.

A 2. pont simán ment. A 3. pontnál kisvártatva került elő a doboz, szépen beleolvad az örökzöldbe. Logoltam. Biztos, hogy be fogom illeszteni a Székesfehérvár körüli GCKUPA menetekbe a multit.

GCTvir felé folytattam a napot.

Helikopter
Helikopter
GCFVLU_13
gst76 2019.07.21 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]
Szolnoki kerékpáros ládatúra 3/6 találata. A két belvárosi ládával párhuzamos keresés.
Mind a három pont könnyen meglelhető.
A repülőgép múzeum csábító volt, kb másfél órán át csatangoltam bent. Rengeteg látnivalót érdemes volt végig nézni. Már csak ezért érdemes volt a ládát felkeresni!

OsiOsi 2019.07.13 16:35 - Megtaláltam
Mind három pont megvan. Tetszett. :-)

vViktor 2019.07.13 13:17 - Megtaláltam
Szolnoki kerekezős ládázós.

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [Geoládák v2.2.5]

ubi2101 2019.07.06 23:59 - Megtaláltam
Meglett :)

Katulyakutatók (ex riasztos) 2019.06.18 14:53 - Egyéb
Kedves Dvorcsaki!

Nem csodálom, hogy zárt ajtóba ütköztél, mert ez nem vendéglátó egység, hanem kiállítóhely. Ezt a ládaoldalon le is írtam. Az ablakon keresztül megtalálható a jelszó, ha egy kis időt szánsz rá, de látom, hogy csak végigrobogtál Szolnokon. Az utolsó ponton sem a ládát, csak a pótjelszót kerested. Jóváhagytam, mert tudom, "kell a pont".

Üdvözlettel: riasztos

dvorcsakl 2019.06.17 15:15 - Megtaláltam
Két pontot megtaláltam, a harmadik pontom azonban zárt ajtókba ütköztem. Kérem a képek alapján megtalálrnak elfogadni. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: riasztos csapata, 2019.06.18 14:52]

Egyrészt az tiszta, hogy nem egy vendéglátó ipari egységről van szó, hanem egy kiállításról, másrészt az "ablak" mellett van 3 asztal, a másik falon pedig négy, azt hiszem. Amit meg tudtam nézni, megnéztem, menetjegyek, blokkok, szalvéták. Nem találtam jelszóra utalót. A folyó menti sétányon lévő pontnál nem sokat időztem, mert rengeteg volt a szúnyog, és igen, a mászkálók miatt egyszerűbb volt a pótjelszót lefényképezni, mint bokorban kutakodni.

Nem, nem KELL a pont, ebben a stílusban plána nem, úgyhogy törölheted.

IMG-9907IMG-9909
IMG-9891 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (139 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu