geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2362. Ágneslak (GCAGLA)

Ehhez tartsd magad

Ehhez tartsd magad

Őrház a sorompónál

Őrház a sorompónál

Bejárat az arborétumba

Bejárat az arborétumba

Vadászház, vendéglő

Vadászház, vendéglő

Egyik tó a 2. parkolónál

Egyik tó a 2. parkolónál

Halastó

Halastó

Sulyom-mező

Sulyom-mező

Óriástuják (Thuja plicata)

Óriástuják (Thuja plicata)

Arborétum-részlet

Arborétum-részlet
Szélesség N 46° 20,079'
Hosszúság E 17° 3,513'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.06.23 14:40
Megjelenés időpontja: 2009.02.14 16:00
Utolsó lényeges változás: 2011.06.12 17:18
Utolsó változás: 2019.02.17 19:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 110 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A geoláda az ágneslaki szabadidőközpont területén, a szabadon, díjmentesen látogatható arborétumban van, szemmagasságban keresd. Ha csak lehet, a főbejáratot használd! Kérlek, hogy a kis TVT rendjére és a növényekre nagyon ügyelj. Ládaméret: 16*12*10 cm. A ládában lévő légmentesen záró kis flakonban csak a naplónak van hely.
A főbejárat felől érkezve előfordulhat, hogy alacsony, átléphető villanypásztort kell keresztezni. Az arborétumot megkerülve nyugati irányból is elérhető lenne a láda, a tó közelében kitett a "Magánterület" tábla nem vonatkozik sem az útra, sem a rejtés helyére (Császár György erdészeti Ig. úr közlése 2015.07.16.). Ennek ellenére az oda-és vissza utat is a főkapu felől javaslom a félreértések elkerülése érdekében.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Ágneslak
A szabadidőközpont látogatása során nem kell letérni az aszfaltos erdőgazdasági útról, de fő vadászati idényben (augusztus közepétől október végéig - évente pár napos elcsúszások lehetnek a hetek naptári eltolódása miatt) csak hétköznapokon lehet az erdőbe bemenni, de akkor is csak reggel 8 és délután 3 óra között.

Az iharosi erdészet
Ágneslak a SEFAG iharosi kerületében található. Az erdőkerület lényegében 3 tömbben, közel 8000 ha területen fekszik. Ugyan Somogy területén található, de tájképi és növényföldrajzi szempontból már zalai vonásokat is mutat. A zömében 200...250 m magasságban fekvő, mély völgyekkel szabdalt erdős vidék kiváló minőségű vadállománya alapján vadászok Mekkája, de az ágneslaki rész kirándulóközpontként is ismert. Minderről az alábbi lapon olvashatsz: SEFAG honlapja

Megközelítés
Az ágneslaki szabadidő-központ U-alakban elhelyezkedő halastavak ölelésében, északi szelektől védett völgyben található egy erdőgazdasági út mellett. Erre az útra két irányból térhetünk rá: vagy az északi, vagy a déli végpontjánál.
1. Hegyi út: a 61. sz. főúton, egy hegytetőn található az erdőgazdasági út északi kiágazása az út ellentétes oldalán található feszülettel szemben  N 46° 22,269' E 17° 4,344' 240 m [GCAGLA+parkoló] és a sorompónál parkolhatsz. Az elágazásra csak egy nagyon szerény méretű VADÁSZHÁZ feliratú táblácska utal.
2. Völgyi út: Iharosberényben az alsóbbrendű országútra fordulva Csurgó felé, Iharosnál vagy Csurgónagymartonnál térhetünk rá az erdőgazdasági út völgyben haladó szakaszára.
Az erdőgazdasági út mindkét vége sorompóval van lezárva szombat-vasárnap kitáblázás szerint egész nap, továbbá hétköznapokon délután 3 és reggel 8 óra között.
Ez a vadászati idényen kívüli időszakban nem jelent látogatási tilalmat, azt viszont igen, hogy a szünnapokon csak gyalog vagy kerékpárral mehetünk az arborétumig. Az erdőgazdasági út közepe táján fekvő arborétum a felső sorompótól nagyjából 4 kilométerre van, a völgyi út valamivel rövidebb.
A hegyi útvonal tájképileg szebb, talán érdemes a viszonylag nagy szintkülönbséget legyőzni.

Az arborétum (TVT) látogatása
Az úton leereszkedve már messziről feltűnik az arborétum örökzöld együttese és a turisztikai központ főépülete. Ha van engedélyed behajtani, az ajánlott parkoló  N 46° 19,937' E 17° 3,708' 160 m [GCAGLA+2. parkoló]
Az arborétum díjmentesen, előzetes bejelentkezés nélkül látogatható, és engedélyt kaptunk a kerítésen belüli rejtésre. A látogatást nappali világosságban ajánlom.
Az arborétum leírása
Ez az erdőterület a török pusztítások után a Kisfaludy, majd az Inkey család birtokába került. Az arborétumot 1920 és 1925 között létesítette Metzl Kamill erdőgondnok. A terület, ahol a nemrég igényesen felújított és szállodává alakított vadászház is található, Inkey Pál felesége, Sztankovánszky Ágnes után kapta nevét. A védett völgyben érvényesülő szubmediterrán hatás és a tavak éghajlatkiegyenlítő hatása miatt, valamint a jó talajadottságoknak köszönhetően a fák napjainkra párját ritkítóan nagyra fejlődtek. Ma 26 lombos- és 52 tűlevelű faj, valamint ezek változatai vannak képviselve; fenyők, ciprusok, borókák, és főleg tuják meg hamisciprusok a legnagyobb egyedszámú fajok a Dél-Dunántúl leggazdagabb örökzöld állományú arborétumában.

Néhány érdekesség a közeli Csurgónagymartonról
A kis község egy, Európában máshol sem ismeretlen, de nem túl gyakori népszokás miatt tett szert kétes világhírnévre: a Szent-István napi búcsúk alkalmával rendezett kakas-ütés során a földbe félig beásott kakas fejét kell egy bunkóval leütnie a bekötött szemű legénynek, az állatvédők nem kis nemzetközi tiltakozása ellenére. Brigitte Bardot, aki a 60-as évek ünnepelt filmcsillaga volt, az utóbbi időkben emberi értékeiről is tanúságot téve sokat tett védtelen állatok védelmében. Erre a népszokásra is felfigyelt; ígérte, de végül nem utazott a faluba tiltakozni. Az állatvédők 1994. óta megújuló támadásai miatt 2000-ben bírósági ítélet is született a betiltásról.
Mindenesetre a falu legényeinek körében az az ötlet, hogy kerámia kakassal küzdjenek meg, nem aratott osztatlan sikert.
Az "Asztali örömök Somogyban" rendezvénysorozat keretében (Szent-István naphoz legközelebb eső hétvégeken, az idén 2007.08.18.) a baromfiudvar királya mégis főszerepet játszik, mint a hírneves étkek alapanyaga. Nagyon úgy néz ki, hogy számára sohasem osztanak jó lapot...

Rokon láda a közelben: Hatalmas tűlevelű fákat találhatsz az "Iharosberényi óriások" GCIHAR láda rejtekhelyénél is.
Köszönetnyilvánítás. Ez úton köszönjük Császár György igazgatónak (SEFAG Iharosi Erdészet) a rejtéshez nyújtott segítségét.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (63 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.47 web: 4.75 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


carmin 2020.09.09 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DSC06621DSC06622
DSC06632DSC06634
RezsoBacsi 2020.08.14 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper :) tavakkal, sárga virágokkal egy földi Paradicsom [Geoládák v3.5.3]

Mazsoma 2020.07.22 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

tabletta 2020.06.13 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]
Remek hely!

VP 2019.11.29 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
Telefonon egyeztettem a behajtásról, és a szűk idősávhoz igazítottam az érkezést.
A páfrányfenyő (gingko) épp most dobta le a leveleit, gyönyörű szőnyeget képezve a fa alatt. A tulipánfa alatt is még sok szép levél volt. A perzsa varázsfa még őszi levéldíszben pompázott.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

Attibati 2019.11.09 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Nagykanizsa- Gcnava - Gcagla - Kaszó-puszta - Nagykanizsa
Mikor reggel Nagykanizsára értem szakadt az eső. Egy darabig üldögéltem az autóban majd esőkabátot vettem és elindultam. Először a városi gckupa pontokat gyüjtöttem be - gondoltam ha nem szűnik az eső nekivágok Kaszó - pusztának autóval - de szerencsére az eső csendesedett így elindulthattam. Először a Gcnava ládát kerestem fel majd a 61-es útról nyíló hosszú lejtős aszfalt úton ereszkedtem a ládáig. Gondoltam, hogy visszafelé alaposan meg fog izzasztani ez az emelkedő de érdekes módon könnyen felszaladt a bringa a tetejére.
A láda azonnal meglett - Ajtonytól megszokott színvonalas rejtés - majd mikor visszafelé toltam a bringát a gyalogútra a helyi erdész(?) köszönt rám, aki pontosan tudta mit keresek a park ezen részén :-).

Árpád vezír 2019.08.24 19:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
A vadászházban töltöttünk egy hétvégét, így ez a láda adta magát. Vacsora utáni séta keretében "levadásztuk".
Csend, nyugalom, béke szigete.

scele 2019.08.14 08:52 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

kicsiscele 2019.08.14 08:52 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Fringilla és Kuglóf 2019.07.18 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Béke és nyugalom honolt a tájon. Kicsit úgy éreztük, mintha tilosban járnánk, mindenfelé figyelmeztető és belépést tiltó táblákat láttunk. A térerő is elment, így majdnem hoppon maradtunk, de végül meglett a láda.

nixmerf 2019.05.19 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.67
Megtaláltuk, köszi!
Többször is tekertem már errefelé, de az arborétumba sosem mertem bemenni, lévén, hogy nincs túlzottan hirdetve a látogathatóság. A láda leírás alapján azonban bemerészkedtünk, és nagyon megérte! Még a rhododendronok is épp virágzanak! :)

ha2 2019.04.13 13:44 - Megtaláltam
Szeretem az arborétumokat.

anettx 2019.04.13 13:40 - Megtaláltam
TFTC!
Esős-sáros Somogyjárás során rövid séta az arborétumban.
Iharosberény felől nyitott sorompón át kocsival eljutottunk a bejáratig, de előzetesen telefonon megérdeklődtük, hogy szabad-e.

Göde 2019.03.27 13:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.SIKERÜLT [g:hu 1.6.0]
Gyönyörű az arborétum!

lrlr 2019.03.15 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.24
Köszönjük szépen a rejtést!

buksika 2018.12.26 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Nagyon szép, rendezett az arborétum. Köszönöm a lehetőséget. :-)

20181226_13292820181226_132932
20181226_13425620181226_134344
20181226_13450320181226_134858
20181226_134929Aranyos kutyák
Turistaember 2018.11.19 12:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez!

james 2018.10.28 07:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

juhaineagi 2018.08.28 18:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Régóta dédelgettem, de csak most csatlakoztam a geocachingelők táborához. Kiscsaládommal indultunk útnak, lakóhelyünkhöz közel. Életem első geoládája volt. Az a helyzet, hogy a nagy öröm közepette elfeledkeztem róla, hogy jelszót kell keresnem a geoládában, úgyhogy sajnos azt nem tudom. Ezen kívül viszont bármit el tudok mondani róla. Remélem a csatolt képek alapján elfogadják a megtalálást.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2018.09.01 08:05]

20180831_18133720180831_182738
20180831_18275120180831_182917
lelcache 2018.07.26 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

MikiCache 2018.06.22 19:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.22
A csend szigete...
Csodás környezetben kitűnő szálláshely.
Miki és Anikó

IMG_0362IMG_0329
IMG_0330IMG_0334
IMG_0341IMG_0350
IMG_0353IMG_0355
IMG_0361 
KJ & GM 2018.05.21 10:40 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J11_6558J11_6559
J11_6562 
Pupu 2018.04.24 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
Csodás hely, rejtés nélkül sose vetődtem volna oda, így viszont bringatúrám egyik fénypontja lett! Köszönöm!

IMG_6567 
szpiridion 2018.04.06 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

dejosgyor 2018.03.15 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (121 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.