FAQ
2362. Ágneslak (GCAGLA)

Ehhez tartsd magad

Ehhez tartsd magad

Őrház a sorompónál

Őrház a sorompónál

Bejárat az arborétumba

Bejárat az arborétumba

Vadászház, vendéglő

Vadászház, vendéglő

Egyik tó a 2. parkolónál

Egyik tó a 2. parkolónál

Halastó

Halastó

Sulyom-mező

Sulyom-mező

Óriástuják (Thuja plicata)

Óriástuják (Thuja plicata)

Arborétum-részlet

Arborétum-részlet
Szélesség N 46° 20,079'
Hosszúság E 17° 3,513'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.06.23 14:40
Megjelenés időpontja: 2009.02.14 16:00
Utolsó lényeges változás: 2021.09.05 16:47
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 130 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A geoláda az ágneslaki szabadidőközpont területén, a szabadon, díjmentesen látogatható arborétumban van, szemmagasságban keresd. Ha csak lehet, a főbejáratot használd! Kérlek, hogy a kis TVT rendjére és a növényekre nagyon ügyelj. Ládaméret: 16*12*10 cm. A ládában lévő légmentesen záró kis flakonban csak a naplónak van hely.
A főbejárat felől érkezve előfordulhat, hogy alacsony, átléphető villanypásztort kell keresztezni. Az arborétumot megkerülve nyugati irányból is elérhető lenne a láda, a tó közelében kitett a "Magánterület" tábla nem vonatkozik sem az útra, sem a rejtés helyére (Császár György erdészeti Ig. úr közlése 2015.07.16.). Ennek ellenére az oda-és vissza utat is a főkapu felől javaslom a félreértések elkerülése érdekében.
Úgy néz ki, hogy változott a tulajdoni helyzet. Most nem villanypásztoron, hanem kapun keresztül közelíthető meg.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Ágneslak
A szabadidőközpont látogatása során nem kell letérni az aszfaltos erdőgazdasági útról.
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve általános iránymutatásként ez a segédlet hasznos lehet.

Az iharosi erdészet
Ágneslak a SEFAG iharosi kerületében található. Az erdőkerület lényegében 3 tömbben, közel 8000 ha területen fekszik. Ugyan Somogy területén található, de tájképi és növényföldrajzi szempontból már zalai vonásokat is mutat. A zömében 200...250 m magasságban fekvő, mély völgyekkel szabdalt erdős vidék kiváló minőségű vadállománya alapján vadászok Mekkája, de az ágneslaki rész kirándulóközpontként is ismert. Minderről az alábbi lapon olvashatsz: SEFAG honlapja

Megközelítés
Az ágneslaki szabadidő-központ U-alakban elhelyezkedő halastavak ölelésében, északi szelektől védett völgyben található egy erdőgazdasági út mellett. Erre az útra két irányból térhetünk rá: vagy az északi, vagy a déli végpontjánál.
1. Hegyi út: a 61. sz. főúton, egy hegytetőn található az erdőgazdasági út északi kiágazása az út ellentétes oldalán található feszülettel szemben  N 46° 22,269' E 17° 4,344' 240 m [GCAGLA+parkoló] és a sorompónál parkolhatsz. Az elágazásra csak egy nagyon szerény méretű VADÁSZHÁZ feliratú táblácska utal.
2. Völgyi út: Iharosberényben az alsóbbrendű országútra fordulva Csurgó felé, Iharosnál vagy Csurgónagymartonnál térhetünk rá az erdőgazdasági út völgyben haladó szakaszára.
Az erdőgazdasági út mindkét vége sorompóval van lezárva szombat-vasárnap kitáblázás szerint egész nap, továbbá hétköznapokon délután 3 és reggel 8 óra között.
Ez a vadászati idényen kívüli időszakban nem jelent látogatási tilalmat, azt viszont igen, hogy a szünnapokon csak gyalog vagy kerékpárral mehetünk az arborétumig. Az erdőgazdasági út közepe táján fekvő arborétum a felső sorompótól nagyjából 4 kilométerre van, a völgyi út valamivel rövidebb.
A hegyi útvonal tájképileg szebb, talán érdemes a viszonylag nagy szintkülönbséget legyőzni.

Az arborétum (TVT) látogatása
Az úton leereszkedve már messziről feltűnik az arborétum örökzöld együttese és a turisztikai központ főépülete. Ha van engedélyed behajtani, az ajánlott parkoló  N 46° 19,937' E 17° 3,708' 160 m [GCAGLA+2. parkoló]
Az arborétum díjmentesen, előzetes bejelentkezés nélkül látogatható, és engedélyt kaptunk a kerítésen belüli rejtésre. A látogatást nappali világosságban ajánlom.
Az arborétum leírása
Ez az erdőterület a török pusztítások után a Kisfaludy, majd az Inkey család birtokába került. Az arborétumot 1920 és 1925 között létesítette Metzl Kamill erdőgondnok. A terület, ahol a nemrég igényesen felújított és szállodává alakított vadászház is található, Inkey Pál felesége, Sztankovánszky Ágnes után kapta nevét. A védett völgyben érvényesülő szubmediterrán hatás és a tavak éghajlatkiegyenlítő hatása miatt, valamint a jó talajadottságoknak köszönhetően a fák napjainkra párját ritkítóan nagyra fejlődtek. Ma 26 lombos- és 52 tűlevelű faj, valamint ezek változatai vannak képviselve; fenyők, ciprusok, borókák, és főleg tuják meg hamisciprusok a legnagyobb egyedszámú fajok a Dél-Dunántúl leggazdagabb örökzöld állományú arborétumában.

Néhány érdekesség a közeli Csurgónagymartonról
A kis község egy, Európában máshol sem ismeretlen, de nem túl gyakori népszokás miatt tett szert kétes világhírnévre: a Szent-István napi búcsúk alkalmával rendezett kakas-ütés során a földbe félig beásott kakas fejét kell egy bunkóval leütnie a bekötött szemű legénynek, az állatvédők nem kis nemzetközi tiltakozása ellenére. Brigitte Bardot, aki a 60-as évek ünnepelt filmcsillaga volt, az utóbbi időkben emberi értékeiről is tanúságot téve sokat tett védtelen állatok védelmében. Erre a népszokásra is felfigyelt; ígérte, de végül nem utazott a faluba tiltakozni. Az állatvédők 1994. óta megújuló támadásai miatt 2000-ben bírósági ítélet is született a betiltásról.
Mindenesetre a falu legényeinek körében az az ötlet, hogy kerámia kakassal küzdjenek meg, nem aratott osztatlan sikert.
Az "Asztali örömök Somogyban" rendezvénysorozat keretében (Szent-István naphoz legközelebb eső hétvégeken, az idén 2007.08.18.) a baromfiudvar királya mégis főszerepet játszik, mint a hírneves étkek alapanyaga. Nagyon úgy néz ki, hogy számára sohasem osztanak jó lapot...

Rokon láda a közelben: Hatalmas tűlevelű fákat találhatsz az "Iharosberényi óriások" GCIHAR láda rejtekhelyénél is.
Köszönetnyilvánítás. Ez úton köszönjük Császár György igazgatónak (SEFAG Iharosi Erdészet) a rejtéshez nyújtott segítségét.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (64 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.48 web: 4.75 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Zéboy 2022.08.09 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Berián 2022.08.09 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Amb78 2022.08.01 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést!
Eszter, Bibi, Ambrus

ui: fülbemászó-fészek [Geoládák v3.12.10]

V_Gabor 2022.07.25 13:22 - Megtaláltam
bringával

[fotók és bővebb log később]
Köszönöm!
[g:hu+ 2.10.1 teszt]

vikikrisztian 2022.03.19 14:51 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.12.7]

20220319_13434320220319_133544
Bohókák 2022.03.14 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

LionDaddy 2022.01.18 13:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.48
Zalakarosi téli wellness pihengetés, előtte-közben és utána városnézéssel és geoládázással.
Hétvégénk utolsó találata ezen a nyugodt, békés és remek helyen. A tóparti és az arborétumi hatalmas fák lenyűgöző méretekkel rendelkeznek. Kellemes séta volt ládáig, bár a "Magánterület" picit megakasztott minket, de végül a térkép és a korábbi logok alapján elnavigáltunk a ládáig.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.16]

 
NagyKoli 2021.08.31 11:38 - Megtaláltam
Gyékényesen eltöltött három nap megkoronázása. Csodás hely ! Csurgónagymarton felől közelítve is gyönyörű úton haladtunk a tavakig. A ládát a tó menti útról lehet megközelíteni a nemrég lerakott kerítés miatt, de nekünk sikerült az arborétum felől találni egy egy dróttal lezárt kaput. Onnan tudtuk megközelíteni kicsit félve. Nem volt világos hogy az már a magánterület vagy még nem. Köszönjük.

Walterhal 2021.08.24 15:00 - Egyéb
Nagyjából a játék megkezdése óta egyik célládám, több kedves családi kirándulás és megboldogult ifjúkorom téli havas túrája okán. Most került rá sor, hogy egy rokonommal, aki évszakonként legalább egyszer kijár ide, megnézzük az arborétumot, na meg találjunk egy ládát. Kiderült, hogy a láda egy friss kerítés mögött rejtőzik, ha a főbejáraton át, az arborétumon átsétálva keressük. Rokonom elmondta, a frissen lerakott kertésoszlopokat látta már késő tavasszal is. Lementünk ezután a parti útra, de a széléig leér a kerítés. Amikor elmondta, hogy már kutyás biztonsági őrbe is belefutottak az úton sétálva a kerítésnél, lemondtam a ládáról. A felső tó magántulajdonban van, és a tulajdonos egyre erőteljesebben érvényesíti jogait. Most itthon visszaolvasva a logokat, látom, hogy ez a kérdés már évekkel ezelőtt is gondot jelentett. A kerítés saccolt vonalán a térképeken (OSM, Leaflet) is van egy vonal, a TUHU-n egy Magánterület! felirat. Talán még lesz módunk együtt keresni hárman a ládát.

20210824_150714 
álomfogók 2021.07.27 10:45 - Megtaláltam
Búcsú Porrogtól ...

adamszo 2021.07.13 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

sipsza 2021.07.13 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Korigumi 2021.06.27 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Aniko & Gyuri 2021.06.11 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

grudi 2021.03.15 18:34 - Megtaláltam
Köszönöm!

Csabiq 2021.02.15 12:28 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Régóta szerettem volna eljutni, most végre sikerült. Felhívtam az erdészetet és engedélyt kértem , hogy lemehessek autóval az arborétumba. Nagyon kedvesek voltak, megkaptam. A fák még nyugalmi állapotukban is csodálatosak.A láda rendben van. [Geoládák v3.9.6]

BRita72 2020.10.07 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2020.10.07 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

BoViKa 2020.10.02 14:44 - Megtaláltam
Nagyon szép a környezet. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

carmin 2020.09.09 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DSC06621DSC06622
DSC06632DSC06634
RezsoBacsi 2020.08.14 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper :) tavakkal, sárga virágokkal egy földi Paradicsom [Geoládák v3.5.3]

Mazsoma 2020.07.22 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

tabletta 2020.06.13 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]
Remek hely!

VP 2019.11.29 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
Telefonon egyeztettem a behajtásról, és a szűk idősávhoz igazítottam az érkezést.
A páfrányfenyő (gingko) épp most dobta le a leveleit, gyönyörű szőnyeget képezve a fa alatt. A tulipánfa alatt is még sok szép levél volt. A perzsa varázsfa még őszi levéldíszben pompázott.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

Attibati 2019.11.09 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Nagykanizsa- Gcnava - Gcagla - Kaszó-puszta - Nagykanizsa
Mikor reggel Nagykanizsára értem szakadt az eső. Egy darabig üldögéltem az autóban majd esőkabátot vettem és elindultam. Először a városi gckupa pontokat gyüjtöttem be - gondoltam ha nem szűnik az eső nekivágok Kaszó - pusztának autóval - de szerencsére az eső csendesedett így elindulthattam. Először a Gcnava ládát kerestem fel majd a 61-es útról nyíló hosszú lejtős aszfalt úton ereszkedtem a ládáig. Gondoltam, hogy visszafelé alaposan meg fog izzasztani ez az emelkedő de érdekes módon könnyen felszaladt a bringa a tetejére.
A láda azonnal meglett - Ajtonytól megszokott színvonalas rejtés - majd mikor visszafelé toltam a bringát a gyalogútra a helyi erdész(?) köszönt rám, aki pontosan tudta mit keresek a park ezen részén :-).


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (142 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]