geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2308. Réti mészkő (GCCSOL)

Jellegzetes alföldi rét

Jellegzetes alföldi rét

Feltárás

Feltárás

Tájékoztató tábla

Tájékoztató tábla

Kőtábla

Kőtábla

Az alsóbb rétegekhez

Az alsóbb rétegekhez

Kőzetréteg

Kőzetréteg

Kitermelt kőtömb

Kitermelt kőtömb

Az alföldi pásztorélet emléke (RIBIZLI51)

Az alföldi pásztorélet emléke (RIBIZLI51)
Szélesség N 46° 25,609'
Hosszúság E 19° 51,889'
Magasság: 90 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.11.21 11:21
Megjelenés időpontja: 2008.11.21 18:15
Utolsó lényeges változás: 2015.05.03 07:50
Utolsó változás: 2020.09.07 13:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 307 + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Réti mészkő TVT
A láda a csólyospálosi réti mészkő feltárásának szigorúan védett területét mutatja be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának segítségével. A kijelölt útvonalakról nem szabad letérni. A hely jellege miatt visszarejtéskor csak helyben termett kövekkel álcázható!!
Egy korábbi ideiglenes ládapótlás miatt a helyszínen találhatsz egy kis filmes dobozt, de azóta előkerült a régi normál láda. Tehát azt keresd. Persze előfordulhat, hogy valaki vagy valami kissé áthelyezte az eredeti ládát, ezért kérlek, hogy megtalálás után küldd meg e-mailben az új rejtési módot, és az új koordinátákat, ha hibahatáron kívül lenne.
A terület világviszonylatban párját ritkító geológiai különlegességet mutat be, amelynek alföldi lelőhelyei tízezer kilométeres körzetünkben egyedülállóak (Közép-Ázsiát, Kaliforniát és Ausztráliát említik).

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A hely megközelítése
Csólyospálos községben a  N 46° 25,079' E 19° 50,386' 100 m [GCCSOL+leágazás] pontnál térj le az országútról északkelet felé.
Távolabbi (1500 m) parkoló a temetőnél:  N 46° 25,709' E 19° 51,048' 95 m [GCCSOL+1.parkoló] Innen a bemutató hely homokos dűlőúton közelíthető meg.
Tovább is autózhatsz addig a pontig, amíg a homokos útról induló füves szekérutat eléred:  N 46° 25,354' E 19° 51,710' 95 m [GCCSOL+Elágazás], majd a tanya közelében parkolhatsz:  N 46° 25,486' E 19° 51,849' 95 m [GCCSOL+2.parkoló]
A rejtekhely tanyák közelében van, de a rét a rejtőhellyel és a hozzá vezető kitáblázott út is a KNP kezelésében van, a kutyákat a gazdák -elmondásuk szerint- sohasem engedik szabadon.
A látófánál palló alatt. Viszont egyszer "Eltájoló" a nádkunyhóban találta meg. Ha máshol lenne, kérlek rejtsd az eredeti helyére vissza!
A kő nélküli Alföld
Sokan hiszik, hogy az Alföldön építőanyagként évezredekig csak az agyagos vályog, meg az ebből készíthető tégla állt rendelkezésre.
Közismert Gyovai Pál (1885-1976) esete, amely csak erősíti ezt a közhitet. Egész életét mint mezőgazdasági munkás Mindszent környékén töltötte, és saját bevallása szerint 80 éves koráig nem látott kőtömböt. Ekkor tanyája közelében utat építettek, és az alapozáshoz kőtömböket halmoztak fel. Gyovai Pál ekkor ellenállhatatlan késztetést érzett arra, hogy a köveket megfaragja, így vált öregkorára nagyszerű autodidakta művésszé. Az általa alkotott 14 szobor közül több a MNG-ban és a kecskeméti Magyar Naiv Művészek Múzeumában is megtalálható.
Igaz, a Duna finomszemcsés hordalékával feltöltött felszín alatt több kilométeres mélységben hatalmas hegyek rejtőznek eltemetve, de ezek nyilván nem jöhetnek szóba mint kőbánya helyszínei.
Pedig errefelé is akad kő. Kevesen tudják, hogy már a Honfoglalást követő időszakban óriási monostorokat és más egyházi épületeket emeltek a helyben kitermelt mészkőből a Duna-Tisza közén.
A réti mészkő
Erre a különleges karbonátos kőzetre a továbbiakban a mészkő kifejezést használjuk a nagyfokú hasonlóság miatt attól függetlenül, hogy mészköves, dolomitos-meszes vagy inkább dolomitos kőzetről van szó.
A réti mészkő keletkezése
A hegyeket alkotó mészkő mészvázú élőlények elpusztult maradványaiból képződött, a réti mészkő keletkezése ettől teljesen eltér, mivel a talajvíz oldott mésztartalmából képződik. A vegyi folyamat hasonló a kazánkő vagy cseppkő képződése során lejátszódóhoz. A réti mészkő egykori sekély szikes tavak, száraz évszakokban kiszáradó tocsogók (semlyékek) fenekén keletkezett a geológiai jelenkorban. A vízben oldott kalcium-hidrokarbonátból kiszáradások idején oldhatatlan kalcium-karbonát (mészkő) vált ki, és a leülepedő mésziszap megszilárdulva 10...15 ezer év alatt több arasznyi szilárd réteget képezett a tómederben. A mészkő a víz magnézium-tartalmától függően kisebb-nagyobb mértékben dolomittá alakult: a dolomit a kalcium és magnézium kettős karbonátja.
A Solt-Kecskemét vonaltól északra inkább dolomit, attól délre inkább dolomitos mészkő összlet keletkezett. A tó végleges kiszáradása során a tómeder szélfútta porral feltöltődött, és a kőzetet talajréteg rejti viszonylag kis mélységben.

A réti mészkő felhasználása
A réti mészkövet kezdetektől használta a magyarság épületek alapozásához, kútkávák készítésére, de sok nagyszabású építkezéshez is, mint például az egykori szeri monostor, a soltszentimrei Pusztatorony, vagy később a félegyházi Kiskun Múzeum (egykori Kapitányság) épülete. Sok művészettörténész, nem ismerve a kőanyag eredetét, ezeket az épületeket "tájidegennek" érzi.
A KNP épületének udvarán áll a réti mészkőből kifaragott, kun alakot ábrázoló szobor, az alábbi rovásírásos felirattal:
"E kőember állíttatott kun atyáink emlékére.
Múló idő, állj meg itten, égbéli nap süss e népre."

A réti mészkő nem egységes anyag. Egyik megjelenési formája a sárgás-vöröses színű "darázskő". Ez onnan nyerte a nevét, hogy a kő kiválásával egy időben leülepedett növényi törmelék idővel kikorhadt, és lyukacsos, darázsfészekhez hasonló megjelenésű kőzet maradt vissza. Ez a fajta kő nem túl szilárd, ezért csak kisebb igénybevételre alkalmas, ellentétben a másik fajtával, a helyi kővágók szavával "acélas" kővel. Ez a név a szürkés színű, tömör kőfajta keménységére és időtállóságára vonatkozik; ez az anyag akár szobrok készítésére is megfelel.
A réti mészkő kitermelése
A feltárás egyben népi ipartörténeti, kulturális emlék is.
Saját szükségleten felüli, nagyobb mennyiségű kő bányászására a kővágók szakosodtak. Ezek az emberek csalhatatlanul ki tudták jelölni, hol érdemes a bányászást megkezdeni. A vízzáró tulajdonságú kőréteg felett a laza termőrétegben a vízellátás jobb, a növényzet szebben fejlődik. A kővágók elsősorban az erdei papsajt (Malva silvestris), a kővágók megnevezése szerint "kővirág" gyakorisága és fejlődése alapján tájékozódtak a réteken.
A talaj eltávolítása után lábuk alatt terült el a kőzetréteg. A felső réteget a legfiatalabb anyag képezte, amely legtöbbször darabos, lemezes megjelenésű volt (pacsmag- vagy pecsmegkő néven használták alárendeltebb építkezési célra). Az összefüggő, kemény kőzetrétegbe csákánnyal kis mélyedést ütöttek, majd egy 20 kilónyi súlyú, kihegyezett vasrúd hegyének a mélyedésbe ejtegetésével ("rudalással") előbb-utóbb megrepesztették a követ ("mögdurrant" a kő). Kemény, "acélas" kőben a repedés akár 5...6 méter hosszan is elfutott teljes rétegvastagságban (a kővágók szerint a kőnek "szála van, mint a fának"). Embert próbáló munkájuk a rétegvastagság növekedésével együtt nehezedett, de mégis örültek a két-három arasznyi vastagságú kőnek, mivel azt szaporább volt kitermelni. A kődarabokat két öl hosszú, egy öl széles, fél öl magas "kubiba" rakták össze, eladáskor az elszámolás így közvetlenül köbölben történt. Egy kővágó egy heti kemény munkával általában két kubit termelt ki, ami durván 25 tonnának felel meg.

Ismertebb előfordulások
A réti mészkövet sokfelé kitermelték, Csólyospálos határán kívül nevezetesebbek: Orgovány, Sándorfalva, Kistelek, Tiszakécske, Nyársapáti és Pusztaszer térsége.

A csólyospálosi földtani feltárás
1978-ban került védelem alá a 70-es években felhagyott kitermelés. Sokak számára emlékezetes a Rockenbauer-féle kéktúrás filmsorozatnak az Alföldet bemutató folytatása. Itt a készítők külön kitérőt tettek a réti mészkő lelőhelyére, amely akkor még szabadon látogatható, egy hektárnyi vadregényes terület volt. Ez év (2008.) nyarán láttam először a filmsorozatot, és fellelkesülve felkerestük a helyet. Az adott koordinátákat magánterületeken, tanyaudvaron és villanypásztoron keresztül volt lehetséges megközelíteni, de gyékényes bozóton kívül nem találtunk semmit. Egy pásztorember elmondása szerint geológushallgatók és külföldi tudósok még járnak ide, de meg kell elégedniük azzal, hogy itt-ott találnak félredobott kőtömböket.
Szerencsére a helyzet megváltozott.
A védelem alá helyezés 30. évfordulójára a KNP felújította, és október végétől látogathatóvá tette a kis területű TVT-t. A feltárás helyreállítása lehetővé teszi a kőzetképződés folyamatának megfigyelését. A kőzetréteget vagy fél méter vastagságban homokos-löszös talaj fedi, a talajtani metszeten közvetlenül ez alatt látható a leülepedett, laza mésziszap. És minél lejjebb van a réteg, annál idősebb, és annál jobban előbbre haladt a kővé válás folyamata. A terület ma már szigorúan védett, és látogatni csak az erre a célra létesített pallósor mentén lehetséges. A felújítással egy időben a községben és a lelőhelyen is új eligazító táblák lettek kihelyezve, így segítve a megközelítésben és a látottak értelmezésében.

Források:
1. Külön köszönetet mondunk a KNP munkatársainak, dr. Vajna Tamásnénak (igazgató) és Balázs Rékának a tőlük kapott tudnivalókért.
2. A réti mészkőről
3. Varangykő tanösvény
Állapot: kereshető

KRW értékelés (183 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.52 web: 4.73 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szekeres13 2021.02.21 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
...

kertimi 2021.02.07 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Tanohun 2021.02.07 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

athos_z 2021.01.16 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper hely, lattunk nyuszit, ozet is :) [Geoládák v3.8.3]

Babuc 2021.01.02 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.25
Köszönet a rejtőnek. Ide sem találtunk volna a játék nélkül az biztos. A hely maga itt az alföldön tényleg olyan amelyet még máshol sehol sem láttam. A kilátófán jót szórakoztunk, ajánlom mindenkinek.

kisember 2020.11.09 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kyogabor 2020.10.21 13:45 - Megtaláltam
Köszi!

bagolyvera 2020.10.10 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel közös találat, köszönjük! Tetszett!

IMG_20201010_162727IMG_20201010_162938
Ignis9 2020.10.10 16:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.01
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

20201010_16300020201010_163102
20201010_163913 
csg69 2020.10.04 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

Pipers 2020.09.05 20:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Frank89 2020.09.01 16:49 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Attibati 2020.08.08 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.56
132 kilométeres tekerés a Kiskunságban.
Kicsit meglepett, mikor a ládától néhány kilométerre elfogyott az aszfalt, a hosszú földutazás nem szerepelt a tervek között. A tanösvény simán meg lehet közelíteni. A filmesdoboz ládán kicsit felbosszantottam magam. (Visszaolvasva a logokat a mikroláda egy 2020 január 2-i pótlás, de később megtalálták az eredeti ládát is) Egyrészt ezen a helyen egy hagyományos méretű láda is elférne, másrészt az apróra összetekert kis lapok közűl nehéz volt kihámozni a jelszót.
Viccesek az objektumok feliratai is, mintha egy műszaki leírásból vágták volna ki némelyiket.

nagyutazo 2020.07.19 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük :)

Jeti Úr 2020.07.13 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon érdekes hely. [Geoládák v3.4.1]

Szomolya 2020.06.06 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Először tartottunk a sok tanyától, de semmi gond nem volt. A hely viszont nagyon jó, nagyon szép. Legjobban a végtelen csendet élveztük, meg a sok gyönyörű mezei virágot.

jozso107 2020.06.06 13:28 - Megtaláltam
Köszönjük, Bogyó és Babóca ???? [Geoládák v2.2.4]

zoli96 2020.06.01 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

ha8je 2020.06.01 17:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Odin94 2020.05.31 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!
A térségben utazgatós, nézelődős napot tartottunk, így ejtettük útba Csólyospálost is. A környezet nagyon szuper, csendes és békés, ráadásul még egy sünivel is találkoztunk. :D
B+Sz

sanzi89 2020.05.21 14:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.16]

Hey-ho 2020.05.18 08:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

VenTOmi 2020.05.14 17:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Chili2019 2020.05.10 21:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.04
Megtaláltuk, köszi a rejtést!

Hulkstunt 2020.04.25 22:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! gyonyoru hely, erdemes elmenni megnezni [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (317 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]