geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2308. Réti mészkő (GCCSOL)

Jellegzetes alföldi rét

Jellegzetes alföldi rét

Feltárás

Feltárás

Tájékoztató tábla

Tájékoztató tábla

Kőtábla

Kőtábla

Az alsóbb rétegekhez

Az alsóbb rétegekhez

Kőzetréteg

Kőzetréteg

Kitermelt kőtömb

Kitermelt kőtömb

Az alföldi pásztorélet emléke (RIBIZLI51)

Az alföldi pásztorélet emléke (RIBIZLI51)
Szélesség N 46° 25,609'
Hosszúság E 19° 51,889'
Magasság: 90 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.11.21 11:21
Megjelenés időpontja: 2008.11.21 18:15
Utolsó lényeges változás: 2015.05.03 07:50
Utolsó változás: 2021.07.28 08:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 332 + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Utigabi60 nehezen hozzáférhető új helyen találta meg. Ha van rá lehetőség, kérlek tedd vissza az eredeti helyére ill. ahhoz közel valami jó biztonságos helyre. Köszönöm.
Réti mészkő TVT
A láda a csólyospálosi réti mészkő feltárásának szigorúan védett területét mutatja be a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának segítségével. A kijelölt útvonalakról nem szabad letérni. A hely jellege miatt visszarejtéskor csak helyben termett kövekkel álcázható!!
2021.03.28. Egy Megtaláló jelezte, hogy a doboz tartalma elázott. Kérlek, ha teheted, vigyél új ládanapló-füzetet pótlásnak. A beírandó jelszót előre kérd el tőlem. Köszönöm.
A terület világviszonylatban párját ritkító geológiai különlegességet mutat be, amelynek alföldi lelőhelyei tízezer kilométeres körzetünkben egyedülállóak (Közép-Ázsiát, Kaliforniát és Ausztráliát említik).

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A hely megközelítése
Csólyospálos községben a  N 46° 25,079' E 19° 50,386' 100 m [GCCSOL+leágazás] pontnál térj le az országútról északkelet felé.
Távolabbi (1500 m) parkoló a temetőnél:  N 46° 25,709' E 19° 51,048' 95 m [GCCSOL+1.parkoló] Innen a bemutató hely homokos dűlőúton közelíthető meg.
Tovább is autózhatsz addig a pontig, amíg a homokos útról induló füves szekérutat eléred:  N 46° 25,354' E 19° 51,710' 95 m [GCCSOL+Elágazás], majd a tanya közelében parkolhatsz:  N 46° 25,486' E 19° 51,849' 95 m [GCCSOL+2.parkoló]
A rejtekhely tanyák közelében van, de a rét a rejtőhellyel és a hozzá vezető kitáblázott út is a KNP kezelésében van, a kutyákat a gazdák -elmondásuk szerint- sohasem engedik szabadon.
A látófánál palló alatt. Viszont egyszer "Eltájoló" a nádkunyhóban találta meg. Ha máshol lenne, kérlek rejtsd az eredeti helyére vissza!
A kő nélküli Alföld
Sokan hiszik, hogy az Alföldön építőanyagként évezredekig csak az agyagos vályog, meg az ebből készíthető tégla állt rendelkezésre.
Közismert Gyovai Pál (1885-1976) esete, amely csak erősíti ezt a közhitet. Egész életét mint mezőgazdasági munkás Mindszent környékén töltötte, és saját bevallása szerint 80 éves koráig nem látott kőtömböt. Ekkor tanyája közelében utat építettek, és az alapozáshoz kőtömböket halmoztak fel. Gyovai Pál ekkor ellenállhatatlan késztetést érzett arra, hogy a köveket megfaragja, így vált öregkorára nagyszerű autodidakta művésszé. Az általa alkotott 14 szobor közül több a MNG-ban és a kecskeméti Magyar Naiv Művészek Múzeumában is megtalálható.
Igaz, a Duna finomszemcsés hordalékával feltöltött felszín alatt több kilométeres mélységben hatalmas hegyek rejtőznek eltemetve, de ezek nyilván nem jöhetnek szóba mint kőbánya helyszínei.
Pedig errefelé is akad kő. Kevesen tudják, hogy már a Honfoglalást követő időszakban óriási monostorokat és más egyházi épületeket emeltek a helyben kitermelt mészkőből a Duna-Tisza közén.
A réti mészkő
Erre a különleges karbonátos kőzetre a továbbiakban a mészkő kifejezést használjuk a nagyfokú hasonlóság miatt attól függetlenül, hogy mészköves, dolomitos-meszes vagy inkább dolomitos kőzetről van szó.
A réti mészkő keletkezése
A hegyeket alkotó mészkő mészvázú élőlények elpusztult maradványaiból képződött, a réti mészkő keletkezése ettől teljesen eltér, mivel a talajvíz oldott mésztartalmából képződik. A vegyi folyamat hasonló a kazánkő vagy cseppkő képződése során lejátszódóhoz. A réti mészkő egykori sekély szikes tavak, száraz évszakokban kiszáradó tocsogók (semlyékek) fenekén keletkezett a geológiai jelenkorban. A vízben oldott kalcium-hidrokarbonátból kiszáradások idején oldhatatlan kalcium-karbonát (mészkő) vált ki, és a leülepedő mésziszap megszilárdulva 10...15 ezer év alatt több arasznyi szilárd réteget képezett a tómederben. A mészkő a víz magnézium-tartalmától függően kisebb-nagyobb mértékben dolomittá alakult: a dolomit a kalcium és magnézium kettős karbonátja.
A Solt-Kecskemét vonaltól északra inkább dolomit, attól délre inkább dolomitos mészkő összlet keletkezett. A tó végleges kiszáradása során a tómeder szélfútta porral feltöltődött, és a kőzetet talajréteg rejti viszonylag kis mélységben.

A réti mészkő felhasználása
A réti mészkövet kezdetektől használta a magyarság épületek alapozásához, kútkávák készítésére, de sok nagyszabású építkezéshez is, mint például az egykori szeri monostor, a soltszentimrei Pusztatorony, vagy később a félegyházi Kiskun Múzeum (egykori Kapitányság) épülete. Sok művészettörténész, nem ismerve a kőanyag eredetét, ezeket az épületeket "tájidegennek" érzi.
A KNP épületének udvarán áll a réti mészkőből kifaragott, kun alakot ábrázoló szobor, az alábbi rovásírásos felirattal:
"E kőember állíttatott kun atyáink emlékére.
Múló idő, állj meg itten, égbéli nap süss e népre."

A réti mészkő nem egységes anyag. Egyik megjelenési formája a sárgás-vöröses színű "darázskő". Ez onnan nyerte a nevét, hogy a kő kiválásával egy időben leülepedett növényi törmelék idővel kikorhadt, és lyukacsos, darázsfészekhez hasonló megjelenésű kőzet maradt vissza. Ez a fajta kő nem túl szilárd, ezért csak kisebb igénybevételre alkalmas, ellentétben a másik fajtával, a helyi kővágók szavával "acélas" kővel. Ez a név a szürkés színű, tömör kőfajta keménységére és időtállóságára vonatkozik; ez az anyag akár szobrok készítésére is megfelel.
A réti mészkő kitermelése
A feltárás egyben népi ipartörténeti, kulturális emlék is.
Saját szükségleten felüli, nagyobb mennyiségű kő bányászására a kővágók szakosodtak. Ezek az emberek csalhatatlanul ki tudták jelölni, hol érdemes a bányászást megkezdeni. A vízzáró tulajdonságú kőréteg felett a laza termőrétegben a vízellátás jobb, a növényzet szebben fejlődik. A kővágók elsősorban az erdei papsajt (Malva silvestris), a kővágók megnevezése szerint "kővirág" gyakorisága és fejlődése alapján tájékozódtak a réteken.
A talaj eltávolítása után lábuk alatt terült el a kőzetréteg. A felső réteget a legfiatalabb anyag képezte, amely legtöbbször darabos, lemezes megjelenésű volt (pacsmag- vagy pecsmegkő néven használták alárendeltebb építkezési célra). Az összefüggő, kemény kőzetrétegbe csákánnyal kis mélyedést ütöttek, majd egy 20 kilónyi súlyú, kihegyezett vasrúd hegyének a mélyedésbe ejtegetésével ("rudalással") előbb-utóbb megrepesztették a követ ("mögdurrant" a kő). Kemény, "acélas" kőben a repedés akár 5...6 méter hosszan is elfutott teljes rétegvastagságban (a kővágók szerint a kőnek "szála van, mint a fának"). Embert próbáló munkájuk a rétegvastagság növekedésével együtt nehezedett, de mégis örültek a két-három arasznyi vastagságú kőnek, mivel azt szaporább volt kitermelni. A kődarabokat két öl hosszú, egy öl széles, fél öl magas "kubiba" rakták össze, eladáskor az elszámolás így közvetlenül köbölben történt. Egy kővágó egy heti kemény munkával általában két kubit termelt ki, ami durván 25 tonnának felel meg.

Ismertebb előfordulások
A réti mészkövet sokfelé kitermelték, Csólyospálos határán kívül nevezetesebbek: Orgovány, Sándorfalva, Kistelek, Tiszakécske, Nyársapáti és Pusztaszer térsége.

A csólyospálosi földtani feltárás
1978-ban került védelem alá a 70-es években felhagyott kitermelés. Sokak számára emlékezetes a Rockenbauer-féle kéktúrás filmsorozatnak az Alföldet bemutató folytatása. Itt a készítők külön kitérőt tettek a réti mészkő lelőhelyére, amely akkor még szabadon látogatható, egy hektárnyi vadregényes terület volt. Ez év (2008.) nyarán láttam először a filmsorozatot, és fellelkesülve felkerestük a helyet. Az adott koordinátákat magánterületeken, tanyaudvaron és villanypásztoron keresztül volt lehetséges megközelíteni, de gyékényes bozóton kívül nem találtunk semmit. Egy pásztorember elmondása szerint geológushallgatók és külföldi tudósok még járnak ide, de meg kell elégedniük azzal, hogy itt-ott találnak félredobott kőtömböket.
Szerencsére a helyzet megváltozott.
A védelem alá helyezés 30. évfordulójára a KNP felújította, és október végétől látogathatóvá tette a kis területű TVT-t. A feltárás helyreállítása lehetővé teszi a kőzetképződés folyamatának megfigyelését. A kőzetréteget vagy fél méter vastagságban homokos-löszös talaj fedi, a talajtani metszeten közvetlenül ez alatt látható a leülepedett, laza mésziszap. És minél lejjebb van a réteg, annál idősebb, és annál jobban előbbre haladt a kővé válás folyamata. A terület ma már szigorúan védett, és látogatni csak az erre a célra létesített pallósor mentén lehetséges. A felújítással egy időben a községben és a lelőhelyen is új eligazító táblák lettek kihelyezve, így segítve a megközelítésben és a látottak értelmezésében.

Források:
1. Külön köszönetet mondunk a KNP munkatársainak, dr. Vajna Tamásnénak (igazgató) és Balázs Rékának a tőlük kapott tudnivalókért.
2. A réti mészkőről
3. Varangykő tanösvény
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (189 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.53 web: 4.73 átlag: 4.63

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kasap 2021.10.01 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Vizes gödör mellett egy szikla közélébe találtam meg a ládát, csak úgy rejtetlenül. Lehet, hogy egy mugli gyerkőc játszhatott vele, azért volt takaratlanúl. Mivel itt eléggé szem elött volt, ezért a látó fa tövénél a padló alá, (oldalról) rejtettem. A kordináta, nekem amúgy is oda mutatott. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

1633118664591 
HannibalRekter 2021.09.23 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A Végzet Kacsája Szekta [Geoládák v3.12.1]

Frankie Family 2021.09.04 11:43 - Megtaláltam
Ez egy elég fura találat volt. A láda eredeti helyén is van egy doboz, de nincsen benne logfüzet, csak egy levélke. A kőbemutatónál rejtett ládát nem találtam meg. A rejtővel egyeztetve az eredeti helyen talált ládába beleírtam a jelszót. [Geoládák v3.11.3]

jeneivikii 2021.08.29 08:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

braunfrici 2021.08.17 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.76
Megvagy!

Braunka 2021.08.17 11:00 - Megtaláltam
Kiskunmajsai nyaralás alatt, ide sem jutnak el a játékot nem ismerők

BardosSzabina 2021.07.31 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

utigabi60 2021.07.25 16:38 - Megtaláltam
A doboz a kőbemutató fa tetőszerkezet alá lett betéve. Én nem értem el, köszönöm a Rejtő segítségét. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

R-Gyu 2021.07.24 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Köszönjük a rejtő segítségét. A dobozt sajnos nem találtuk a helyén. [Geoládák v3.11.3]

Fercsy 2021.06.04 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
A doboz tényleg el van ázva belülről, de mivel azt írták, hogy rendben van, így nem hoztam cserét! Nem a megírt helyen van, hanem kicsit arrébb!
[g:hu+ 2.7.3]

Bakszakáll 2021.05.18 14:45 - Megtaláltam
Nekem nagyon bejön ez a témakör, hálásan köszönöm a rejtőnek, hogy megmutatta.

Ily 2021.04.28 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Biciklivel jöttem Szegedről. Érdekes a tanösvény. Örülök, hogy erre jöttem. A ládát könnyen megtaláltam. Köszönöm a rejtést!

A ládával minden rendben volt, nem volt elázva, olvasható a jelszó, lehetett logolni. Talán valaki már pótolta.

IMG_20210428_114954IMG_20210428_115722
IMG_20210428_120926IMG_20210428_121159
IMG_20210428_121207IMG_20210428_121328
IMG_20210428_121408IMG_20210428_121431
IMG_20210428_121720IMG_20210428_121723
IMG_20210428_121948IMG_20210428_121953
IMG_20210428_122043 
t.renata 2021.04.11 16:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Szabakos 2021.04.11 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.23
Köszönöm:)

MadMax1456 2021.04.08 21:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

Turangy1980 2021.04.05 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

TGyB 2021.04.05 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

AcsiCacheR 2021.04.05 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

totik 2021.04.04 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

TheJegas 2021.04.03 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Ramika & Jégu [Geoládák v3.9.6]

Aniko & Gyuri 2021.04.02 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A láda rendben van, érdekes geologiai képződmeny, megéri felkeresni a helyet. [Geoládák v3.9.6]

Szilleri 2021.04.01 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A dobozban valóban elázott a füzet, de a jelszó könnyen megtalálható. Hoztunk új füzetet, de betenni nem tudtuk, mert belül minden vizes volt. Egy 4 ponton záródó ládára kellene kicserélni.
, de az nem volt nálunk. Egyébként szuper hely, köszönöm, hogy megmutattad. [Geoládák v3.9.6]

szille 2021.04.01 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

gubar 2021.03.27 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.98
Sajnos a láda tartalma elázott, az összekeveredett nedves lapok között nem találtam a jelszót. Azért köszi a rejtést!! [Geoládák v3.9.6]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2021.03.27 17:24]

szolyaagi 2021.03.14 11:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Jól el volt dugva.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (342 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]