Track, nyomvonal, csiganyál

 

Még a korszerű eszközeinkben sem végtelen a memória, hát még az 'őskori' készülékekben. Sokat kellett agyalni, plusz eszközöket cipelni, hogy pontosan rögzíthessük megtett útjainkat.
A korszerű eszközökben ez már nem szab határt, de pár dologra érdemes figyelni, a frissen megvásárolt eszközünkben, programban megkukkantani pár beállítást.

 

Mi is az a nyomvonal?

Nyomvonal, track, csiganyál. Ezek alatt kb. ugyanazt értjük: tevékenységünk során az eszközeink elmentik az általunk bejárt útvonalat, későbbiekben megnézhetjük, hogy merre is jártunk. Ezek a nyomvonalak megoszthatóak, az eszközök képesek ezen nyomvonalon újra végignavigálni minket.

Jó tudni, hogy a Garmin terminológiájában a Nyomvonal nem egyenlő az Útvonallal! Útvonal alatt azt értjük, amikor megmondjuk honnan hova akarunk menni - ezek lehetnek címek, GPS koordiánták, előre eltárol helyszínek stb. - és a szoftver a megadott paraméterek figyelembe vételével javasol nekünk egy útvonalat. Ezek is átküldhetőek a GPS-re, sőt még a fileok kiterjesztése is megeggyezik a nyomvonaléval. De ugyanaz az Útvonal két különböző eszközön teljesen máshogy jelenhet meg! Ha az egyik GPS gyalogos a másik kerékpáros tervezésre van állítva, már valószínű, hogy más útvonalat fog nekünk a két eszköz ajánlani! Míg egy Nyomvonal megjelenése a két eszközön teljesen ugyanaz lesz, ugyanazon az úton fog minket adott esetben a GPS elvezetni!

 

Mitől függ a rögzített nyomvonalaink minősége?

Amire nincs ráhatásunk az maga a GPS pontossága. Ez több mindentől függ. Egyrészt nem mindig ugyanannyi műholdat lát GPS-ünk (nem statikusan vannak felettünk). A régebbi GPS-ek még csak az amerikai NAVSTAR műholdrendszer műholdjait látják, az újabbak már képesek akár a Glossnas, akár ez európai Galileo műholdakból is dolgozni, így lényegesen pontosabban határozhatják meg a pozíciónkat.

A műholdakból érkező jelek vételét nagymértékben rontja a lombkorona, a felhős égbolt. Sziklák, magas házak közt a jelek visszaverődése miatt lesz pontatlanabb a pozíció meghatározásunk.

Amit viszont megtehetünk, hogy átnézzük az eszközünk rögzítési beállítását, mert ezen is sok múlhat.

 

Miből lesz a nyomvonal?

Nyomvonalunk igazából nem egy végtelen sűrűségű egyenes. Az eszközünk nyomvonal rögzítésekor igazából eltárolja az aktuális pozíciónkat (meg pár más adatot is, ami most érdektelen), így lényegében nem más ez, mint pontok sorozata. Amikor megnézünk egy nyomvonalat, a készülékek ezeket a pontokat kötik össze egy egyenes vonallal, így alakul ki útvonalunk.

 

Ha Straván nézzük, ott ezek a pontok nem látszanak:

 

Strava

De ha ugyanazt Mapsource-ban, látszik, hogy igazából ott vannak:

 

Mi az a nyomvonal sűrűség?

Az, hogy a készülékünk milyen sűrűn tárolja el ezeket a pontokat.

A régebbi készülékeken ezt nagymértékben befolyásolta a készülék tárhelye és memóriája. Ahogy nőttek a készülékek tárhelyeinek mérete, ez a korlát lényegében látszólag eltűnt, de pl. a Garmin kézi GPS-ekben a készülékek szoftverének ezen része nem mindig, vagy nem úgy kezelte ezt, ahogy mi gondoljuk. A készülékek 10.000 pontos nyomvonalat voltak hajlandóak tárolni, ha kezdtük ezt elérni, akkor a készülék az első 2000 pontot mindig egy új nyomvonalba archiválta folyamatosan. Így végül egy hosszabb túra adott esetben 3-4 file-ból is állhatot, amit kézzel kellett összefűzni. Később ezt sikerült elrejteni, de lényegében így működik most is. Az újabb készülékekben már 'kézzel' indíthatjuk a túrát - vagy kapcsoljuk be az Automatikus indítást -, a túra végén pedig lehet jelezni, hogy végeztünk. Ilyenkor kiválasztható, hogy a GPS elmentse-e a nyomvonalat, ekkor a készülék készít egy nagy file-t, ami a teljes megtett útunkat tartalmazza!

 

Automatikus indítás beállítása Oregon 750-es készüléken

 

Miket is lehet állítani?

Több beállítás is kapcsolódhat a nyomvonalunk rögzítésének minőségéhez.

 

Úton tartás/Lock on Road

A Garmin túraGPS-eiben fedezhető fel ez a beállítás. Ilyenkor a GPS a mindenkori pozíciónkat megpróbálja a legközelebbi, általa ismert útra igazítani, készüléktől függ, hogy ezt mikor engedi el. Geocachingre ez teljességgel alkalmatlan! Hiába vagyunk már 20 méterre az úttól az erdőben, ha ránézünk a készülékre, az még mindig úgy jelzi, hogy az úton állunk. Voltak GPS-ek, amik ráadásul ezeket a 'téves' adatokat rögzítették...

 

Úton tartás kikapcsolása Dakota 10/20 készülékeknél:

 

Útontartás kikapcsolása Oregon készülékeknél:

   

 

Figyelem! Néhány eszköz valamiért szereti ezt visszakapcsolni! Ezért pl. az Oregon 650-nél érdemes egy gyorsmenü ikont létrehozni, amelyre rábökve a készülék menüjében bóklászás nélkül kikapcsolhatjuk ezt! (Beállítás/Gyorsmenü/Parancsikon létrehozása/Beállítások/Úton tart -> Nem)

 

Automatikus szüneteltetés/Auto Pause

Érdemes ezt a beállítást is ellenőrizni! A beállításakor megadhatunk egy bizonyos sebesség értéket (pl 4,5 km/h), ami alatt a GPS automatikusan megállítja a nyomvonalrögzítést, majd ha újra elérjük ezt a sebességet, ismét elindítja azt.
Általában a ládák környékén, a pont körül bolyongva lecsökken a sebességünk, simán lehetséges, hogy mire megtaláljuk a ládát, már jó pár perce áll a rögzítés. Később ezt visszanézve úgy tűnik, mintha elkerültük volna a pontot! Ládázáshoz használt eszközökön célszerű kikapcsolni ezt is.

 

Auto Pause kikapcsolása Oregon készülékeknél:

 

Pontok rögzítésének módja

Készülékeken alapvetően három fajta rögzítési mód közül választatunk:

 • időalapú rögzítés: a készülék a beállított időegység elteltével (1 másodperctől akár 1 órás időközig bezárólag) rögzíti a pozíciónkat. 
  Előnye: 1 mp-es időközt beállítva igazán nagy pontosságú lesz nyomvonalunk.
  Hátránya: ha megállunk, bizony a készülékünk akkor is dolgozni fog, sok felesleges adatot tárolva! Az alábbi képen egy 3 mp-es loggolásra beállított készülék nyomvonalát láthatuk. Az 1 perces megálló alatt 18 pont kerül rögzítésre, amik csak a GPS pontatlanságából adódó szórást rögzítette, érdemi adatot nem tartalmaz!  Az időalapú rögzítésnél érdemes a tevékenységhez megfelelő időtartamot beállítani! Egy 5 mp-re állított készülék esetében egy gyalogos kb. 5 métert fog megtenni két rögzítési pont között, ám egy kerékpáros 25 métert. Kerékpáros GPS-eknél tökéletes az 1 mp-es rögzítés, de gyalogtúránál ez felesleges! 
 • távolság alapú rögzítés: a beállított távolságnak megfelelően (pl. 4 méter) az eszköz eltárolja a pozíciónkat.
  Előnye: A mi szempontunkból ez a legjobb megoldás, nem lesz kezelhetetlenül nagy méretű a nyomvonalunk, akár gyalog, akár kerékpárral megyünk, szép, egyenletes lesz a rögzítés módja.
  Hátránya: ha túl ritka a ponttávolság beállítása, ismét használhatatlan nyomvonalat kapunk! Példaként 4 GPS-t vittem a túrára, különböző beállítással. A túra végén közel azonos volt a megtett táv minden GPS-nél (30,5-30,3 km). Azok az eszközök, melyek 4 méteres, 3 másodperces vagy az Explore 2 esetében 'smart' beállításon voltak, a letöltött nyomvonal hossza nem tért el lényegesen a kijelzett távtól. Ellenben annál az eszköznél, amely 20m-es sűrűségre volt állítva, a 30,3 km helyett csak 30,1 km távot tartalmazott a nyomvonal, hiszen a GPS 'levágta' a kanyarok ívét. 

 • automatikus, smart: itt nagymértékben eszköz függő a tényleges rögzítés. Néhány modern készülékben (pl. Garmin Exlore 2) már nem is lehet mást beállítani, ez az egyetlen működési mód. Ilyenkor a készülék a beépített algoritmusa alapján dolgozik, jellemzően akkor tárol pontot, ha változik valami lényeges adat. Például irányt váltunk, nagymértékben változik a sebességünk, de lehet az is, hogy valamely kapcsolt eszközről (pl. pulzusmérő) érkezik új adat.

Általánoságban elmondható, ha túl ritka a nyomvonalunk, későbbiekben majdhogynem használhatatlan lesz! A nyomvonal hossza jóval kevesebb lesz, mint a valós megtett táv. Ha túl sűrű, akkor sok felesleges adatunk is lehet, ami például semmi mást nem tartalmaz, mint a GPS-ünk pontatlanságát!
Összegezve, a Garmin túraGPS-eknél mindenképpen, de ahol a memória határt szabhat, érdemes a távolság alapú beállítást alkalmazni. Sok esetben az automatikus is jó lehet, de ezt érdemes készülékenként ellenőrizni a későbbi problémák elkerülése végett!
A tapasztalat az, hogy a távolság alapú nyomvonalaknál a 4 méter az ideális, ez szép, de nem túl sűrű nyomvonalakat eredményez.

 

4 méteres nyomvonal rögzítés beállítása Garmin túraGPS-eken

A Garmin túraGPS-ekben ez a 4 méteres beállítás a készülék 'butasága' miatt csak kis trükkel adható meg...

Magyarországon vélhetőleg GPS-ét mindenki metrikus rendszerben használja. Ha a Rögzítés módját 'Távolság'-ra állítjuk, majd az Intervallumnál (vagy néhány GPS-nél az Időköznél...) megpróbáljuk beállítani a rögzítés távolságát, akkor láthatjuk, hogy azt kilométerben, két tizedesig lehet csak megadni, ami 10 méteres ponttávolságot jelent (ez a minimum ponttávolság igazából, tehát a GPS akkor rögzít, ha úgy érzékeli, hogy elérte a megtett út az előző ponttól ezt a távot, így ez sebességtől függően 10-16 méter között változik). Ez egy picit sok...

Hogy a 4 méteres távolságot beállíthassuk, a GPS beállításaiban a használt mértékegységet metrikusról yard-ra kell átállítani:

Dakota 10/20

Oregon

 

 

Majd az intervallumnál 4.00 yd-ot megadni. 1 yard 0,9144 méter, ami közel jó nekünk.

  

 

Ezután vissza lehet állítani a mértékegységet metrikusra.

 

Ha most ellenőrizzük a rögzítés intervallumát, ott 0.00 fog megjelenni:

 

 

De ne ijedjünk meg (és főleg ne állítsunk rajta semmit!) ez így jó!!! A GPS-ünk szépen ~4 méterenként elmenti a rögzített nyomvonalunkba a pozíciónkat!

 

Hány nyomvonalat is tárol a készülékünk?

Azt gondolnánk, a mai 'végtelen' háttértárak esetén végtelen mennyiségben lehet nyomvonal a Garmin készülékünkön. Sajnos nem, készüléktől függően 250-300 nyomvonalat tud tárolni a GPS. Ami a legfájóbb, ha ez megtelik, nem kapunk figyelmeztető üzenetet, egyszerűen a túra végén nem menti el a nyomvonalat!

Erre mindig figyeljünk, mentsük le a számítógépre a régi, nem használandó nyomvonalainkat, a készülékről pedig töröljük ki ezeket, hogy biztosan ne érjük el a készülékünk leírásában megadott maxiumot!

 

 

 

Ha ezeket ellenőrzöd, jó eséllyel szép nyomvonalat tudsz készíteni - a versenyszervezők örömére. :)

 

Ha kérdés, észrevételed van,  javítani- vagy kiegészíteni valót találsz, keres nyugodtan: nargoth.try@gmail.com

 

 

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]