FAQ
Típus:
épületturistautak.hu-n
Név:Dallos-Böröcz vízimalom
Szélesség (lat):N 46° 9,311'
Hosszúság (lon):E 18° 21,200'
Magasság:261 m
Település:Hosszúhetény
Megye:Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Fairy
Felhasználó:Old Fairy
Dátum:2008.07.10 19:55
ponttípus szerintedépület

A vízimalom magját valószínűleg a XIX. század elején Dallos Ferenc építette. Később kelet felé három szobával bővítették. Virágkorát a XX. század első felében élte. A malom nyújtott téglány alaprajzú épülete az előtte haladó útra nagyjából 45°-os szöget zár be. Kontyolt nyeregtetővel fedett épület főhomlokzata kétszintes, tengelyében vasoszlopokkal alátámasztott tornác helyezkedik el. Az alsó szint a malom céljait szolgálja, míg az emelet egy részében lakás van. A malomtól délre kerekes kút látható. Keletre vakolatlan, lizénákkal tagolt téglahomlokzatos tároló épület, valamint a kocsiszín elnyújtott tömbje, délnyugatra a sertés- és tyúkól valamint a jászol kapott helyet. A malom az 1950-es évek, a Zengő-patak elterelése óta nem üzemel.
külső leírás A malom nyújtott téglány alaprajzú épülete az előtte haladó útra nagyjából 45°-os szöget zár be. Kontyolt nyeregtetővel fedett épület délkeleti (fő-) homlokzata kétszintes, földszintjén és emeletén szabálytalanul elhelyezett ablakok és ajtók nyílnak. Az épület tengelyében vasoszlopokkal alátámasztott tornác helyezkedik el. A faoszlopokkal díszített tornácról nyílik a lakás bejárata. Az északnyugati homlokzat a talajszint emelkedése miatt egyszintes. A négy, egymástól különböző távolságra nyíló ablak között található a homlokzat egyetlen ajtaja. (A szemöldökön található "VJ" jelzés a vízjogot jelenti, ami nélkül korábban nem lehetett vízimalmot működtetni). Az épület két rövidebb, csonkakontyos homlokzatán 2-2 padlásablak valamint a déli oldalon 1-1 szépen faragott ablak nyílik.
állapot leírása A malom állapota jó. Átázásra utaló nyomok sehol sem láthatók. A gazdasági épületek állapota is kielégítő.
id=11759
épület-lista
épület-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]