geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1610. Helvécia: Wéber Ede emléke (GCHWE)

Bagolyvár

Bagolyvár

Falusi életkép

Falusi életkép

Svájc mennyi?

Svájc mennyi?

Milleniumi emlékmű

Milleniumi emlékmű

Wéber Ede

Wéber Ede

Rk.templom

Rk.templom

Lúdas-tó

Lúdas-tó

Az új rejtek

Az új rejtek
Szélesség N 46° 47,601'
Hosszúság E 19° 34,536'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.03.31 10:00
Megjelenés időpontja: 2007.04.03 14:30
Utolsó lényeges változás: 2020.12.21 12:39
Utolsó változás: 2020.12.21 12:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: MeSa
Ládagazda: MeSa
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 380 + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Helvécia: Wéber Ede emléke (GCHWE)

Wap barát leírás:
Helvéciáról a kisvasút sínét követve,
az egykori Ludas-tó "medrében", egy bokor tövében találjátok.
A láda, 18x18x7 cm-es konyhai tároló doboz.
 N 46° 47,727' E 19° 34,414' [GCHWE+Itt parkoljatok]

A ládáról

Kedves Ládászok!

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek Helvéciát és környékét, ezt a Kecskemét közeli kis települést, emléket állítva Wéber Edének, ki "szülőatyja" volt.
Mivel nem rajongok a multiládákért és a cache-hez vezető úton, Kecskemét felöl érkezve, úgy is látni fogtok minden említést érdemlőt, ezért hagyományos geoládát helyeztem el az egykori Ludas-tó "medrében".
Helvécia Szabó Sándor-lakótelepre érkezve, balra nézve megpillantjátok a Bagolyvárat  N 46° 51,395' E 19° 37,115' 125 m [GCHWE+Bagolyvár] , ami sajnos az Állami Gazdaság területén, bekerítve található és nem látogatható, de a vasúton átmenve  N 46° 51,250' E 19° 36,809' 123 m [GCHWE+2x balra] , kétszer balra fordulva elé tudtok kanyarodni és szemből megcsodálni.
Helvéciára beérkezve Wéber Ede szobra, Csíkkarcfalva ajándéka: Székely kapu, Millenniumi Emlékmű és svájci adományaként "Falusi életkép" szoborcsoport látható itt:  N 46° 50,183' E 19° 37,496' 123 m [GCHWE+Szobor és emlékmű] , római katolikus templom itt: N 46° 50,073' E 19° 37,018' 124 m [GCHWE+Templom].
A ládához a kisvasút sínét követve juttok.
Az út jó minőségű, személyautóval minden további nélkül járható földút. A jobbra - balra nyíló keresztutcák a tanyasoros beépítések példáiként láthatóak.
A ládát, az egykori tó "medrében", egy bokor tövében találjátok.
Adja magát! :-)

Jó ládászást!

Wéber Ede

(Bázel, 1843. január 11. - Kerepes, 1935. szeptember 24.)
Eduárd Weber, a svájci Baselben 1843-ban születet. Otthon pedagógusi és nemzetgazdász diplomát szerzett, nevéhez fűződik Madách Imre Az ember tragédiája című művének, valamint Petőfi és Tompa verseinek német nyelvre történő fordítása. 1870-ben Eötvös József kultuszminiszter meghívására a Molnár Aladár által alapított balatonfüredi szeretetház vezetésére jött Magyarországra. A szeretetházban 16 éves korig lakhattak a kiskorú árvák, vallás és nemzetiség megkülönböztetés nélkül. Szőlő és gyümölcstermesztést tanultak. Itt ismerkedett meg Wéber a szőlőtermesztéssel.
1882-ben Kerepesen kis birtokot vásárolt, melyet Wéber-tanyának neveztek a helybéliek.
1892-ben, Ő és a fia, Wéber Aladár valamint a honfitársai által összeadott pénzből vásárolták meg a 2000 holdas alföldi homokot, ahol létrehozta az ország első nagyüzemi, kordonos szőlőültetvényét és pincészetét.
1911-ben visszaköltözött Kerepesre, ahol szándékában volt birtoka egyik részén egy "kispolgári" települést létrehozni. 1910. október 29-én bemutatta a "Kispolgárok Otthona Helvécia Telep" elnevezésű tervét, melyet a közgyűlés elfogadott, de egyben kötelezte a születendő telepet templom, temető, piac, óvoda és gyermekjátszótér létesítésére. A kerepesi Helvécia-telep az 1940-es évektől Szilasliget néven szerepel.
Wéber Ede szerepet vállalt Kerepes Község Képviselő-testületének munkájában is. 1935. március 24-én, 92 éves korában hunyt el. Kerepesen helyezték örök nyugalomra, de sírhelye mára már megsemmisült.

A településről

Helvécia község Bács-Kiskun Megyében, Kecskeméttől 7 km-re fekszik.
A településre Kecskemétről közvetlen autóbuszjárat és a Kecskemét-Kiskőrös keskenynyomtávú vasút indul. A láda, a kisvasút ludastói megállójától pár száz méterre található, így romantikus utazás keretében ezzel is felkereshető.

A település leírása

Az 1870 után a történelmi borvidéket elpusztító filoxéravész értékelte föl a gyökértetűtől védett homoki területet. Kiderült, hogy a laza, homokos, magas kvarc tartalmú talajba belefullad a kártevő, így ezek a talajok a kipusztított szőlők pótlására tökéletesen megfeleltek. A másik fontos szempont, hogy a Duna - Tisza közén a futóhomok egyre nagyobb problémát okozott, megkötését, akác, szőlő és gyümölcs telepítésével végezték.
Egy svájci születésű pedagógus Heinrich Eduard Weber (Wéber Ede) első munkahelyén, Balatonfüreden ismerkedett meg a filoxéra elpusztításának lehetőségével. Nagy terve az volt, hogy 200 családnak megélhetést adó szőlőtelepet hozzon létre a Duna-Tisza közén. Miklós Gyula, hajdani kormánybiztos ajánlotta elgondolásai kivitelezésére Kecskemétet.
1892 tavaszán érkezett 88 magyar és 17 német anyanyelvű család. Új lakóhelyüket ettől kezdve nevezték az alapító iránti tiszteletből Helvéciának (Helvetia latinul Svájcot jelent). Ez a magyarországi nagyüzemi szőlőtermesztés kezdeti időpontja. A régi telepesekre utalnak a még ma is élő elnevezések: Németsor, Csókasor, Magyarsor, Iskolasor stb., melyek tanyasoros beépítések. Wéber Ede a vasútállomás közelében a Mirimári Kastély mintájára új lakóházat (Bagolyvár), és alatta hatalmas pincét, valamint présházat építtetett. Sajnos, ez az épület nem látogatható, de ha közúton érkeztek, látni fogjátok.
A község 1952-ben alakult meg. Sajátossága a két egymástól 3 km-re lévő településrész Helvécia és Helvécia Szabó Sándor-lakótelep, melyek lélekszáma megközelítően azonos, továbbá az igen kiterjedt tanyavilág, ahol megtalálható a történelmileg kialakult tanyasoros beépítés is. Ezeket a láda felkutatása során mind megtapasztalhatjátok. A lakosság több mint fele a külterületi tanyákon él. A Kecskeméten élők közül sokan költöznek ki a nyugodtabb falusi környezetbe, vagy hobbikertekben konyhanövényeket és gyümölcsöket termesztenek.

A puszta története Helvécia megalapítása előtt

Pannóniát és Dáciát a rómaiak uralták, amikor Kr. u. az I-II. században iráni eredetű elemekkel kevert jazyg-szarmata lovas nomád nép telepedett le a Duna-Tisza köze és Kecskemét területére. Ezt bizonyítják azok a római provinciális gyártmányú edénydarabok és más használati eszközök, melyeket itt találtak. Vélekedés szerint, a két folyó között volt az avar birodalom központja.
Több pusztán népes községek alakultak ki, leginkább a török hódoltság utáni időkben, melyek közül néhány a mai napig is létezik pl. Ballóság, ma Ballószög, Therekegyháza, ma Kerekegyháza, elnevezéssel vagy Matkó és Köncsög puszta. A török horda támadásai elöl sokan a városba költöztek, de megtartották vidéki házaikat, birtokaikat. Ekkor alakult ki az e vidékre jellemző tanyarendszer.
Híres legendák, mende-mondák maradtak fenn a betyárvilágról, a "csángók-betelepülők" és "ótott cigányok-bennszülöttek" örökös harcáról. Ezek a bennszülöttek ellenséges indulatú, gyűlölködő, kultúrát nem ismerő juhászok voltak, akik állandó garázdálkodásaikkal folyton zaklatták a szorgalmas nép nyugalmát. A betyártörzsek leginkább az évtizedek óta megengedett szabadlegeltetés betiltása miatt lázongtak, mert juhnyájaik szegényebb legelőkre szorultak. A helybéli emberek elmondása szerint Köncsögpusztán található a híres betyár, Rózsa Sándor búvóhelye is, melynek szerteágazó alagútrendszere van.
A környéken több vízmeder volt, ilyen pl. Matkópusztán a Kocsis tó és Köncsögpusztán a Ludas tó. Mára már az elhibázott belvízelvezetés és az aszály e kistáj tavait folyamatosan elapasztották. Nyaranta medrükben fű nő és állatok legelésznek rajtuk.

Ládakarbantartás. "Flórásítva". A jelszó maradt a régi, flórának új jelszó!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (216 db): környezet: 4.26 rejtés: 4.10 web: 4.52 átlag: 4.29

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


A két Sanyi 2021.12.13 14:12 - Megtaláltam
Dakar rallynkban elértük a 60 km/h sebességet a homokúton. Azt hittük a makadám jobb lesz, de nem. Inkább a homok! A tavat itt is száraz rét képviselte, de azért érdekes kiskunsági táj volt.
Halló!

Párduc50 2021.12.13 13:07 - Megtaláltam
Nem tudom, milyen elképzelés tetette ide ezt a ládát, amikor itt semmit sem lehet megmutatni. A láda helye a látványosság közelében van, ha az Helvécia, akkor ott!

V_Gabor 2021.11.21 14:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.53
Réten sétálós találat.
GCnyvh ládától érkeztem. A vasútvonalat egész sokáig követtem a rejtéstől mindkét irányba.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.8.3 teszt]

2021-11-21 14.22.44R2021-11-21 14.22.51R
2021-11-21 14.22.54R2021-11-21 14.25.28R
nbokan 2021.11.20 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.31
Jó volt a lemenő nappal versenyt futni a réten, a láda is könnyen meglett, de a Bagolyvárhoz vezető utat nem találtuk. Kösz a rejtést.

Képek később... [Geoládák v3.12.2]

Hey-ho 2021.11.20 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

GeoEvike 2021.11.20 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Kicsit jelentéktelen a láda de jól látszik a tó régi medre. Köszönjük a ládaújítást, szuper lett. Évi ♡ Toti, Mami, Papi [Geoládák v3.12.2]

Toti 2021.11.20 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

yano6ard 2021.11.10 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

Nabuhad 2021.11.10 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Suthemeny 2021.11.07 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Tanohun 2021.10.29 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kertimi 2021.10.29 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kyros 2021.10.27 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi. Sajnos a láda kifosztva, csak szemét volt benne... [Geoládák v3.12.2]

Adrastea 2021.10.27 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Sozsofi 2021.10.23 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Az Unkusok
Nagyon nyugodt kis hely. A gyerekek igazán élvezik,hogy szabadon futkározhatnak itt a semmi közepén . Sok apró kincset találtunk(botok, tücsök lyuk,gombák, szép sárga virágok) [Geoládák v3.12.2]

Apa-fia 2021.10.17 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

ha8je 2021.10.16 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

lelcache 2021.10.16 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20211016-22329IMG_5609
kivancsifancsi 2021.10.16 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.46
A mai szép őszi időt kisebb kirándulásokkal töltöttük el a Kiskunságban lelcache és Fidorka társaságában. Az ember azt gondolná, hogy ez a sík vidék nem mutat semmit, de téved. Nagyon sok érdekes dologgal találkoztunk, tartalmasan telt el a nap.
Homokos földutakon egészen a kiszáradt tó partjáig autóztunk, majd a kiszáradt mederben besétáltunk a dobozhoz. Érdekes, mert a gps térképe ide még tavat jelöl, de a valóságban itt már jó ideje nincs semmi, a növények kezdik benőni a volt medret. Jó kis környék és a történet is tetszett.

Fidorka 2021.10.16 10:00 - Megtaláltam
lelcache társaságában

Vincenzo65 2021.10.07 10:44 - Megtaláltam
Ki a ludas abban, hogy hová lett a tó? A láda emlékezetet állít. Így nekem kicsit....

szollosi73 2021.08.20 17:27 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 4.28
Megvan!
A nap utolsó találata a szép nagy mezőn, vagy tómederben vagy hol...
Köszi a rejtést!

Helvécia: Wéber Ede emléke-1Helvécia: Wéber Ede emléke-2
Helvécia: Wéber Ede emléke-3 
Wilka74 2021.08.15 10:24 - Megtaláltam
A másik olyan pont volt ma, amit nem értettem. A ládaoldal tele fotókkal majd elmegyünk a tehénlegelőre, hogy egy facsoportot megnézzünk. Azt is persze 2 km poros földút után. Miért? A paraméterek közül nem érvényes szerintem:
- Szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
- különleges látványosság, helyszín
- nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
- mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott [Geoládák v3.11.3]

stmester 2021.08.15 10:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. Én még ilyen nagy tehénürüléket nem láttam, pedig voltam Hortobágyon is.
[g:hu+ 2.7.14]

Vironia 2021.08.14 10:10 - Megtaláltam
Cipollinoval közös ládázás közel 40 fokos hőségben a kiszáradt Ludas tó medrében is jártunk, rengeteg szöcskével találkozva, de meglett. Köszi a lehetőséget!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (391 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]