geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
128. Pálos (GCpalo)

Szélesség N 48° 28,561'
Hosszúság E 21° 19,587'
Magasság: 362 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.16 00:00
Utolsó lényeges változás: 2020.02.04 12:12
Utolsó változás: 2020.03.30 00:42
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: MGP >> skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 439 + 2 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A sárga tetejű láda a kolostor délkeleti falánál kezdődő lejtős részen, a faltól 10-15 méterre lévő korhadt fatuskó gyökerei között van, kövekkel, kéreggel álcázva.A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.NFC tag a ládán. Olvasd le a mobiloddal!
További infók az NFC technológiáról itt.Megközelítés

Gönc községet észak felé elhagyva, kb 1 km-re jobbra egy keskeny aszfaltút indul fel a hegyekbe. Ezen autóval kb 2 km-t lehet menni a sorompóig. Innen tovább kell gyalogolni, vagy bringázni a Potács házig, ami két dologról ismerhető fel: egyrészt nincs másik ház az úton, másrészt a kapu fölé fel van írva, hogy "Potács háza". Itt jobb kézről feltűnik a frissen festett piros turistajel. Át kell kelni a kis patakon és követni a földutat, amiről jobbra kell letérni. A turistajelet követve, egy keskeny ösvényen kb fél óra alatt érhető el a Pálos kolostorrom. Igazi középkori hangulatú építmény, teljesen eredeti, nem restaurált. A rejtek a kolostor délkeleti falánál kezdődő lejtős részen, a faltól 10-15 méterre lévő korhadt fatuskó gyökerei között van, kövekkel álcázva.
Mivel a kolostor hamar elérhető, ezért érdemes továbbmenni a piros jelzésen, ami a Zemplén egyik nagyon szép völgyén visz keresztül. Nagyon kényelmes út, végig kaptató nélkül. A vállalkozó kedvűek felmehetnek az Amadé várromhoz, de itt az út igen rövid távon 220 métert emelkedik. A koordináták:48-27,366 21-19,604.

Ismertető a klastromról

Egy 1338-ban kelt oklevél szerint a ruszkai nemesek a kanyargós Hernád egyik kis szigetén, Gönctől északra, az általuk alapított Szent Katalin-kápolna mellé letelepült barátok számára birtokot adományoztak. Ez az első írásos nyoma a szerzetesek jelenlétének a régi Abaúj vármegye déli vidékén. Az említett épületből egy kő sem maradt, azonban nem messzi innen - a változékony folyóvölgynél sokkal biztonságosabb helyen - évszázadok óta állnak egy pálos rendi kolostor falai.

Magyarország öt-tíz legszebb, legmegkapóbb középkori építményének egyikét ismerhetjük meg benne, és szinte sehol másutt nem látni ilyen épen megmaradt, soha nem restaurált, nem átfaragott gótikus épületrészleteket, díszítőelemeket, mint itt.

Remete Szent Pál követőinek magyar alapítású szerzete az 1340-es évektől élte első virágkorát. XXII. János pápa 1327-ben megbízta régi hívét, Jánki László kalocsai érseket a pálos rend életkörülményeinek felülvizsgálatával. A Károly Róbert udvari köréhez tartozó, szerzetesből lett főpap jelentése nyomán az egyházfő megerősítette a csaknem százéves rend kiváltságait (1328), Nagy Lajos 1342-ben megkezdett, négy évtizedes uralkodása pedig európai mértékkel mérve is hatalmas fellendülést hozott a szerzet életében. A pálosok hazai építéstörténetét feltáró Guzsik Tamás munkája szerint 1346 és 1382 között 27 új kolostort alapítottak, s mellettük megújultak a régebben épültek is. Az Anjouk különösen kedvelt országrészében, Abaújban, Kassa város körzetében az említett Ruszka, Középnémeti, Regéc és Szenttrinitás szerepel a rend érdekeltségeinek listáján.

Az egyetlen, romjaiban megmaradt építkezésük a Gönc és Telkibánya közt található, Boldogasszony titulusú klastrom.

Nagy Lajos király 1365 és 1371 között alapította, azonban a hivatalos használatbavétele, ismeretlen okok miatt, sokáig elhúzódott: adataink szerint a rendházat 1429-ben, a hozzá tartozó templomot csak 1464-ben szentelték fel. Az utóbbi aktus összefüggésbe hozható azzal, hogy 1450-ben a pálosok megkapták a Telkibánya határában 1438 óta működő ispotályt, s a gönci épület szintén átvette a betegápolás feladatát. Erre utalnak a templom hajójának északi falán a kórterembe nyíló betekintőablakok. A kolostori élet azonban a XV. század végére áttevődött a virágzó Telkibányán lévő Szent Katalin-ispotályba, s a gönci klastrom élete hanyatlani kezdett. Az épület 1540-re elnéptelenedett, azonban olyan távol esik e régen jómódú településektől, hogy - amint az másutt történt - az építkezők nem hordták el a kőanyagát újbóli felhasználásra. Ennek is köszönhető a rom faragott köveinek páratlan gazdagsága.

A templom falai szinte a tetőpárkányig állnak, csak a szentély sokszögű végfalából omlott le egy szakasz. A főbejárat a nyugati oldalon nyílik, az oromfalon a kapunyílás fölött látható a rózsaablak kerek kávája (a faragott kő küllőket a gönci Huszita-házban őrzik). A három boltszakaszos, hosszúkás hajóhoz alig keskenyebb, arányosan rövidebb, szintén háromszakaszos szentély csatlakozik. A szentélyből nyíló sekrestyeajtón át lehetett járni a kolostori részlegekbe, s ugyanitt, az északi oldalon található az egykori torony négyzetes alapfala. A klastrom további traktusait csupán a talaj egyenetlenségei, gödrök jelzik az évszázados fakitermelés és újratelepítés következményeként. Ennélfogva még nagyobb művészettörténeti értéket képviselnek a templom épen maradt, faragott részletei.

A boltszakaszok függőleges faloszlopai mindenütt a helyükön láthatók, szintén megmaradtak a különböző geometrikus elemekkel gazdagon díszített gyámkövek. A legizgalmasabb köztük az északi falon lévő, úgynevezett denevérmotívumos konzol, amelyik valóban a kiterjesztett szárnyú bőregér formáját utánozza - szépen illeszkedve a mostani környezetébe. Megfigyelhetők a magasban a boltozati bordák ívei, a letörött kőszárak csonkjai, jó nyolc-tíz méter magasan állnak a diadalív oldalfalai is. A csúcsíves ablaknyílások és a vízszintesen futó lábazati párkányok látványa a többi középkori romunk részletszegénységéhez mérten szinte lakályossá, élettel telivé varázsolja ezt a csodálatos építményt, mintha csak nemrég költöztek volna el innen a barátok.

Az a gótika, ami e műemléken a szemünk elé tárul, Nagy Lajos korára, az alapítás utáni 1360-as és 1370-es évtizedekre vall, nem az idézett okiratok dátumaira. Az itt látható alaprajzi méretarányok, valamint a részletformák a göncinél évekkel később, de még a XIV. században elkészült, innen távoli - máriavölgyi, csatkai, tüskevári stb. - pálos templomokról köszönnek vissza.

További információk

Gönc, Pálos kolostor
Pálos atyák a Dobogó-hegyen
A FARAGOTT KŐELEMEK FELMÉRÉSE
A ZEMPLÉNI-HEGYSÉG NYUGATI LANKÁIN

Ládatörténet

2018.07.17.
Ládakarbantartás és jelszócsere. Illetve most már van NFC tag a ládán!
skiccpausz

2015.07.04.
Ládakarbantartás és ládaoldali képek frissítése.
Skiccpausz

2011.07.20.
A ládát örökbe fogadtam.
Skiccpausz
A láda koordinátáit pontosítottam:)

A ládát 2008.07.27. 11:25-kor újra kihelyeztük.
Köszönjük MGP-nek a lehetőséget!katt
Flag Counter
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (246 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.42 web: 4.59 átlag: 4.57

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Rekinejó 2021.10.29 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A hely és a környezet, mint mindig gyönyönyörű! Természetesen a szokásunkhoz méltóan jól megnéztük a táj jellegzetességeit! ( nem eltévedtünk ???? ) A láda a helyén volt, a szemetet és a romlandó dolgot kiszedtem. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

bcs723 2021.10.24 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

miscrivi 2021.10.14 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

reko 2021.09.26 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

denes111 2021.09.12 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

xpaols 2021.09.12 10:59 - Megtaláltam
Minden OK a ládával. Kicsit meglátszik a naplón a COVID.

Fürge Lajhárok 2021.09.07 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

BabiZso 2021.09.05 11:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Ha valaki vadregényes kalandos romokat szereti akkor ki ne hagyja ezt a ládát. Egészen elképesztő mit építettek ide ezek a szerzetesek. Ugyanakkor nagyon jól bemutatja hol a helye az emberiségnek. Visszavette a természet ami az övé. Nagyon szép így ahogy van.

IMG_2773IMG_2791
IMG_2796 
zoltot 2021.08.21 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
=================================
A 15. Abaúj - Hegyközi teljesítménytúra 50 teljesítése közben.
Nagy volt a forgalom, de nem volt gond.
A doboz rendben van.
Lehangoló, de egyben lenyűgöző is a rom...
TFTC!

IMG_20210821_105246 
levcsesz 2021.08.20 08:44 - Megtaláltam
Köszönjük!

gasparak 2021.08.08 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

oláh.judit 2021.08.08 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

LionDaddy 2021.08.07 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.47
Zempléni Geohétvége II. - A tavalyi Magas-Tátra pótló zempléni túránk sikerén felbuzdulva idén ismételtünk. Az idei csapat tagjai - Judith és Kópé1993 betegsége miatt 6 főre redukált létszámmal - Bea és Kectam, Molka, Pliptai és Anita voltak. Bázisunk ugyanúgy Hejcén volt A Faház szálláshelyen.
A mai napot két részre osztottuk, aminek első fele egy hosszabb túrát (László-tanya - GCNORT - Nagy-Milic - Kis-Milic - László-tanya) tartalmazott, a második fele pedig néhány egymástól távolabbi GC-s célpontot.
A pénteki délutánba az eső miatt már nem fért bele, hogy az Amádé várromtól leereszkedjünk a Pálos romig, de mivel semmiképpen nem szerettük volna kihagyni, a mai napra beterveztük ezt is. A leírás szerinti sorompónál parkoltunk, majd gyalogszerre váltva a Potács tanya felől a értük el a romot.
Az impozáns méretű rom még ebben az állapotában is lenyűgöző, bizonyos részletei még ma is tükrözik egykori mivoltát. Az itt lévő jó néhány turista miatt a hely hangulata nem jött át, de így is érdekes volt itt lenni.
A láda rendben van, szépen kitakarítottuk a benne lévő szemetet és nem belevaló cuccokat.

Köszi a rejtést!

[g:hu+ 2.7.14]

kectam 2021.08.07 16:00 - Megtaláltam
Zempléni geotura v2: Az idén Judith és Kópé1993 betegsége miatt csak hatan vágtunk neki a négy naposra tervezett csavargásunknak.
Anita, Bea, Molka, LionDaddy, Pliptai és jómagam. Szállásunk megint Hejcén volt, az ismerős faház nagyon bevált.
Második napunk délutánjára hagytuk meg ezt a ládát, a sorompótól sétáltunk fel a kolostor romjaihoz. Impozáns még mindig ami megmaradt belőle. A láda rendben a helyén van.

20210807-15434720210807-155751
20210807-15582220210807-155852
20210807-15585620210807-155911
20210807-16003120210807-160809
molka 2021.08.07 16:00 - Megtaláltam
Köszi!

8448B3A6-013E-4C3C-86F1-FEE5A523BEC511D108E2-FF96-44A0-9430-E9AE0F894E64
8B7C2155-535B-423A-811B-C047E8FB0BB7CE879346-83D9-42B1-94E3-86D693F3F076
C1FD9C66-FB0E-41C5-BCAA-029E409648EDDA2BFA54-9054-4C99-AAD2-6B85AE323DC0
E3C12232-8940-4BB9-A881-BD3C9362EEC2 
oryszcsak 2021.08.05 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

mamolnar 2021.08.03 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Ásványvadász 2021.07.28 09:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Fantasztikus hely. Csoda, hogy Lara Croft még nem járt itt.:)
A ládából kivettünk néhány értékes ajándékot és elhelyeztük azokat a közeli kukában. Szutykos orvosi és textil maszk, cukorka, műanyag flakon kupakja, stb...

Iván19 2021.07.20 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Köszönjük a rejtő munkáját. Jó sokat gyalogoltunk ezért a ládáért viszonylag könnyű terepen, de megérte. Valóban részletgazdag a rom, szerencsére sok eredeti díszítés megmaradt.

P7201768P7201770
P7201772P7201773
P7201777P7201778
P7201775P7201787
P7201783 
Tar család 2021.07.14 13:35 - Megtaláltam
Családinyaralás közben megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

brekeke 2021.07.08 11:23 - Megtaláltam
Szép helyen van.

kisbrekeke 2021.07.08 10:13 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést :)

BouLache 2021.07.04 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Ráférne egy állagmegóvás a kolostorra. [Geoládák v3.11.3]

Bence2009 2021.06.24 19:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Sára012 2021.06.17 19:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (448 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]