FAQ
2014. Ejtőernyős emlékhely (GCEJE)

Tábla

Tábla

Lezárás

Lezárás

Az egykori repülőtér napjainkban

Az egykori repülőtér napjainkban

Vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az ejtőernyősök parancsnoka

Vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az ejtőernyősök parancsnoka

Az ejtőernyősök jelvénye

Az ejtőernyősök jelvénye

Ejtőernyősök egy csoportja

Ejtőernyősök egy csoportja

Savoia-Marchetti (SM-75) szállítógép

Savoia-Marchetti (SM-75) szállítógép

Vidám fiúk

Vidám fiúk

Ejtőtartály

Ejtőtartály

Ejtőtartályok málházása

Ejtőtartályok málházása

A katasztrófa után ennyi maradt a gépből

A katasztrófa után ennyi maradt a gépből

A harangláb Jutason

A harangláb Jutason

Emlékoszlop a veszprémi temetőben

Emlékoszlop a veszprémi temetőben

Az ejtőernyősök sírjai

Az ejtőernyősök sírjai

1

1

Egy könyv az ejtőernyősökről

Egy könyv az ejtőernyősökről
Szélesség N 47° 7,826'
Hosszúság E 17° 53,465'
Magasság: 225 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.03.30 15:30
Megjelenés időpontja: 2008.04.05 04:24
Utolsó lényeges változás: 2017.01.09 20:18
Utolsó változás: 2022.07.02 10:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: zsorzs
Ládagazda: Endresz_család
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 60 m
Megtalálások száma: 881 + 3 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


Ez a geoláda az MH Bakony Harckiképző Központ Lő- és Gyakorlóterületén található.

A Magyar Honvédség legújabb fejlesztéseinek eredményeként a megnövekedett tűzerő miatt a központi lőtér fölötti gerincen kifejezetten veszélyessé vált tartózkodni, illetve a gyakorlótér egyéb részén is fokozott óvatossággal közlekedjetek.
Általában is a Központi Lő- és Gyakorlótér területén csak a kijelölt utakon (turistaút, szilárd burkolatú, erdészeti gerincút) szabad közlekedni, bejelentett lőgyakorlat idején még ott sem.
Ha túrázás közben esetleg fel nem robbant tüzérségi- vagy egyéb lövedéket találsz, akkor jelentsd be a MH-nek.

Hasznos információk:
- A Központi Lő- és Gyakorlótér területe a turistautak.hu térképén rózsaszín satírozással kiemelve.
- Ha fel nem robbant lövedéket találsz, itt tudod bejelenteni: +36-88-549-555 vagy +36-88- 549-500 vagy +36-88-549-583
- Az időszakos korlátozásokat, azaz a lőgyakorlatok időpontját itt tudod ellenőrizni
Wap:
Veszprémtől É-ra, Jutaspuszta külterületén, az ejtőernyős emlékműtől DNY 15 m, hagyományos geoláda, 10x6 cm műanyag doboz, kisebb kőrakás alatt.
Tartalék jelszó: álcázott kapszula, 15x3 cm, a kerítés sarokoszlopánál  N 47° 7,803' E 17° 53,625' 221 m [GCEJE+tartalék]

Wap vége


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Megközelítés:
Veszprém É-i körgyűrűről a körforgalomnál N 47° 6,967' E 17° 54,101' [GCEJE+1]Jutaspuszta irányába, majd a második vasúti átjárótól a rossz minőségű betonúton tovább a hegyek felé.

Ajánlott parkoló:
 N 47° 7,845' E 17° 53,519' 229 m [GCEJE+parkoló1] A láda a parkolótól kb. 60 m-re található, de lehet drive-in is:-)

Bevezető

FIGYELEM! A területet a katonaság lezárta, a kérdezett katonai rendészek szerint az éppen zajló "műveletek" idejére. Az emlékmű és a láda tehát megközelíthetetlenné vált. Kérek mindenkit, hogy amíg az első két képen látható tábla az úton a jelen formájában látható, ne közelítsétek meg a haranglábat!

Kihelyeztem egy tartalék jelszót a lezáráshoz közel, könnyen megtalálható GPS nélkül is, nem kell sokat kutakodni. A lezárást jelző táblától néhány méterre visszafelé az úton láthattok egy facölöp oszlopos drótkerítést. Az álcázott kapszula a sarokoszlop tövében van, másik lehetőség tábla az oszlopon, térdmagasságban.

 N 47° 7,803' E 17° 53,625' 221 m [GCEJE+tartalék]

A megadott pontól ráláthattok az emlékoszlopra.

A megtalálást akkor is elfogadom, ha töltetek fel egy képet a lezárásról.

Remélem, hogy a lezárás nem állandósul, ha mégis, úgy sajnos el kell gondolkodunk a GCEJE megszüntetésén vagy átalakításán.
Sajnálom.A geoládák általában szép, érdekes helyre kalauzolnak el bennünket. Ez a láda nem ilyen. Sőt, a ládához vezető út és a környék nekem kimondottan nem tetszik. A Veszprémtől északra elterülő köves, füves pusztaság több mint egy évszázada katonai gyakorlótér. Nem jó ez másra. A sivár, mindig szeles mezőt talán csak a háttérben magasodó Papod-hegy látványa teszi elviselhetővé. Tehát ide nem a hely szépségéért érdemes eljönni. Ez a geoláda azoknak állít emléket, akik letették a magyar katonai ejtőernyőzés alapjait. Ha nem olvasod végig a leírást, a helyszínt sem fogod értékelni...

Jutasi harangláb

A magyar katonai ejtőernyőzés születése hivatalosan 1938 szeptemberére tehető, amikor Szombathelyen ejtőernyős kiképző keret létesült vitéz Bertalan Árpád százados vezetésével. 1939 októberében Pápára tette át a székhelyét az akkorra századdá bővült alakulat, 1940 augusztusától pedig már zászlóaljként szerepelt a Magyar Királyi Honvédség hadrendjében. Első bevetésük tragikus végkimenetelűvé vált, hiszen az akcióra induló négy szállítógép közül a vezérgép közvetlenül felszállás után lezuhant, és Vitéz Bertalan őrnagy zászlóaljparancsnok, valamint 15 ejtőernyős és a repülőszemélyzet négy tagja a roncsok között lelte halálát.
A tragédia helyszínén Jutaspusztán 1991. óta harangláb emlékeztet a több mint hatvan éve történt eseményekre. Itt találkoznak évente az aktív és veterán pilóták, ejtőernyősök. Emlékeznek a tragédiára, ahol a magyar katonai ejtőernyőzés megalapítója Vitéz Bertalan Árpád őrnagy és tizenkilenc társa vesztette életét. Sajnos ilyen szomorú eseménnyel kezdődött az első magyar katonai ejtőernyősök harci alkalmazása.

Történelem

1941. április 11-én 14 órakor a magyar III. hadtest alakulatai támadást indítottak a Duna-Tisza által határolt jugoszláv területek, a baranyai háromszög, valamint a muraközi területek elfoglalására. A hadművelet során az első magyar ejtőernyős zászlóalj bevetésével is számoltak. A terv az volt, hogy Bácskában, a Ferenc József csatorna egy fontos hídját (Szenttamás) az ejtőernyősök 104 fős harccsoportja egy meglepetésszerű támadással elfoglalja és a saját csapatok beérkezéséig megtartja.

Az esőzések miatt a füves pápai repülőtér talaja felázott, így a csapatszállító gépek csak terhelés nélkül, üresen tudtak felszállni, ezért a repülőtéren állomásozó 5 db Savoia-Marchetti SM-75 repülőgép 1941. április 11-én parancsot kapott a Veszprém melletti Jutas repülőtérre történő átrepülésre, mivel ennek talaja köves volt. Az E-105 lajstromszámú gép motorhiba miatt csak másnap tudott átrepülni a jutasi repülőtérre, így az eredeti tervtől eltérően Veszprémben már csak 4 db SM-75 repülőgéppel készültek az ejtőernyősök a bevetésére. Az ugróállomány átszállítása Pápáról Veszprémbe tehergépkocsikkal történt.

1941. április 12-én a reggeli órákban a magyar légierő Önálló Távolfelderítő Repülőosztály egy Ju-86-s gépe felderítést hajtott végre a tervezett bevetés körzetében. A pilóta jelentése szerint a hídon a visszavonuló jugoszláv katonák özönlenek, és az átkelő felrobbantására utaló előkészületek is jól észlelhetők.

A négy csapatszállító repülőgépet Jutason feltöltötték üzemanyaggal, elhelyeztek bennük négy-négy, egyenként 100 kg-os ejtőtartályt lőszerrel, nehézpuskákkal és géppuskákkal. A bevetési terv szerint a négy gép kötelékrombuszt repül, két ajtón át egyszerre dob, s ezzel megakadályozza a deszant szétszóródását. A 4 x 26 fő 60 másodperc alatt elhagyja a gépet.

A tragédia

A 17 órára szóló bevetési parancs 15 óra 45 perckor érkezett meg géptávírón. A deszant 16 óra 45 perckor beszállt, majd a pilóták a motorok bemelegítése után megindultak. A gépek egymás után jobbra fordultak, elgurultak a repülőtér város felőli végébe, ott bal fordulattal szembefordultak a széllel és a bakonyi Papod tetővel, majd az E-102 lajstromjelű első gép-fedélzetén Bertalan őrnaggyal - nekifutott, és a hangárok vonalában felemelkedett. Közben a második gép nekifutásban, a harmadik gurulóban volt, az utolsó éppen hogy megindult, amikor a vezérgép hirtelen meredeken emelkedni kezdett felfelé, elveszítette sebességét, 50-80 méter magasan átbillent, jobbra dőlt és lapos szögben, de működő motorokkal a talajt érintve csúszott. A gép légcsavarjai leszakadtak, a jobb motor levált, és benyomódott a kabin oldalába. A gép alsó burkolata felszakadt, az alsó géppuskaállás leszakadt, a kiömlő benzin pedig a forró alkatrészektől lángra lobbant.

A baleset alig két perc alatt zajlott le. 17 óra 1 perc volt. A gépből a hátsó ajtón keresztül négy fő menekült ki, a légi lövész a hátsó géppuskaállásból a gép oldalán lecsúszva talált kiutat. A belső térből a lángokon keresztül még öt főnek sikerült kimenekülnie. Az egyik katona - akinek már sikerült kimenekülnie - visszament, hogy a parancsnokot kimentse az égő gépből, de ő is életét vesztette. A mentést nehezítette, hogy a repülőtér nem volt felkészülve a balesetekre, hiányzott a tűzoltó osztag és a tűzoltó felszerelés. A sebesülteket a veszprémi kórházba szállították. A balesetben 20 katona halt hősi halált.

A helyzetet bonyolította, hogy a vezérgépen voltak a hadműveleti dokumentumok, részletes térképek, célfotók, amelyek mind elégtek. Azt az elvet, amelyet a németek alkalmaztak, hogy a parancsnok később induljon, de elsőnek ugorjon, itt nem tartották be. A baleset után a rangidős tiszt, Kiss Zoltán főhadnagy vette át a parancsnokságot. Ő, az egység önbizalmának és presztízsének helyreállítása érdekében, a bevetést javasolta, de kisebb erőkkel. Ennek megfelelően folytatták az előkészületeket, csökkentették a létszámot és a ledobásra kerülő anyagot. Közben a III. hadtest parancsnoksága úgy döntött, hogy a bevetést végrehajtják.

A megmaradt három gép 19 órakor elemelkedett a veszprémi kifutóról, és már szürkületben folytatta az útját a Ferenc József csatorna hídja felé. Az egyik gép motorja akadozni kezdett, ezért lemaradt, de a kötelék így is eljutott Bácskába, a hadműveleti területre. Azonban navigációs hiba miatt az eredeti cél előtt 15 km-rel, 3 perccel korábban történt az ugrás és Csantavértől délre értek földet az ejtőernyősök. A korábbi kiugrás következtében a deszantosok már csak előrenyomuló "földi" csapatokkal érték el a kijelölt célterületet.

Szakemberek szerint a vezérgép lezuhanását nem a túlterhelés, hanem műszaki hiba okozta. A hivatalos vizsgálóbizottsági jelentés szerint: " a gép magassági kormány trimm (kiegyenlítő) rendszerének meghibásodása okozta a tragédiát. A vezérlőrendszer, vagy a csőrendszer hibája miatt hirtelen faroknehéz helyzetbe jutott a repülő, és csak a motorok teljesítménye emelte felfelé. A meredek állásszög miatt azonban a sebessége elégtelenné vált." Tény, hogy a megmaradt 4 db SM-75 repülőgépből kettő még 1941-ben műszaki ok miatt lezuhant.

A veszprémi légikatasztrófában 1941. április 12-én hősi halált halt katonák névsora:

Ejtőernyősök:
1. Vitéz Bertalan Árpád őrnagy
2. Horváth Gyula szakaszvezető
3. Kerekes Imre szakaszvezető
4. Koscsó Lajos tizedes
5. Auth Károly örvezető
6. Molnár András örvezető
7. Németh János örvezető
8. Szabó György őrvezető
9. Czakó Mihály ejtőernyős
10. Fejes József ejtőernyős
11. Horváth Mihály ejtőernyős
12. Pados Géza ejtőernyős
13. Pomázi Imre ejtőernyős
14. Radványi Mihály ejtőernyős
15. Sándor Sándor ejtőernyős
16. Varga Gyula ejtőernyős

Repülők:
1. Kelemen Károly százados, pilóta, szállító-repülőszázad parancsnok
2. Bene László főhadnagy, navigátor
3. Petri Károly örmester, rádiós
4. Döbör János szakaszvezető, szerelő

Vitéz Bertalan Árpád őrnagy az ejtőernyős zászlóalj parancsnoka a budapesti Farkasréti temető Felső temetőrész (Hóvirág út) új 15. parcella 3. sor 36. sírhelyen (N47 29,115 E18 59,763), míg az ejtőernyősök és a repülők földi maradványai a veszprémi Vámosi úti temető katonai parcellájában találhatók.

Nem kötelező program

Ha időtök engedi, látogassatok el a veszprémi temetőbe, amely a város DNY-i szélén, közvetlenül a körgyűrű (8-as főút) mellett fekszik. A főbejárat  N 47° 4,925' E 17° 53,807' 279 m [GCEJE+parkoló2] mellett találtok parkolóhelyet. Innen a temetőben táblák vezetnek a német katonai temetőig, melynek egy önálló parcellájában nyugszanak a magyar honvédek. Az ejtőernyős fa emlékoszlop  N 47° 4,775' E 17° 53,886' 286 m [GCEJE+2] mögött 7 db kőkereszten olvashatjátok a tragédiában elhunyt ejtőernyősök és repülők nevét.

Itt meghallgathatod az Ejtőernyős induló-t MP3 formátumban.

Ha felkeltette érdeklődésedet a kor, illetve az ejtőernyősök története, olvasd el Bárczy János: Zuhanóugrás című könyvét. (Tények és tanúk. Magvető könyvkiadó, Budapest 1981. Alföldi Nyomda), illetve Bárczy egy másik művét a Vádindítvány -t. (Magvető Könyvkiadó, 1979))

Forrás:
1.) Simon László ny.alez.:
A magyar katonai ejtőernyőzés 1945-ig
2.) Suba János:
Ejtőernyős hadművelet tragédiával


A geoláda rejtekhelyétől É-i rányba tekintve láthajuk a 646 m-es Papod-hegyet. 2013. október 17-én avatták fel a hegy csúcsán a Vitéz Bertalan Árpád kilátót, amelyet a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. készített. A kilátóból csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk! A kilátót legkönnyebben Hárskútról lehet megközelíteni a piros jelzést követve.

------------------------------------------------------------------
2011.07.02-án 12:00 órakor újra rejtve, más helyen!
------------------------------------------------------------------
2013.06.01-én 17:30 órakor kicseréltem a beázott ládát!
------------------------------------------------------------------
2014.12.24-én 10:45 órakor kicseréltem a ládát!
------------------------------------------------------------------
2016.01.08-án 10:40 órakor kicseréltem a ládát!
------------------------------------------------------------------
2020.01.13 04:00 - Ládaellenőrzés, kereshető.
------------------------------------------------------------------
2022.06.30 11:00 - Pótoltuk a tartalék lehetőséget a sarokoszlop tövében.
------------------------------------------------------------------

Állapot: kereshető

KRW értékelés (525 db): környezet: 3.97 rejtés: 4.31 web: 4.61 átlag: 4.29

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Robogo 2022.11.13 09:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Pótjelszóval
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

kitkat0123 2022.11.13 09:38 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
pótjelszóval
[Geoládák v3.12.10]

Tintás 2022.11.07 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.83
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

A doboz ép és meglepően száraz, egyetlen füle ellenére. A logbook hamarosan betelik.
[Geoládák v3.12.10]

pecso9. 2022.11.06 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.72
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Barnabas_Balatoni 2022.11.06 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

NI 2022.10.29 14:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.67
Megtaláltuk!

H.B.W.A. 2022.10.16 12:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Brigi0111 2022.10.15 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Korigumi 2022.10.09 13:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Boci & Mucu 2022.08.20 18:11 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.53
A ládát rejtő kőhalom szét volt dobálva. A doboz tetejét kb. 60 méterrel arrébb találtuk meg. Az egyik rögzítőfül letört. A füzet elázott, de a jelszó és a bejegyzések olvashatóak. A vizet kiöntöttük a dobozból, szépen visszarendeztünk mindent és elrendeztük a környezetet. Lehet, hogy nem ártana a füzetet lecserélni.
Köszönjük szépen a rejtést!

morph 2022.07.24 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zsnb2009 2022.07.24 13:40 - Megtaláltam
Kettőt egy csapásra! Köszönöm. [Geoládák v3.12.10]

brkucus 2022.07.24 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam! Rallyt néztünk aztan ezt is megtalaltuk [Geoládák v3.12.10]

Molli 2022.07.10 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.35
Levadásztam.

Endresz_család 2022.06.30 11:00 - Egyéb
Pótoltuk a tartalék lehetőséget a sarokoszlop tövében. Az oszlopon térdmagasságban elhelyeztünk egy kis táblát is a jelszóval.
Kérjük ügyelj a visszaálcázásra!


pistannn 2022.06.03 16:23 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.19
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az oszlopnál lévő pótjelszót nem találtuk, végül belógtunk a ládához. [Geoládák v3.12.10]

Paxi 2022.05.22 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

KatiZsolti 2022.05.22 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

barnika76 2022.05.22 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Xaffi 2022.05.17 15:32 - Megtaláltam
köszi!

KernyaFamily 2022.05.16 16:54 - Megtaláltam
A rejtőtől kellett segítséget kérnünk aki nagyon kedves volt. Sajnos nem leltük a pótjelszót, a gyerekekkel pedig példamutatás miatt nem szerettünk volna bemenni.

Ádi, Hanna, Ákos, Viki [Geoládák v3.12.10]

csiro 2022.05.14 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

MEMME és ZEREB 2022.05.08 17:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.58
A kerítésnél álltunk meg, onnan 2 perces séta az emlékmű, senki nem szólt ránk.
Köszi a rejtést!

Ambró 2022.05.07 18:34 - Megtaláltam
Érdekes. Köszönöm a rejtést!

CyberWolf59 2022.05.03 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Köszönjük! Emlékük örökk él!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (898 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]