geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2928. Bánfalva - hősök temetője (GCBANF)

Mária Magdolna templom

Mária Magdolna templom

Emlékmű 1914-1946

Emlékmű 1914-1946

Barokk lépcső

Barokk lépcső

Karmelita templom

Karmelita templom

Fekete Madonna kegykép

Fekete Madonna kegykép

Sztálin-ábrázolás a templomban

Sztálin-ábrázolás a templomban

Hősi temető

Hősi temető

Hősi temető

Hősi temető

Hősi temető - I. vh. emlékmű

Hősi temető - I. vh. emlékmű

Ösvény a ládához

Ösvény a ládához

A régi temető elhagyott sírkövei

A régi temető elhagyott sírkövei

A régi temető elhagyott sírkövei

A régi temető elhagyott sírkövei

Láda az avarban

Láda az avarban

A lakat

A lakat

nyitva :)

nyitva :)

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda
Szélesség N 47° 40,726'
Hosszúság E 16° 33,041'
Magasság: 266 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.03.15 10:00
Megjelenés időpontja: 2011.03.23 23:20
Utolsó lényeges változás: 2015.10.03 22:14
Utolsó változás: 2019.11.17 17:33
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: KLaci & ErkaBaba
Felhasználó: klaci
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 426 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


[WAP ON]
1. Mária Magdolna templom - A templom bejáratától balra, a kilométer-jelző tábla oszlopon lévő szám (egy számjegy karakter).
2. Karmelita templom - A lépcsőtől jobbra lévő padok ülőfelületét biztosító lécek száma összesen? (Padok száma*5; két számjegy karakter.)
3. Hősi temető - A temető alsó bejáratánál található ismertető tábla két lábát összesen hány csavar rögzíti a talapzathoz? (Egy számjegy karakter. Ahányszor összesen átfúrták a két oszlop lábait.)
4. A geoláda - A láda dupla fedelű. A felső rész kinyitása után egy számzáras lakattal találkozunk, melyet az első három pont válaszaiban lévő számjegyek sorrendbe rendezésével képzett négyjegyű kód nyit. A lakat nyitása után eltávolítható a fémnyelv, és hozzájutunk a naplófüzethez. Hogy biztosan ne kelljen bosszankodni, a lakat nyitókódját elhelyeztük a láda közelében (keletre) lévő fa gyökerénél található kőhalom alján. Kérjük, hogy a ládát ne emeljétek ki., illetve ne feledjétek a lakat visszazárását. Az első három pont a lakat nyitásához kell, a geocaching regisztrációhoz csak a naplófüzetben található regisztrációs jelszó.
[WAP OFF]

Ezzel a multi geoládával gyermekkorom helyszínére szeretnélek invitálni Titeket.
Mivel mi javarészt GPS nélkül vadásszuk a ládákat, e rejtésnél is fontos szempontként lebegett a szemem előtt, hogy a ládaleírás alapján meg lehessen találni a pontokat.

A láda pontjai
1. Mária Magdolna templom
 N 47° 40,726' E 16° 33,041' 266 m [GCBANF-1]
A templom bejáratától balra, a buszmegállónál az eMagyarország pont táblától 2m-re található, kilométer-jelző tábla oszlopon lévő szám ("?. km." - mi kerül a kérdőjel helyére, egy számjegy karakter).

2. Karmelita templom
 N 47° 40,672' E 16° 33,110' 276 m [GCBANF-2]
A barokk lépcső tetején jobbra fordulva, az ott található padok ülőfelületét összesen hány darab léc biztosítja? (Padok száma*5; két számjegy karakter.)

3. Hősi temető
 N 47° 40,747' E 16° 33,320' 264 m [GCBANF-3]
A temető alsó bejáratánál található ismertető tábla két lábát összesen hány csavar rögzíti a talapzathoz? (Egy számjegy karakter. Ahányszor összesen átfúrták a két oszlop lábait.)

4. A geoláda
 N 47° 40,543' E 16° 33,315' 293 m [GCBANF-4]
A geoládához a következőképpen lehet eljutni: a karmelita templomtól a hősi temető felé indulva, a temető templom felőli bejáratát  N 47° 40,616' E 16° 33,307' 287 m [GCBANF+bejárat és ösvény] elérve ösvény vezet be jobbra az erdőbe. Az 1870-es évekig itt volt a temető, néhány elhagyott sírkő még ma is felismerhető, erre az ösvénytől kicsit feljebb egy ma már szinte elolvashatatlan, valaha vélhetően Anton Summer feliratú jelzőtábla is felhívja a figyelmet. Az ösvény e helyre kalauzol minket. Itt túlhaladva, az árok előtt úgy 10m-rel, balra befelé, az álló, golyó lyuggatta kőtől déli irányban, 30m-re található a láda, picit a földbe mélyítve. Nem fa mellett, hanem a környező fáktól pár méterre, avarral és gallyakkal fedve, lásd képek. Kérjük, hogy a ládát ne emeljétek ki. A láda dupla fedelű. A felső rész kinyitása után egy számzáras lakattal találkozunk. A lakatot az első három pont válaszaiban lévő számjegyek sorrendbe rendezésével képzett négyjegyű kód nyitja. Ha kinyitottuk a lakatot, eltávolítható a fémnyelv, és hozzájutunk a naplófüzethez a regisztrációs jelszóval, a geocaching regisztrációhoz csak ezt kell megadni. Hogy biztosan ne kelljen bosszankodni, a lakat nyitókódját elhelyeztük a láda közelében (keletre) lévő fa gyökerénél található kőhalom alján. Kérjük, ne feledjétek a lakat visszazárását. A ládát nem kell nylonba bugyolálni, elegendő a tetejére helyezett nylon visszahelyezése. Ha a visszajelzésekből kiderül, hogy beázik, majd kitalálunk valamit. A láda kb. 25*25 cm-es alapterületű, így jó sok gally álcázza. Kérünk, ügyelj a gondos visszarejtésre.

Kiegészítő információk
Parkolás
Bár a séta egészségesebb ;)
Az 1. és 2. pontnál meg lehet állni autóval, ha a két pont között gépjárművel megyünk, egy házon is átautózhatunk. :) Az 1. ponttól jól kivehető a hegyen álló karmelita templom, ne hagyjuk ki a gyönyörű barokk lépcsőt, ha kocsival mentünk is odáig. A barokk lépcső a Pálosok teréről indul felfelé:  N 47° 40,679' E 16° 33,084' 266 m [GCBANF+A barokk lépcső alja - Pálosok tere]. A hősi temető megközelítése a templom mellett elsétálva, a legtöbb időjárási helyzetben gépkocsival is járható földúton lehetséges. Ha autóval mennénk tovább, lehetőség szerint akkor se parkoljunk a temetőnél, hanem menjünk el a  N 47° 40,588' E 16° 33,560' 294 m [GCBANF+parkoló GCBANF+GCTarV+GCsglt] ponton található parkolóba. Innen mondjuk kb. ugyanolyan messze található a 3. pont, esetleg akkor érdemes erre autózni, ha utána a GCTarV, GCsglt vagy a Lőverek felé vennénk az irányt. A kérdéses parkoló a GCTarv és GCsglt leírásában megjelölt parkoló.

Étkezés
Megfáradt kesserek figyelmébe ajánlom a  N 47° 40,682' E 16° 32,911' 264 m [GCBANF+Lángos ház] koordinátán található Lángos házat. A nyitvatartási idő megtalálható a belinkelt picasa albumban.

A geoláda gondolatvilágához köthető további emlékművek
Nem építettem be a pontok közé, de ha nem vagytok éhesek, akkor is érdemes elsétálni az első ponttól a Lángos ház irányába. A Hajnal tér sarkán, az evangélikus templom hátsó kerítésénél egy szomorúfűz árnyékában található az I. és II. világháború, valamint az 1946-ban kitelepített németajkú, vagy épp csak német felmenőkkel rendelkező bánfalviak emlékművét:  N 47° 40,672' E 16° 32,973' 264 m [GCBANF+Emlékmű]. E parányi területen tömörítve láthatjuk a település XX. századi drámai eseményeit. Az emlékmű feliratai, a különböző csengésű nevek hosszú sora mind ugyanazt üzeni, mint amit a hősi temető is sugároz: mi értelme felégetni a világot, nem lenne jobb némi tolerancia, egymás elfogadása?
A Hajnal téren az 1848-as forradalom emlékére állított zászló, valamint a millenniumi kettőskereszt emlékműve is megtekinthető.
Az Ady Endre úton, az óvodánál látható egy, az 1700-as évek elejéről származó Madonna szobor, mely eredetileg az út túloldalán állt, az 1970-es években, a Rák patak beboltozásakor, az Ady Endre út mai formájának elkészítésekor került áthelyezésre. Nem fordították meg, így a gyalogosoknak szemből, az autósoknak háttal áll.  N 47° 40,779' E 16° 33,246' 261 m [GCBANF+Madonna-szobor]

Rövidítés :)
Akik nem szeretnek ugyanazon az úton kétszer végigmenni. ;)
A ládától az ösvényen felfelé továbbhaladva eljutunk a  N 47° 40,514' E 16° 33,308' 300 m [GCBANF+kereszteződés] kereszteződéshez, ahol balra haladva eljutunk a zöld sáv Zöld sáv jelzésre, majd a parkolás címszó alatt megjelölt közös parkolóba.
Ha a kereszteződésnél jobbra indulunk el, szép házak között érkezünk meg a Gesztenyés körútra, ahonnan egy-két perc alatt elérjük a Karmelita templomot.

Javasolt útvonal
Ha nem szeretnétek rohanni, én azt javasolnám, hogy a második pontnál parkoljatok le, majd csillagtúra szerűen járjátok be a pontokat. Nézzétek meg a második pontot, aztán sétáljatok le a barokk lépcsőn az első ponthoz, majd a Hajnal téri emlékműhöz. Utána akár az Ady Endre úton, a Madonna szobor érintésével, a szobornál leágazó Szikla utcán sétálva is elérhetitek a 3. pontot, a hősi temető alját. Itt felsétálva eljuttok a ládához, majd vissza a második ponthoz. Ha sétálnátok picit az erdőben, olvassátok el a rövidítés címszó alatt írtakat. :) Ez a kör 2,2km.

Leírások
A leírás kicsit hosszú lett. ;) A moderátorok kérésére külső oldalon helyeztük el, hogy a középső oszlopba tömörített sok szöveg ne törje szét ezt az oldalt. A zanzásított változatot alább olvashatjátok.
A teljes leírást erre a linkre kattintva érhetitek el.

1. Mária Magdolna templom
Mária Magdolna templom helyén korábban kelta település, majd római villa állt. A falut először 1277-ben említik. Ekkor Zuan vagy Zovány néven várföld volt. A 15. századtól kezdve Wandorfnak hívták, a 19. század elejétől Bánfalvának nevezték.

A kis templom fallal körülvett kert közepén áll. A falu közepén álló templom a 12. században épült. Hajója még ma is román kori. A tornyot a 14. században építették. A torony az oromzat csúcsáig négyszögletes, innentől kezdve nyolcszögű. A templom belső padlószintje a kinti járószintnél egy lépcsőfokkal mélyebben fekszik. A templom szószéke is középkori.

A kápolna a román stílus és a kora gótika egyedülállóan szép hazai emléke egyszerűen formált részleteivel, hajójának falfestményeivel. A barokk - bár csak kevés nyomot hagyott rajta, de - ezt a templomot sem kerülte el: a nyugati homlokzati torony két oldalán Szent József és Remete Szent Antal XVIII. századi barokk kőszobra áll. (Mondjuk e - több leírásban is szereplő - szobrokat én nem láttam.)

2. Karmelita templom és kolostor
A községben 1441-ben építettek templomot, melyet egy pálos remete gondozott, és pár év múltán megtelepedtek itt a rendtársai is. Sopron város 1482-ben adta át a templomot a pálosoknak, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek.

1718-ban, pálos remeték által épített barokk lépcső vezet hozzá, mellvédjén szentek kőszobrai vigyázzák a templomba igyekvőt. A lépcsőt 1750 körül díszítették 14 kőszoborral, amelyet fertőrákosi puha mészkőből faragtak. Ezek a szobrok (egy kivételével) 1980 óta újra eredeti szépségükben láthatók, miután meglelték és restaurálták őket.

A pálos kolostorokra jellemző volt a Mária tisztelet. Fekete Mária a pálos szerzetesek patrónája. A sopronbánfalvi pálos templom Fekete Mária kegyképe már a 16. században a pálosok tulajdonában volt, a czestochowai kegykép egyik legkorábbi hazai másolata.

A pálos rend 1786-os feloszlatását követően világi célokra használták az épületet. A kolostort 1892-ben a győri püspök vette meg, ő adta a karmelita nővéreknek. Ebben az évben került az ajtó fölé a félköríves fülke a Madonna-szoborral.

A szerzetesrendek feloszlatása után a kommunista uralom alatt szociális otthon működött a kolostorépületben. A rendszerváltás után a karmeliták visszakapták az épületet, de úgy látták, hogy abban a rendi élet folytatására nincs lehetőségük. 2004-ben Kovács Gábor vásárolta meg, majd szakszerűen felújíttatta. A felújítás során a kolostor boltíves étkezőjében, refektóriumában több mint száz meszelésréteg alól bukkantak elő az 1719 körül készült freskók. A kolostor 2011. március 1-jétől oktatási és meditációs központként üzemel.

Az 1667-ben felállított, öt stációs kálvária két restaurált stációja ma a kolostor bejárata mellett áll. (Itt azt írják, hogy az ötből további kettő Sopronban található, a feltámadás jelenete pedig már nincs meg. Ha valakinek van információja arról, hogy Sopronon belül, hol van a két stáció, kérem, jelezze.)

E hely a Mariazell és Csíkszereda között tervezett, leendő magyar zarándokútvonal egyik állomása lehet.

A templomnak van egy további érdekessége: valószínűleg a világ egyetlen templomfalra festett Sztálin-portréja látható itt.

3. Hősi temető
A Lővérek egy csendes, kissé kieső részén több ezer katona alussza örök álmát egy különleges hangulatú hősi temetőben.

A mai temetőtől délre, a Kolostor erdő alján működő katonai temető az 1870-es évekre megtelt. A régi temető helyén néhány elhagyott sírkő emlékeztet a valaha volt funkcióra.

A mostani temetőben tömeges temetésekre 1915-től került sor, amikor a katonai kórházba százával hozták a frontokról a sebesült és beteg katonákat, hadifoglyokat. Az elhunytakat - a szövetséges hadseregek katonáit és a hadifoglyokat egyaránt - nyilvántartásba vették, tisztességgel eltemették, és sírjaikra a ma is látható fejköveket állították. Nevük felett kereszt, kettős kereszt vagy félhold jelzi vallási hovatartozásukat.

A második világháború harci cselekményei 1944-ben érték el a várost. 1944. december 6-án a bombák nemcsak a sínekre, az ipari létesítményekre hullottak, hanem a belvárosra is. Soproni polgárok is áldozatul estek a támadásnak. Síremlékük közvetlenül az út mellett található, jelenleg sajnos törött.

Az alsó kapu közelében található az a nagyszabású emlékmű, amely magyar és német nyelven emlékezik meg az I. világháború áldozatairól. Felette az első magyar vadászrepülő - vitéz nemes Molnár László - különleges síremléke látható, aki 1944-ben halt hősi halált. Pár lépéssel arrébb a II. világháború szovjet hősi halottainak emlékműve áll, melyet a rendszerváltás után költöztettek át a Várkerületről, illetve a Szent Mihály templom kertjéből.

Az évtizedek folyamán, a hősi halottak és áldozatok tiszteletére további emlékműveket is állítottak. Már 1917-ben felavatták - a fent említett - az I. világháborúban meghalt hősök emlékművét, 1947-ben a bombatámadások áldozatainak emlékművét építették meg, 1995-ben avatták az itt eltemetett német katonák emlékkeresztjeit és emléktábláit, 2007-ben pedig az Orosz Föderáció állított emlékművet az I. világháborúban itt meghalt orosz hadifoglyok tiszteletére. Az emlékművekből is sugároznak az elmúlt század végletei, a mára bokor mögé "rejtett" 1947-es emlékművön például ez áll: "Itt nyugszik az imperialista törekvések kb. 120 áldozata".

A temetőkertben a Hősök napján - május utolsó vasárnapja - és a Halottak napján rendszeresen tartanak megemlékezéseket.

"Ellenfél voltál idegen, majd rabja magyarnak, kik most testvérként őrizik álmaidat."


Kattints ide részletesebb leírásért, a fent említett érdekességek további linkjeiért.

Képek
Ebben az albumban számos kép található a fent bemutatott helyekről (ahová esetleg nem sikerül eljutni/bejutni, illetve "étvágygerjesztőnek").

Egyéb
Köszönet Imre barátomnak a szép ládáért!

A láda kiinduló ajándékai nemzeti színűek és a láda kihelyezésének időpontjához kötődnek. ;)

Ládaüzem, ládaállapot
2019.07.10. Láda karbantartva, elhelyezés javítva, talán kevésbé ázik majd be. Logbook csere + laminált jelszó a láda aljában. A lakat két hónap alatt eltűnt. Mivel nem szeretném a környék lakat bizniszét finanszírozni, egyelőre lakat nélküli üzemmódban fut a láda, a korábban meghatározott egy év egy lakat előirányzatom alapján. Bocsánat minden kessertől, sajnos valaki(k) a környéken megállhatatlanul nagy értéket lát(nak) egy számzáras lakatban...
2019.05.08-09. Láda karbantartva, toll cserélve, nedvesség kitörölve, lakat és logbook pótolva.
2018.06.26. Láda karbantartva, lakat pótolva, toll cserélve, nedvesség kitörölve. Valójában lakat nélkül is nyitható, hogy biztosan ne kelljen feszegetni. Remélhetőleg a lakat kibírja az előirányzott egy évet és nem megy világgá.
2017.02.25. Láda tisztítva, logbook és toll cserélve.
2015.10.04. A tegnap jelzett hiányosságok is javításra kerültek, minden üzemképes.
2015.10.03. Kessertárs jelzése alapján a láda megsüllyedt, javítottam, viszont a ládát sok avar veszi körül. A lakatot visszatettem, meglátjuk, reménykedem, hogy nem tűnik el. A belső ajtó törött, így a lakat inkább emblematikus, javítás folyamatban. Az első pontnál a szám igen megkopott, javítás folyamatban.
2014.07.16. Láda karbantartva, lakat pótolva, logbook cserélve, toll cserélve, nedvesség kitörölve.
2013.07.11. 15:40 A láda javítva, újra teljes értékű. A geocaching leírást és a lakat-útmutatót hagyjuk a lezárt részen kívül (a külső fedél belső részén lett erre tok kialakítva), különben kevésbé hasznos, akinek szüksége lenne rá, nem fog tudni hozzáférni. :)
Időnként érkezik panasz a koordináták pontosságára. Mivel nincs jó GPS-em, örömmel veszem és átvezetem, ha valaki pontosabban bemér egy-egy koordinátát, az én műszerem sajnos csak a megosztott értékekre volt képes.
2013.07.06. A láda ideiglenesen piros műanyag dobozra (12*12*6cm) cserélve, a logbook cserélve.
2012.08.23. Ahogy többen is jelezték, a láda szét volt szedve. Ma visszaállítottam. Igazándiból minden oldhatóra van összerakva, hogy a nagyon kíváncsiak akár kód nélkül is kinyithassák, a kíváncsiság ne vezessen romboláshoz. Sajnos ez most nem volt elég. Szerencsére az alkatrészek ott maradtak, így a láda újra a régi, kivéve a külső fedelet, ami most nincs a ládához erősítve. Légyszi körültekintően illesszétek vissza, akkor nem ázik be. Sajnos most pár hétig nem tudom ezt megjavítani.
2012.07.18. Belső ládafedél javítva.
2012.07.09. A belső ládafedél beszorult, én sem voltam elég erős hozzá. :( Amíg komolyabb szerszámokkal és valamilyen ötletes megoldással ki nem tudok menni, jegyezzétek be kérlek jelszó nélküli megtalálásként, ha nem sikerül felnyitni. Tudom, hogy azért nem ugyanaz az érzés, bocsánat!
2012.03.28. A lakat visszakerült.
2012.03.23. Láda lakat pótlása folyamatban, zárólemezt kell szereznem. Átmenetileg a láda lakat nélküli üzemmódba került. Köszönöm a jelzéseket!
(Összeszedtem a szemetet - amennyire tudtam -, hogy méltó környezetben mehessünk a ládához. Úgy féléves gyakorisággal szedegetem, de sajnos újratermelődik. :( Akinek van kedve, illetve zacskója, szálljon be pár percre a szélmalomharcba.)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (260 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.64 web: 4.67 átlag: 4.66

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Párduc50 2020.08.04 14:40 - Megtaláltam
OK

konczolviki 2020.07.31 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Ferencz Zsolt 2020.07.28 16:54 - Megtaláltam
Thx.
Nekem a legötletesebb, de sajnos a doboz szét van esve.
Az első három kódot így utólag hiába kerestem meg. A lakat sincs már meg.
Tulajnak írok.

cosinus0 2020.07.26 13:30 - Megtaláltam
Megvan.

Feri95 2020.07.22 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Bőrharisnya 2020.07.19 10:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.84
Köszo, hogy végig vezettél ezen a szép útvonalon.
Sajnos a láda rossz állapotban van,segítségedért kiált.

Parmerozpazepan 2020.06.24 19:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.98
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Régi terv volt ez a láda, végre meglett. A számzárasdi valóban nem kell, de a laminált kód azért megvan :) A temető impozáns, tetszett, ha ez értelmezhető erre... Érdekelnek a Nagy Háborús emlékhelyek. A kolostor is szép.

eltájoló 2020.05.31 11:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.21
A helyszínek közül a barokk lépcső tetszett a legjobban, de a többi helyszín is nagyon jó.
A kód megfejtése nem okozott gondot, főleg úgy, hogy nem is volt rá szükség. Nem néztem meg, hogy a közelében lévő fa gyökerénél megtalálható-e a segítség, de ha igen, akkor mi szükség az egész megfejtősdire?
A faláda sem örvend már túl jó egészségnek, bár a rejtés kivitelezése (maga az ötlet) nagyon tetszett. A láda egyébként jó állapotban van. Köszönöm a munkát és a rejtést.

RED75 2020.05.21 17:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.13
Köszönöm a lehetőséget.

98294225_578196109475087_3715566587042856960_n 
Lori0601 2020.04.30 19:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A lakat már nincs meg. [Geoládák v3.3.2]

Butchman 2020.04.09 17:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.46]

kasap 2020.04.09 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

boroczky 2020.03.27 09:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
A

kir6 2020.03.01 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

bölli 2020.02.26 12:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Köszönjük a rejtést!

Bajuszcica 2020.02.26 12:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Köszönjük a rejtést!

Benedek_Vulkán 2020.01.04 13:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Zivatarlány 2020.01.04 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kocsisbenedek 2019.12.21 17:34 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.62
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Benedek,József [Geoládák v3.1.2]

kocsisjozsef74 2019.12.21 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.29
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Benedek, Józsi [Geoládák v3.1.2]

Monaa92 2019.12.15 10:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Lazlo86 2019.12.15 10:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.87
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

sinus90 2019.10.27 13:45 - Megtaláltam
Már pénteken este sem volt helyjegy szombaton reggeli vonatra Sopronba. De jobb is így, mivel bizt.ber. problémák miatt 60 perceket késtek a vonatok. Vasárnapra meg volt már jegy és a vonatok nem késtek. Ilyen előzmények után kerültem ismét Sopronba. Az útvonalat, a megkeresendő ládákat már korábban előkészítettem, hogy Elzával bejárjuk.
A busz az 1. pontnál tett le. A kis templomot is körbejártam, és indultam 2. ponthoz. A koo a magas templom miatt nem éppen volt pontos és a WAPot olvasva nem volt egyértelmű, hol kell keresnem a padokat, mivel lent is vannak. Felhívtam a rejtőt, térerővel is gondok voltak, felballagtam a 100 körüli lépcsőfokokon. Gyönyörű a templom és nagyobbnak is néz ki, mint amikor benn vagy. A rejtő iránymutatása alapján a templom mellett sétaúton értem a temetőhöz. Besétáltam és a 3. pontig lementem, majd irány a láda. Az itt eltemetettek 20-40 év közöttiek. Szomorú látvány.
Köszi a rejtést!

 
Kitsike 2019.10.25 12:52 - Megtaláltam
Nagyon izgalmas volt végigjárni ezeket a helyszíneket. Imádtam! ?? [Geoládák v2.2.5]

álomfogók 2019.10.23 13:00 - Megtaláltam
Soproni és környéki ládázás 3. nap. 4 multi ládával! Pedig nem is szeretem a multikat. Viszont a remek idő és a célpontok feledtették bennem ezt az érzést.
Nem úgy a bejelentés. Kétszer dobott vissza a rendszer, hogy helytelen a jelszó. Azt hittem, én vagyok a hunyó, hogy nem vagyok képes kis, egész számokat reprodukálni. Aztán egy sanda gyanúm támadt, és beigazolódott. Kedves Rejtő, ugye érted, mire gondolok?
Mivel a Soproni Gloriettől a 4. pont esett elsőként útba, így mi fordított sorrendben jártuk be az állomásokat. Ami önmagában nem baj, hisz mind érdekes hely, de teljesen feleslegesen számolgattam csavarokat, padokat, nézegettem egy kilométer táblát (nem levágott jelzőtábla oszlop!) a csoda szép templom helyett.
És még egy megjegyzés. A nagyon ötletes rejtés helyét nem igazán jól választottad meg. A lefolyó vizek összegyülekezési helyén az a jövőben is igen sokszor fog elázni (gondolj bele, a temetőt is a domboldalba telepítették). Talán megérett az áthelyezésre és akkor esetleg a lakatot sem kellene túl gyakran pótolni (ennek folyományaként pedig újra értelmet nyerne a jelenlegi konstrukció).


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (428 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.