FAQ
4947. Nevesincs-tó (GCNEVE)

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

Merk Péter tómentő

Merk Péter tómentő

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2019 decemberében

A Nevesincs-tó 2018 novemberében

A Nevesincs-tó 2018 novemberében

A Nevesincs-tó 2018 novemberében

A Nevesincs-tó 2018 novemberében

Jégmadár, forrás: www.orszagalbum.hu/

Jégmadár, forrás: www.orszagalbum.hu/

Széles kárász, forrás: wikipédia

Széles kárász, forrás: wikipédia

A tóvédő egyesület 1991. évi ülésének meghívója

A tóvédő egyesület 1991. évi ülésének meghívója

A tóvédő egyesület 1991. évi ülésének meghívója

A tóvédő egyesület 1991. évi ülésének meghívója

Tudományos dolgozat

Tudományos dolgozat

II. Világháborús katonai bunker a tó mögött

II. Világháborús katonai bunker a tó mögött

II. Világháborús katonai bunker a tó mögött

II. Világháborús katonai bunker a tó mögött

Az elhíresült fakivágás után civil szemétszedési akciót rendeztek

Az elhíresült fakivágás után civil szemétszedési akciót rendeztek

Elég sok szemét gyűlt össze :(

Elég sok szemét gyűlt össze :(
Szélesség N 47° 33,432'
Hosszúság E 19° 8,365'
Magasság: 154 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2023.02.10 10:10
Megjelenés időpontja: 2023.02.10 10:10
Utolsó lényeges változás: 2023.02.10 10:10
Utolsó változás: 2023.02.21 13:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Csg12, Szárnyaló Sas
Ládagazda: Szárnyaló Sas
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1400 m
Megtalálások száma: 153 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 22.9 megtalálás hetente


Röviden
Arra készülj, hogy sáros lesz a cipőd.
A láda a tótól kissé keletre került elhelyezésre, a láp védelme érdekében. Kérjük vigyázz a lápra, és ne járkáld össze az értékes növényzetet a tó körül. A láda egy 12x5x5cm-es doboz egy nagy fa hatalmas üregében.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A rejtés a "Szilas-patak" láda sorozat egyik tagja. A GCSZIL Szilas-patak záróláda helyének megismeréséhez szükséged lesz a sorozat mind a 7 ládájának megtalálására.

Megközelítés

Ajánlott kiindulópont mind a tömegközelekedéssel érkezőknek, mind az autósoknak a Lidl áruház parkolója. Innen indulj:  N 47° 33,992' E 19° 7,989' 108 m [GCNEVE+innen indulj]
Itt egy keskeny nyomvonalon kitaposott úton 120 métert megyünk eddig a pontig:  N 47° 33,933' E 19° 8,086' 108 m [GCNEVE+jobbra fordulás] ahol jobbra fordulunk. Itt érintjük a GCLIMA geoládát. A malmot megkerülve a Szilas-patak mentén jutunk el a a Nevesincs-tóhoz. Innen pedig tovább tudunk sétálni 20-25 perc sétával Mr Zerge klasszikus GCSzp Szilas patak ládájához.

Autóval:
Budapest és Dunakeszi, Fót felől a Régi Fóti úton ugyanott van a parkoló letérés. Ez a Lidl áruház parkolója, ahol nyugodtan meg lehet állni.  N 47° 34,013' E 19° 7,963' 108 m [GCNEVE+parkoló]

Tömegközlekedéssel:
BKV: Kossuth utca, lakótelep megálló
5-ös, 231-es, 950A éjszakai busz  N 47° 34,005' E 19° 7,735' 108 m [GCNEVE+BKV]

Innen 1400 méternyi kellemes sétára van a geoláda.

Alternatív kiindulópont by Mr. Zerge: Aporháza utca vége. Az M3-s és az utolsó telephely kerítése közötti ösvény egy hídhoz vezet.  N 47° 33,614' E 19° 8,138' 108 m [GCNEVE+alternatív kiindulópont]

A Nevesincs-tó koordinátája.  N 47° 33,537' E 19° 8,262' 107 m [GCNEVE+Nevesincs-tó]

Nevesincs-tó videója

Ennél a rövid videónál szemléletesebben bemutatni a Nevesincs-tó történetét nagyon nehéz lenne. Minőségi, igazán értékes tartalom, gyönyörű képi világgal.

Nevesincs-tó videó

A Nevesincs-tónak weboldala is van. Érdemes megnézni.

Nevesincs-tó leírása

"A fővárost mint gyöngyszemek ölelik körbe a megmaradt vizes élőhelyek. Ezek az állatvilág fontos táplálkozó helyei és vándorlási útvonalai, mint egy zöld gyűrűként körbeölelve Budapestet, annak tüdejeként szolgál. Megfigyelésem alapján a Nevesincs-tóhoz pontosan délben megérkező szürke gém reggelijét a Merzse mocsárnál fogyasztja el, tízóraizik a Naplás-tónál, utána érkezik ebédre a mi Nevesincs tavunkhoz, majd folytatja a Liva-vízimalom duzzasztó tavában és uzsonnáját már a Dunakeszi tőzeg lápon eszi meg, legvégül vacsorájára megérkezik a Dunához. Ezt az útvonalat nap, mint nap bejárja." Merk Péter

Budapest XV. kerületében, Rákospalotán található a Nevesincs-tó (máshol: Szilas-tó), a főváros közelsége ellenére is őrzi az egykori mocsári világ egy darabkáját. Egykoron az egész XV. kerület lápos, mocsaras területre épült. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a kerületi utcanevek. Például Nádastó utca, ahol néhány centiméteres víz borította a felszínt, vagy a Páskom park, ami régen egy közkedvelt madárfészkelő hely volt.

A Nevesincs-tavat több forrás is táplálja, melynek együttes vízhozama eléri, sőt tavasszal meg is haladja az 1m³-t percenként. A Nevesincs-tó 3,5 hektáros területének 90%-át nádas borítja.

A kerületi önkormányzat városrendezési és Műszaki bizottsága által készített tanulmány kezdeményezésével a Nevesincs-tavat 1992. május 6. napján helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

A tóval kapcsolatban semmilyen változás nem történt éveken keresztül, ezért Merk Péter létrehozta az Újpalotaiak Baráti Körének Tóvédő csoportját, és nyerte el a Független Ökológiai Központ támogatását.

Az Újpalotaiak Baráti Körének Tóvédő csoportja ezek után pályázatokból, önkormányzati támogatásokból, tisztító akciókat rendezett, és a helyi lakókkal visszaállították a tó állapotát.

Napjainkban méltán tették híressé a tavat a Gödöllői Szent István Egyetem hallgatói.

Sipőcz Márton: A rákospalota környékén található vizes élőhelyek természetvédelmi értékeinek felmérése, különös tekintettel a megmaradt széles kárász (Carassius Carassius) Populációra - Tanszékvezető: Dr. Urbányi Béla egyetemi docens, belső konzulens: Demény Ferenc Ph.D hallgató

Flóra, fauna

Halak

A Nevesincs-tó halfaunában mind a compó (Tinca tinca), a széles kárász (Carassius carassius), a védett réticsík (Misgurnus fossilis) és a fokozottan védelem alatt álló lápi póc (Umbra krameri) megtalálható.

A Nevesincs-tó nagyon fontos szerepet tölt be a halak vándorlásában. Régen tavasszal a nagy zöldár idején a Dunától egészen a Nevesincs-tóig vándoroltak a halak felfelé, ívóhelyet keresve. Sokszor együttállás volt a tó és a patak között. A halak kijöttek a rétre szöcskéket, bogarakat enni és a gyorsan felmelegedő sekély vízben elkezdődött az ívás. A vízszint csökkenésével, amikor a Duna áradása alább hagyott, a mélyebb részekre húzódtak a Szilas-tóba, ahol a több millió ivadék gyorsan növekedésnek indult a táplálékban bővelkedő vízben, így a Nevesincs-tó egy halbölcsővé változott. Így alakulhatott ki halbőség a Dunában, hiszen ezek a csodálatos lápok és rétek biztosították a szaporodási helyeket a halaknak.

Nevesincs-tóban élő halak közül egyedülállóan a réti csík képes megtenni a vándorlási útvonalat, hiszen az esős időben a vizes füvön keresztül képes elhagyni a tavat, megtéve azt a 6-8 méteres távolságot ami a Nevesincs tavat elválasztja a Szilas-pataktól. Míg a csíkhal minden irányba képes vándorolni csodálatos képessége folytán, a többi halfaj a patak völgyön keresztül feljut a Naplás-tóig és onnan lefelé vándorol a Dunába. A tónál még a Szarvasi halkutatóintézet is járt, innen vitt leszaporítani aranykárászt melyekről a Gödöllői Egyetemen állapították meg, hogy ilyen genetikai tisztaságú mocsári halat még sehol sem találtak.

Madarak

A területen megfigyelhető a tőkés réce (Anas platyrhynchos), a fokozottan védett böjti réce (Anas querquedula), a védett vizityúkot (Gallinula chloropus), a szárcsát (Fulica atra), és a védett jégmadarat (Alcedo atthis).

Emlősök

A tó mögötti erdős részen élnek őzek, vaddisznók. A tónál látni lehet hódokat és vidrákat is.

Növények

A Nevesincs-tó mögötti erdőben Bajor Zoltán (Magyar Madártani Egyesület Elnöke) és Farkas Marianna Vivien egyetemi hallgató (Szent István Egyetem) szakdolgozatának készítésekor a 22 hektáros területen több mint 600 tő orchidea GPS koordináját rögzítették.

A tó jövője

Nevesincs-tó és a hozzá kapcsolódó Liva-malom egykori funkcióit érdemes lenne helyre állítani, mert egy nagyon fontos lehetőséget rejt magában, mégpedig ezeknek a mocsári halfajoknak az együttes in situ és ex situ védelmét. A felújított malomban ugyanis helyet kaphat egy olyan szaporító, és nevelő állomás, mely ezeknek a védett és veszélyeztetett halfajoknak a tenyésztését végzi. Ezzel nemcsak a Nevesincs-tó halállományának, fenntartását oldja meg, hanem más hasonló élőhelyek halállományának rekonstrukcióját is. A szaporító állomáson végzett munka eredményeként jóval nagyobb számú ivadék állítható elő, mint a természetben, így a többletszaporulat más élőhelyekre kitelepíthető.

A láda 2019-ben azért nem tudott megjelenni, mert pont akkor történt a furcsa hatósági közreműködéssel, nagy felháborodást kiváltó fakivágás. Erről többet olvashatsz ebben a cikkben. Azóta az erdő elkezdett begyógyulni, így a láda is kihelyezésre került.

dr. Csernus Gábor (CsG12)
Merk Péter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (44 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.61 web: 4.80 átlag: 4.62

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


oryszcsak 2023.03.26 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Adrenalin1977 2023.03.25 15:37 - Megtaláltam
Köszi, hogy megmutattad a helyet.

Moroha 2023.03.25 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10] [Geoládák v3.12.10]

kobcikrajci 2023.03.25 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Cápa 2023.03.24 17:17 - Megtaláltam
THX! [Geoládák v3.12.10]

Szamoska 2023.03.24 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.92
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Gyönyörű, napsütéses idő volt. Köszönöm, hogy megmutattad ezt a helyet.

RGBT 2023.03.24 10:15 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

dinuska 2023.03.23 17:57 - Megtaláltam
Megvaaaan az utolsó Szilasos ládasorozat tag :)))) Köszönjük a rejtést! Szilvi Edina és Szaddám az amstaffkutyus [Geoládák v3.12.10]

Bajuszcica 2023.03.23 10:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Köszönjük a rejtést!

piroska 2023.03.23 10:15 - Megtaláltam
Szerencsére nem volt sár. Virágzó fák, tavasz mindenütt.

eazs 2023.03.19 16:44 - Megtaláltam
Köszönjük

álomfogók 2023.03.19 16:20 - Megtaláltam
Idei első kerékpáros kaland. Tényleg az lett, mert a ládától pár száz méterre defektet kaptam. Hazafelé négy benzinkútnál pumpáltam (az elején és) a végén mégis tolni kellett, a 15-ből körülbelül 5 km-t.

graffz 2023.03.18 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pajzsika 2023.03.18 12:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.12
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.10]

Dióskanyar 2023.03.18 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zergi 2023.03.18 12:24 - Megtaláltam
Fogtam!
Figyelem! Az itteni természetvédők szerint a közeli erdő helyére lakóparkot akar építtetni a polgármester asszony!

283_8983283_8984
283_8985283_8986
283_8987283_8988
283_8989283_8990
283_8991283_8992
283_8993283_8994
283_8995283_8996
283_8999 
ésKata 2023.03.18 12:24 - Megtaláltam
A ládaoldal igazán igényes és sok információt tartalmaz. Már előre olvasható volt a Tó faunája és flórája kapcsán, hogy milyen fontos ökológiai hely. Amikor ott jártunk két "Szilas tó védő" aktivistával is találkoztunk. Az egyik a semetet szedte össze és felhívta a figyelmünket a Láp a város szélén című filmre, aminek linkje a ládaoldal elején található. A Tó és a Lima-malom jövője egyre nagyobb veszélyben van. 6 m széles betonutat terveznek a helyszínre, ami tönkretenné a Szilas-patak medrének ökoszisztémáját, és többezer lakásos lakóparkot tervez a helyi önkormányzat a környékre. Elmesélték, hogy ők vakolták be a Lima-malom falát és napközis tábort tartottak ott, amikor a polgármester asszony elzavarta őket a környékről. A Facebookon a Szilas patak védők nyilvános csoportjában lehet az aktuális hírekről tájékozódni.

-1-2
-3-4
-5-1
-2-7
-8-9
-10-11
 
gores 2023.03.18 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Köszönjük. A cipőm nem lett sáros, de láttunk szürke gémet landolni a malom udvarán.

danita 2023.03.15 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mikulás 2023.03.15 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ancs 2023.03.15 15:03 - Megtaláltam
Ha már mégsem esett az eső, gondoltam felkeresem az újonnan megjelent, és a sorozatból hiányzó ládát.
Az ajánlott parkolótól az M3-ig eléggé lehangoló a helyzet. Olyan kis magyar valóság.
Utána már tisztább a kép és hamar jön a tó is.
Egyre kevésbé szeretek szemetes környéken sétálni, így nekem ez a rejtés nem jött be.
Köszi

IMG_20230315_144508IMG_20230315_144821
IMG_20230315_145510IMG_20230315_145809
IMG_20230315_145824IMG_20230315_145831
IMG_20230315_145844IMG_20230315_145847
egyenlet 2023.03.15 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Andi0714 2023.03.15 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karaliosz 2023.03.15 13:21 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.12.10]

mk45 2023.03.14 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (154 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]