QR kódok a geocaching.hu oldalon

 

QR-kód készítés

 

QR-kóddal sok helyen találkozhattok. A geocaching.hu oldal a független applikációk használatát szeretné bizonyos esetekben megkönnyíteni a saját szabvány szerinti kódok használatával. Jelenleg két app, a Geoládák és a g:hu+ rendelkezik olyan funkcióval, ami be tudja olvasni a kódban található adatokat és azt felhasznáva jelszót, illetve annak részletét, valamint rejtett pontos multi ládáknál a következő pont koordinátáját segíti a játékost.

 

Milyen rejtéseknél használható a QR-kód?

 

Hagyományos és virtuális rejtéseknél, ahol egy ponton egy jelszót kell megtalálni. Ez a legegyszerűbb eset. Minden már meglévő ilyen típusú rejtést el tud látni a QR-kód generátorral a rejtő.

Multi ládáknál két esetben használható:

 • rejtett pontos, pontról-pontra multinál, ahol az egyes pontokon a következő pont koordinátáját és egy jelszó databot kap meg a játékos, majd a jelszó a megadott sorrenden áll össze.
 • illetve olyan (publikus pontokból álló) multinál, ahol az egyes pontokon a jelszó egyes részleteit kell összeszedni, majd azt a pontok sorrendjében kell összeállítani (itt a játékos szabadon választhat, hogy milyen sorrendben keresi fel a pontokat).

Nem használható tehát olyan multinál, ahol a pontokon kapott jelszó részleteivel valamilyen műveletet kell végezni (összeadás, köbgyök vonás, római/görög számok konvertálása, stb.), illetve mozgó ládáknál (bár elvetemültek próbálkozhatnak vele, de az egyszeri használat miatt nem biztos, hogy megéri a befektetett munkát).

 

Hogyan használhatom a QR-kódot?

 

Csak a fent említett két applikációval lehet használni. A programban elindítod a QR kód beolvasást (nézd meg, hogy ezt hogyan kell). A többit az app intézi.

Hagyományos GPS készülékekkel, GPS-es órákkal, stb. nem lehet használni a kódokat.

 

Geoládák app esetében: az adott láda log oldalának jobb felső sarkában van a QR-kód ikon, az kapcsolja be a kamerát.

g:hu+ app bármelyik funkciójában a fejléc alsó sorban, balról a 3. helyen található egy QR-kód ikon, az indítja a beolvasást.

 

Kedves rejtők! Fontos, hogy a QR-kód mellett ott legyen a koordináta és/vagy jelszó, ill. annak részlete, hogy app nélkül kereső játékostársaink is be tudják jelenteni a találatot!

 

 

Multi ládáknál hogyan működik a QR-kód?

 

Pontról-pontra multi esetében

 

Minden állomáson elhelyez a rejtő egy új koordinátát és magassági adatot, ami a következő pont helyét mutatja. Tehát lat, lon és alt érték is van. Olyan multinál nem fog működni ez a módszer, ahol egyik ponton pl. a végláda egyik (szélességi), majd egy másik ponton a másik (hosszúsági) adatát adod meg.

Jelszó részletet is megadhatsz, de nem kötelező minden ponton megadni részletet.

 

Klasszikus pontról-pontra multi:

 1. első pont, megkapod a "b" pont adatait és a jelszó első részletét (pl. "Je");
 2. második pont, megkapod a "c" pont adatait és a jelszó második részletét (pl. "lsz");
 3. harmadik pont, a végláda; itt megkapod a jelszó utolsó részletét (pl. "ó").

      Eljutottál a c pontig, a három állomáson megszerzett jelszókat az app így fűzi össze: "Jelszó". Bejelented, örülsz!

 

Példa egy klasszikus pontról-pontra multira. Ez az első pont, ahol az első részletét kapod meg a jelszónak, illetve a második pont koordinátáit (fontos, hogy olvasható módon is ott legyen a koordináta, magasság és a jelszó részlete):

 

GC20GH-1 kamu koo és jelszóKövetkező (2.) pont:

N47 42.995 E18 27.195, 178 m

Jelszó első részlete: Nem ez a jelszó

 

Pontról-pontra multi, nincs mindenhol jelszó:

 1. első pont, megadod a "b" pont adatait;
 2. második pont, megkapod a "c" pont adatait;
 3. utolsó pont, itt megkapod a jelszót. Bejelented és kész!

Természetesen több pontból is állhat a multi és bármelyik pont lehet virtuális rejtés, ill. bármelyik ponton lehet hagyományos rejtés. Nem feltétlenül az utolsó ponton kell lennie a ládának.

 

Publikus pontokkal rendelkező multi esetében

 

Ebben az esetben a játékos a multi összes pontját ismeri, tetszőleges sorrendben keresheti fel őket.

 1. pont, jelszó részlete: "ab"
 2. pont, jelszó részlete: "cd"
 3. pont, jelszó részlete: "ef"
 4. pont, jelszó részlete: "gh"

A játékos pl. 2-4-1-3 sorrendben keresi, de a kódok alapján az app tudja, hogy a jelszó "abcdefgh" lesz. Amikor megtalálta az utolsó pontot a játékos, akkor elindítja a bejelentést. Kész!

 

Természetesen lehet a kettőt kombinálni, pl. 3 publikus pont közül kettő jelszó részletet tartalmaz, a harmadik pedig egy új, rejtett pont koordinátáit adja meg. Amikor ezeket megtalálja a játékos, akkor felkeresi a negyedik pontot is, majd az ott kapott 3. részlettel kiegészítve bejelentheti a találatot.

 

Mi van a QR-kódban?

 

Speciálisan a geocaching.hu részére készített kód olyan formátumban készül, melyet az applikációk közvetlen adatforrásként tudnak olvasni és értelmezni. Ez az ún. JSON formátum.

Fontos, hogy a rejtő megfelelő adatokat adjon meg, különben nem fog működni a program. Illetve rossz jelszót, vagy koordinátákat fog kapni a játékos!

 

QR-kód készítés (a QR generáló script-et petrot81 és bigmick készítette)

 

Készítette: V_Gabor, 2021.06.22

Utolsó lényeges változás: 2021.06.26

 

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]