geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2007.01.04 18:00:12 (18757)
Az a baj, hogy nagyon hosszú és bonyolult lenne a természetvédelmi problémákat, életközösségeket, növény- és állatfajokat nem túlzottan ismerő átlagembernek elmagyarázni, miért is nem szabad például egy adott területre lépnie. És itt bukik is a dolog, hiszen hiába érvel világosan astacus vagy Bé, mindig lesz valaki, aki figyelmen kívül hagyja a parlagi sas fészkét, a négyzetméterenként másfélmilliós eszmei értéket "viselő" sziklagyepet, hiszen számára, az ő szemszögéből nemigen van ott értékes dolog, csak pár hülye gaz, meg valami vacak madár...

Ha lehet, próbáljatok már elvonatkoztatni attól, hogy a ládászt más természetkárosító barmok természetkárosításának mértékéhez hasonlítjátok, mert ez viszi tévútra az egészet! Lényegtelen, hogy a quados jobban széttiporja-e a gyepet, mivel maga a gyep széttiprása a baj, és azt igyekszik akadályozni a természetvédelem... A quados állatok viszont nem szervezik magukat nyíltan, nincs rendszámuk, nincs nickjük, nincs arcuk, így pedig nehéz számonkérni bármelyiket is, míg a ládászok leinformálhatók, meg van valami közhasznú egyesületük is - talán ezt sem ártana figyelembe venni...


"Mindenki kirandulhat szabadon, de ha az illeto visz magaval egy gps-, akkor az maris kozveszelyes termeszetkarosito, szervezetten technikai sportolo orult?
Nem, ezt már csak igyekeztél (meg még néhányan) belemagyarázni.* ;)
A jogszabály szerint -többek között- a "technikai jellegű sporttevékenység" engedélyköteles**, és mivel a geocaching a honlap és a ládák miatt egyrészt szervezett, másrészt technikai sport is, így a természetvédelmi területeken engedély szükséges hozzá az adott területen illetékes NP igazgatóságától/zöldhatóságtól.


---------
* Sajnos nem egy logból világosan kiolvasható, hogy az illető azért csak odament vagányul a ládához géperejű járművel, netán a világos és egyértelmű "maradj az úton" kérés ellenére átcsörtetett árkon-bokron... Két olyan ládánk is van, ahol jól járható, felmért utat adtunk meg, segédpontokkal - mégis rendszeresen van olyan játékostárs, aki nagy ívben tesz az egészre. Hogy minősítsem ezt szerintetek?

** 1996. évi LIII. tv. 38. § (1) Védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen:
i) közösségi és tömegsportesemények rendezéséhez, sportversenyhez, technikai jellegű sporttevékenység folytatásához.
[előzmény: (18754) magpet, 2007.01.04 16:12:13]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2007.01.04 16:12:13 (18754)
Most paran megint meg fognak kovezni.
En eroteljesen Pupuval ertek egyet. Sajnos vagyok annyira anarchista, hogy nem szivesen borulok terdre egy hulyeseg elott, pusztan azert, mert az adott hulyeseget 'jogszabaly'-nak nevezik. Fokent, ha ez egy nem tul jol sikerult, es sok esetben felreertelmezett jogszabaly. Mindenki kirandulhat szabadon, de ha az illeto visz magaval egy gps-, akkor az maris kozveszelyes termeszetkarosito, szervezetten technikai sportolo orult? Elnezest, ezt en nem tudom elfogadni. Itt is azt latom, mint orszagszerte sok esetben: a hatosag a konnyebb ellenallas fele megy. Pupu kozlekedesi peldajanal maradva: ugye mennyivel egyszerubb a saroktol 5m helyett 4.8m-re allo Wartburgot a tulaj tavolleteben megbilincselni, mint a savok kozott cikazo ('fekezze vazze, mer jovok!') baromallatot kivenni, es bilincsben elvinni kozuti veszelyeztetesert? Kell-e magyaraznom, melyik a veszelyesebb? Esetunkben nyilvan kinos lenne a szemethordokat varni, es eltorni kezuket-labukat. Szinten kellemetlen a harc a motorosokkal/quadosokkal (tisztelet a kivetelnek!), akik boldogan csapjak szet a sziklagyepet. Viszont itt egy hulye egyesulet, amelyik meg a neten is buszken hirdeti, hogy a sok idiota tag es szimpatizans bizony megy gyalog az erdoben! Cseszegessuk ezeket a luzereket!
Meg a jogszabaly-rajongashoz egy par szo: van rossz jogszabaly. Mielott feltetel nelkul hulyet csinalunk magunkbol, gondoljuk at. Egy ostoba pelda: par evtizede Pol Pot kiirtotta fel Kambodzsat. Tobbek kozott kivegeztek a szemuvegeseket, mert az ertelmiseg artalmas. Ott es akkor ez volt a torveny. Akkor aki nem ertett egyet vele, az hibazott, es gonosz torvenyszego? Mosolyognia kellett volna mindenkinek, es boldogan tisztelni a Jogalkotot? Nem hiszem... A mi esetunk azert kicsit enyhebb, de az analogia szerintem stimmel. Par hulye kitalal valamit, rairjak a fedelere, hogy 'Jogszabaly', es mindenkinek kuss.
A vegere hangsulyoznam: vedjuk meg a vedett teruleteket, ez nem vitas. Nem vitatom a NP-ok joszandekat, az ott dolgozok (tobbsegenek) joindulatat sem. Viszont ha minket jogkovetesre szolitanak fel, akkor:
1. legyen egyertelmu a jogszabaly!
2. legyen egyertelmu, hogy mi vedett es nem!
3. nezzuk egy kicsit a dolgok sulyossagat is: 10m3 szemet zsigulirol leszorva vs. nehany termeszetkedvelo ember kirandul.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]