FAQ

Előzmények

álomfogókhozzászólásai | válasz erre | 2008.02.16 13:01:30 (8968)
Bodrogzug
A Tisza évenkénti többszöri áradása nyomán a folyó környéke egykor hatalmas tóvá alakult – napjainkban az egyetlen vidék, ahol ez a jellegzetesen kétarcú síkvidéki táj még túlélte az ember hatalomittas szabályozáskényszerét, éppen a Bodrogzug. Évente legalább kétszer (tél végén és nyár elején), de esetenként többször is víz alá kerülnek a Bodrogköz legmélyebben fekvő részei, így elsősorban a Tisza és a Bodrog találkozásánál elterülő több ezer hektáros Bodrogzug. Ezekben az időszakokban csak a két folyó mentén húzódó ligeterdők sávja, és a kisebb-nagyobb erdőfoltok fái emlékeztetnek arra, hogy eredetileg ez szárazföld.
A Bodrogzug azonban az áradások közötti időszakokban is hamisítatlan, idilli vízi világ: mocsaras foltok, nedves, üde rétek, morotvatavak, lápos tocsogós területek váltják egymást, és még a száraznak tűnő ecsetpázsitos területek is meg-megsüllyednek a rajta járó alatt. A fűz-nyár puhafaligetek és ártéri erdők mellett itt-ott még a jellegzetes, egykor hatalmas területeket uraló tölgy-kőris-szil ligeterdők maradványfoltjai is megtalálhatók.
A mocsaras részeken nádasok, magassásos társulások élnek, a morotvák vizét gazdag és szemet gyönyörködtető hínártársulások jellemzik. A sekély, elmocsarasodó vizeken sulyom, békalencse és rucaöröm él, tündérrózsa, tündérfátyol és tavirózsa virágzik; a tocsogókban kornistárnics, többféle boglárka és tiszaparti margitvirág, a nedves réteken szibériai nőszirom virágzik.
A Bodrogzug vízjárta világában több békafaj és vízisikló, mocsári teknős, a sekély, gyorsan felmelegedő vizekben lápi póc és réti csík él. A gazdag állatvilág igazi látványosságai persze itt is a madarak: szürke- és vörösgém, bakcsó, bölömbika, kis- és nagykócsag költ a területen, a nedves réteken haris, a szárazabb helyeken fürj hangját viszi a szél. A kevésbé járt erdőkben fekete gólya is fészkel. A ragadozók közül a barna és hamvas rétihéja, a réti fülesbagoly és ritkábban a barna kánya alakja tűnik fel az égen.

A Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzet védett terület nagysága: 4.242 hektár, ebből fokozottan védett 665 hektár.
Elhelyezkedés: A tájvédelmi körzet a Bodrogközben, az Olaszliszka-Zalkod vonaltól Tokajig nyúló "zugban" található.
Látogatás: Egyes fokozottan védett részek kivételével szabadon látogatható.
Kezelő: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

Forrás: Független Ökológiai Központ Alapítvány
[előzmény: (8966) Csuhás, 2008.02.15 22:27:07]

Csuháshozzászólásai | válasz erre | 2008.02.15 22:27:07 (8966)
Kis késéssel de átnéztem az összes NP által betiltott ládikát.

Egy esetben nem tudok véleményt alkotni (GCARTU).

8 ládika közelébe nem vezet turista út csak dózer út, vagy Nagyon védett részre esik (GCPESK) ezek szerintem nem javíthatók a NPok szempontjai szerint.

Viszont 16 olyan láda van ahol a bemutatni kívánt látnivalóhoz jelzett turista út vezet. Érzésem szerint ezek virtualizációval, vagy a NP tanácsait figyelembe vevő rejtéssel újra engedélykérésre bocsáthatók volnának.

Remélem az illetékesek is így gondolják.
Az átnézés eredményét elküldtem Barbárkának.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]