FAQ

Előzmények

Varhelyihozzászólásai | válasz erre | 2006.07.08 09:50:18 (2094)
Kedves geo ranger!

Érvei egy részét elfogadva, eljárását és hangnemét elutasítva (megtalálás log, "büntetlenül elviheti"), hadd hívjam fel a figyelmét egy félreértésére.
A ládaoldalon a "sajnos fizetős" kitétel nem a nemzeti park pénzbeszedési jogát akarja vitatni, hanem arra utal, hogy a geocaching szabályzata szerint lehetőleg olyan helyre kell helyezni egy ládát, ahova ingyen be lehet jutni a nap 24 órájában egész éven át. A rejtő amiatt szabadkozik, hogy az év egyik felében a szabályos megközelítés esetében fizetni kell, és azért utalt a másik lehetőségre az élelmesek (ez egy negatív jelző) számára, hogy mégis megfeleljen a geocaching szabályzatának. Nem akarta tehát a díjfizetésről lebeszélni a szabályos keresőket.
[előzmény: (2087) geo-ranger, 2006.07.08 01:45:13]

geo-rangerhozzászólásai | válasz erre | 2006.07.08 01:45:13 (2087)
Kedves Geocaching Közösség!

Természetesen biztos voltam benne, hogy lesznek - különböző hevességű és nívójú - kommentárok a hegyestűi láda eltávolításával kapcsolatban. E hozzászólásomban megpróbálok átfogó választ adni a felmerült kérdésekre, de már most jelzem (mielőtt később gyávasággal/passzivitással vádolnának): sajnos nincs időm hetekig elnyúló fórumos disputába merülnöm.

Rögtön az elején szeretném leszögezni: nem szeretnénk magunkat kellemetlenül érzeni egy olyan geoláda eltávolítása miatt, amelynek rejtekhelyére az alábbi állítások igazak:

1. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területe,
2. ezen belül is fokozottan védett terület,
3. a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi és vagyonkezelésében lévő terület,
4. belépőjeggyel látogatható geológiai bemutatóhely.

A geoláda eltávolításának indokai, ugyancsak röviden, pontokba szedve:

1. a fokozottan védett élőhely taposása,
2. az ennek következtében megjelenő erózió a meredek hegyoldalban,
3. a belépőjegyek megfizetésének *szándékos* elmulasztása.

Igen, nem vagyunk álszentek: zavar bennünket az *is*, ha egy láda megközelítési leírása első bekezdésében azt olvassuk, hogy "nyáron sajnos belépőt kell fizetni, de az élelmesebbek biztos rájönnek, hogyan lehet ezt elkerülni :-)".
A belépőjegyet nem a parkolásért, az oszlopos elválású bazalt látványáért vagy éppen a kilátásért szedjük, hanem a bemutatóhelyen berendezett kiállítás, az infrastruktúra (mosdó stb.) működtetési költségének fedezéséért. Télen belépőjegy nélkül látogatható a hely, hiszen akkor nincs nyitva a kiállítás sem. Még mielőtt bárki azt mondaná, hogy "rá se nézek én a kiállításra, gyalog jöttem, és a mosdót sem veszem igénybe, csak a láda érdekel", annak ajánlom, hogy próbáljon meg azzal az érveléssel ingyen bejutni pl. a Fővárosi Állatkertbe, hogy csupán sétálni szeretne egyet a hűs ketrecek között...

Két szakasz a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvényből:

"40. § (1) Fokozottan védett természeti területre történő belépéshez - a jelzett turistautak és tanösvények kivételével - a felügyelőségnek az igazgatóság szakértői véleményének figyelembevételével kiadott engedélye szükséges."

Ehhez nem kell kommentár.

"41. § (1) A tulajdonos, vagyonkezelő, használó köteles tűrni a természetvédelmi hatóságnak, az igazgatóságnak, illetve a természetvédelmi kezelést ellátó szervnek a védett természeti érték, terület, valamint egyedi tájérték oltalma, tudományos megismerése, bemutatása érdekében végzett tevékenységét, így különösen a természetvédelmi érték vagy egyedi tájérték megközelítését, bemutatását, őrzését, állapotának ellenőrzését, és a hatósági tájékoztató, valamint eligazító táblák elhelyezését."

Látható: a geocaching nem szerepel a felsorolásban (és minden bizonnyal a jövőben sem fog bekerülni a törvénybe).

Fentiek alapján határozottan úgy gondoljuk, hogy formai hibát nem mi, hanem a tárgyi területen geoládát elhelyező(k) vétett(ek). A rejtőt (freddy) elsőként értesítettük e-mailben a láda megszüntetéséről, amelyet természetesen hiánytalanul (és büntetlenül) átvehet a bemutatóhely fogadóépületében.

Nem tudom, a fentiek után hihető-e (igazából persze nem is fontos, hiszen én tudom, hogy igaz): nem csak hogy nincs koncepcionális ellenszenv bennem a geocaching iránt, de még szimpatizálok is vele... Szerintem ez a szabadidős tevékenység remek ötvezete a 21. század technokratizmusának és a természetjárásnak (a magam részéről mindkettőnek rabja vagyok). Csak az nem mindegy, hol csináljuk, milyen "áron". Mi pedig a természetet védjük - vigyázat: olcsó szóvicc - "minden áron".

Pénteken délután az Egyesület részéről megkerestek a helyzet rendezésének igényével (az Igazgatóság működési területén elhelyezett geoládák áttekintése stb.). Örömmel állunk a tárgyalások elé.

Üdvözlettel:

Korbély Barnabás
geológiai és barlangtani szakreferens
Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság

UI: azért az ELTÉ-s e-mail címemet adtam meg, mert a "céges" korbely@bfnp.kvvm.hu címemet - a tűzfalak miatt - csupán a munkahelyemről ill. egyéb, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó hálózatból érem el. Most éppen veszprémi lakásomból írok, és már mindjárt éjjel 2 óra...

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]