Lépcső
Lépcső
Kódok a fenyőfán
Kódok a fenyőfán
Templomtorony
Templomtorony
Parkolás
Parkolás
Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Templomhegy)
Szélesség (lat):N 48° 2,178'
Hosszúság (lon):E 18° 54,765'
Magasság:175 m
Település:Bernecebaráti
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:kulisz
Felhasználó:kulisz
Dátum:2005.06.21 15:07
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2006.03.26.

Festés + zöld tábla: rendben. A bal oldali lépcsősor mellett, fenyőfán.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A koordinátákat köszönöm a Zergi csapatnak!

Amit a helyről tudni illik:

„A Templomhegy a község Ny-i szélén húzódó keskeny hegynyelv. K-i oldalát a Bernece-, nyugati oldalát a Kemence-patak kíséri, oldala minden irányban meredek. Tengerszint feletti magassága 185 m, relatív magassága 15 m. Fekvése – a kis relatív magasság ellenére, uralkodó, védelmi szempontból előnyös helyzetű.

Az erődítésekkel körülhatárolható telep a dombnyúlvány északi végében helyezkedik el. Alakja hosszúkás, ovális, hossza 275, legnagyobb szélessége 80 m. D-i végében a vár területének csaknem egynegyedét a középkori eredetű templom és az ezt kerítő lőréses kőfal foglalja magába. K-i oldalát viszonylag jó fenntartású sánc övezi, csak a déli végét tüntették el a középkori templom építésével. Északi végét 17 m szélességű kapunyílás szakítja meg. Innen még 25 m hosszúságban követhető a sánc, de a további, visszakanyarodó részét újkori kőbányával elpusztították. Ugyanígy nem találjuk a felszínen a nyomát majdnem az egész nyugati oldalon, ami az itteni temető következménye. Csak a temető északi végében, a felhagyott kőbánya széléig látható gyenge nyomokban, kb. 20 m hosszúságban.

1975-ben Nováki Gyula próbaásatást végezett. A Templomhegy első települése a késői lengyeli kultúra idejéből származik. Ezt követően a hatvani kultúra telepedett le. A következő réteg már az Árpád-korba vezet. a X., esetleg XI. században jelentős település volt a Templomhegyen. A XII. században épült a ma is látható sánc, rekeszes faszerkezettel.

A templomerődről okleveles adatunk nincs. A templom középkori eredetű, első emelete három oldalán egy-egy lőrésablak van. A temetőkerítés a domborzatot követő, szabálytalan alakú, kb. 70x40 m-es, 0,4-0,6 m vastag, 1,5 –2 m magas, terméskőből rakott falat erősen átépítették: A keleti és a Ny-i fala megmaradt, de erősen lepusztult. A felfalazásban lévő lőrések már nem eredetiek. Az É-i fal az újkorban létesített temetőt keríti, szabálytalan alakban és szintén az 1970-es években állították helyre.

A táblát a templom feljáró melletti fenyőfa törzsére tettük, 5 m magasra.”

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

Közeli település: Bernecebaráti É felé 163 m (2013/06/18 set by MapAudit, O'Eye)
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Csigabiga 2007.12.29 13:19
Tegnap ott jártunk, festett kód és tábla rendben!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]