FAQ

Típus:
múzeumturistautak.hu-n
Név:Helytörténeti Gyűjtemény
Szélesség (lat):N 47° 27,708'
Hosszúság (lon):E 18° 58,148'
Magasság:151 m
Település:Budaörs
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:napvirág
Felhasználó:napvirág
Dátum:2008.08.18

A Heimatmuseumnak otthont adó tornácos Weber-házban öt, egymáshoz fűződő szobában hajdan jómódú család két nemzedéke lakott. A múzeum az 1946-os elűzetéssel szétvert gazdapolgári életmódot kívánja bemutatni.

Az első nagy terem a hagyományos budaörsi lakószobát, más néven tisztaszobát mutatja be. Külön érdekességei a menyasszony és a vőlegény felöltöztetett babája, illetve a családi szent sarok, amely a település mélyen vallásos, katolikus jellegére hívja fel a figyelmet: itt láthatók a nemzedékeken át használt imakönyvek, a különböző búcsúkból hozott emléktárgyak.

A falakon a házasságkötés jelképei - menyasszonyi koszorú üveg alatt -, a családi ágy mellett a bölcső látható. A nyitott szekrényben és az ágyakon is külön-külön megtekinthető több nemzedék viselete, öltözködési szokásai: az életkornak megfelelő módon egyre sötétedő fejkendő mutatja a női divat sajátságait.

Sikerült az egykori német konyha rekonstrukciója, jelzésszerűen a szabadkéményes konyhát is érzékeltetjük, a háziasszony büszkesége volt a nagyszámú, virágos mázas-szilke gyűjtemény. A háziasszony fontos munkaeszköze volt a kézi mángorló. A kézmosó edény mellett felfüggesztett falvédő szövege a rend megtartására tanít, a konyhában rend uralkodott.

Néhány gyermekeknek faragott bútordarab pedig arra utal, hogy a kisgyermekek az anyjuk közelében töltötték napjaik legnagyobb részét. Külön érdekesség a füstös konyha falán látható hímzett, gót betűs írástáblázat.

A múzeum legkisebb szobájában Szakály Mátyás karnagy és Hauser József iskolaigazgató életét, tevékenységét, személyes tárgyait mutatjuk be. Mindketten Budaörs tiszteletreméltó díszpolgárai voltak. Munkásságuk során aktívan részt vettek a település kulturális életében, ezzel is segítve a budaörsi hagyományok megőrzését. Erről tanúskodnak a kiállításban látható műveik, népdalgyűjteményeik valamint emlékérmeik.


További információk:
Dr. Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény
2040 - Budaörs
Budapesti út 47/1

Nyitva tartás: K-Szo 14-18, V 10-14

Tel.: +36 (23) 440-217
riedl.budaors@museum.hu
v.kovacs@heimatmuseum.hu

múzeum-lista
múzeum-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]