geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
Felhasználónév:csibu99
Születési év:1989
GPS: egyéb
Település:Szolnok - Debrecen
Leírás:Kedves ládakeresők!

2008 novembere óta keresek ládákat, azóta sok tapasztalattal, gondolattal bővültem, amit mindenképpen meg akartam osztani veletek, bár lehet nem lesz benne sok köszönet. Azért csak olvassátok végig! :)

Először a ládák osztályzásáról szólnék. Szerintem nagyon fontos, hogy mire osztályozunk és én ilyen alkalmakkor kritikusabb vagyok - nemcsak azt vizsgálom, hogy megtaláltam-e ládát, különben nem adna reálisabb képet az osztályzás. Az is fontos, hogy minden szavazatom szubjektív, mintahogyan mindenkié.

Az első amit pontozunk: KÖRNYEZET. Mivel minden láda célja, hogy olyan környezetben legyen, ahol érdemes a környezet megtekintésre, én NEM azt osztályzom, hogy egy-egy kilátó, műemlék milyen szép. (Ha a környéken nincs semmi fontosabb látnivaló, szóval a ládakeresés ilyen szempontból "felesleges" volt, akkor az csak -1 pontot ér szememben!) Sokkal inkább AZT, hogy a LÁDÁNAK milyen a környezete! Ha a láda koszos, sáros, szúnyogos környezetben van, akkor egyértelműen 3-asnál jobb szavazatot nem kap. Ha a környezete szép, ápolt (pl. virágágyásban van, vagy parkban) akkor a 4-5-ös pontszámot megkapja!

A második: ELREJTÉS. Számomra ez egyet jelent a rejtés ötletességével, helyével. Fontos hogy könnyen megközelíthető legyen, közel a látnivalóhoz, KREATÍV legyen, de lehetőleg ne nagyon legyen szem előtt (tehát nyugodtan tudjak a helyszínen logolni, ha lehet). Ha állandóan fa tövében van a láda, az nem valami kreatív. Hogy mi a kreatív? Pl. a Margitszigeten Margit sírjánál található láda. Na az nagyon szuper, kreatív, mégis egyszerű!

A harmadik: WEBES MEGJELENÉS. Amit figyelek: csak oda van vetve egy koordináta meg egy rövid leírás elém, vagy a helyről, a ládáról, a látnivalóról is van bő leírás. Fontos, hogy ez ne legyen hosszú, a lényeg legyen kiemelve, valamint könnyen megtaláljam az információk között, hogy HOGYAN TALÁLOM MEG A LÁDÁT. Ezen a részen inkább legyen több információ. Például ne csak ez legyen: 100 méterre van a műemléktől, hanem ez is: 10 méterre van tőle egy megállni tilos tábla, és az úttól merőlegesen kb. az 5. fa mögött van a láda!

Ezek azok a szempontok, amiket figyelembe veszek az osztályozásaim előtt. Ezzel lehet vitatkozni, beszélgetni róla, úgyhogy ha van vélemény erről, csak egy levélbe kerül! ;)

-->><<---->><<---->><<---->><<---->><<---->><<--

A ládakeresések, szebbnél szebb helyek bejárása közben sajnos nem csak pozitív élményekkel illetve meglátásokkal találkoztam. Bár többségében a kellemes percekre emlékszek vissza és jó érzéssel tölt el, hogy rátaláltam a geocaching-ra, mégis fontos, hogy a kellemetlen dolgokról is írjunk: csak akkor tudjuk kijavítani hibáinkat, ha beszélünk róla és elismerjük azt. Előbbit megteszem én ezen az adatlapon, utóbbit mindenki maga tegye meg, ha úgy érzi.

Fontos, hogy akinek nem inge ne ve vegye magára! Nagyon sok tisztességes, becsületes keresővel találkoztam már, de ha csak néhányan vannak akik nem tartják be a "játékszabályokat", akkor az összes többinek elrontják a szórakozását.

Három fontos dolgot emelek ki a Szabályzatból/Cachikettből:
1. "Ha a láda állapota némileg megromlott, igyekezz a rendelkezésedre álló eszközökkel (nylonzacskó, szigetelőszalag, netán tartalék-láda, logbook, működő íróeszköz, stb.) a helyzeten javítani!"
2. "Mielőtt az eredeti álcát eltávolítanád, először kérlek nagyon figyeld azt meg, hogy vissza tudj mindent állítani az eredeti állapotába."
3. "Olyan ajándékot vigyél, aminek Te is örülnél. Aki megtalál egy geoládát, az csak azzal a feltétellel hozhat el belőle ajándékokat, ha azokkal megegyező értékben más ajándékokat helyez el a geoládában."

Az első ponthoz annyit írnék: rengeteg elhasználódott, beázott, gondozatlan, koszos ládával találkoztam. Ez a MEGTALÁLÓK felelőssége és hibája. Figyeljünk jobban arra, hogy a ládát az utánunk jövők is szépen, rendben találják! Tiszteljük az utánunk jövő kessereket! De a felelősség nem csak a miénk, a láda GAZDÁJÁÉ is, akinek kötelessége lenne bizonyos időközönként a láda hogyanlétét leellenőrizni. De a fontosabb nem is az, ki a hibás a rossz állapotú ládáért. A fontosabb az, hogyha így találunk egy ládát amennyire lehet szedjük ki belőle a szemetet, állítsuk helyre, ahogy ezt fentebb olvashatjuk. Minden tiszteletem azoké, akik ezt megteszik, ők nevezhetők leginkább IGAZI kessereknek, ládakeresőknek!

A második ponthoz nem fűznék sokat, az előzőhöz kapcsolódik: vigyázzunk a ládára és tiszteljük meg az utánunk jövőket azzal, hogy megfelelő helyen, megfelelő álcával találja meg a ládát!

A hármassal annál többet foglalkoznék. Az ajándék elhelyezése NEM KÖTELEZŐ. De ha valaki kivesz onnan valamit, akkor tegyen vissza a helyére egy másik AJÁNDÉKOT! És lehetőleg olyan értékben amilyet kivett! Nagyon FELHÁBORÍT amikor samponnal, játékDARABKÁKKAL, megrongálódott kisautóval/kinderjátékkal, 20 forintossal, vonatjeggyel találkozom.... Aki ezeket beleteszi gondoljon bele, hogy kinek kell ez? kinek kell olyan kisautó aminek nincs kereke? és 20 forintos?? NE SZEMETET rakjunk a dobozba, ha már bele akarunk rakni valamit! (Pláne ne politikával vagy vallással kapcsolatos tárgyakat - bár én is szoktam politizálni és én is vallásos vagyok, a geocaching nem ezeknek a helye!)
Hogy mégis mit? Apró gumilabdát, ÉP kinderfigurát, régi vagy külföldi pénzt (nem, nem 1-2 forintost, hanem pl. 2 fillérest, pengőt), saját készítésű karkötőt, rajzot, lufit, valami vicceset, olyat, ami más szemében AJÁNDÉK!

Még egy dolgot megemlítenék, aztán hagylak titeket békén! :)
Sok logolásnál, bejegyzésnél olvasom, hogy egyesek naponta akár több mint 10 (!) ládát keresnek fel kocsival, sietve. Találkoztam olyan blogbejegyzéssel is, hogy "a kocsit le kellett parkolni, nem jöhettünk el a ládáig, szégyenszemre gyalog kellett megtenni az idáig tartó utat" (ami oda-vissza max. 500 méter volt)... Mindenki úgy keresi a ládákat, ahogyan akarja, mindenki úgy dönt ahogy akar. De ha egy kicsit is belegondoltok abba, hogy MIÉRT van ez az egész "játék", akkor rájöttök, hogy NEM A MENNYISÉGEN, SOKKAL INKÁBB A MINŐSÉGEN van a hangsúly!
Tehát miért is vannak a ládák? Idézek a szabályzatból: "A geoládának egy valamilyen szempontból érdekes, értékes, nevezetes helyen kell lennie." Tehát olyan helyen van a láda amit érdemes megnézni! Akkor miért rohannak el egyesek emellett a látnivalók mellett? Miért kell egy nap 5-10-15 ládát felkeresni? Hogy aztán lehessen mondani: "MEGVAN A 250. ládám, milyen király vagyok!" ??? Hát szerintem nem ez a lényege. Volt olyan helyszín ahova azért mentem el mert a láda koordinátái mellett találtam róla érdekfeszítő dolgokat. Elmentem, és odáig tartott a nézelődésem, hogy a ládát már nem tudtam felkeresni - de nem bántam meg. Az eddigi összes megtalált ládához személyes élmény kötődik, és ez lenne a ládakeresés lényege, szerintem. Hogy ezután ki mennyire fog elrohanni egy-egy szép hely mellett és csak a ládát előkotorni a rejtekéből nem tudom; de ezeket az embereket csak sajnálni lehet: nem tudják milyen sok szépből maradnak ki.


Most, hogy elolvastátok irományomat lehet mondani, hogy: "ez beszél? aki a magyarországi 2500 ládából kb. 1%-nyit talált meg?" De ha ezt teszitek nem vagytok őszinték önmagatokkal szemben!

Ismétlem: van akinek nem inge. Sok ilyen ember van. Az kérem fogadja elismerésem és ne foglalkozzon azzal amit most olvasott. Akinek viszont inge, nagyon remélem, hogy magára veszi és elgodnolkozik rajta. A saját, és társai érdekében.

Kérlek ne haragudjatok rám ha bármi bántót írtam, sokszor elkeserít ha azt látom, több száz jó ember munkáját és törekvését egy-két ember tönkreteszi. Törekedjünk arra, ki-ki ahogyan tud, hogy a "jó" emberek körébe tartozzunk ebben a közösségben (is), ahol TISZTELJÜK a többieket!

Akik ezt a játékot Magyarországon létrehozták és üzemeltetik, illetve akik ládákat helyeznek el és gondozzák is azt, azoknak ezúton is köszönöm munkájukat!

Szép napot mindenkinek!
Csibu alias Csirke József
csirkejozsef@freemail.hu


Eddig ezeket a ládákat sikerült megtalálnom:Regisztrált:2005.11.08 (azóta átlagosan 0.0 megtalálása volt hetente)
Ládák száma:0
Megtalálások száma:36 + 2 egyéb
Értékeléseinek átlaga: KRW értékelés (35 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.16 web: 4.46 átlag: 4.32
POI pontok száma:0
Térkép az ő szemszögéből:

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]