FAQ
1935. Promontori kálváriajárás (GCPro)

A XXII. kerület címere

A XXII. kerület címere

Szent Lipót Plébániatemplom

Szent Lipót Plébániatemplom

A Szent Lipót Plébániatemplom este

A Szent Lipót Plébániatemplom este

Péter-Pál utca

Péter-Pál utca

Czuba-Durozier-kastély

Czuba-Durozier-kastély

Péter-Pál-kápolna

Péter-Pál-kápolna

Ezt látja a láda!

Ezt látja a láda!

Sötétben félelmetesek...

Sötétben félelmetesek...

Egy kis vár :)

Egy kis vár :)

Tornyok mindenütt...

Tornyok mindenütt...

Egy hangulatos ház

Egy hangulatos ház

Akkor és Most 1.

Akkor és Most 1.

Akkor és Most 2.

Akkor és Most 2.
Szélesség N 47° 25,753'
Hosszúság E 19° 2,203'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.01.24 22:30
Megjelenés időpontja: 2008.01.24 22:58
Utolsó lényeges változás: 2014.10.17 12:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (6V)
Elrejtők: Povyagi & Mathau
Ládagazda: povyagi
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 915 + 3 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.

Wap:

1. pont:  N 47° 25,753' E 19° 2,203' 115 m [GCPro-1] A 2. pont koordinátáit és a jelszórészletet a megadott ponton egy (ideiglenesen leszerelt) ismertető tábla tartójának hátulján találjátok.

2. pont: A 3. és 4. pont koo-i és egy jelszórészlet: A szalagkorlát hátulján.

3. ponton a jelszórészlet: A korábbi és méretre nagyobb évszám a műemlék táblán.

4. pont: Szintén virtuális. A Szalagkorlát egyik tartóján.

5. pont: Fém doboz alján.

A 6. ponton a jelszórészlet: A szobor hátulján lévő emléktábla első sorának 2. és 3. betűje.


A helyes jelszót úgy kapjátok meg, ha a jelszórészleteket így rakjátok sorba: 1. pont, 4. pont, 6. pont, 2 pont, 5. pont 3. pont!


Innét könnyedén visszajuthattok a kiiduló pontra, ha tovább mentek egyenesen valamelyik utcán.

Wap vége.

Ezzel a rövid multival egy kis budafoki sétára szeretnénk vinni titeket. A multi kiindulópontja a Savoyai Jenő téren álló már több mint 250 éves Szent Lipót Plébániatemplom.
Ez egy hagyományos multiláda (adott ponton kapjátok a következő pont koordinátáit). Kérek mindenkit, hogy lehetőleg gyalog induljon neki ennek a sétának. Nem lesz hosszú, 30 perc alatt simán bejárható. Autóval se lenne gyorsabb és nem is azon az útvonalon haladnátok amit meg szeretnék mutatni nektek. Az autót hagyjátok a tér melletti parkolóban itt: N 47° 25,712' E 19° 2,145' 115 m [GCPro+parkoló-1], ha esetleg itt nem lenne hely akkor egy kicsit távolabb, itt:
 N 47° 25,780' E 19° 2,340' 115 m [GCPro+parkoló-2]

Budafok rövid története:

Budafok-Tétény, mely a főváros XXII. kerülete, a Duna jobb partján terül el. A 34 km2 -nyi területe n közel 160.000 ember él. Az 1950-ben létrehozott városrész a korábbi Budafok megyei városból, Nagytétény és Budatétény községekből jött létre.

A kerület a karsztos Tétényi-platón helyezkedik el. Északról a Budai-hegység fő tömegétől a Budaörsi-medence, míg délen a Sóskúti-fennsíktól az úgynevezett Szidónia-völgy választja el. E fennsík jelentős része egykor kiválóan alkalmas volt szőlők művelésére. Mára a szőlők kivesztek, de a fennsík Kamaraerdőhöz közeli területein még megtalálható az egykori flóra és fauna. Ritka növény- és állatvilága nagyobb védelmet élvez, mióta a Tétényi-fennsík természetvédelmi területté vált. A kerület egy másik természetvédelmi értéke - a Háros-sziget - ma már védett, így a szinte érintetlen ártéri erdők páratlan jelentőséggel bírnak.
A honfoglalást követően Nagytétény területe Árpád egyik vezérének, Töhötömnek (Tétény) volt téli szálláshelye. A XI. századtól kezdve már Téténynek nevezett település több alkalommal is fontos események színhelye volt. Így például 1279-ben IV. (Kun) László király itt tartotta országgyűlését a kun kérdés rendezésére.

Tétény és Budafok területe között a Duna partján terült el Csút falu. A faluval szemben fekvő Háros szigetén pedig IV. Béla király 1264 tájékán alapította a csúti premontrei prépostságot. Csúttal és a prépostsággal egy időben létezett a budafoki fennsík északnyugati területén Kána település. A mai Rózsavölgy Dunára néző lankáin pedig Kocsola majorsága létezett. A virágzó településeknek és az ekkor már mezővárosi ranggal rendelkező Téténynek a török kor vetett véget.

A százötven éves török uralmat követő felmérések siralmas képet mutattak Buda délvidékéről. A falvak teljesen elpusztultak, míg Tétényben néhány romos ház és mintegy két tucat túlélő várta sorsa jobbra fordulását. Tétényt Száraz György, majd lánya, Júlia és annak férje, Rudnyánszky József telepítette újra az 1720-as éveket követően.

Az újjáépítési időkben kezdődik a mai Budafok, korábbi nevén Promontor története. A ráckevei uradalmat 1698-ban megszerző Savoyai Jenő a Csepelhez tartozó - akkor még lakatlan - Promontoriumon 1714-17 között egy kastélyt építtetett. E kastély körül alakultak ki a telepesek első házai. A Csepelről átkompozó gazdák szőlőművelésbe kezdtek. A többségében német származású telepesek a szőlőnek köszönhetően hamarosan felvirágoztatták mind Tétény, mind Promontor községet. A fő megélhetést biztosító szőlőművelésnek az 1880-as években megjelenő filoxéra vész (szőlőtetű) vetett végett. A kisegítő megélhetést nyújtó kőbányászat nem volt képes a hatalmas anyagi veszteségeket ellensúlyozni. Ezekre az időkre esik Kistétény önállósodása (1873) és Promontor névváltoztatása Budafokra (1886). Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hatalmas tárolókapacitást, a közlekedésnek köszönhetően (Duna, az 1861-ben megépült déli vasút, majd az 1882-ben átadott pécsi vasúti vonal) jól kihasználták. Megépültek az első üzemek, gyárak (sörgyár, pezsgőgyár), majd ezt követték az ipari üzemek is (gyufagyár). Az egykoron szőlőjéből megélő településeken az ipar lett a meghatározó. Budafok gyorsabb és dinamikusabb fejlődésének köszönhetőn 1926-ban városi rangot szerzett. Az ipar mellett azonban megmaradt a múltból a szőlőművelés oktatása. A XX. század elején - az országban egyedülállóan - létrehozták a pincemesteri tanfolyamot Budafokon, mely azóta többször átszervezve, átalakítva, de még ma is képezi a borászattal foglalkozó szakembereket. 1987-ben Budafok megkapta a "Szőlő és Bor Városa" kitüntető nemzetközi oklevelet. A XX. század első évtizedére esik Nagytétény egyik külterületének parcellázása, mely ma a Baross Gábor-telep nevet viseli.

E század folyamán az ipar és a folyamatos parcellázások következtében rohamosan nőtt a települések lakossága. Az egykori német dominancia egyre hátrébb szorult és a magyarság vette át a vezető szerepet. A németség végleges eltűnését pedig a II. világháborút követő kitelepítések jelentették. A települések fővároshoz csatolását követően, az iparosítás folytatása ellenére, az utóbbi évtizedek lakótelepes építkezései mellett, mindazonáltal a kerületre alapvetően a kertvárosias településforma a jellemző. E kertvárosi jellegű kerület ma is őrzi alapvető értékeit, az elődök által rájuk hagyott építészeti emlékeit, műemlékeit.

forrás: www.heureka22.hu

Szent Lipót Plébániatemplom:
A XVIII. századi Budafok egykori barokk főterén találjuk az eredetileg 1755-ben felszentelt Szent Lipót Plébániatemplomot. A Mária Terézia segítségével épült barokk templom igazi meglepetés a művészet iránt érdeklődőknek.
Az egyik legértékesebb darabja a Mária Terézia által adományozott vörös márvány főoltár. A királynő másik ajándéka, a nagy méretű Szent Lipót-oltárkép valószinűleg Bartholomeus Altomonte festménye. Ugyancask barokk eredetű, a Segítő Szűz Mária-oltár és a Piéta. Ez utóbbi eredetileg a trinitáriusok budai templomát díszítette. A rokokó szószék is később, valószinűleg 1792 körül került a templomba.

A Savoyai Jenő térről - a templom tőszomszédságából - indul a település első utcája, a Péter-Pál utca.

A Czuba-kastély

A Péter-Pál utca egyik leglátványosabb épülete a 2. szám alatt található Czuba-Durozier-kastély. A múlt század végén épült. Tulajdonosa Franciaországból települt ide azzal a szándékkal, hogy konyakgyárat létesítsen. Terve sikerült. A kastély pincéjében beindult az üzem. A pince fölött a francia romantika stílusának megfelelően alakították ki a kastélyt.

A Péter-Pál-kápolna

1739-40-ben pestisjárvány söpört végig az országon és Promontoron is. A járvány ideje alatt Knoll József és felesége fogadalmat tettek egy kápolna felépítésére. Ez lett a község első kőtemploma. A kápolna egyszerű barokk stílusban épült. Főhomlokzata a Péter-Pál utcára néz. Jelenleg a kápolnában tartják szentmiséiket a görög katolikusok. A kis templom körül volt a község első temetője. Az előtte álló hatalmas mezei juharfa, az Ősök fája, több mint 250 éves.

A Péter-Pál-kápolnától induló keresztút, melynek utolsó állomása a kálvária barlangja fölé került, 1832-ben készült el. A képoszlop festményei több alkalommal kerültek felújításra, utoljára 1995-ben Oláh János készítette el őket. A festmények Krisztus szenvedéstörténetét fejezik ki. A stációk oszlopainak anyaga helyi mészkő. A kilátás is páratlan hiszen nem csak a Csepel-sziget és Kelen mezeje, hanem a Gellért-hegy is látható.

Forrás: A XXII. kerület látnivalói című kiadvány.

Megközelítés:
Tömegközlekedéssel: jöhettek a 3-as busszal a Móricz Zsigmond körtérről, vagy a 14-es és 114-es buszokkal a Kosztolányi Dezső térről. Esetleg a 233E busszal a Kazinczy utcától. 56-os villamossal Hűvösvölgyből, Móricz Zsigond körtérről, Moszkva térről. Minden busszal és villamossal a Szavoyai Jenő térig kell jönni.
Autóval: a Budafoki, Szerémi, Fehérvári utak bármelyikén jöhettek, Budafok irányába.

2010.02.24 - A ládát ismét kihelyeztük. A többszörös eltűnés után kimarad a hagyományos pont a multiból. Azért remélem a kincskeresés élménye megmarad. Próbáltunk igényesek lenni a koordináták terén, reméljük, hogy meg lesztek elégedve ezzel az új verzióval. Felkerült néhány új kép is, köszönet érte Discover kollégának! Sok sikert a kereséshez!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (581 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.55 web: 4.68 átlag: 4.59

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Viktor33 2023.02.01 19:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mobility 2023.01.29 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

utigabi60 2023.01.22 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Felkutato_csapat 2023.01.15 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést és a sétát! [Geoládák v3.12.10]

gab.szalontai 2023.01.04 15:00 - Megtaláltam
Tetszett, jó móka volt. A 4. és 5. pontnál szuper a kilárás. Köszönöm a rejtést!

bagolyvera 2022.12.23 19:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

mirjam07 2022.12.07 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Minden jelszo a helyen, ott a Kalvaria utcan a kanyarban a szalagkorlat eleg veszelyes hely a nagy forgalom miatt. [Geoládák v3.12.10]

eazs 2022.11.13 15:55 - Megtaláltam
Köszönjük

Laltan 2022.11.13 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nyunyó_Rulez 2022.11.03 14:31 - Megtaláltam
Köszönjük a Rejtést! Végig sétáltuk ,szép helyeket mutattál meg!

pandala 2022.11.02 13:50 - Megtaláltam
Leleplezve, köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

Korigumi 2022.10.23 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bence2009 2022.10.23 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyozke 2022.09.29 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ivellios 2022.09.27 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.09.15 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

DSC_7283DSC_7285
DSC_7312DSC_7321
Anonemo 2022.08.10 19:02 - Megtaláltam
Kellemes séta volt, pontokkal minden rendben. Köszönöm a lehetőséget! [Geoládák v3.12.10]

Ruzsi 2022.08.08 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

[cscs] 2022.07.20 22:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

keleven 2022.07.17 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.75
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bubac 2022.07.09 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]

BRobi 2022.07.09 18:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]

Crowngu@rd 2022.06.30 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.52
Hangulatos kis túra volt. Köszönöm a rejtést!

20220630_10062120220630_101049
20220630_10114720220630_102505
20220630_10252020220630_102945
GiL 2022.06.25 11:02 - Megtaláltam
Felfedezve, köszönöm! :) [Geoládák v3.12.10]

SuperAnya 2022.06.23 08:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (927 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]