geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2030. Márianosztrai rabság (GCella)

A börtön és a templom épülete a Kopasz-hegyről

A börtön és a templom épülete a Kopasz-hegyről

A díszes főkapu

A díszes főkapu

Az udvar (Z-M-an képe)

Az udvar (Z-M-an képe)

A börtön bejárata

A börtön bejárata

A pálos kegytemplom

A pálos kegytemplom

Őrtorony

Őrtorony

Eligazító térkép

Eligazító térkép

Felújítva

Felújítva

A temető új keresztje

A temető új keresztje

A nővérek tömegsírja

A nővérek tömegsírja

Ismeretlen elhunytak sírjai a VIII. parcellában

Ismeretlen elhunytak sírjai a VIII. parcellában

Előtérben az '50-es évekbeli sírok

Előtérben az '50-es évekbeli sírok

Lávabombák a patakmederben

Lávabombák a patakmederben
Szélesség N 47° 52,020'
Hosszúság E 18° 52,196'
Magasság: 229 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.04.23 15:43
Megjelenés időpontja: 2008.04.23 18:11
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 10:12
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: macikupac
Felhasználó: macikupac
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 442 + 12 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Pontról-pontra multi. Az első ponton egy 68x53x3 mm-es hűtőmágnest keress! A hely meglehetősen szem előtt van, ezért kérek mindenkit a körültekintő keresésre! Az 5x10x15 cm-es láda egy egykor 2 ágú fában van.

A börtönhöz közeli lőtéren gyakran van éleslövészet
Ezeken a napokon (8-17 óra között) nagy valószínűséggel nem jutsz a második pont közelébe. Az ismert dátumok: február 19, március 05, április 02, 30, május 12, 13, 28, június 04, 11, 18, július 02, 27, 28, 29, 30, augusztus 13, szeptember 07, 08, 09, 10.
A lövészetek ideje a Polgármesteri Hivatal előtti hirdetőtáblán ki van plakátolva! Az ettől eltérő időpontokról nincs információnk.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.


Ezzel a rejtéssel az idén 150 éves márianosztrai börtönre és a hozzá tartozó rabtemetőre szeretnénk felhívni a figyelmet. Az ötletet nógacsalád által ide rejtett Szellemjáró Geoláda GCSPIR adta. Hálás köszönetünk érte!

A kolostor része a Várak a Börzsönyben túramozgalomnak. Ha már itt jártok, ne felejtsétek el feljegyezni a bejárat közelében található három pöttyöt! (Az oldalra ne tegyétek ki az olvasható kódot! Köszi!)

Ha tömegközlekedéssel érkeznél, akkor itt tudod megnézni a vonat- és itt a buszmenetrendet. Május 1-től - igaz csak hétvégenként - jöhetsz a Szob-Márianosztra szakaszon elkészült kisvonattal is. Autóval érkezők az első pont közelében parkolhatnak.  N 47° 52,015' E 18° 52,208' 229 m [GCella+parkoló] A 2. pont eléréséhez már nem a "Rabtemető" táblák követése a legrövidebb út. Ha zárva lenne a kapu (az utóbbi időben ez a default helyzet), akkor sajnos körbe kell menned a P+ jelzéseket követve. Ez kb. 1,5 km-es út lesz - csak oda. Nem tudok ellene tenni, ezért nem is érdemes ezen hőzöngeni. Ami segít, ha időben elolvasod ezt a leírást.

Ha nem szeretnél részletes leírást a börtönről, akkor olvasd el a Wikipedia vonatkozó információit.

A Nővérekről
Rabtemető
Szökések

Ugrás a logokhoz

Amit a börtönről tudunk

1858. október 17-én volt az ünnepélyes átadása. A felügyelettel járó feladatokat a Páli Szt. Vincéről elnevezett apácák látták el. Az első főnöknő Wágner Paula volt, aki 21 nővérrel vette át az intézményt. Az év végére 323 elítéltet és 21 javítóintézménybe utalt lányt hoztak ide. A külső őrzést 4 férfi látta el, míg az éjjeli virrasztók száma bent 2 nővér és (kint) 1 férfi volt.
A nővérek bérbe kapták az intézményt és (a megállapodás szerint) zárdaszerű fegyintézetet üzemeltettek. Az épület fenntartásáért és munkájukért cserébe őket illette meg a börtönmunkákból származó jövedelmek nagy része, amihez a birodalmi kincstártól is kaptak minden elítélt után (naponta) 23 krajcárt. Ekkoriban 28 hálóhelyiség volt, 600 férőhellyel, de vizitáció idején csak 163 laktak itt 13 szobában. Nem sokkal a századforduló előtt nagy átépítések zajlottak. A mostani elrendezés is jórészt ekkor alakult ki. Megépült a 3 emeletes magánzárka tömb, a rabkórház, a munkatermek és a rabtemplom. Egy új szárny megépítésével alakult ki a zárt sétaudvar. Íróink közül Jókait foglalkoztatta nagyon a bűn és a bűnhődés. Két művéhez is itt talált "múzsát". Atháliát, aki az "Az aranyember" című regényének negatív hősnője volt, egy nosztrai életfogytiglani börtönre ítélt fegyencnőről mintázta. A "Tengerszemű hölgy" ihletője (Asztalos Erzsike, egy gazdag ügyvéd lánya) is itt raboskodott.
1903-ban már 4-500 elítéltre vigyázott 42 nővér és 21 őr. Az akkori igazgató, Wenszky Eugénia fontosnak tartotta, hogy bevezessék az akkortájt kiforrott és modern börtönigazgatási elveket. Így alkalmazták a rabok foglalkoztatását is. Különösen a szabadban végezhető mezőgazdasági munka tudta enyhíteni a bezártság személyiségromboló hatását. Mivel az elítéltek jó része a mezőgazdasági lakosságból került ki, így az addig bérelt földeket megvették, s 200 holdas mintagazdaságot hoztak létre. A nővérek ügyeltek arra, hogy analfabéta ne kerüljön ki szabaduláskor. Mindenkit megtanítottak a háztáji, mezőgazdasági vagy ipari munkára, hogy meg tudja keresni a betevőjét.
1914-18 Az I. világháború időszaka új típusú bűncselekményeket "eredményezett": a kémkedést. Az ilyen bűnökért elítélt nők mellett (nagyobb számban) a fiatalkorú bűnözők is ide kerültek, így a létszám elérte a 700-at. A Tanácsköztársaság idején, az elítéltek egy részét, mint a kapitalizmus áldozatait, szabadon engedték. Ekkoriban fel akarták robbantani az épületet, de ez nem sikerült. Az
1920-as évektől kezdődően jelentek meg a politikai elítéltek. Ez alapjaiban forgatta fel a börtön életét. A helyzetet súlyosbította, hogy az ellátás (élelmiszer és tüzelő) biztonsága megingott. Sokan a saját ruhájukban jártak és hiányos volt a tisztálkodás. Az első politikai foglyok között volt Csillag Rózsi és Weisz Gizi, akik merényletet terveztek a frissen kinevezett Horthy Miklós ellen. Később, a kormányzó egyik látogatása alkalmával személyesen is találkozott velük. Az
1930-as években elfogytak a politikai foglyok, sikerült úrrá lenni a hiányos ellátáson, így visszaállt a rend, s újra feléledt a mintagazdaság.
1939-ben, a második nagy világégés idején megint nőtt a politikai foglyok száma. Az ország német megszállása idején az itt raboskodó, mintegy 200 zsidó rabot deportálták. A front közeledésének hírére (a minisztérium utasítására) azokat az első-ítéleteseket, akiknek volt hová menniük, hazaengedték.
1944 karácsonyán a szovjetek sikeresen megostromolták az épületet. A rabok jelentős részét elengedték, de ruhájukat, pénzüket elvették. Az iratokat és a bútorokat elégették, az élelmiszerkészletet lefoglalták.
1945 tavaszán bombatalálat érte a főépületet, melyet ezután sorsára hagytak.
1946 májusában újra indult a börtön, de a hivatalos állományban megjelentek a nők is. A következő évtől (1947) kezdődően ismét növekedett a politikai foglyok száma. Új dolgokra nem jutott pénz, így az őrség több éve hordott, foltozott gúnyában teljesített szolgálatot.
1948 A nővéreket felszólította az állam, hogy ezután az ő nevében lássák el a feladatukat, akik ezt visszautasították. Ennek a következménye lett, hogy több, mint 90 évnyi hűséges és odaadó munkájukért "cserébe" elzavarták őket és
1949. május 4-én államosításra került a börtön.
1950-ben az ÁVH vette át a felügyeletet. A nőket előbb Sátoraljaújhelyre, majd elkészülte után a kalocsai börtönbe helyezték át és helyükre csak férfi elítéltek érkeztek. Szögesdrót-kerítéseket húztak fel, őrtornyokat építettek, reflektorokat szereltek fel. A jobb láthatóság miatt felszámolták a kertet és kivágták a fákat is. Sorra érkeztek a háborús (és a koncepciós) perek elítéltjei: népellenes bűnöket elkövetők, más börtönökben, munkatáborokban rossz magaviselettel bírók, munkamegtagadók, lázítók, szökéssel próbálkozók.
1951 Részlet egy fegyőri jelentésből: "az őrzött rabok 96 %-a politikai fogoly. Megoszlásuk: hűtlenség 72 fő, háborús bűnös 290 fő, izgatásért elítélt 126 fő, nép- és demokráciaellenes szervezkedő 227 fő. Az elítélt-állomány grófokból, főpapokból, miniszterekből és tábornokokból áll." Ezekben az években a halálozási arány is kiugró volt. (1950-54 között 44 fő, később évi 1-2 fő.) Előszeretettel alkalmazták büntetésként a magánzárkát (főként télen éltek vele, amikor a fázás maga volt a büntetés; hiányos deszkapriccsen, néhány ruhadarabban voltak elzárva a fűtetlen cellákban) illetve a sötétzárkát (nyáron alkalmazták; nem volt szellőzés és nem szabadott levetkőzni az oxigénhiányos helyiségben). Hamarosan 2000 fölé emelkedett az itt raboskodók száma a maximális 900 helyett. A 2-3 személyre tervezett cellákban 6-8 embert zsúfoltak össze. Akinek nem jutott ágy, az egy földre dobott szalmazsákon húzta meg magát. Heti 4-5 alkalommal volt séta az udvaron. Ez 20-30 percig tartott és libasorban, hátra tett kézzel, előre bámulva levegőzhettek az elítéltek. Havi 1 képeslapot írhattak, évente 2 alkalommal látogathatták őket, illetve kaphattak 3 kg-os élelmiszer-csomagot. A cella komfortját a mosdótál, a vizesvödör és a sarokban lévő kübli jelentette. Az '50-es évekre jellemző módon sok esetben olyanok kerültek be, akik nem sokkal korábban még népbírák, ÁVH-s tisztek, vagy munkatábor-parancsnokok voltak, így gyakran együtt töltötték büntetésüket azokkal, akiket ők juttattak oda.
1956. októberében a politikai mozgolódások miatt az ÁVHh-s foglyokat Pestre szállították, a többieket pedig, izolálták a külvilágtól. Mégis 25-én - tisztázatlan körülmények között - felsőbb utasításra kiszabadítottak egy foglyot (név szerint Füzesi Lajost), aki fegyveresek élén tért vissza és elérte a politikai foglyok erőszak nélküli szabadon bocsátását. A forradalom bukása után - természetesen - ismét megtelt a börtön politikai elítéltekkel. A teljesség igénye nélkül néhány ekkoriban itt raboskodó neve: Bibó István, Déry Tibor, Eörsi István, Göncz Árpád, Mensáros László, Zelk Zoltán.
1961 A kis-amnesztia után politikai foglyot már csak elvétve találni, majd az
1963-as nagy-amnesztia következtében kizárólag köztörvényesek vannak a rács mögött. Elég silány emberanyag került be: főként pitiáner tolvajok és munkakerülők.
1966-ban, az új jogszabályoknak köszönhetően előtérbe került a törvényesség, a nevelés és a pedagógiai elvek érvényesülése. Ezzel együtt az őrség állományát továbbképzésekkel javították.
1970-es évektől egyrészt megjelennek az értelmi fogyatékos elítéltek, másrészt a kor hírhedt bűnelkövetői is. Köztük Soós és bandája (többszörös brutális rendőr-gyilkosságért), a Szivárvány üzlethálózat sikkasztói és amire már én is emlékszem: a Szépművészeti múzeum képrablói. A munkáltatási gondok enyhítésére előbb kötélfonó- és labdavarró-üzemet hoztak létre, majd beindult a könyvkötés is. (Az én korosztályom talán még emlékszik a Hahotára, vagy Kockás képregényre, esetleg a Robur nevű sci-fi kiadványra. Na, ezek itt készültek!) A csökkent munkaképességűek bélyeget válogattak, kábelt bontottak.
1976 A további fejlődés érdekében önállósodott a "nosztrai részleg" és megalakult a Börzsöny Vegyesipari Vállalat.
1979 a komoly beruházások éve: új üzemcsarnok és kazánház épült. Az épületeket központi fűtéssel és vízvezetékkel látták el. Így
1984-86-ra, hazánkban utolsóként itt is eltűnt a "kübli rendszer". Ezek az évek a börtön belső életére is hatással voltak: a zárt BV-intézetek közül elsőként itt vezették be az "öntevékeny szervezeteket". Ennek a lényege az volt, hogy a rabok (egy nevelő és egy szociális előadó irányításával) maguk látták el a körletek felügyeletét. A kedvező tapasztalatok hatására máshol is bevezetésre került a módszer. Ezzel nem csak a felügyelői létszámot lehetett kiváltani, hanem jobb volt a rend és a fegyelem, mint a szigorúbb körletekben. 1984-től, szintén úttörőként itt vezették be, hogy az őri állomány egy részét, nevelési szakterületre helyezték át. Ezzel párhuzamosan a külvilág felé is nyitott az intézmény: nőtt a kulturális programok száma, több neves művész, olimpikon látogatta meg és szórakoztatta az elítélteket, sőt, a kor jelentősebb pop-előadói koncerteket is adtak odabent. Kiépült a videó-lánc és bejutottak a műholdas tv-csatornák is.
1989-től a plébános is hitéletet biztosított azoknak, akik ezt igényelték. Hosszú évtizedek után ismét volt karácsonykor éjféli mise. A rendszerváltozáskor jóváhagyott közkegyelmi törvény
1990-ben ismét jelentősen csökkentette a fogva tartottak létszámát.
1991. november 1-től a BV szervezeti rendszere megváltozott. Az egységek még nagyobb önállóságot kaptak. Az átszervezés az áttekinthető rendeltetési viszonyhoz és ellenőrzési rendszerhez kellett.
1994-ben kiépült a számítógépes hálózat: 24 órás műholdas adatátviteli kapcsolat létesült az országos parancsnoksággal és a többi BV-intézettel. A Börzsöny Vegyesipari Vállalat átalakult NOSTRA kft-vé, melynek fő profilja a cirokseprű-gyártás volt. Évi 400 ezer darabot készítettek, melynek 90 %-a Nyugat-Európába került.

A Nővérekről

Nevük Szent Vince Szeretetlányai Társulata, vagy ahogy a köznyelv ismerte őket: az Irgalmas Nővérek. A rendet Paulai (Páli) Szent Vince és Marillac Szent Lujza alapították Párizsban, a 17. század első felében. Feladatuknak a betegápolást, a szegénygondozást és egyéb karitatív tevékenységeket választottak. Hazánkban elsőként Pinkafőn jelentek meg 1852-ben. Egy évre rá Pesten rendházat alapítottak. A nővérek óvodákban, iskolákban, árvaházakban és nevelőotthonokban szolgáltak. Több óvónő- és tanítóképzőt tartottak fent; hazánkban 94 helyről van adat működésükre. 1905-ben önálló rendtartományt hoztak létre.
Minden nővér a központi rendházban kezdte meg a szolgálatát, egy év szemináriummal (gyakorlattal). Ennek letöltése után kerültek ki az egyes rendházakba, ahol 5 év alatt kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, alkalmasságukat. A rendbe való belépésük után öt évvel volt az első fogadalomtétel, mely egyszerű keretek között zajlott. Egy alkalommal négy fogadalmat tettek, ebből három (szegénység, tisztaság, engedelmesség) más rendekkel közös volt, míg a negyedik a rend külön fogadalma volt: a szegények szolgálata.
A nosztrai nővérek példásan teljesítették feladatukat. Egy, a kiegyezéskor készített felmérés szerint egyedül ezt az intézményt említik pozitív példaként, ahol emberséges szigorral bántak a foglyokkal. (A mai pedagógia meleg-korlátozónak nevezi ezt a nevelői magatartást.) Munkájukkal és egymással szemben is igényesek voltak. Fogadalmuk és a rend szellemisége nem engedte meg a hanyagságot.
A politikai elítéltek tömeges megjelenése megzavarta itteni munkájukat. Erkölcsi fölényük semmissé vált a magatartási és ideológiai ellentétek miatt. A bomlás megindult. A szovjetek megjelenése újabb csapás volt. A békére, szeretetre, türelemre és megértésre alapuló rend képtelen volt szembe szállni a fegyveres, ateista gondolkodású, önmagát győzedelmesnek kikiáltó katonákkal. Amikor a szovjet csapatok bevették a börtönt, a rájuk bízott rabok védték meg tőlük a nővéreket. A háború után még négy keserves és kudarcokkal teli évig dolgoztak itt, de a politikai hatalom nem tűrte meg a tolerancia erkölcsi hőseit: 1949-ben államosították a börtönt és kitiltották belőle a vincés nővéreket, akiknek hazai rendje 1950-ben feloszlott.

A rabtemető

A börtön épületétől kicsit távolabb van az ország első, bárki által látogathatóvá vált rabtemetője. Itt, az erdő szélén nyugszanak a holtak. Elfeledett emberek: pálosok, kiknek sem személyes emlékük, sem fejfájuk nincs már; vincés nővérek, akik az öregedés idején sem hagyták el kolostorukat; s itt alusszák örök álmukat azok is, akiket a törvény és embertelen szabályai haláluk után sem adott át családjuknak, vagy nem volt, aki elvigye őket innen, esetleg nem kellettek már a rokonoknak. Néhányan később mégis új nyughelyre leltek. Sok a kereszt és a laposodó hant. Akár évtizedekig is a feledés homálya fedte kilétüket. A rendbe tételhez két dolog kellett: ember, aki megtegye és a holtak iránti tisztelet, mint indíttatás. A börtön elérte, hogy látogatható állapotba kerüljön és a közelben vezető P+ turistajelzés ne elkerülje, hanem betérjen ide. A régi, elhasználódott kereszt helyére a börtön egyik ügyes kezű fafaragója (a fegyintézet hathatós segítségével) készített újat. A 6 méter magas fakeresztet a pálosok helyi vezetője, József atya szentelte fel. A felszentelésen jelen voltak a nővérek képviselői is. A '70-es évekig temettek ide, mert utána ezt rendelet tiltotta meg. A későbbiekben már a falu temetőjébe vitték a börtönben elhunytakat.
A sírokról: a parcellázás a jelen kor "alkotása". A számozás észak felé nő. Legelöl (I. parcella) vannak az '50-es években elhunytak sírjai. Egyszerű emlékük van: sírhant, benne fakereszt, melyre kis táblát erősítettek. Őket kivétel nélkül névről ismerhetjük, s tudjuk mettől-meddig éltek. A II. parcellában nyugvók nevei is ismertek. A III-IV. parcellában elhantoltak jó része már ismeretlen. A legrégebbi sírok (V-VI-VII-VIII. parcellák) egységes arcot mutatnak: beton keret és fakereszt. Az itt lévő holtak sem ismertek számunkra, csupán a VII. parcella 7. számú (tömeg)sírjában nyugvó 25 vincés nővér neve maradt fent.

Szökések

A börtönélet "izgalmasabb" részét képezik a szökések.
3 klasszikus börtönszökésről van tudomásunk.
H. elítélt esete: 1980. augusztus 22-én kijátszotta a felügyelőket és kiment az épületeken kívüli területre. Ott lesbe állt és figyelte a toronyban lévő őr mozgását. Aznap erős szél fújt, ezért az őr bedrótozta a rosszul záródó ajtót. Így a torony alatti terület holttérré vált számára. H. ezt észlelte és - miután szétvágta a torony alatti kettős dróthálót - kiszökött. Az esti létszámellenőrzésnél vették észre hiányát. Még aznap elfogták Zebegénynél.
K. elítélt esete: 1985. július 28-án, amíg társai a folyosón tévéztek, addig ő - a korábban eldugott - vasfűrésszel elfűrészelte a rácsot. Takarodó után, éjjeli 2:30-kor félrehajtotta a rácstagokat és kötélen leereszkedett az udvarra. Az épület mellett tárolt ágylétrák segítségével könnyedén átjutott a bástyafalon. Verőcéig jutott.
T. és P. elítéltek esete: 1998. augusztus 3-án, a hajnali órákban dolgozni indultak a rabok. Ők az első sorokban mentek, s amikor a kerítés közelébe értek, rohanni kezdtek a szögesdrót irányába. Kezeiket előre rongyokba tekerték, így néhány akrobatikus mozdulattal a bástyafalon termettek, ahonnan - legyőzve a szögesdrót jelentette akadályokat - leugrottak az őrzött és lőhető területre. A felügyelők gyorsan eszméltek, de sem a felszólítás, sem a (figyelmeztető és célzott) lövések nem állították meg a renitenseket. Ennek ellenére T.-t 10 percen belül, P.-t pedig pár nap múlva fogták el. Ez volt a börtön történetének egyetlen esete, amikor fegyverhasználatra került a sor.

(Forrás: "Nostra" A 140 éves Márianosztrai Fegyház és Börtön Jubileumi Évkönyve, 1998)

Jelenkori helyzetkép a börtön mindennapjairól. (Köszönet érte Gyombinak!)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2008.05.07. Ládakarbantartás
Kijavítottuk a mikroládát és mivel gyakorlatilag 20 megtalálás alatt kiürült a láda (2 új ajándék került a ládába és 15 már nincs ott az indulókészletből. Érdekes felfogás a "cseréről".) raktunk bele pár újat. Néztünk más helyet is a ládának, de jobbat nem találtunk...

2009.03.05. Ládakarbantartás #2
Megint feltöltöttem ajándékokkal a dobozt, tehát ismét szabad a pálya, lehet "cserélgetni".

2009.08.03. Ládakarbantartás #3
Az elveszett első pontot pótoltam.

2009.09.27. Ládakarbantartás #4
A ládát ismét feltöltöttük ajándékokkal és kicseréltük a logfüzetet is.

2009.10.17. Ládakarbantartás #5
A második pont áthelyezésre került.

2009.12.27. Ládakarbantartás #6
Pótoltuk mindkét eltüntetett pontot. Az egyiket át is helyeztük.

2011.02.13. Ládakarbantartás #7
Ismét itt jártunk és hoztunk ajándékokat a lerabolt ládába. Meg lefotóztam - tanulságként, bármiért - a füzetben lévő logokat.

2011.07.23. Ládakarbantartás #8
Mivel előbb csak a füzet tűnt el majd a láda is, így az egészet újratelepítettem.

2012.06.09. Ládakarbantartás #9
Új dobozt raktam ki egy kicsit arrébb.

2014.03.22. Ládakarbantartás #10
Minden rendben, a doboz a helyén van.

2015.02.27. Ládakarbantartás #11
Koordináta-pontosítás.

Állapot: kereshető

KRW értékelés (278 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.43 web: 4.68 átlag: 4.52

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


golyakr 2021.04.24 15:19 - Megtaláltam
Mária kúttól érkeztem. A legutóbb nem volt lehetőségem a helyi ládákra, most pótoltam. Impozáns épület, kapu zárva. Na jó, akkor körbe. Megkerülve a bv területét a kétágú ránézésre adta magát. Tetszett a ládaleírás, a szökések érdekesek voltak. A kutyával és fegyveressel őrzött temetőben csak én voltam jelen. Amikor beléptem, volt valami fura érzésem, de lehet csak a temetői hangulat. [Geoládák v3.10.5]

csomix 2021.04.23 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

pötyimiki 2021.04.05 12:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Vizapoo 2021.02.25 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Lővészet után ráleltem
Nagyon szép helyen van :) [Geoládák v3.9.6]

Wladin 2020.11.08 15:53 - Megtaláltam
Ide érdemes volt eljönni.
Köszönöm.

Ambró 2020.10.24 16:40 - Megtaláltam
.

Strombus 2020.10.21 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
A bazilikában már korábban jártam, de akkor erre a különleges multira nem volt idő.
A nagyon jó minőségű, ügyesen rejtett virtuális pont megtalálása után meglepő volt a séta a célig.
Vicces a leírásban, hogy "A (börtön) elérte, hogy (a rabtemető) látogatható állapotba kerüljön és a közelben vezető P+ turistajelzés ne elkerülje, hanem betérjen ide." Ehhez képest a valóságban egy stop táblával és szögesdróttal dekorált nagy kapun át vezet az út, amin semmiféle tábla nem utal arra, hogy szívesen látott itt a vendég, igen, erre van a rabtemető és nyugodtan elhaladhatunk a magas, dupla, szögesdrótos kerítés mellett, nem tilosban járunk, ha ezt tesszük. Nekem úgy tűnik, hogy 2011-ben szereztek unios pénzt a temető látogathatóvá tételére, majd igyekezték mielőbb elfelejteni, hogy mi is volt a céltámogatás szellemisége. De mindegy, a lényeg, hogy a temető eldzsumbujosodott területét akkor kitisztították és azóta is rendben tartják, hogy örülnek-e a tursitának vagy sem, azt ne firtassuk!
A ládaoldal nagyon érdekes. Kár, hogy a korábbi korok gondos ismertetése után a börtön elmúlt 26 évéről, jelenéről már nem tudunk meg semmit. Pont munkaidő végén jártunk ott, jöttek ki sorra a dolgozók, csupa egyenruhás nő. Ismét női börtön ez vagy hogy-hogy ennyi nő dolgozik itt?
A ládát könnyen megtaláltam. Megcsodáltam a vele szemben növő gombát, ezt le is fotóztam, a logbookot aláírtam, majd mindent gondosan visszapakoltam. Csak a jelszót felejtettem el megnézni. :-(

[Jóváhagyta: macikupac, 2020.11.26 07:18]

2020 10 21 Márianosztra Magyarok Nagyassszonya bazilika c2020 10 21 Márianosztra Magyarok Nagyassszonya bazilika belső
2020 10 21 Márianosztra Magyarok Nagyassszonya bazilikában kép2020 10 21 Márianosztra Börtön GCMAN0
2020 10 21 Márianosztrai rabtemető GCMAN02020 10 21 Márianosztrai rabtemetőben egy gondozott sír GCMAN0
2020 10 21 Márianosztrai rabtemetőnél gomba GCMAN0 
befi 2020.10.01 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Macusa 2020.08.30 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.21
Az idei nyár legmelegebb napján....
Köszi!

Girlengland 2020.08.27 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Kissé nehézkésen, de megtaláluk.

Reggelke 2020.08.27 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

mike andros 2020.08.25 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

ellfelek 2020.08.23 12:49 - Megtaláltam
Azt tudtuk, hogy van egy női börtön itt, de hogy ennyire össze van épülve a templommal azt nem... A templom előtti tér nagyon szép, végig is néztünk mindent, majd indultunk a temető felé... nem nagy sikerrel... A túraúton kerülve lehet csak odajutni, de szerintünk megéri... A börtönt és a templomot más szemszögből is meg lehet nézni. A történet elolvasása még érdekesebbé teszi ezt a helyet.
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200823_120700IMG_20200823_120709
IMG_20200823_121017IMG_20200823_124332
kisember 2020.08.22 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

akosgy 2020.05.24 12:49 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.15
Délutáni séta elején kerestük fel a pontokat. Kb. 9-10 éve már megvolt a végláda koordinátája, de valahogy sosem akarózott felsétálni a temetőig. Pedig emlékszem, hogy akkor még el lehetett menni a börtön DNY oldalán is, most a parkoló kapcsán teljesen lekerítették ezt az irányt, így végül a P+-on kellett kerülnünk. Időközben a láda helye is változott, így most egyben kerestük fel mindkét pontot. Az egyesületi csereláda rendben van, jó sok hangya őrzi. :) A temető és környéke viszont kissé elhanyagolt. Köszi.

carmin 2020.02.15 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

DSC02143DSC02144
DSC02174DSC02188
DSC02192DSC02194
DSC02201 
Wilka74 2020.02.02 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.11
Az első pontot előző nap felkeresve, már könnyű volt a második pont megtalálása, amit a GCKIEN felől közelítve tettünk meg. Innen Nagyirtás felé vettük az irányt a kocsihoz. Köszönjük a rejtést!

trackIMG_5205
IMG_5206IMG_5207
OsiOsi 2020.01.03 15:17 - Megtaláltam
Köszi!!!

mura 2019.12.31 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönet a rejtésekért!

Katona55 2019.12.28 17:10 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel és GYEZegzuggal.

GYEZegzug 2019.12.28 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.48
Szikrázó napsütésben, kellemetlen hideg szélben stmesterék társaságában, jó volt itt lenni. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20191228_141910IMG-1d7362707ee565f5476bbdde02ae329c-V
IMG-af8c360cb61a258093ff432d2d6d60be-VIMG-a4b21ae6530494d7582624ab012e897f-V
stmester 2019.12.28 17:10 - Megtaláltam
A templom is nyitva volt, most be tudtunk menni.

IMG_20191228_141835IMG_20191228_141935
IMG_20191228_142047 
V_Gabor 2019.10.27 12:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.46
2017. május 27-én voltunk itt kisvasút + bringával, akkor az első pontot nem találtuk, de bementünk.

Most bent nem voltunk, viszont a szép időben kint sétáltunk egy jót. A pont és a láda is rendben.

Tettem fel a tavaszi és a mostani őszi képekből is. :)

Köszönöm!
[g:hu 1.6.4]

2017-05-27 12.12.23R2017-05-27 12.27.55R
2017-05-27 12.40.22R2017-05-27 13.29.21R
2017-05-27 13.29.32R2017-05-27 13.30.28R
2017-05-27 13.30.42R2017-05-27 13.34.53R
2017-05-27 13.37.28R2017-05-27 13.40.35R
2017-05-27 13.44.08R2017-05-27 13.46.46R
2019-10-27 12.14.02R2019-10-27 12.16.56R
2019-10-27 12.31.42R2019-10-27 12.34.13R
2019-10-27 12.38.04R2019-10-27 12.39.16R
2019-10-27 12.41.59R2019-10-27 12.49.40R
2Szaki 2019.10.15 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, trükkös rejtés! [Geoládák v2.2.5]

dano11 2019.10.15 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (467 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]