geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2627. Rosseb Bakák Emlékére (GCRobe)

Rosseb bakák

Rosseb bakák

Rosseb jelvény

Rosseb jelvény

Az 1872-es emlékkő

Az 1872-es emlékkő

A Hősök Temploma

A Hősök Temploma

Hősök Temploma közeli

Hősök Temploma közeli

A hazáért haltak

A hazáért haltak

Pieta

Pieta

Heraklész

Heraklész

... ott pihennek...

... ott pihennek...

...vagy idegen földben

...vagy idegen földben
Szélesség N 46° 20,153'
Hosszúság E 17° 48,312'
Magasság: 161 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.10.04 14:50
Utolsó lényeges változás: 2009.10.02 20:36
Utolsó változás: 2017.05.18 10:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: rkertesz
Ládagazda: rkertesz
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 6000 m
Megtalálások száma: 325 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP:
1. pont: a kő csúcsának jobb és bal oldalán olvasható évszámok számértékeinek különbsége
2. pont: a szobor talapzatán a felső évszám utolsó számjegye
3. pont: a rajok száma a sajtóközleményben a szobor talapzatán
4. pont: emléktábla legalsó sorában az utolsó évszám
5. pont: jegenyenyár tövénél, ágakkal és avarral álcázva található a láda.

A láda mérete 10x15x5cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.Illyés Gyula : Puszták népe (részlet)
"A világháború kezdetén a kaposi 44-es gyalogezred négy hónap alatt négyszer semmisült meg, s négyszer támadt fel újra. A puszták fiai nem sajnálták a bőrüket. Hősiesség és halálmegvetés dolgában a monarchia népei közül csak a bosnyákok versenyezhettek velük, amint e szakma német hozzáértői tárgyilagosan megállapították. Haditetteiket magam is nemegyszer álmélkodva hallgattam. Sovány, beesett mellű urasági bognárok és tehenészek, akik a kastély szakácsnője előtt is elvesztették beszélőképességüket, csillogó szemmel beszélték, mint kúsztak a drótok alatt az oroszok felé, mint ugrottak le, foguk közt a rohamkéssel, jobbjukban a maguk gyártotta szöges buzogánnyal életveszélyes sziklaszakadékokba az olaszokra, franciákra, négerekre, mindenkire, akire lehetett."

A "Rosseb-ezred" története

Az alakulat 174 éves históriája 1744-ben kezdődött, amikor az olasz Giorgio Antonio Marchese de Clerici engedélyt kért arra Mária Teréziától, hogy önálló ezredet alakíthasson. Az egységet még ebben az évben bevetették Madonna del Olmónál.

A következő fontosabb dátum 1859 az alakulat életében. Ekkor Ferenc József rendeletére sorgyalogezreddé alakítják át, és Kaposvárra helyezik az immár 44-es számot viselő alakulatot, amely hamarosan felveszi Albrecht főherceg nevét is. A somogyi megyeszékhelyre 1860-ban költöznek a "44-esek", illetve "kétszer négyesek" egységei.

De hogyan fonódott össze az ezred neve a rossebbel? Valószínűleg már a kaposvári évekre tehető ennek a melléknévnek a felbukkanása. A Somogyban gyakori káromkodás, "rossebezés" eredményeként ragadt rá a katonákra, akik maguk is sokat szitkozódhattak. Az ezredre tehát ráragadt a név, de miért is vált tartóssá az elnevezés? Erre a magyarázatot az első világháború szörnyű vérveszteségei adják meg - sajnos. Weisz Ernő adatai szerint a "Rosseb-ezredben" összesen 51 ezer 693 fő szolgált a világégés során, s ez még akkor is drasztikus és drámai adat, hogy ha tudjuk, hogy egy ezredben nem ezren harcolnak. Kiss Balázs szerint a háború folyamán végig mintegy 3500 körüli volt az ezred létszáma, amelyet a szerb fronton egyszer, az orosz fronton pedig tizenegyszer(!) kellett teljes létszámra feltölteni. Andrássy Antal az első világháború után úgy fogalmazott, hogy ilyen hatalmas veszteséget a magyar hadtörténetben egyetlen ezred sem szenvedett el.
Mindenesetre a rosseb ragadványnevet a katonák büszkén vállalták: az ezred jelvényén egy szuronnyal és koszorúval díszített "Csak előre rosseb!" felirat volt olvasható (hasonló című nóta is "divatban volt"). A katonai jelvények általában csak megtűrt kiegészítők voltak a ruházaton. Sokszor csak a körleteken belül lehetett használni, és volt, ahol tiltották a feltűnőbb ruhadarabokon, például a sapkán való hordásukat. A 44-es ezrednél is alighanem spontán módon alakulhatott a jelvény használata, egy ilyen szót, mint a rosseb, a legfelsőbb hadvezetés aligha rendelt volna el hivatalos megnevezésként egy fontos katonai alakulat számára.

Az ezred históriája 1919 végén ért véget. Közvetlenül a háború végén az olasz, pontosabban a piavei frontról tértek vissza a 44-esek. Ugyan már 1918-ban feloszlatták az alakulatot, a következő évben dandárként a Tanácsköztársaság idején harcoltak egyes egységei a románokkal és a csehekkel, ám e küzdelmek végére teljesen szétzilálódott a "Rosseb-ezred".

Forrás: Szegő Iván Miklós: Még egyszer a rossebről és az erről elnevezett ezredről...
Sokkal több információ és további érdekességek olvashatók Kaposvár és a megye katonamúltja címmel Mészáros Károly zászlós tollából.

E multival tisztelegni szeretnék "Somogyország" bátor katonái előtt, emlékezni azokra, akik életüket adták hazájukért, s értünk utódaikért.
Tisztelet a hősöknek!

A Multi pontjai:

A multi pontjait többféle sorrendben és módon (gyalog, kerékpárral, autóval) is bejárhatjuk. Gyalogosan körülbelül 6 km-t kell megtennünk az összes pont felkeresése során.
A gépkocsival közlekedőknek minden pont közelében sikerül parkolót is találniuk, de a sok egyirányú utca miatt így kb 9,5 km lesz az úthossz.
A gyalogezred az 1866-67-es dalmáciai katonai események során elhunyt somogyi katonái emlékére 1872-ben emlékkövet állítatott az akkori Széchenyi-téren, amelyet a Kossuth szobor avatása miatt előbb a Színház parkba - a mai 44-es gyalogezred szobor helyére - , majd később a jelenlegi Berzsenyi parkba helyeztek át. Az 1866-69-i csaták emlékére az alábbi figyelmeztető felirat került az oszlopra: Kötelességük hő teljesítésében elesett hőseinek emelte a cs. kir. Albrecht főherceg tábornagy 44. számú gyalogezred MDCCLXVII

Az öt pontból álló multi első állomása ez az emlékkő  N 46° 21,771' E 17° 47,568' 154 m [GCRobe-1]
A jelszó első része a kő csúcsának jobb és bal oldalán olvasható évszámok számértékeinek különbsége. (Egyjegyű pozitív szám.)
(Itt szeretném felhívni a figyelmet Ajtony és Zerind vezér Kaposvár Twin City1 nevű .com-os ládájára, ami itt lapul a közelben!)

Az 1928-ban felszentelt kaposvári Jézus Szíve templom egyszerű külsejű, neoromán templom. Latin kereszt alaprajzú, a szentély és a kereszthajó záródása félköríves. A szentély ablakain a hét szentség jelképeit ábrázolták.
Boldizsár József plébános 1932-ben kezdeményezte, hogy a templomot Hősök templomának nevezzék el, s falán egy márványtáblát helyezzenek el, melyen megörökítik a megye elesett katonáinak nevét.

A második pont a Hősök temploma  N 46° 21,489' E 17° 48,575' 209 m [GCRobe+templom] közelében álló szobor (Pieta) talapzatán, "AZ ISTEN" felirat alatt levő évszám negyedik (egyes helyiértékű) számjegye  N 46° 21,497' E 17° 48,555' 206 m [GCRobe-2]

A multi 3. pontja a Csiky Gergely Színház parkjában, a vasútállomás épületével szemben álló Heraklész-szobor.  N 46° 21,207' E 17° 47,708' 176 m [GCRobe-3]
A jelszó-részlet a talapzaton olvasható - a Hadsereg Főparancsnokság által kiadott - sajtóközleményben szereplő betűkkel kiírt szám. (A támadás méretére vonatkozó szám.)
Jelenleg építkezés miatt a pont sajnos nem közelíthető meg. A jelszórészlethez segítség: a jelszóban (másutt) előforduló legnagyobb értékű szám
A GCNAER kiindulási pontja is ez a szobor, de nem része annak a multinak. Egy korabeli tréfás történetet is olvashatunk ott a rejtő (Ajtony) jóvoltából.

A 4. pont a kaposvári hősi temetőben van, ami a Kaposvárról Szigetvár felé vezető út bal oldalán található, nem sokkal a Kaposvár végét jelző tábla után. Itt egy kitérőben lehet parkolni is. ( N 46° 20,163' E 17° 48,222' 157 m [GCRobe+parkoló]) A pont a temető kapuján ( N 46° 20,137' E 17° 48,225' 159 m [GCRobe+temető]) áthaladva, már látható. Az emléktábla  N 46° 20,126' E 17° 48,266' 160 m [GCRobe-4] legalsó sorában az utolsó évszám.

Az 5. pont, maga a láda  N 46° 20,153' E 17° 48,312' 161 m [GCRobe-5] a kaposvári hősi temetőn kívül, egy jegenyenyár tövénél, ágakkal és avarral álcázva található.
(A 4. ponttól a temető belseje felé kell elindulni, majd a második világháborús hősök sírjainál balra kanyarodva lehet leggyorsabban a temetőből kiérve a láda közelébe jutni. A temető szélénél egy kis bozóton kell átvágni!)

JELSZÓ:
Az egyes pontokon talált számjegyeket a pontok sorrendjében egymás után kell írni (1+1+1+4 számjegy), majd szóköz nélkül hozzáírni a ládában talált jelszót.

A láda magassága kicsi, így nagyobb méretű ajándék nem fér bele. Kérem, ne is erőltessétek, mert a doboz vagy eltörik, vagy a fedele nem zár vissza rendesen, aztán beázik.
Kérem, a ládát körültekintően rejtsétek vissza!

Köszönöm:  rkertesz(A láda keresése során emlékezzetek a kissé módosított, régi tréfára, miszerint: "Nyílegyenesen csak 13 méter, de tudok egy rövidebb utat a mezőn át!")


A ládát és a logbookot beázás miatt 2012. június 10-én kicseréltem.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (175 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.43 web: 4.68 átlag: 4.54

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MoMaszter 2021.09.24 17:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.24
Felfűzve, beleókumulálva a kaposvári ládagyűjtő körútunkba. :)

Köszönjük a rejtést!

A végláda - szerintünk - kicsit indokolatlanul van ennyire eldugva, de nem ismerjük a környéket; lehet, hogy nem túlzás.

OsiOsi 2021.08.12 11:59 - Megtaláltam
Köszi.

straboti 2021.08.10 19:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

peters 2021.08.10 18:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Butchman 2021.08.09 22:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

pozoli1 2021.08.06 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjü a rejtést! pozoli1 és Ancsa [Geoládák v3.11.3]

zoll 2021.08.06 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.11.3]

Caranthis 2021.06.13 14:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

Skali&Margó 2021.05.23 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.22
OK!

horimilan 2021.04.17 18:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, bozóttal meggyűlt a bajunk :)

Robogo 2021.04.04 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Bennnybenő 2021.04.02 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kissdaniel991 2021.04.02 08:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kerol 2021.03.15 15:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

esthajnalka 2021.01.31 12:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

dializ 2021.01.23 20:33 - Megtaláltam
Rosseb

katat 2021.01.23 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

emmerwald 2020.10.18 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Minden pont rendben. Nekem különösen tetszett ez a multi, szép emléket állít a Hősöknek! A pontok felkeresése előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a ládaoldalt is. Köszönjük az invitálást!

IMG_20201018_155744IMG_20201018_131552
szaatt 2020.10.18 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.5]

GYEZegzug 2020.10.03 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.50
A GC39FV alkalmából kellemes ládázás.

Szilágyiék 2020.09.16 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.08
Az elejét még 2018-ban kerestük meg, de ezek a "messze"-pontok akkor kimaradtak.

Ahogy ma beérkeztünk Kaposvárra, először a temetőhöz mentünk.
A 4. pont teljesen jó, de a rejtek ismét csak a gazban járás, a szúrós ágak közötti bujkálás "élményét" adta.

Köszönjük szépen.

DSC02191 
Aniko & Gyuri 2020.09.13 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

becko 2020.09.05 15:31 - Megtaláltam
Vonatos kirándulás katonakorom megcsinosodott városába. Egy 27km-es gyalogtúrán gyűjtöttem be a város 14 ládának 38!!! pontját, túltengenek a multik a környéken.

Kikyo 2020.09.02 18:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon érdekes út volt. [Geoládák v3.6.0]

Kata81 2020.08.22 20:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Nagyon szuper volt. Köszönöm szépen [Geoládák v3.5.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (326 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]