geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2274. Sirok - Nyírjes-tó (GCNYTO)

Sirok címere

Sirok címere

Siroki Vár

Siroki Vár

Templom

Templom

Sirok este

Sirok este

A könyvtár és az 1. pont

A könyvtár és az 1. pont

A Nyírjes-tó

A Nyírjes-tó

Aty és Matee a rejteknél

Aty és Matee a rejteknél

Matee és Apa

Matee és Apa

A rejtőzködő láda

A rejtőzködő láda

Kilátás a ládától 1

Kilátás a ládától 1

Kilátás a ládától 2

Kilátás a ládától 2
Szélesség N 47° 55,885'
Hosszúság E 20° 10,814'
Magasság: 260 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.26 09:00
Megjelenés időpontja: 2008.10.30 09:00
Utolsó lényeges változás: 2020.01.07 07:16
Utolsó változás: 2020.01.07 07:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Aty, Matee, Apa
Felhasználó: matrixmusic
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 323 + 4 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
1. A multi első pontja a falu központjában lévő szobor. Koordináta: N47°55.850' E20°11.780' 162m. Jelszó: Mikor volt a falu neve Sirák? (4 számjegyű dátum)
2. A templom bejárati ajtaja. Koordináta: N47°55.906' E20°11.782' 177m. Jelszó: Mikor készítették a bejárati ajtót? (4 számjegyű dátum)
3. Darnó forrásától kb. 50m-re lévő kő. Koordináta: N47°56.109' E20°11.047' 169m. Jelszó: a kőnek a ház felé eső oldalán lévő dátum (4 számjegyű dátum).
4. A Nyírjes-tó információs táblája. Koordináta: N47°55.756' E20°11.169' 230m. Jelszó: hány védett növény ill. állat képe található a táblán? (darabszám)
5. A LÁDA!!! Adott pontban lévő láda sziklarepedés között (egy kicsit fentebb korábban szép kilátás volt a várra). N47°55.885' E20°10.814' 260m. (szó)
A jelszó az 5 ponton talált rész egybeírva sorrendjük szerint.


A ládába TravelBug helyezhető.


A REJTÉSRŐL:
Születésünk óta (Aty: 1985, Matee: 1991) itt élünk Sirokban, ami a Mátra és a Bükk találkozásánál fekvő völgyben, festői környezetben helyezkedik el. Rengeteget túráztunk a környéken, sokszor gyalogosan, sokszor motorral. Számtalan erdei út van a hegyekben, amiken szinte minden falut meg lehet közelíteni.
A rejtéssel szeretnénk egy kicsit Sirokot bemutatni, az itteni nevezetességeket. Ilyen a Sirok központjában lévő könyvtár és a szobor, a templom, a falu szélén Darnó, a Nyírjes-tó, valamint a láda helyéről látható pazar kilátás a várra.

SIROK TÖRTÉNETE:
A falu a Mátra keleti határán és a Bükk felé nyúló dombvidék szélén fekszik. A dél felé tartó Tarna völgye itt összeszűkül, majd kiszélesedik. Valószínű erről kapta szláv eredetű nevét a település, vagyis inkább a vár, amely a dombvidék altalaját alkotó és itt a felszínre került riolittufa hegyre épült. (A Sirok szó jelentése: széles) A hagyomány szerint Tarna vára volt a neve, mielőtt Siroknak nevezték volna. Ez a név inkább a Darnó-hegyen épült ősi pogányvárra vonatkozott, amit Darnó várnak is neveztek, sőt a Tarna név is a Darnó szóból származott volna. Darnó, Darna, Tarna. Lehetséges, hogy így volt, de nem bizonyos, mert nincs történelmi hitelessége, így ez a feltételezés inkább a mondavilág körébe tartozik.
A siroki várat a Darnó várral összetéveszteni nem lehet, már csak a helyrajzi fekvésüknél fogva sem. Az első a Papkő nevű hegyen épült, a másik pedig a Fehérkőbércen, s ezt a két hegyet egy széles és mély terület, a Tarna-folyó völgye választja el egymástól. Nemcsak helyükre, hanem jellegükre nézve is lényegesen különböznek egymástól, mert a siroki vár még romjaiban is igazi történelmi emlék, melynek múltja van, de Darnóvár, ha valamikor valóban ókori pogányvár volt is, a helyén és a nevén kívül semmi nyoma nincs, csak a mondavilágban, ahol a Sirok szónak is két változatú magyarázata él.
(bővebben itt olvasható.)

A NYÍRJES-TÓ:
Védett érték a Nyírjes-tó és mellette a tőzegmohaláp. Legértékesebb növénytársulásában több jégkorszaki reliktumfajt is találni. Több, a Vörös Könyvben szereplő fajt is megtalálni itt.
A mintegy 23 hektáros területen 0,9 hektáron helyezkedik el az átmeneti tőzegmohaláp, mely a Darnó-hegy északkeleti lejtőjének lefolyástalan medencéjében képződött. Itt vészelte át a klíma változásait a hüvelyes gyapjúsás és a gyapjas-magvú sás (mindkettő Vörös Könyves faj), a szőrösnyír és 7 tőzegmoha faj. Gazdag a csiga- és kagylófauna, a rovar- és gerinces állatvilága kevéssé kutatott. Vörös Könyves állatfajai pl. a nappali pávaszem, kardospille, fecskefarkú lepke.
A védetté nyilvánítás óta jelentős változások következtek be a tőzegmohás láp állapotában. A védett terület határán létesített erdészeti feltáróút megváltoztatta a terület vízháztartását. A cserjeszint és az aljnövényzet kiirtása következtében eróziós hordalék rakódott le a tóban, ezzel egy időben a bolygatás miatt helyenként gyomfajok szaporodtak el. Szabadon látogatható!
(info: itt olvasható.)

MEGKÖZELÍTÉS:
1. EGER felől:
1a - Motorral (autóval): Egerből a 24.számú főúton elindulunk Egerbakta, Sirok, Gyöngyös irányba. Eger-Sirok távolság 21km. Sirok központjában balra kell kanyarodni a lakótelep felé és rögtön az iskola előtt le lehet parkolni.  N 47° 55,848' E 20° 11,769' 162 m [GCNYTO+parkoló]
1b - Busszal: Egerből a buszpályaudvarról óránként átlag 3busz jár Sirok felé. Felszállás után Sirok központig kell kérni a jegyet.

2. GYÖNGYÖS felől:
2a - Motorral (autóval): Ugyancsak a 24. számú főúton elindulunk Kékestető, Parád, Sirok, Eger irányba. Sirok központon jobbra kanyarodunk és az iskola előtt leparkolhatunk.

3. M3 AUTÓPÁLYA felől:
3a - Motorral (autóval): Kál lehajtónál Verpelét felé, majd Sirok-Recsk elágazóban a 24.számú főútra jobbra rákanyarodunk és végül Sirok központjában leállunk az iskola előtt.

GYALOGOSAN pedig a kék túra útvonalon haladva Sirok központban elkezdjük a túránkat.

Szerintünk az a legjobb, ha a kocsit a központon hagyjuk. Egyesével megkeressük a pontokat, és így egy szép kis körtúrát teszünk. Az egész nem több, mint 1,5óra nyugodt tempóban, valamint 4,5 km.

A JELSZÓ:
1. Az első pont egy drive-in, szóval a parkolónál rögtön ott található a szobor a  N 47° 55,850' E 20° 11,780' 162 m [GCNYTO-1] koordináták alatt. Jelszó: Mikor volt a falu neve Sirák? Több évszám is van a kőszobron, de ez egyértelműen rajta van. (4 számjegyű dátum)

2. A szobortól átsétálunk a templohoz. Itt egy kis lépcsőzés után megérkezünk a bejárathoz, ami a  N 47° 55,906' E 20° 11,782' 177 m [GCNYTO-2] koordinátáknál van. A jelszó az ajtókészítés dátuma, ami bele van faragva az ajtóba. (4 számjegyű dátum)

(+itt útba ejthetjük a várat is, ahol meg lehet keresni a GCSIRO geoládát)

3. Darnóban, Sirok egyik mondából ismert helyén található egy nagyon jó vizű forrás (ami természetesen iható). Az utolsó előtti koordináta részlet egy kicsit odébb van a  N 47° 56,109' E 20° 11,047' 169 m [GCNYTO-3] ponton. A jelszó a kőnek a ház felé eső oldalán lévő dátum (4 számjegyű dátum).

4. Egy kis gyaloglás után megérkezünk a Nyírjes-tóhoz. Az információs táblán, vagyis a  N 47° 55,756' E 20° 11,169' 230 m [GCNYTO-4] koordinátán van a jelszó 4. része. Itt a részletet a táblán található védett növények ill. állatok képeinek darabszáma alkotja! (darabszám)

5. A LÁDA!!!. A Nyírjes-tó fölötti dombról egy kis sziklamászás után pazar kilátás nyílik a várra, ahonnan több festőművész is megfestette már a várat. Ide rengeteget jártunk régen "háborúzni", nagyon sok élmény köt minket ehhez a helyhez. A láda koordinátái:  N 47° 55,885' E 20° 10,814' 260 m [GCNYTO-5]. A Nyírjes-tó infótáblát elhagyva, a kijárt ösvényen elindulva, majd a dózerúton haladva néhány méterre meg lehet közelíteni a ládát, ami végül egy kis mászással könnyen elérhető, szikla üregbe rejtve.

Így a jelszót az 5 ponton lévő részletek egybeírásával kaphatjuk. (25 karakter)

Ajánlanánk még a környék többi ládáját is:
1. GCSIRO - Siroki Vár (1H). Sirok egyik legismertebb jelképe. Itt rendezik minden év júniusában a Siroki Várnapokat.
2. GCTARN - Tarna mente (1H+1V). Tarnamenti túrázás (Verpelét, Tarnaszentmária)
3. GCBAKT - Egerbaktai láptavak (1H). Hasonló láptó, mint a siroki Nyírjes tó.
... valamint még sok-sok láda és gyönyörű hely, amiket a Mátra és a Bükk rejteget.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!
Csak a R&R!!!

Attila és Máté, valamint a Farkas család Sirokból
...::: www.matrixmusic.hu :::...
Állapot: kereshető

KRW értékelés (194 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.44 web: 4.62 átlag: 4.56

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


EmesESE 2020.12.05 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 4.39
Megtaláltuk! 🙂
Az első két pont már korábban, most a maradék három pontot jártuk végig. Kellemes őszi időben és erdőben.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.4.1]

sosi 2020.10.27 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Ma reggel remek napsütésre keltünk. Könnyed sétával, némi gombászkodással teljesítettük a kört. A végén egy kiadós sztrapacskával jutalmaztuk magunkat.

20201027_09461920201027_103317
20201027_11175620201026_124806
anettx 2020.10.24 14:29 - Megtaláltam
TFTC!
Siroki-rándulás során.
Tetszett a multi, ugyan a ládánál nincs panoráma még nyomokban sem, de azért megérte végigsétálni a pontokat. Az első pontnál építkezés miatt le van zárva a terület.
[Geoládák v3.7.6]

gcnyto-IMG_5493gcnyto-IMG_5552
Bőrharisnya 2020.09.18 15:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Köszönjük a rejtést!

matrixmusic 2020.09.18 10:29 - Egyéb
Hello, a ládát (és a Nyírjes-tó környékét) 16:00 nem lehet elérni vadászat miatt.
Egyelőre ezt tartsátk szem előtt.
Attila

Gabi&Pepe 2020.08.21 18:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! A láda kicsit trükkös volt, de az is meglett! :) [Geoládák v3.5.3]

Aniko & Gyuri 2020.08.21 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

realerik 2020.08.21 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Marton Zoli 2020.07.23 11:05 - Megtaláltam
Egy kellemes két órás séta során jártuk be a multi pontjait. Az elsőnél valamilyen építkezéshez készülhetnek mert az egész tér körbe van kerítve. Ez a jelszórészlet rejtői segítséggel lett meg de a többi rendben van. Köszönöm a rejtést és a segítséget.

VINAX 2020.07.22 14:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.87
A Siroki Vár Campingben elfoglaltuk a szállásunkat, majd elindultunk a multi körbejárására. Az első ponton épitkezés volt, így az internet segítségével derítettük ki az első jelszórészletet, a többi könnyen meglett. A Nyirjes láp nagyon szép. Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★

[Geoládák v3.4.1]

IMG_20200722_152518IMG_20200722_132637
IMG_20200722_145044IMG_20200722_181142
IMG_20200722_144807IMG_20200722_193032
mszabynah 2020.07.15 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.56
Megtalálva.

wivien31 2020.07.15 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 3.00 súly: 2.36
A 4.-5. Pont elég hosszú meg tele van szúnyogokkal de meglett végül.

Paul 2020.07.14 10:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Toti 2020.07.12 22:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép Sirok és a környéke. Kellemes túra kerekedett a multiból. [Geoládák v3.7.6]

GeoEvike 2020.07.12 22:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.4.1]

Robogo 2020.07.12 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Log később. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

kitkat0123 2020.07.12 16:25 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.4.1]

matrixmusic 2020.06.06 19:11 - Egyéb
Január óta rendben a láda, keressétek bizalommal.

matrixmusic 2020.06.06 19:10 - Egyéb
Január óta rendben a láda, keressétek bizalommal.

ha2 2020.05.28 12:00 - Megtaláltam
Könnyű séta volt.

kismaczu 2020.05.26 13:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
A zivatarok miatt,két nap kellett,de kicsi sárral megúsztuk.Köszönjük szépen a rejtő munkáját.

2274 SIROK NYIRJES - TÓ másolata2274 SIROK NYIRJESI-TÓ (1) másolata
2274 SIROK NYIRJESI-TÓ (2) másolata2274 SIROK NYIRJESI-TÓ (7)
2274 SIROK NYIRJESI-TÓ (9)2274 SIROK NYIRJESI-TÓ (10)
2274 SIROK NYIRJESI-TÓ (11) 
utigabi60 2020.05.16 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

cav004 2020.05.08 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Vértes 2020.05.08 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

dobozipatikus 2020.04.11 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (336 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.