geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2274. Sirok - Nyírjes-tó (GCNYTO)

Sirok címere

Sirok címere

Siroki Vár

Siroki Vár

Templom

Templom

Sirok este

Sirok este

A könyvtár és az 1. pont

A könyvtár és az 1. pont

A Nyírjes-tó

A Nyírjes-tó

Aty és Matee a rejteknél

Aty és Matee a rejteknél

Matee és Apa

Matee és Apa

A rejtőzködő láda

A rejtőzködő láda

Kilátás a ládától 1

Kilátás a ládától 1

Kilátás a ládától 2

Kilátás a ládától 2
Szélesség N 47° 55,885'
Hosszúság E 20° 10,814'
Magasság: 260 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.26 09:00
Megjelenés időpontja: 2008.10.30 09:00
Utolsó lényeges változás: 2020.01.07 07:16
Utolsó változás: 2020.01.07 07:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Aty, Matee, Apa
Ládagazda: matrixmusic
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 353 + 4 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
1. A multi első pontja a falu központjában lévő szobor. Koordináta: N47°55.850' E20°11.780' 162m. Jelszó: Mikor volt a falu neve Sirák? (4 számjegyű dátum)
2. A templom bejárati ajtaja. Koordináta: N47°55.906' E20°11.782' 177m. Jelszó: Mikor készítették a bejárati ajtót? (4 számjegyű dátum)
3. Darnó forrásától kb. 50m-re lévő kő. Koordináta: N47°56.109' E20°11.047' 169m. Jelszó: a kőnek a ház felé eső oldalán lévő dátum (4 számjegyű dátum).
4. A Nyírjes-tó információs táblája. Koordináta: N47°55.756' E20°11.169' 230m. Jelszó: hány védett növény ill. állat képe található a táblán? (darabszám)
5. A LÁDA!!! Adott pontban lévő láda sziklarepedés között (egy kicsit fentebb korábban szép kilátás volt a várra). N47°55.885' E20°10.814' 260m. (szó)
A jelszó az 5 ponton talált rész egybeírva sorrendjük szerint.


A ládába TravelBug helyezhető.


A REJTÉSRŐL:
Születésünk óta (Aty: 1985, Matee: 1991) itt élünk Sirokban, ami a Mátra és a Bükk találkozásánál fekvő völgyben, festői környezetben helyezkedik el. Rengeteget túráztunk a környéken, sokszor gyalogosan, sokszor motorral. Számtalan erdei út van a hegyekben, amiken szinte minden falut meg lehet közelíteni.
A rejtéssel szeretnénk egy kicsit Sirokot bemutatni, az itteni nevezetességeket. Ilyen a Sirok központjában lévő könyvtár és a szobor, a templom, a falu szélén Darnó, a Nyírjes-tó, valamint a láda helyéről látható pazar kilátás a várra.

SIROK TÖRTÉNETE:
A falu a Mátra keleti határán és a Bükk felé nyúló dombvidék szélén fekszik. A dél felé tartó Tarna völgye itt összeszűkül, majd kiszélesedik. Valószínű erről kapta szláv eredetű nevét a település, vagyis inkább a vár, amely a dombvidék altalaját alkotó és itt a felszínre került riolittufa hegyre épült. (A Sirok szó jelentése: széles) A hagyomány szerint Tarna vára volt a neve, mielőtt Siroknak nevezték volna. Ez a név inkább a Darnó-hegyen épült ősi pogányvárra vonatkozott, amit Darnó várnak is neveztek, sőt a Tarna név is a Darnó szóból származott volna. Darnó, Darna, Tarna. Lehetséges, hogy így volt, de nem bizonyos, mert nincs történelmi hitelessége, így ez a feltételezés inkább a mondavilág körébe tartozik.
A siroki várat a Darnó várral összetéveszteni nem lehet, már csak a helyrajzi fekvésüknél fogva sem. Az első a Papkő nevű hegyen épült, a másik pedig a Fehérkőbércen, s ezt a két hegyet egy széles és mély terület, a Tarna-folyó völgye választja el egymástól. Nemcsak helyükre, hanem jellegükre nézve is lényegesen különböznek egymástól, mert a siroki vár még romjaiban is igazi történelmi emlék, melynek múltja van, de Darnóvár, ha valamikor valóban ókori pogányvár volt is, a helyén és a nevén kívül semmi nyoma nincs, csak a mondavilágban, ahol a Sirok szónak is két változatú magyarázata él.
(bővebben itt olvasható.)

A NYÍRJES-TÓ:
Védett érték a Nyírjes-tó és mellette a tőzegmohaláp. Legértékesebb növénytársulásában több jégkorszaki reliktumfajt is találni. Több, a Vörös Könyvben szereplő fajt is megtalálni itt.
A mintegy 23 hektáros területen 0,9 hektáron helyezkedik el az átmeneti tőzegmohaláp, mely a Darnó-hegy északkeleti lejtőjének lefolyástalan medencéjében képződött. Itt vészelte át a klíma változásait a hüvelyes gyapjúsás és a gyapjas-magvú sás (mindkettő Vörös Könyves faj), a szőrösnyír és 7 tőzegmoha faj. Gazdag a csiga- és kagylófauna, a rovar- és gerinces állatvilága kevéssé kutatott. Vörös Könyves állatfajai pl. a nappali pávaszem, kardospille, fecskefarkú lepke.
A védetté nyilvánítás óta jelentős változások következtek be a tőzegmohás láp állapotában. A védett terület határán létesített erdészeti feltáróút megváltoztatta a terület vízháztartását. A cserjeszint és az aljnövényzet kiirtása következtében eróziós hordalék rakódott le a tóban, ezzel egy időben a bolygatás miatt helyenként gyomfajok szaporodtak el. Szabadon látogatható!
(info: itt olvasható.)

MEGKÖZELÍTÉS:
1. EGER felől:
1a - Motorral (autóval): Egerből a 24.számú főúton elindulunk Egerbakta, Sirok, Gyöngyös irányba. Eger-Sirok távolság 21km. Sirok központjában balra kell kanyarodni a lakótelep felé és rögtön az iskola előtt le lehet parkolni.  N 47° 55,848' E 20° 11,769' 162 m [GCNYTO+parkoló]
1b - Busszal: Egerből a buszpályaudvarról óránként átlag 3busz jár Sirok felé. Felszállás után Sirok központig kell kérni a jegyet.

2. GYÖNGYÖS felől:
2a - Motorral (autóval): Ugyancsak a 24. számú főúton elindulunk Kékestető, Parád, Sirok, Eger irányba. Sirok központon jobbra kanyarodunk és az iskola előtt leparkolhatunk.

3. M3 AUTÓPÁLYA felől:
3a - Motorral (autóval): Kál lehajtónál Verpelét felé, majd Sirok-Recsk elágazóban a 24.számú főútra jobbra rákanyarodunk és végül Sirok központjában leállunk az iskola előtt.

GYALOGOSAN pedig a kék túra útvonalon haladva Sirok központban elkezdjük a túránkat.

Szerintünk az a legjobb, ha a kocsit a központon hagyjuk. Egyesével megkeressük a pontokat, és így egy szép kis körtúrát teszünk. Az egész nem több, mint 1,5óra nyugodt tempóban, valamint 4,5 km.

A JELSZÓ:
1. Az első pont egy drive-in, szóval a parkolónál rögtön ott található a szobor a  N 47° 55,850' E 20° 11,780' 162 m [GCNYTO-1] koordináták alatt. Jelszó: Mikor volt a falu neve Sirák? Több évszám is van a kőszobron, de ez egyértelműen rajta van. (4 számjegyű dátum)

2. A szobortól átsétálunk a templohoz. Itt egy kis lépcsőzés után megérkezünk a bejárathoz, ami a  N 47° 55,906' E 20° 11,782' 177 m [GCNYTO-2] koordinátáknál van. A jelszó az ajtókészítés dátuma, ami bele van faragva az ajtóba. (4 számjegyű dátum)

(+itt útba ejthetjük a várat is, ahol meg lehet keresni a GCSIRO geoládát)

3. Darnóban, Sirok egyik mondából ismert helyén található egy nagyon jó vizű forrás (ami természetesen iható). Az utolsó előtti koordináta részlet egy kicsit odébb van a  N 47° 56,109' E 20° 11,047' 169 m [GCNYTO-3] ponton. A jelszó a kőnek a ház felé eső oldalán lévő dátum (4 számjegyű dátum).

4. Egy kis gyaloglás után megérkezünk a Nyírjes-tóhoz. Az információs táblán, vagyis a  N 47° 55,756' E 20° 11,169' 230 m [GCNYTO-4] koordinátán van a jelszó 4. része. Itt a részletet a táblán található védett növények ill. állatok képeinek darabszáma alkotja! (darabszám)

5. A LÁDA!!!. A Nyírjes-tó fölötti dombról egy kis sziklamászás után pazar kilátás nyílik a várra, ahonnan több festőművész is megfestette már a várat. Ide rengeteget jártunk régen "háborúzni", nagyon sok élmény köt minket ehhez a helyhez. A láda koordinátái:  N 47° 55,885' E 20° 10,814' 260 m [GCNYTO-5]. A Nyírjes-tó infótáblát elhagyva, a kijárt ösvényen elindulva, majd a dózerúton haladva néhány méterre meg lehet közelíteni a ládát, ami végül egy kis mászással könnyen elérhető, szikla üregbe rejtve.

Így a jelszót az 5 ponton lévő részletek egybeírásával kaphatjuk. (25 karakter)

Ajánlanánk még a környék többi ládáját is:
1. GCSIRO - Siroki Vár (1H). Sirok egyik legismertebb jelképe. Itt rendezik minden év júniusában a Siroki Várnapokat.
2. GCTARN - Tarna mente (1H+1V). Tarnamenti túrázás (Verpelét, Tarnaszentmária)
3. GCBAKT - Egerbaktai láptavak (1H). Hasonló láptó, mint a siroki Nyírjes tó.
... valamint még sok-sok láda és gyönyörű hely, amiket a Mátra és a Bükk rejteget.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!
Csak a R&R!!!

Attila és Máté, valamint a Farkas család Sirokból
...::: www.matrixmusic.hu :::...
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (206 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.44 web: 4.63 átlag: 4.56

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szilkó76 2021.11.01 14:40 - Megtaláltam - KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.99
Kényelmes séta Apuval kellemes időben.
Az első pont rendben, a másodikon először a bejárat feletti évszámot próbáltam kisilabizálni, aztán a részletes leírás alapján kiderült, nem arra van szükség. A forrás le van zárva, illetve feljebb mintha éppen egy másik kiépítése zajlana.
A negyedik pontnál adódott a gond: a két információs tábla közül az egyiknek csak az alapja van meg, a másiknak pedig mindkét oldala üres.
A láda rendben meglett, a felette lévő részről már csak azért akadt némi kilátás a várra, mert lehullottak a levelek.
A kék kereszt jelzésen a főúthoz leérve aztán mégis leltünk a Nyírjes-tóról szóló infotáblát, viszont az azon összeszámolt képek számát nem fogadta el a rendszer, de pár próbálkozással aztán később mégis sikerült a helyes számot megfejteni.

Köszi a rejtést!

vacskamati9 2021.10.04 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Délutáni túrának jó volt a mai szép időben! [Geoládák v3.12.2]

Páratlanpáros 2021.09.23 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

smico50 2021.09.23 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

petili 2021.08.29 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.96
Köszönjük a rejtést!

johnnycache 2021.08.22 07:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Köszönöm az élményt! :-)

Bimba69 2021.08.21 12:05 - Megtaláltam
Megtalaltuk koszi. Bimba69 Refo73

p10gabi 2021.07.24 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

galoresz 2021.07.24 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

TD Adventure 2021.07.18 17:43 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.65
Hát őszintén szólva nem lesz a kedvenc ládám. 3. pontnál a forrás elkerítve, a tó egy gazos mocsár, a láda pedig feleslegesen messze van egy teljesen jellegtelen helyen. Ritkán írok ilyet, de felesleges időtöltésnek éreztem.

SuperAnya 2021.07.18 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Csg12 2021.07.18 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Katulyakutatók 2021.06.12 13:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.81
Ezt is felkutattuk.
Köszönjük a rejtő fáradozását!
Bővebben otthonról, fényképek később.
[g:hu+ 2.7.4]
Két másik ládával felfűzve kerestük meg. Jól körbejártuk Sirokot, érdekes helyekre jutottunk el.

-1-2
-3-4
-5-6
-7 
Eweelin 2021.06.09 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.30
Kacifántos bogaras erdőjárás, de nagyon ötletes rejtés! Köszönjük! :) [Geoládák v3.11.0]

emmerwald 2021.06.06 13:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
Siroki séta közben érintettem a pontokat. A templomnál éppen az Úrnapi szertartás és körmenet zajlott. Hirtelen az ajtó feletti kőbe faragott évszámot kaptam le, de aztán meglett a míves fafaragás dátuma is.
Szép környék, köszönöm a lehetőséget!

IMG_20210606_130840IMG_20210606_120630
IMG_20210606_120610IMG_20210606_123126
IMG_20210606_123552IMG_20210606_124817
Iván19 2021.05.29 09:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.57
Köszönöm, hogy megmutattad ezt a szép kis települést.Nagyon tetszett a multi láda összeállítása.Mindenütt volt valami érdekes látnivaló és az utunk során többször is gyönyörű kilátásban volt részünk.

P5290789P5290798
P5290810P5290848
P5290857P5290860
P5290834 
Galgand Péter 2021.05.21 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

mayagabor 2021.05.12 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

dendeocse 2021.04.26 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Az első ponton a szobor és a körülötte lévő tér a virágágyásokkal(?) együtt le volt kordonozva egy szalaggal, nem tudtam odamenni a szoborhoz megnézni az évszámot. A többi jelszórészletet a fotókkal együtt elküldtem a rejtőnek az oldalán megadott címére. Ez alapján kérném a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: matrixmusic, 2021.05.05 06:47]

GCNYTO-1 
LuiJuice 2021.04.20 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Watson&Watson [Geoládák v3.10.3]

peter76bp 2021.04.11 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

A "láda" elnevezés kicsit félrevezető a logbook viszont zseniális :-)

_DSC8843_DSC8847
_DSC8849_DSC8854
_DSC8857_DSC8983
_DSC8988_DSC8999_PANO
_DSC9004 
egetolaci 2021.04.11 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon jó kis túraútvonal, élveztük nagyon! A fizikai láda odafigyelős, de meglett. A forrás valóban el van kerítve, de a háznál nagyon szívesen adnak vizet és ha szeretnétek a kőnél fényképezkedni, a kaput is kinyitják! Még egyszer köszönjük! [Geoládák v3.10.3]

Mary Lou 2021.04.10 12:30 - Megtaláltam
Sajnos ennek csak 4 pontja lett meg.
Sirok környéki kirándulás során kerestük.
Az ajánlott parkolóban álltunk meg.
1. pont még felújítás alatt, de meglett.
2. pont nagyon tetszett a faragás.
Utána megnéztük a várat és a Törökasztalt
3. pontnál sajnos kerítés és készülő kapu állta utunkat, nem akartunk tilosba járni így ez nem lett meg.
4. ok
5. pont ok, sajnos kilátás már nincs a ládától.
Jót sétáltunk, sok szép virágot láttunk.
A képek alapján szeretnénk jelszó nélküli megtalálást kérni, ha kell a 4 jelszórészletet el tudjuk küldeni.
Köszönjük.

[Jóváhagyta: matrixmusic, 2021.05.05 06:46]

IMG_2316IMG_2326
IMG_2424IMG_2425
ildati 2021.04.04 21:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a lehetőséget. Attila & Ildikó
[g:hu+ 2.6.8]

BaumyGeo 2021.03.30 18:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Nagyon élveztük a sétát. Jól felépített kör. Az első pontot jelenleg nem lehet megközelíteni, de egy jó kamerával levadászható a jelszó. A templom bejárata nagyon szép munka. A 3. pontnál lévő forrást sajnos körbekerítették, pedig nagyon szerettük friss vizét. A tó egy különleges hely. Amikor nyáron jártunk itt, menekülni kellett a sok szúnyogtól meg bogártól. Most ezt megúsztuk. Az 5. pontól valóban szép a kilátás a várra, így hogy kiláttunk a fák között. Sokáig kerestük a ládát, konyhai dobozt kerestünk. Aztán jött egy kis segítség, és egy kisebb dobozra leltünk rá.

632CF425-9AC2-4A5A-BA23-FBA1185E5E935C2205AD-3862-46E7-B770-CA6BCFDDA153
3EB15308-845A-4B91-BB46-07D4E583767326E40E7F-5694-4D5F-99D0-81F60E867DCC
C6F43568-2C7B-4F78-A977-B9A858D1AAEBCF32A45B-7009-4CF7-953A-3921D66E5C24

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (366 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]