geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2305. Hévízgyörki román kori templom (GCHGYT)

A hévízgyörki román kori templom

A hévízgyörki román kori templom

Ilyen volt - ilyen lett

Ilyen volt - ilyen lett

Festményen is megörökítették, nem sokkal a rommá lövés előtt...

Festményen is megörökítették, nem sokkal a rommá lövés előtt...

Romokban...

Romokban...

A szentély felől, a sekrestyével

A szentély felől, a sekrestyével

A barokk elemeket is tartalmazó oltár

A barokk elemeket is tartalmazó oltár

A karzat

A karzat

Az ásatáskor feltárt középkori sírok egyike

Az ásatáskor feltárt középkori sírok egyike

2018.12.20

2018.12.20

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 47° 38,069'
Hosszúság E 19° 31,360'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.11.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.11.16 13:56
Utolsó lényeges változás: 2019.09.14 18:45
Utolsó változás: 2019.10.06 05:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Luki
Felhasználó: Luki
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 35 m
Megtalálások száma: 688 + 3 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


WAP: A rejtek a templom melletti épület mögött kereshető. A közeli lakóházak miatt fokozott óvatosságot kérek!
A kapu NINCS ZÁRVA, csak egy gerendával van becsukva!


A ládába TravelBug nem helyezhető.A rejtekhely
A láda GPS nélkül is megtalálható, autóval a templom mellett lévő utcáig (Szent Márton u.) el lehet menni, ahol parkolni is tudunk. A templom (és a rejtés) lakott helyen van, közepes mugliveszély lehetséges, ügyeljünk erre is!


Hévizgyörkön a XIII. század vége óta áll egy kis Árpád-kori templom, mely bátran dacolt az évszázadokkal, sokszor alig elkerülve a pusztulást, de valamiképpen mindig állva maradt. A múlt század végén a helyreállítása már nem tűrt halasztást, így a restaurált templomot 1988 novemberében adták át a közönségnek, egy héttel a védőszentje, Szent Márton napja után. A 20. évfordulóra való tekintettel sikerült 2008. Márton-nap táján felavatni ezt a geoládát, és ezzel többek számára lehetővé tenni, hogy megismerjék ezt a rejtőzködő kis műemléket.

A templom:
A templom a falu főutcájáról nyíló út mellett, egy alig kiemelkedő dombocskán áll, lakóházakkal körülvéve, melyek közül a templom szentélye mögöttiben a templom kulcsa is elkérhető, ha valaki belülről is látni szeretné.
A templom egyhajós, egyenes szentélyzáródású, eredetileg későromán stílusban épült a XIII. század végén, majd később egy hozzátoldott toronnyal bővítették.

A település története:
Hévizgyörk a Galga-patak völgyében álló kis település, közel az M3-as autópályához. A hely bizonyíthatóan az őskor óta lakott volt, réz-, bronz- és vaskori törzsek, kelták, szarmaták lakták, majd a Kárpát-medencét benépesítő honfoglaló magyarság itt is megtelepedett. A korai idők pontos helyneveinek visszakeresését megnehezíti, hogy a középkor folyamán három Györk nevű helység is található volt a vidéken - a mai Vámos-, Galga- és Hévizgyörk -, ám az oklevelekben e nevek nem mindig a mai települést jelentették. Hévizgyörk első néven nevezése valószínűleg 1565-ből származik Hewyzgeork alakban. A török időkben osztozik a megszállt ország sorsában, de azért teljesen el nem pusztul, habár nagyban elnéptelenedik. A Buda körüli felszabadító harcok során egy kis időre újra lakatlanná lesz, de később lakosai visszatérnek. A XVIII-XIX. században a terület részeként a környző nagybirtok része lett Hévizgyörk, akkori birtokosai közül Grassalkovich Antal a leginkább említésre méltó.

A templom története:
A feltehetően a XIII. században épített templomot oklevélben először 1472-ben említik, "Szent Péter egyháza" névvel. Ez a titulus, összevetve az 1570 körüli feljegyzéssel, mely szerint "Hévizgyörk 4 forintot fizet, melyet Szent Márton adójának hívnak", érdekes történelmi ritkaságra utal; eszerint valamikor ugyanis megváltozhatott a templom védőszentje, ami nem túl gyakori jelenség - a templomot ugyanis később, a XVIII. században, Szent Márton templomának nevezik.
Építésének idején a magyarországi kis templomok még jórészt torony nélkül épültek, a harang valószínűleg az épület mellé felépített kis faállványon volt, ám ezek korabeli nyoma nem található meg. Később a templom eredeti épületéhez kőből való tornyot ragasztottak. Ebben az időben, főképp ilyen kis falusi templomok esetében a pallér minden valószínűség szerint nem előre elkészített tervek alapján, sokkal inkább gyakorlat, tapasztalat és intuíció szerint vezette az építkezést, de talán éppen ezért állták ki az idők próbáját az így épült templomok, ha az építész "érzésből" kissé túlméretezte a falakat.
A XVII. században egy kevés ideig a reformátusoké lett a kis templom, de 1662 után újra a katolikusoké. Nem sokkal ezután egy oklevél név szerint említi a templom licenciátusát, amely tisztség afféle pótmegoldás volt az akkori paphiányos időkben: jámbor életű, jó torkú és tiszteletben álló személyek kaptak engedélyt laikusként az evangélium felolvasására, kisebb prédikációkra, házasságok és temetések szertartásainak vezetésére.
A XVIII. században több ízben említik a kis templomot oklevelekben, jegyzőkönyvekben, így pl. azt is tudjuk, hogy 1720-ban új oltárral látták el. Grassalkovich Antal idején, 1760 körül arra panaszkodnak a hívek, hogy a templom igen rossz állapotban van, 1771-ben ráadásul villámcsapás is rongálja a tornyát. Grassalkovich özvegye ekkoriban rendbe tétette, de csak téglával falazták vissza néhány helyen a leomlott részeket (e javítások egy része ma is látható). A későbbiekben azután már nem foglalkoztak a karbantarással, fenn is maradt egy 1772-es jegyzőkönyvben, hogy "a' templom kő-falai nedvesek, a' deszka mennyezet le fog szakadni, a' Toronynak fa munkája meg-romlott, rottadt gerendáit ki kellene cserélni...".
A rossz állapot ellenére valószínűleg folyamatosan használták a templomot 1924-ig, amikor is egy hatalmas vihar május 9-én annyira megrongálta, hogy abban tovább misézni nem lehetett. Ekkor a lebontásáról intézkedtek, hogy a köveit egy új templom felépítésére használják fel; ez szerencsére nem történt meg. Ugyanekkor Schulek János építész terveket készített a templom felújítására, aminek kivitelezése egy teljesen megváltoztatott, háromhajós templomot eredményezett volna. E bővítés nem valósult meg, ami a későbbi restaurációs munkálatok ismeretében szerencsésnek mondható.
A kis templom a második világháborúban kapta a legkomolyabb sérülést; ezt követően már egyértelműen romnak lehetett nevezni, és lassan a teljes pusztulás várt volna rá, ha a 80-as években helyreállítását nem szorgalmazta volna néhány lelkes ember, akiknek hála, most a hévizgyörki Szent Márton-templom újra abban az állapotában látható, amelyben már a hozzáépített toronnyal együtt állt a falu közepén.
A helyreállítás után a restaurált templomot 1988. novemberében adták át a közönségnek, egy héttel a védőszentje, Márton napja után.
Legutóbb 2013-14-ben volt itt felújítás, tereprendezés és parkosítás, a helyszín megújult, ideális pihenőhely és kirándulási célpont lett. A templom kívül is új festést kapott, klasszikus fehér színben áll a felűjított, stílusos kerítéssel körbevett kis park közepén. Látogatható, a kulcsot kell csak elkérni a szentély felőli szomszédban.

A templom feltárása
A helyreállítás előtt 1985-től a templomdombon régészeti feltárást is folytattak - a templom környékén azelőtt csak amatőr "kincsásók" ástak, komoly régészeti feltárás mindaddig nem volt.
Az ásatás meglepő eredménye volt az eredeti alapozásban talált két szarmata sír, melyek mellékleteit elemezve a régészek fontos ismeretekkel lettek gazdagabbak az egész Kárpát-medence ókori történetét illetően is. Emellett a templom körüli szokásos temetkezési helyek feltárása is megtörtént.
Az is kiderült, hogy a templomban valamikor működött egy kemence is. Ebben valószínűleg az istentiszteletkor használt kenyeret, vagy ostyát süthették meg, és eredetileg egy jómódú lakóház kemencéje lehetett - erre utalnak a leletként előkerült XVI-XVII. századi kályhaszemek töredékei.
A régészeti kutatás a templom hat nagyobb építési periódusát tudta megkülönböztetni, és napvilágra hozta egy vörös homokkőből készült keresztelőmedence maradványait is az egykori kemence alól.

Alább következnek azok, akiknek a templom helyreállításában és a régészeti feltárásban való segítsége nélkül ma a hévizgyörki Árpád-kori templom csak egy lassan pusztuló, romos falmaradvány lenne egy gazos telken:

Pálos Frigyes művészettörténész, prépost
Balázsovits Zsuzsa restaurátor
Holnapy Dénes építész
Tari Edit régész
Dinnyés István régész

A leírás a templom átadására megjelent múzeumi kiadvány alapján lészült (Múzeumi Füzetek 39. szám, ISBN 9837148 07 8, Petőfi Múzeum, Aszód, szerk.: Asztalos István), a fotók és rajzok egy része is innen való.'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (453 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.51 web: 4.63 átlag: 4.55

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


moklys 2020.10.15 14:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]
Koordináta nem jó. Építési törmelék közt, hátul a másik épület mögött. Szomszéd kutya veszettül ugatott folyamatosan. szép templom, rendezett udvar.

VenTOmi 2020.10.10 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

geooszi 2020.10.10 11:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

uzoni 2020.10.09 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 1 átlag: 2.50 súly: 3.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A templom megéri a találatot. [Geoládák v3.7.1]

Nikicsu 2020.10.05 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

petiba 2020.10.04 16:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.17
Megtaláltam, köszönöm. Milánnal idetekeregtünk. :)
Az építési törmelékek között nem túl jó kotorászni...

IMG_20201004_165219IMG_20201004_165230
megaram 2020.09.27 10:24 - Megtaláltam
Mr. Fülixáj képe alapaján találtuk meg, köszönjük a rejtést!

Pontatlan a koordináta, a láda számára megalázó a rejtés (építési törmelék közepe...), bár túl sok jobb opció nincs a telken...

Viszont a templom gyönyörű és a gyerekeknek nagy élmény volt ;)

[Geoládák v3.6.0]

utigabi60 2020.09.26 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A doboz az épület hátsó sarkán egy tégladarab alatt. [Geoládák v3.6.0]

pötyimiki 2020.09.21 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Paplacs 2020.09.20 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Mr. Fülixáj logja (műholdas kép, jelöléssel) alapján könnyen meglett. Köszönjük a rejtést! Ha a fenntartók elvitetik az oda nem illő sittkupacot, akkor a ládának annyi. Viszont annyira besöpörték a szőnyeg alá a cuccot, hogy erre kevés az esély.

Farkascsalád 2020.08.21 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk [Geoládák v3.5.3]

Bőrharisnya 2020.08.10 08:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Köszönjük a rejtőnek,hogy segítségével eljutottunk ehhez a gyöngyszemhez.
Sajnos a ládát nem találtuk.

SandorCsaba 2020.08.10 07:57 - Megtaláltam
A láda szerintem nincs se a koordinátán, se az előző logokban leírt helyen! A jelszó segítséggel lett meg [Geoládák v3.5.3]

Szabó família 2020.07.31 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Molli 2020.07.25 12:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.22
Megtaláltam.

Tanohun 2020.07.20 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kertimi 2020.07.20 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Mozsarak 2020.07.04 21:11 - Megtaláltam
Köszönjük.Nagyon tetszett a templom.
Sötétben érkeztünk,de visszamegyünk nappal is.

IMG_20200704_223021IMG_20200704_222300
Csincsi manó 2020.07.04 21:06 - Megtaláltam
köszönöm.Nagyon szép a templom.

bagolyvera 2020.06.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszi!

Ignis9 2020.06.28 11:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.96
Nógrádi hosszú hétvége keretében bagolyverával. Köszönjük! :)

20200628_11102620200628_111204
csomix 2020.06.25 08:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

nikoma 2020.06.20 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A templom nagyon tetszett, de a láda ennél méltóbb helyet érdemelne, nem a lomok között... [Geoládák v3.4.1]

zoll 2020.06.20 15:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A koordináták igazán eltájolják az embert. Kár, hogy a "szemétben" keresés sokat levon az élvezti értékből. Andi, Zoli [Geoládák v3.4.1]

data4526 2020.06.06 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (713 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.