FAQ
2711. Lovászi - Olajbányászok nyomában (GCKVLO)

Szentcsalád

Szentcsalád

Kápolna

Kápolna

Harangláb

Harangláb

Emlékhely

Emlékhely

Tornyok

Tornyok

Himba

Himba

Pince

Pince

Hegyhát

Hegyhát

Pincerészlet

Pincerészlet

Tanösvény

Tanösvény
Szélesség N 46° 33,511'
Hosszúság E 16° 32,240'
Magasság: 199 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 18:10
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 21:50
Utolsó változás: 2017.03.05 21:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Ládagazda: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 240, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Lovászi, a fekete arany egykori hazája, mely sok emléket őriz egykori földművelő és olajbányász múltjából is. Ezekhez invitál el a láda, ami egy tönkben rejtőzik faháncsokkal takarva, a kisebbik nyílás alatti oldalra rejtve (kérem oda is visszahelyezni).

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy kis 10x20x6 cm-es hosszúkás műanyag, ételtároló doboz, színes tetővel, ami az úttól nem messze, egy derékmagasságú fatönk mélyén, kisebbik nyílás alatt oldalt lapul faháncsok alatt.

Megközelítés
Lovászi Zala megye délnyugati felében a Kerka völgyében, annak jobb partján, a Lentit Letenyével összekötő út mentén fekszik. A ládához legegyszerűbben a település északi végénél nyugatra induló úton lehet eljutni, de aki jót akar magának, az a 6,3 kilométer hosszú Kankalin Tanösvény bejárása során keresi fel a ládát.

Lovászi
A település neve a "Louazi", avagy a lovászoké szóból ered. A név arra utal, hogy a kora Árpád-korban az itt élők királyi szolganépek voltak. A település első írásos említését 1322-ből ismerjük. A későbbi oklevelek több nemes, és királyi embert említenek a településsel kapcsolatosan.
A település a Kerka-vidék és az annak részét képező Lenti-medence, valamint a Mura-völgyi-sík találkozási pontjánál fekszik. A település határának meghatározó természetföldrajzi tényezője a Kerka, mely a Kerka menti községek között határfolyóként is szerepelt. A vidék, a nyugat-magyarországi peremvidék része. A homokkő, a márga és az agyag rejtik az értékes kőolajat és földgázt. A tájat hajdanán erősen átformáló Ős-Mura vidék kavicstakarója helyenként ugyanúgy előbukkan, mint a vályog és a vörös agyag.
A földművelés mellett jelentős megélhetési forrást biztosítottak a Kerka-melléki szőlők. E kultúráról már XII. századi okleveleink is szólnak. A Lovászi-szőlőhegyet 1374-ben említik. Az oklevél tanúsága szerint a falu határa hosszasan a hegyi szőlők között vezetett. A XVIII. századi adóösszeírások is "jól tartható, nemes borokat termelő" faluként írják le.
Nagy változást a falu életében a környéken történő kőolajkutatás hozott. 1940-től több évtizeden keresztül meghatározó szerepe volt a településnek az olajbányászatában, amelyek emlékeit épületek és ipartörténetileg fontos létesítmények őrzik. Az olajtermelés az 1960-as években érte el a maximumot. Akkor több mint 400 kutat fúrtak. Az olajbányászatnak köszönhetően gyorsan fejlődött a település, a lovászi strand 1954 óta szabadidős és sportprogramokkal szolgál. Az 1950-ben átadott Olajbányász Művelődési Ház egy időben a megye legnagyobb kulturális intézménye volt. A múlt emlékei közül kiemelkedik a légópince, a térség legjelentősebb óvóhely-rendszere.
A jelenlegi falu csupán 1964-ben jött létre két ősi település, Lovászi és Kútfej egyesítésével.
A település környezetében érdemes felkeresni Szécsiszigetet (Andrássy-Szapáry kastély, templom, Kerka vízimalom, bivalyrezervátum), Tornyiszentmiklóst (Szent Miklós barokk templom, helytörténeti gyűjtemény) és Tormaföldét (Vétyemi ősbükkös) is.

Nevezetességek

Pincék
A térségben szinte minden falunak van "hegye", amelyeken sok régi, boronafalas pincét láthatunk. A lovászi szőlőhegyen különösen sok régi pince található.
A lovászi és a kútfeji hegyen a szőlő és borkultúra már a XVIII. században igen magas színvonalú volt, több első osztályú bor is készült. Az épületek többsége úgynevezett borona pince volt, amelyek fából készültek "sározott" külsővel és zsúp tetővel. A Doma-féle pince  N 46° 33,585' E 16° 32,332' 204 m [GCKVLO+Pince] fedele zsúp, majd később nádfedelet kapott. Főfás préssel rendelkezett, amivel a leszedett szőlőből készítették el a mustot. Feltételezett építési ideje a XIX. századra tehető, amikor még nem készültek kémények, így a ház oldalán lévő füstlyukon távozott az égéstermék.

Kankalin Tanösvény
A község természeti és építészeti értékeire kíváncsiak a tanösvény útvonalán ismerkedhetnek meg a legérdekesebb látnivalókkal.
A 2007-ben a "Kerka-völgy kincsei" című Szlovénia-Magyarország-Horvátország Interreg IIIA program keretében kialakított Kankalin tanösvény nagyobb része a Lovászi felett húzódó szőlőhegyek világába kalauzolja az érdeklődőket, de az ösvény utolsó állomása már a Kerka folyó partján található. A tanösvény útvonalán igazán különleges élményben akkor lesz részünk, ha kirándulásunk időpontját a Kerka-mentén "zsibavirágnak" nevezett védett szártalan kankalin virágzására tesszük, amikor számos helyen virágszőnyegként borítja a kankalin a településen belüli és a hegyhát zöld területeit.

Olajipar
Lovászi településének története 1940-től szorosan összekapcsolódik a kőolajbányászattal. Ekkortól indult el a kőolaj kitermelés az 1938-ban alakult magyar-amerikai olajipari társaság vezetésével, amely sok évtizeden keresztül nyújtott biztos megélhetést az itt élő családoknak és ma számos ipartörténetileg jelentős emlékét tekinthetjük meg (lásd még delzala.hu).
A falu központjában látható a térség első kőolajkútja, amelyet 1940. december 1.-én állítottak termelésbe és a fúrás emlékére ma egy emlékkő és emléktábla található mellette. A kitermelést szolgáló kutak, az úgynevezett himbák a szőlőhely lábánál is megtalálhatóak  N 46° 33,595' E 16° 32,397' 195 m [GCKVLO+Himba].
Ma bemutatóhely a CO2-os művelésre létesített LT-3 tankállomás, amelynek feladata volta rétegekbe sajtolandó CO2-gáz fogadása, elosztása, a kutak termelvényének fogadása, szeparálása. A településen építészeti emlék is kapcsolódik a kőolajtermeléshez. A vállalat mérnökeinek a házai L alakúak, csonkakontyos, faragott oromzattal és oszlopos tornáccal (lásd még a GCKP).

Szakrális helyek
A lovászi temető mellett, a Tornyiszentmiklós felé vezető út szélében található az úgy nevezett Kondákorok keresztje, mely a Szent családot ábrázolja. A szobor alapja és az oszlop mészkőből, a három alakos alkotás homokkőből készült, amelyet 2006-ban a lovászi Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület újíttatott fel.
A falu első kápolnája 1714-ben épült a falu határától délre fekvő hegyen. Ezt a fa kápolnát 1747-ben téglából építették újjá, ami a II. világháborúban pusztult el. A mai kápolnát, amit Sarlós Boldogasszonynak szenteltek, 1861-1864 között egy egyszerű kőműves készítette. A teljesen boltozott tornya eredetileg réz hagymasisakos volt, amely helyett ma egy gúlasisak található. Harangja 1919-ben került ide a hegyi kápolnából.
A vallásosság harmadik szép jelképe a kútfeji harangláb, amely a Lovászival összevont kisközség főutcáján áll. A fa harangláb jellegzetesen magas harangházú, négyoszlopos, talpas, zártházas és zártszoknyás. A római katolikus, műemlék jellegű harangláb, az 1800-as években épült, barokkos formával és részletekkel rendelkezik, amely a faluképben dominánsan jelenik meg.
____________________________________________________________

Ládakarbantartás
2014.08.21.
A láda ismételt pótlása, rejtése az eredeti helyre. Készítettem egy mesterséges polcot neki, amelyre helyezve takartam a ládát. Kérem, hogy amennyiben lehetséges ezen a módon kerüljön visszarejtésre a láda.

2012. 09. 08.
A láda pótlása. Mivel rövid idővel a pótlás után lába kélt a ládának, így a rejtés módját megváltoztattam kicsit. A hely nem változott, viszont a tönk takarása módosult - tönkön belül van takarva a láda - , így talán tényleg csak a kincskeresők fognak kutatni a helyszínen és másnak nem kelti fel a kíváncsiságát. Kérek mindenkit, hogy a visszarejtés úgy történjen, ahogy találja a ládát, a tönkön belül, a kisebbik nyílás alatti részre legyen visszarejtve a láda.

2012. 06. 24.
A láda pótlása az eredeti rejtekhelyre. Kérlek, hogy a fatönk takarását gondosan helyezzétek vissza, hogy egy nagyobb eső után "ne vigye el a víz" a ládát.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (129 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.54 web: 4.64 átlag: 4.52

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


donbosco 2022.09.13 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Anubisz 2022.09.13 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Utazók 2022.08.22 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nzoli73 2022.08.20 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Bob&Bobek 2022.08.07 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

V_Gabor 2022.07.26 10:24 - Megtaláltam

[fotók és bővebb log később]
Köszönöm!
[g:hu+ 2.10.1 teszt]

feldelaci 2022.07.16 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

uno20001 2022.06.30 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lopakodó 2022.06.29 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Piás 2022.06.29 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

anettnori 2022.06.16 15:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.45
Megvan!
[g:hu+ 2.8.13]

Kellemesen kanyargós megközelítés után hamar meglett a rejtés. Az időjárás itt még nem volt vészes, erősen beborult, de még nem esett.

-1-2
Lisianthus 2022.06.06 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Leon11 2022.06.06 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

nagydora911 2022.06.05 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.83
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

james 2022.04.15 10:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.7]

ballasz 2022.04.03 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Egy kicsit nedves a láda belseje. Izgalmas hely. [Geoládák v3.12.7]

Kavics23 2022.03.25 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Fiatalság3 2022.03.25 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Jevica és Gyuszi 2022.03.05 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

vikikrisztian 2021.10.31 14:05 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.12.2]

Balalajka 2021.10.29 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

kovacsgabi 2021.10.16 09:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kovács Gábor [Geoládák v3.12.2]
Nagyon szép helyen van. Ipari emlékhely után érdeklődőknek teli találat.Amikor a természet vissza veszi ami az övé!

IMG_20211016_093609IMG_20211016_093611
IMG_20211016_093636IMG_20211016_093706
IMG_20211016_093716IMG_20211016_093724
IMG_20211016_093731IMG_20211016_093739
IMG_20211016_093843IMG_20211016_093855
IMG_20211016_093907IMG_20211016_093914
IMG_20211016_093949IMG_20211016_094015
remkolyok 2021.10.04 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

cachekereso 2021.08.13 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Megtaláltam, köszönöm hogy játszhattam. [g:hu 1.6.7]

Bőrharisnya 2021.08.12 08:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Köszönjük a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (240 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]