geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2711. Lovászi - Olajbányászok nyomában (GCKVLO)

Szentcsalád

Szentcsalád

Kápolna

Kápolna

Harangláb

Harangláb

Emlékhely

Emlékhely

Tornyok

Tornyok

Himba

Himba

Pince

Pince

Hegyhát

Hegyhát

Pincerészlet

Pincerészlet

Tanösvény

Tanösvény
Szélesség N 46° 33,511'
Hosszúság E 16° 32,240'
Magasság: 199 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 18:10
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 21:50
Utolsó változás: 2017.03.05 21:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Ládagazda: Nemthi
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 216, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Lovászi, a fekete arany egykori hazája, mely sok emléket őriz egykori földművelő és olajbányász múltjából is. Ezekhez invitál el a láda, ami egy tönkben rejtőzik faháncsokkal takarva, a kisebbik nyílás alatti oldalra rejtve (kérem oda is visszahelyezni).

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy kis 10x20x6 cm-es hosszúkás műanyag, ételtároló doboz, színes tetővel, ami az úttól nem messze, egy derékmagasságú fatönk mélyén, kisebbik nyílás alatt oldalt lapul faháncsok alatt.

Megközelítés
Lovászi Zala megye délnyugati felében a Kerka völgyében, annak jobb partján, a Lentit Letenyével összekötő út mentén fekszik. A ládához legegyszerűbben a település északi végénél nyugatra induló úton lehet eljutni, de aki jót akar magának, az a 6,3 kilométer hosszú Kankalin Tanösvény bejárása során keresi fel a ládát.

Lovászi
A település neve a "Louazi", avagy a lovászoké szóból ered. A név arra utal, hogy a kora Árpád-korban az itt élők királyi szolganépek voltak. A település első írásos említését 1322-ből ismerjük. A későbbi oklevelek több nemes, és királyi embert említenek a településsel kapcsolatosan.
A település a Kerka-vidék és az annak részét képező Lenti-medence, valamint a Mura-völgyi-sík találkozási pontjánál fekszik. A település határának meghatározó természetföldrajzi tényezője a Kerka, mely a Kerka menti községek között határfolyóként is szerepelt. A vidék, a nyugat-magyarországi peremvidék része. A homokkő, a márga és az agyag rejtik az értékes kőolajat és földgázt. A tájat hajdanán erősen átformáló Ős-Mura vidék kavicstakarója helyenként ugyanúgy előbukkan, mint a vályog és a vörös agyag.
A földművelés mellett jelentős megélhetési forrást biztosítottak a Kerka-melléki szőlők. E kultúráról már XII. századi okleveleink is szólnak. A Lovászi-szőlőhegyet 1374-ben említik. Az oklevél tanúsága szerint a falu határa hosszasan a hegyi szőlők között vezetett. A XVIII. századi adóösszeírások is "jól tartható, nemes borokat termelő" faluként írják le.
Nagy változást a falu életében a környéken történő kőolajkutatás hozott. 1940-től több évtizeden keresztül meghatározó szerepe volt a településnek az olajbányászatában, amelyek emlékeit épületek és ipartörténetileg fontos létesítmények őrzik. Az olajtermelés az 1960-as években érte el a maximumot. Akkor több mint 400 kutat fúrtak. Az olajbányászatnak köszönhetően gyorsan fejlődött a település, a lovászi strand 1954 óta szabadidős és sportprogramokkal szolgál. Az 1950-ben átadott Olajbányász Művelődési Ház egy időben a megye legnagyobb kulturális intézménye volt. A múlt emlékei közül kiemelkedik a légópince, a térség legjelentősebb óvóhely-rendszere.
A jelenlegi falu csupán 1964-ben jött létre két ősi település, Lovászi és Kútfej egyesítésével.
A település környezetében érdemes felkeresni Szécsiszigetet (Andrássy-Szapáry kastély, templom, Kerka vízimalom, bivalyrezervátum), Tornyiszentmiklóst (Szent Miklós barokk templom, helytörténeti gyűjtemény) és Tormaföldét (Vétyemi ősbükkös) is.

Nevezetességek

Pincék
A térségben szinte minden falunak van "hegye", amelyeken sok régi, boronafalas pincét láthatunk. A lovászi szőlőhegyen különösen sok régi pince található.
A lovászi és a kútfeji hegyen a szőlő és borkultúra már a XVIII. században igen magas színvonalú volt, több első osztályú bor is készült. Az épületek többsége úgynevezett borona pince volt, amelyek fából készültek "sározott" külsővel és zsúp tetővel. A Doma-féle pince  N 46° 33,585' E 16° 32,332' 204 m [GCKVLO+Pince] fedele zsúp, majd később nádfedelet kapott. Főfás préssel rendelkezett, amivel a leszedett szőlőből készítették el a mustot. Feltételezett építési ideje a XIX. századra tehető, amikor még nem készültek kémények, így a ház oldalán lévő füstlyukon távozott az égéstermék.

Kankalin Tanösvény
A község természeti és építészeti értékeire kíváncsiak a tanösvény útvonalán ismerkedhetnek meg a legérdekesebb látnivalókkal.
A 2007-ben a "Kerka-völgy kincsei" című Szlovénia-Magyarország-Horvátország Interreg IIIA program keretében kialakított Kankalin tanösvény nagyobb része a Lovászi felett húzódó szőlőhegyek világába kalauzolja az érdeklődőket, de az ösvény utolsó állomása már a Kerka folyó partján található. A tanösvény útvonalán igazán különleges élményben akkor lesz részünk, ha kirándulásunk időpontját a Kerka-mentén "zsibavirágnak" nevezett védett szártalan kankalin virágzására tesszük, amikor számos helyen virágszőnyegként borítja a kankalin a településen belüli és a hegyhát zöld területeit.

Olajipar
Lovászi településének története 1940-től szorosan összekapcsolódik a kőolajbányászattal. Ekkortól indult el a kőolaj kitermelés az 1938-ban alakult magyar-amerikai olajipari társaság vezetésével, amely sok évtizeden keresztül nyújtott biztos megélhetést az itt élő családoknak és ma számos ipartörténetileg jelentős emlékét tekinthetjük meg (lásd még delzala.hu).
A falu központjában látható a térség első kőolajkútja, amelyet 1940. december 1.-én állítottak termelésbe és a fúrás emlékére ma egy emlékkő és emléktábla található mellette. A kitermelést szolgáló kutak, az úgynevezett himbák a szőlőhely lábánál is megtalálhatóak  N 46° 33,595' E 16° 32,397' 195 m [GCKVLO+Himba].
Ma bemutatóhely a CO2-os művelésre létesített LT-3 tankállomás, amelynek feladata volta rétegekbe sajtolandó CO2-gáz fogadása, elosztása, a kutak termelvényének fogadása, szeparálása. A településen építészeti emlék is kapcsolódik a kőolajtermeléshez. A vállalat mérnökeinek a házai L alakúak, csonkakontyos, faragott oromzattal és oszlopos tornáccal (lásd még a GCKP).

Szakrális helyek
A lovászi temető mellett, a Tornyiszentmiklós felé vezető út szélében található az úgy nevezett Kondákorok keresztje, mely a Szent családot ábrázolja. A szobor alapja és az oszlop mészkőből, a három alakos alkotás homokkőből készült, amelyet 2006-ban a lovászi Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület újíttatott fel.
A falu első kápolnája 1714-ben épült a falu határától délre fekvő hegyen. Ezt a fa kápolnát 1747-ben téglából építették újjá, ami a II. világháborúban pusztult el. A mai kápolnát, amit Sarlós Boldogasszonynak szenteltek, 1861-1864 között egy egyszerű kőműves készítette. A teljesen boltozott tornya eredetileg réz hagymasisakos volt, amely helyett ma egy gúlasisak található. Harangja 1919-ben került ide a hegyi kápolnából.
A vallásosság harmadik szép jelképe a kútfeji harangláb, amely a Lovászival összevont kisközség főutcáján áll. A fa harangláb jellegzetesen magas harangházú, négyoszlopos, talpas, zártházas és zártszoknyás. A római katolikus, műemlék jellegű harangláb, az 1800-as években épült, barokkos formával és részletekkel rendelkezik, amely a faluképben dominánsan jelenik meg.
____________________________________________________________

Ládakarbantartás
2014.08.21.
A láda ismételt pótlása, rejtése az eredeti helyre. Készítettem egy mesterséges polcot neki, amelyre helyezve takartam a ládát. Kérem, hogy amennyiben lehetséges ezen a módon kerüljön visszarejtésre a láda.

2012. 09. 08.
A láda pótlása. Mivel rövid idővel a pótlás után lába kélt a ládának, így a rejtés módját megváltoztattam kicsit. A hely nem változott, viszont a tönk takarása módosult - tönkön belül van takarva a láda - , így talán tényleg csak a kincskeresők fognak kutatni a helyszínen és másnak nem kelti fel a kíváncsiságát. Kérek mindenkit, hogy a visszarejtés úgy történjen, ahogy találja a ládát, a tönkön belül, a kisebbik nyílás alatti részre legyen visszarejtve a láda.

2012. 06. 24.
A láda pótlása az eredeti rejtekhelyre. Kérlek, hogy a fatönk takarását gondosan helyezzétek vissza, hogy egy nagyobb eső után "ne vigye el a víz" a ládát.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (125 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.53 web: 4.64 átlag: 4.51

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


cachekereso 2021.08.13 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Megtaláltam, köszönöm hogy játszhattam. [g:hu 1.6.7]

Bőrharisnya 2021.08.12 08:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Köszönjük a rejtést.

Ksati 2021.08.05 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.17
Családi nyaralás volt, a közeli vendégházban szálltunk meg. Egyik nap sógorommal és az öccsével tettünk egy hosszabb túrát a környéken, ez alkalommal meg is kerestük a ládát. Az egykori tankállomás területét a természet szép lassan visszahódítja. De így is nagyon érdekes hely!
Köszönöm a rejtést!

Zolnai 2021.08.02 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Putyi77 2021.07.24 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

pliptai 2021.07.11 17:40 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

adamszo 2021.07.11 08:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

sipsza 2021.07.11 08:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Őszfamily 2021.06.29 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.95
Bunkertúra Lovásziban, utána kerestük meg. Gyakorlatilag a ládánál parkoltunk, könnyű volt megtalálni. Sajnos, a GCMMV-vel már nem volt ekkora szerencsénk. Bár a lőszerraktárt megtaláltuk, de egy szétvert,elhagyott autó miatt nem mertük a családi kedvencet őrizetlenül hagyni. Így kb. 100 m-ről feladtuk a keresést.

EdKa 2021.06.20 14:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.79
Autóval szinte a ládáig.

Tánci 2021.04.24 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Pkzs90 2021.04.01 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Reni&Isti 2021.03.09 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

grudi 2021.01.30 12:50 - Megtaláltam
Köszönöm!

HOVANA_Család 2020.11.28 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Gréti 2020.10.09 18:30 - Megtaláltam
Feel2006-al közös találat, megvan!

sziszko 2020.10.09 18:30 - Megtaláltam
Feel2006-al közös találat, megvan!

feel2006 2020.10.09 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.81
Nagy hajrá volt az idővel, így is sikerült sötétedésre érni a vízes erdőbe, de meglett.
A láda és a zacskó átázott.

Robinson76 2020.10.06 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.46
Köszönöm!

kisember 2020.09.27 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Skali&Margó 2020.09.06 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.16
OK!

buksika 2020.09.01 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Bence2009 2020.08.28 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.78
Egy kicsit pókhálós helyen van.

Rbill 2020.07.27 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

mézespuszedli 2020.07.25 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (216 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]