geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3208. Séta Bértől Virágospusztáig (GCBERV)

Szt. István király mellszobra

Szt. István király mellszobra

Természetbarát transzport

Természetbarát transzport

A pincesor

A pincesor

Bér a pincesorról

Bér a pincesorról

A tanösvény információs táblája

A tanösvény információs táblája

Renovált béri palóc házak (Pantali Sándor festményei)

Renovált béri palóc házak (Pantali Sándor festményei)

Paraszt barokk ház Béren (ma már romos)

Paraszt barokk ház Béren (ma már romos)

Az evangélikus templom alatta pincékkel

Az evangélikus templom alatta pincékkel

Az evangélikus templom tornya

Az evangélikus templom tornya

Evangélikus paplak

Evangélikus paplak

Bér látkép magasból

Bér látkép magasból

Virágospuszta a bekötőútról

Virágospuszta a bekötőútról

A volt Lázár kúria

A volt Lázár kúria

A vadászház a harangkereszttel

A vadászház a harangkereszttel

A turulmadár

A turulmadár
Szélesség N 47° 51,939'
Hosszúság E 19° 30,339'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.04 10:40
Megjelenés időpontja: 2012.04.06 06:55
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:09
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 217 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden:
Három pontos multi geoláda. Jelszórészletek sorrendben egybeírva:
1. N 47° 51,939' E 19° 30,339' 196m pince ajtaja fölött fába vésett XIX. századi évszám.
2. N 47° 51,933' E 19° 29,994' 196m A templom keleti falán 40cm magasan levő fémtábla három betűje.
3. N 47° 52,841' E 19° 29,912' 308m Kis műanyag konyhai doboz (12 x 8 x 5cm) a 3. jelszórészlettel 1.8m magasan egy kis dombon az erdőben.
A láda eltűnése esetén pótjelszó kis táblácskán a főkapu egyik sarkában a talajhoz közel  N 47° 52,691' E 19° 30,031' 285 m [GCBERV+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ládatörténet:
2018.09.25
Ládakarbantartás: a törött fedél dróttal megjavítva, pótjelszó kihelyezése.
2016.11.24 Harmadik rész újrarejtve a virágospusztai erdő egy másik részében. A rejtés módja is másmilyen és ott talán biztosabb helye lesz. Újra kereshető.
2016.11.22 Ma kénytelen voltam a ládát betegre állítani, mivel a végláda megint eltűnt és újra kell gondolnom mind a helyét mind a rejtés módját. Ha minden jól megy, pár nap múlva kereshető lesz megint.
2016.08.14 álomfogók kessertársak felhívtak, hogy a végláda valószínüleg eltűnt. Szerencsére itthon voltunk, így elugrottunk a ládához, ahol konstatáltuk, hogy tényleg nyoma veszett. Így egy új láda lett kirakva, amely kicsit följebb van a domboldalon, közel a dombtetőhöz egy kidőlt fa alatt kéreggel takarva. Egyenlőre csak logbook és toll van benne, majd ha sérült lábam jobb lesz, akkor rakok bele egy pár ajándékot és üdvözlő szöveget is.
2016.03.20 A törött ládatetőt kicseréltem, a láda belsejét kipucoltam, megszárítottam, az elázott logbookot haza hoztam szárításra és amíg vissza nem kerül egy ideiglenes logbookot raktam bele. A nylon zacskót, mivel utálom őket, eltávolítottam és raktam a dobozba egy pár új ajándékot. Most már csak azt szeretném tudni, hogy ki rakta oda ahol most van és hogyan sikerült neki átírni a koordinátákat? A hely tök jó, azzal nincs bajom, csak szerettem volna tudni róla. :-)

-------------------------------------------------------------------------------

Ezzel a három pontos multi ládával a Cserhát egyik legszebb, de kevéssé ismert völgyébe invitálunk benneteket. Bér községbe és a fölötte másfél kilométerre fekvő Virágospusztára. A falu a Bér patak mentén fekszik és történelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A települést a korabeli források tót-magyar vegyes lakosságúként tartják számon. Eredetileg a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka volt, mígnem az e nemzetségből származó Radnót halála után (1322) a helységet a Kacsics nemzetségbeli Simon kapta. 1439-ben a bujáki vár tartozékai között tartják számon, Báthory István birtokaként. A XVI. században a terület török fennhatóság alá kerül. A XVIII. században a bujáki uradalomhoz tartozik. 1770-ben, az úrbéri rendezéskor, a herceg Esterházy család a tulajdonos, egészen 1848-ig. A XX. században története meglehetősen hányatott, területe többször cserél gazdát, míg a II. világháború utáni kollektivizálás és államosítások mellett időnként el is veszti önállóságát és a sziráki községi tanácshoz csatolják. A rendszerváltás után ismét saját önkormányzata és 1992-től saját polgármestere van.

Megközelítés:

Aszódig az M3-as autópályán vagy a 3-as főúton jutunk el. Onnan a város vége felé levő körforgalomnál el kell fordulni Kartal felé. Kartal után az útvonal: Verseg, Héhalom, Egyházasdengeleg, Szirák és Bér. Az autót legjobb a polgármesteri hivatallal szemben levő kis parkolóban hagyni.  N 47° 51,779' E 19° 30,515' [GCBERV+parkolo] Volán autóbusszal is megközelíthető Bér: hétköznap 3 direkt és 7 átszállásos, hétvégén 3 egyenesen és két járat átszállással megy Bérre. Bér-Budapest viszonylatban hétközben 3 egyenes és 5 átszállással megy Budapestre, míg hétvégén 3 direkt és szombaton még egy átszállással látja el az utazó közönséget.

A séta útvonala:

Sok a szép látnivaló így azt javasoljuk, hogy gyalog járjátok végig ezt a kis, kevesebb mint 400 lelket számláló, falucskát. A parkolóval szemben látható az önkormányzat épülete, mögötte az iskolával, jobbra a kultúrházzal. Közvetlenül a parkoló mögött található Szt. István mellszobra melyet a falu állíttatott a millennium alkalmából. Az innen északnak induló földút éppen a pincesor felé vezet, ahol az első pont vár benneteket.
1. pont:  N 47° 51,939' E 19° 30,339' 196 m [GCBERV-1]
A béri pincék zöme a XIX. században épült, amikor még nagyban folyt a bortermelés. A még most is használtak között van két 1663-ból megmaradt pince, míg az újabbak között is egy néhány mögött középkori befalazott részek bújnak. Menjetek tovább a pincesoron amíg baloldalt fel nem tűnik egy meredeken lefelé futó földút. Ez levisz a falu központjába a buszfordulóhoz. Akik busszal érkeznek ezen a földúton közelíthetik meg az első pontot az ellenkező irányból.

A második ponthoz a templom felé igyekezzetek, keresztül a buszmegálló és az újonnan felépített információs tábla mellett. Bér a 10-ik állomása ennek a vanyarci önkormányzat és a Zöld Iránytű Alapítvány által felépített tanösvénynek. A hídon túl jobbra fordulva felbukkan az evangélikus templom jobb felől. Útban a templom felé jobbról látható az óvoda, míg balról megtekinthető az első világháborús hősi emlékmű . Igazi palóc nevekkel van tele az emlékmű, sok család nemcsak több fiát hanem több generációt is elvesztett.

Evangélikus templom:

A templom domináns pozíciót foglal el egy magas domb tetején. A XIV. században épült, eredeti gótikus részletei még ma, a többszörös átépítés után, is megtalálhatók. A dombon szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, nyugati homlokzata előtt középtoronnyal, a torony déli oldalán karzatfeljáróval, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel. A középkori templomot 1721 előtt állították helyre, s az evangélikusok használták. 1896-ban bővítették, támpilléres szentélyét elbontották, a hajó ablakait átalakították és a XIV. századi tornyot egy emelettel megmagasították. A templom belseje egyszerű fehérre meszelt falaival, de érezni úgy a középkori, mint a barokk elemeket. Berendezése XIX. századi, az oltárkép 1900-ból való, Kubányi Lajos műve. A multi második pontja itt található:
2. pont:  N 47° 51,933' E 19° 29,994' 196 m [GCBERV-2]

Evangélikus paplak:

A templom sajnos rendszerint zárva van, de ha a lelkész otthon van, szívesen megmutatja belülről is. A templom mögött található evangélikus paplakban lakik, nyugodtan bekopoghattok hozzá. A klasszicista stílusú paplakot feltehetően egy régebbi építmény felhasználásával 1820 táján emelték. Udvarán XVIII. századi melléképület és az új modern közösségi ház áll. Udvari homlokzata tornácos.

Innen vissza kell térnetek a buszfordulóhoz, hogy azután a másik úton folytassátok utatokat észak felé, vagy le lehet vágni az óvodánál és vagy a kis hídon, vagy a gázlón keresztül rátérni a faluból kivezető útra amin lehet folytatni a sétát Virágospuszta felé. Ahogy minél magasabbra kerül az ember érdemes néha visszanézni, mert a falura való rálátás gyönyörű és végig ezen az úton szebbnél szebb fényképek készülhetnek.

Virágospuszta:

A falu központjától 1,5 kilométerre található Virágospuszta, melyet festőien vesznek körül a Cserhát tipikusan lankás, erdős dombjai, hegyei, köztük mezőkkel, völgyekkel és patakokkal. A XIX. század első felében épült klasszicista kúriát a jelenlegi létesítmény szépen restaurált épületei veszik körül. A kúria főhomlokzatán a négy oszloppal tagolt, timpanonnal lezárt középrizalitot körbefutó lépcsők emelik ki. Keleti homlokzatán oszlopos, körbefutó tornác áll, a szárny nyugati végén egyemeletes, kő falazatú torony. Ehhez csatlakozik az 1969-70-ben emelt, modern épületrész. A tornácon találjuk az utolsó tulajdonos, Lázár Andor emléktábláját. A kúriát vendégfogadóként üzemeltető jelenlegi tulajdonos az épületet archaizáló, egyúttal markánsan irredenta stílusban rendezte be. Ez a stílus dominál a hotel előtti réten felállított királyi és fejedelmi szobrok között, a turul szobor és a szent korona stilizált, modern változatával fedett színpad körül is. A multi harmadik pontja a Virágospuszta mögötti erdőben, 1.8m magasan, egy kis dombon várja, hogy felfedezzétek és ezzel a béri/virágospusztai séta véget is ér.
3. pont:  N 47° 52,841' E 19° 29,912' 308 m [GCBERV-3]
A láda eltűnése esetén pótjelszó kis táblácskán a főkapu egyik sarkában a talajhoz közel  N 47° 52,691' E 19° 30,031' 285 m [GCBERV+pótjelszó] található.

Források:
BérWiki
Nógrád Megye Müemlékei
Lázár-kúria, Bér
Turul (madár)
Evangélikus templom, Bér
Andezit Hotel, Virágospuszta
Tanösvény
Nógrád Megye Kézikönyve, CEBA Kiadó, 1997
ISBN 963 9089 12 5
Nógrád Megye Népmüvészete, 2000, ISBN 963 7224 64 5
A béri canonica-visitatió jegyzőkönyve 1931.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (106 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.58 web: 4.71 átlag: 4.66

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


K.L. 2020.09.27 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Megtaláltam.
A legjobban a pincesor tetszett. Kár, hogy elhagyatott, élettelen volt.

bgyuru 2020.09.22 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

utigabi60 2020.09.12 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

h725 2020.08.22 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

szjuli 2020.08.12 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.86
A pincesor igazán érdekes volt, ritkaság lehet, hogy közel 200 éves pincék még ilyen állapotban láthatók. A templom is szép. Az Andezit Hotel előtti nagy magyar emlékpark az én ízlésemnek kicsit túlzás, de ízlések és pofonok.

luviktor 2020.08.12 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.86
Két részletben. Az első részben felmentünk autóval egészen az emlékparkig (és nagyon vigyáztunk, hogy egy centivel se menjünk tovább, mint lehet). Nóri nagyon lelkes lett a turul láttán. Kicsit körbejártuk a parkot és utána a láda is gyorsan meglett.
Ezután legurultunk a faluba. Parkolóként egy malom közeli utcában álltunk meg, és innen sétáltunk el a pincékhez valamint a templomhoz. Utóbbinál a jelszót akár meg is tippelhettük volt a szakmánk okán. :)

Attil@ & Réka 2020.08.02 11:40 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Juszta, Réka és Attil@

Caldera 2020.07.09 17:00 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.4.1]

james 2020.07.08 09:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

povyagi 2020.07.05 13:01 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.1.17]

Mathau 2020.07.05 13:01 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."

[g:hu+ 2.1.17]

caffeldorado 2020.06.12 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Judit és Béla 2020.06.01 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Megtaláltuk.

fkmaster 2020.05.16 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.32
A nyitva lévő templom kellemesen meglepett, akárcsak a galgamácsai kápolna szintén nyitva hagyott épülete a mai nap folyamán.
A végláda helyén a pótjelszó rég leázott, olvashatatlan, de a ládika kereshető.

Hey-ho 2020.03.08 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.1]

IMG_1015 
anettx 2020.01.29 11:45 - Megtaláltam
TFTC!
Havas kirándulgatás Béren - igazi kis gyöngyszem ez a hely sok látnivalóval.
A ládarejtek teteje sérült, az évszám nekem nem volt egyértelmű.
[Geoládák v3.2.2]

gcberv-DSC08543 
Planetphotobook 2020.01.22 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

nazso.oszan 2019.12.29 15:25 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

maxxtro123 2019.12.29 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Köszönjük szépen!

nyarytamas 2019.12.29 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Ancs 2019.12.29 12:38 - Megtaláltam
Év végi egyesületi túra 3/4.
1-3-2 sorrenben kerestük fel a pontokat. A pincékért kár, biztosan lenne vendég egy kis rendrakás után. Az 1-es ponton némi kaland során jutottunk le a vízimalomig, majd a Mária-forrás útba ejtve értük el Virágospusztát. Érdekes látvány, nekem sok volt picit a nacionalizmusból. Nade amire senki nem számított: egyszer csak elősétált egy teve :D:D:D A nap meglepetése lett!
Ismét némi kalanddal átvágtunk a zöld jelzésre, majd a templomot érintve vissza a faluba, az étterembe.
Ebéd után meg felsétáltunk az andezit oszlopokhoz is!
Köszi

20191229_101215_HDR20191229_101525_HDR
20191229_102102_HDR20191229_105637
20191229_11250520191229_112607
20191229_11290820191229_113943_HDR
20191229_113946_HDR20191229_114004
20191229_114032_HDR20191229_123639_HDR
20191229_123730_HDR 
ChefBogi 2019.12.29 12:37 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v3.1.2]

Lacza és Tádé 2019.10.29 10:49 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csg69 2019.08.17 09:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
Megvan :)

kismaczu 2019.07.13 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
A multi szépen összefűzhető a két sima ládával.Köszi a rejtést.

3208. Séta Bértől Virágospusztáig (4)3208. Séta Bértől Virágospusztáig (5)
3208. Séta Bértől Virágospusztáig (6)3208. Séta Bértől Virágospusztáig (7)
3208. Séta Bértől Virágospusztáig (8)3208. Séta Bértől Virágospusztáig (9)
3208. Séta Bértől Virágospusztáig (10)3208. Séta Bértől Virágospusztáig (14)
3208. Séta Bértől Virágospusztáig (15)3208. Séta Bértől Virágospusztáig (16)

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (221 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.