geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4185. Szegedi vár maradványai (GCVARR)

Szegedi vár

Szegedi vár

Szegedi vár helye

Szegedi vár helye

A Szegedi vár emlék köve

A Szegedi vár emlék köve

Barokk korabeli kazamata sor várfal maradvány felújítás után

Barokk korabeli kazamata sor várfal maradvány felújítás után

Az egykori vár Mária Terézia-kapuja

Az egykori vár Mária Terézia-kapuja

Vizibástya

Vizibástya
Szélesség N 46° 15,182'
Hosszúság E 20° 9,179'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.07.23 00:00
Megjelenés időpontja: 2016.07.26 15:57
Utolsó lényeges változás: 2020.05.28 15:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: zsityi
Felhasználó: zsityi
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 607 + 1 jelszó nélküli + 2 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.7 megtalálás hetente


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[tapiapi, 2020.05.28 15:55]
WAP
Mikroládát keress a Várkert közelében, nem kell bokorba bemászni. Tollat vigyél magaddal! Kérem a pontos visszahelyezést. Mugliveszély! Nagyon forgalmas hely. A láda mérete 2*4,5*9 cm.

Legközelebbi parkolási lehetőség a Stefánián N 46° 15,256' E 20° 9,181' 81 m [GCVARR+parkoló] A rejtektől 200 méterre. Hétköznap 08:00-18:00 között a belvárosban fizetőparkoló működik. Közelben találsz parkolóházat az Arany János utca és a Dózsa György utca kereszteződéésben, innen 5 perc kényelmes sétával jutsz el a ládához.

A ládába travelbug nem helyezhető, a geocaching. com - on nincs regisztrálva.

Szegedi vár maradványai a Móra Ferenc Múzeum mögött a Stefánián található.


A szegedi vár történetének leírása:
Szeged környéke az őskortól lakott hely. A II. század közepéről, Ptolemaiosz leírásából ismerjük a település legrégibb nevét: Partiszkon. A későbbi vár helyén római őrállomás vigyázta a tiszai átkelőhelyet, a Maros menti só- és aranyszállítást. A nagyszéksósi hun fejedelmi lelet és számos történeti adat valószínűsíti, hogy Attila székhelye a környéken lehetett.
567 után Szegedet Baján avar kagán csapatai szállták meg, s a környék egészen a IX. század kezdetéig avar fennhatóság alá tartozott. Az avar kaganátus központja valahol a magyar Alföldön, talán egy ideig Szeged környékén, mindenesetre a Kárpát-medence központjában lehetett. A Szeged környéki germán és avar leletek azt mutatják, hogy a népvándorlás idején sem volt lakatlan a vidék, de a város mai sűrűn beépített területén nincs lehetőség a feltárásokra.

A vármegyei szervezet kialakulásakor a megyei ispán székhelye a földvárban volt, ezzel egy időben felújították a sáncokat. A Maroson úsztatott só, a közlekedés lehetőségei, az uralkodótól nyert kiváltságok a XII. században serkentették Szeged várossá válását.
Neve először 1183-ban szerepel oklevélben: Cigeddin. A tatárjárást követően Szeged e vidék legjelentősebb városa, ekkor kapta IV. Bélától kitüntető kiváltságait, amivel eddig csak Buda és Székesfehérvár rendelkezett. IV. Béla az elpusztult erőd helyén erős kővárat építtetett. A XV. században a török veszély miatt a Hunyadiak támogatásával jelentős hadászati és egyházi központtá fejlődött. II. Ulászló (1498) a szabad királyi városok közé sorolta Szegedet.
A vár végső alakját a XV.-XVI. század fordulójára érte el. A várat vizesárok vette körül, a falak 3 méter szélesek és 8 méter magasak voltak és ebből még kiemelkedtek a bástyák és a tornyok. A várfal hossza 900 méter volt. Szegeden a XVI. század elején királyi pénzverő műhely is működött, mert jól védhető biztonságos erődítmény volt. Szeged várában palotája volt Zsigmondnak, V. Lászlónak és Mátyásnak, akik gyakran szálltak meg itt. A Hunyadiak innen szervezték és indították számos hadjáratukat a török ellen. Hunyadi János Szegedről indította erős hadát a nándorfehérvári csatába. A város 1522-ben már az ország egyik legnépesebb települése volt, lakosainak száma több mint 7000.

1526. szeptember 28-án a felvonuló török sereg az első rohammal betört a várba és kiűzte a védőket. Végigfosztották és feldúlták a várost mielőtt továbbvonultak. 1527-ben felkelő szerb parasztok további pusztítást végeztek. Két év múlva Szapolyai János újjáépíttette a várat és haláláig a törökök nem is szállták meg. Buda elfoglalása után 1543-ban Szeged is török kézre került. Ahmed budai basa rendeletére megindult a vár erősítése. A lerombolt épületek köveivel vastagították a falakat, az árkokat mélyítették és kiszélesítették. 1552. február 20-a hajnalán Tóth Mihály 2500 fős seregével a Tiszán át indult a vár visszafoglalására. A várost bevették, de a várba nem tudtak bejutni. Az időközben 5000 főre nőtt a sereg több sikertelen támadást intézett a vár ellen. Egy kisebb török felmentősereget legyőztek, de március 1-jén a budai basa hatalmas sereggel vonult a várhoz, ami török kézen maradt még 130 évig.
1686-ban a császári csapatok megrohamozták Szegedet. A városon kívül legyőzték a törököket, a maradék török visszavonult a várba. Három hét ostrom után szabad elvonulásért feladták a várat. Ettől kezdve a szegedi vár lett a török elleni hadjáratok központja és hozzákezdtek a vár helyreállításához. A munka még be sem fejeződött, amikor 1692. május 27-én az egész keleti fal a Tiszába dőlt. A Tisza magas vízállása miatt csak lassan haladt a helyreállítás.

A XVIII. század első felében, hosszadalmas birtokperek után Szeged számos környékbeli pusztát megszerzett, így alakult ki hatalmas, 142000 kat. hold kiterjedésű határa. A XVIII. század második felében a város gazdasági fellendülésével egy időben a vár elvesztette jelentőségét.

Az 1879. március 12.-i árvíz pusztítása után, 1880-1883 között Újszegedet egyesítették Szegeddel. Lechner Lajos körutas-sugárutas terve alapján egységes arculatú város épült és a szegedi várat lebontották.

Az árvíz után vendéglőt (kioszkot) rendeztek be itt, az 1959-es helyreállítás óta pedig a múzeum várostörténeti kiállítását találjuk benne. Az épület körüli kis árkádsor alatt a kőtár gyűjteménye látható.
Két ok miatt kezdték el bontani a várat. Az egyik a gazdaságtalanság, 100 foglyot 150 katona őrzött, szinte minden réshez őrt kellett állítani, a foglyok kertészkedés közben szinte bármikor megszökhettek. Már az 1879-es nagy árvíz előtt szándékukban állt új funkciót találni a várnak, de a teljes bontást csak a katasztrófa után kezdték meg. A szegedi polgárság és a városvezetés részéről lelkes támogatást nyert az ötlet: a telekspekuláció és a kinyerhető jó minőségű tégla is motiválta őket.
A bontás szakaszoson folyt 1881 és 1883 között. Főleg a Mária Terézia kori részt bontották szívesen, mert az, tiszta téglából épült, míg a várfalnak csak a külső része, az alap maga törmelékből, töredéktéglákból, habarcsból összekeverve állt össze, ez utóbbinak építőanyag értéke nem volt. Ezért az utóbbit bontó vállalkozók folyamatosan panaszkodtak, hogy nem tudnak elég építőanyagot kinyerni, ezért folyamatosan engedélyeztették a talajszint alatt másfél, két méter mélyen lévő várfal kitermelését is. A vízibástya megmaradt, de később elbontották, nem tudni miért: útban nem volt, építőanyagként sem jelentett hatalmas értéket.

Az építményt a 2000-es évek elején felújították, kiegészítették, és ma a Móra Ferenc Múzeum rendez benne hangulatos kiállításokat és rendezvényeket.

A "vízibástyának" alapjai láthatók alacsony vízállásnál a múzeum mellett a Tisza partján.
 N 46° 15,104' E 20° 9,166' 78 m [GCVARR+vízibástya]

Ha nem bontották volna le, Közép-Európa legnagyobb téglavára lenne a szegedi.

Felmerült a megmaradt épületrész további sorsa: tervek, ötletek vannak, de a megvalósítás még távolinak tűnik.

Forrás:
SZEGEDma
Várbarát

Vár és kőtár
A kőtár látogatható múzeumi kísérővel, minden nap 10:00 és 18:00 között.
Belépőjegy a Móra Ferenc Múzeum főpénztárában vásárolható.
Móra Ferenc Múzeum
Vár és Kőtár
Jegyárak'
Állapot: beteg

KRW értékelés (195 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.48 web: 4.65 átlag: 4.55

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


K.L. 2020.10.25 23:59 - Jelszó nélküli megtalálás KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Sajnos a lláda nincs a helyén.
Kérm a rejtőt, hogy a képek alapján fogadja el a megtalálást.

20201025-121931N20201025-122001N
takacsimre 2020.09.08 19:45 - Megtaláltam
Körbe sétáltuk a vár területét csipet_csapattal. Fényképeket majd otthonról. Kérek szépen egy j.n. elfogadást. Köszönöm.

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.09.10 14:59]
Köszönöm szépen.

csipet_csapat 2020.09.08 19:45 - Megtaláltam
Körbejártuk Takács Imrével a bekerített területet, Így is volt látni való bőven. Köszönjük, h megmutattad. Szeretnénk kérni egy j. n. elfogadást.
Fotót emailben küldtünk.

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.09.10
Köszönjük.

tapiapi 2020.05.28 15:55 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


JenniMiki 2020.05.14 08:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.01
A láda sajnos az felújítási munkák miatt nem megközelíthető, kérjük a feltöltött kép alapján fogadd el a találatot! Köszönjük, Jenni&Miki

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.05.21 17:15]

szegedivar1szegedivar2
egynagyati 2020.05.09 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.22
A felujítási munkák miatt a terület körbe van kerítve,a mellékelt kép alapján kérném a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.05.23 10:02]

IMG_20200509_121227_1[1] 
admo 2020.03.24 06:00 - Megtaláltam
Vasárnap jártam erre de felújítás miatt az egész sétány fel van durva és a láda épp a kerítésen belülre esik. A képek alapján kérnék egy elfogadást. Köszi [Geoládák v3.3.2]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.11.07 21:09]

IMG_20200322_174649IMG_20200322_174535
IMG_20200322_174231 
alberrt 2020.03.14 21:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

kupec 2020.03.12 15:50 - Megtaláltam
Alaposan be van kerítve és mindenhol munkások dolgoznak. Sajnos nem tudtam bejutni. Kérnék egy jóváhagyást.

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.03.18 18:09]

IMG_20200312_164950 
emmerwald 2020.03.08 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.10
A láda a környezet felújítási munkái miatt éppen az elkerített részre esik. A kerítés mellől jól látszik, de sajnos nem lehet benyúlni érte...
Köszönjük a lehetőséget!

kervi99 2020.02.22 15:16 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést [Geoládák v3.3.2]

Smelakandes 2020.02.22 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Necces a megközelítés de megoldható [Geoládák v3.3.2]

porto 2020.02.22 13:56 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Kis segítséggel!
Szeged11
[Geoládák v3.3.2]

santa9szabolcs1 2020.02.17 20:24 - Megtaláltam
Este érkeztünk, még el van kerítve, két helyen is be lehet jutni, de mozgaserzekelos lampakkal ki van vilagítva, továbbá elég mély árkok vannak ásva, így nem szerettünk volna bemenni keresgélni, kérném szépen a képek alapjáni elfogadást. Köszönöm. [Geoládák v3.3.2]

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.02.24 12:49]

IMG_20200216_212026IMG_20200216_212256
IMG_20200216_212456 
gkb 2020.02.02 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Farekék 2020.02.01 18:30 - Megtaláltam
A rejtéshez szegedi séta keretében szombat este, sötétben érkeztünk. A leláncolt kerítést megbontani nem mertük. Elég sokan sétáltak a környéken.
Kedves Rejtő! Kérném a képek alapján a megtalálást elfogadni szíveskedj.

[Jóváhagyta: zsityi, 2020.02.13 17:39]

20200201_18304320200201_183219
20200201_18305220200201_183559
SzeitzG 2020.02.01 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.3.2]

petispaespea 2020.02.01 11:05 - Megtaláltam
Belógtunk mi is! Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.3.0]

vacakos 2020.01.23 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

H+W 2019.12.01 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Bakszakáll 2019.11.27 14:30 - Megtaláltam
Vagány rejtés, le a kalappal. A láda ugyan lezárt területre esik, de a területen nem tárolnak építőanyagot, gépet, munkavégzés sem folyik. Melós szerkó hiányában sétáló turistának álcáztam magam:), gond nélkül keresgéltem.

GSdriver 2019.11.19 08:00 - Egyéb
A láda bekerült az építési területre (mostanra a teljes Stefánia be van kerítve). Bár ma reggel még be lehetett csusszanni a kerítésen belülre, de lehet, hogy érdemes lenne kitalálni valamit a parkfelújítás idejére.

 
Gery Greyhound 2019.11.15 19:50 - Megtaláltam
Csaknem 10 éve az első geoládánkat itt, Szegeden találtuk meg, jó volt visszatérni nosztalgiázni és újra feleveníteni ezt a jó játékot :) [g:hu 1.6.4]

pötyimiki 2019.11.05 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Apollo11 2019.11.03 06:22 - Megtaláltam
Építkezés miatt a környék nagy része le van zárva, de szerencsére a láda az építési területen kívül van. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (618 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.