geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4722. Várhely-kilátó és emlékpark (GCVHKE)

Várhely-kilátó

Várhely-kilátó

Magasabban a fáknál

Magasabban a fáknál

Várhely-kilátó ködben

Várhely-kilátó ködben

Kilátó alulnézetben

Kilátó alulnézetben

Kaptató

Kaptató

Kiindulópont

Kiindulópont

Mutatja az útunkat

Mutatja az útunkat

Itt térünk le a Ciklámen tanösvényre

Itt térünk le a Ciklámen tanösvényre

Várhely-emlékpark

Várhely-emlékpark

Bella Lajos emlékmű

Bella Lajos emlékmű

Ide kukkanthatunk be

Ide kukkanthatunk be

Kelta ház

Kelta ház

Halomsírok 1

Halomsírok 1

Feltárt halomsír

Feltárt halomsír

Halomsírok 2

Halomsírok 2

Várkapu a régmúltban

Várkapu a régmúltban

Ilyen lehetett a várfal

Ilyen lehetett a várfal

Sopron

Sopron

Háttérben a Fertő-tó

Háttérben a Fertő-tó

TV. torony

TV. torony

Ausztria

Ausztria

Rozália-hegység

Rozália-hegység

Háttérben a Schneeberg

Háttérben a Schneeberg

Távolban a kéklő hegyvonulat

Távolban a kéklő hegyvonulat
Szélesség N 47° 39,968'
Hosszúság E 16° 31,921'
Magasság: 479 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.12.26 21:07
Megjelenés időpontja: 2020.12.26 21:07
Utolsó lényeges változás: 2020.12.26 21:07
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: distike
Felhasználó: distike
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3700 m
Megtalálások száma: 19
Megtalálások gyakorisága: 5.6 megtalálás hetente


Röviden

18x12x6 cm méretű doboz, a kilátó közelében egy fa tövébe rejtve, kővel és gallyal takarva.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető

A Soproni-hegységben épített Várhelyi-kilátóhoz és emlékparkhoz hívlak benneteket, ami egy kora vaskori földvárban áll. Találkozhattok a történelmi múlt nyomaival és csodálatos panorámás kilátásban részesülhettek. A látvány, távcsővel csak fokozható!

Megközelítés

Ajánlott parkoló a  N 47° 39,835' E 16° 33,616' 367 m [GCVHKE+parkoló]

A parkoló a gyalogosan érkezők részére is a túra kiinduló pontja. A parkolót a gyalogosan közlekedők a Lővér körút felől több útvonalon is megközelíthetik, többek között a Sárga sáv sárga sávon, a Zöld sáv zöld sávon, a Ciklámen tanösvényen, a Zöld kereszt zöld kereszt túra útvonalakon.
A túra kerékpárral is végigjárható!

Innen továbbhaladunk DNY felé a Récényi úton, a  N 47° 39,782' E 16° 33,446' 376 m [GCVHKE+útvilla] útvilláig, és letérünk az aszfaltozott útról jobbra, a Ciklámen tanösvényre. Továbbiakban a tanösvényen haladunk a célunk felé, a fákra festett stilizált ciklámen vezet bennünket. A Hét-bükkfa pihenőnél jobbra tartva lépegetünk tovább, kiegészülve a Kék sáv kék sáv túrajelzéssel. Utunk következő részét Alpesi útnak hívják, nagyjából 400 m magasságban kanyarog, a Soproni-hegység leghangulatosabb turistaútja, gyönyörű fenyvesben, erdei, vörös, jegenyefenyők között, már-már alpesi környezetben érezhetjük magunkat. Nem véletlen az elnevezés. Utunkat jobbról a Tacsi-árok látványa kiséri, ahol a  N 47° 39,653' E 16° 32,038' [GCVHKE+forrás] koordinátán a Hármas-forrás ered. A forráshoz meredek lépcsősor vezet le. Megtekintése megér egy kis kitérőt!
Tovább haladva egy fahídon kelünk át, majd éles jobb kanyart véve ki érünk egy ligetesebb részre, ahol vaskori halomsírokat láthatunk, az egyikbe be is kukkanthatunk a  N 47° 39,776' E 16° 31,821' 475 m [GCVHKE+sírhely] koordinátán. Körülbelül 200 kisebb-nagyobb halomsírt rejt az erdő. Ezzel elértük a hallstatti kultúrát bemutató Várhely-emlékparkot. Itt kiépített pihenőpark szolgálja a látogatókat. Nézzetek körül a parkban! Érdemes az információs táblákat elolvasni, hasznos tudnivalókat ad ezen terület múltjáról.

Kis pihenő után induljunk el a Zöld háromszög zöld háromszögön a magas, fából ácsolt kilátóhoz, a Várhely (482 m) magaslatához. Itt egykoron egy hatalmas kelta kori földvár állott, nyomait itt-ott még felfedezhetjük. A Várhely-kilátó a Soproni-hegység egyik legmagasabb kilátója, melyről csodálatos panoráma láható. A Soproni-hegység egésze belátható innen. Feltétlenül menjünk fel a kilátóba.
A kilátóról gyönyörű körkép tárul elénk. Északkelet felé láthatjuk Sopront, Sopron-Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertőt és a Mosoni-síkságot. Keleti irányban a Hanság látható. Dél felé a Soproni-hegység csúcsai és a Rozália-hegység, Nyugat felé Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg látszik. Észak felé a Ruszti dombok, a Lajta-hegység és a Kis-Kárpátok vonulatai láthatók.

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámával, keressük fel a ládánkat a megadott koordinátán és logoljunk. A láda egy tölgyfa törzsének tövébe, lapos kőlap alá van rejtve, kővel és gallyal (avarral) álcázva. A lapos kőlapot nem kell felemelni, mozgatni!!!

Közeli kereshető ládák: GCSZAL GCFERF

Látványosság, tudnivalók

A Soproni Parkerdő nyolc kilátója közül a Várhely kilátó az egyik legrégebbi. Ahol épült - a Sopron melletti Várhely (Burgstall) - a nyugat-dunántúli hallstatti kultúra legfontosabb lelőhelye. Ez az i.e. 7-4 századbeli kora vaskori kultúra nyugatról-keletre a Szajnától a Duna magyarországi szakaszáig, északról-délre pedig a Német Középhegységtől Szlovéniáig terjedt. Sopron környékének kiemelkedő jelentőséget biztosított ebben az időben a távolsági kereskedelem egyik legjelentősebb útvonala a Borostyánkő út, ami a soproni-hegyek lábánál vezetett el. Ennek következtében alakulhatott ki a Várhelyen Közép-Európa legnagyobb kora vaskori települése. Erődje szükség esetén, a környék lakosságának is menedéket nyújtott. A régészeti feltárásokat Bella Lajos kezdte meg és kutatásai hozták napvilágra az európai hírű alakos urnákat.
Bella Lajos Pozsonyban született (1850. 12. 29.) és Sződligeten halt meg (1937. 07. 08.). Földrajz-történelem szakos tanár, régész, a soproni reáliskola (a mai Széchenyi István Gimnázium) tanára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt. Az itteni feltárásokat 1887-ben kezdte meg. Tiszteletére, 1957-ben a várhelyi őskori temető helyén méltó emlékművet emeltek. Az emlékművet Szakál Ernő szobrászművész készítette.
1932-ig több ásatás történt a földvárban és a mellette elterülő halomsírokból álló temető területén. Az ásatások 1971-1978 között Patek Erzsébet vezetésével folytatódtak.

Romwalter Károly és Diem Gusztáv soproni levéltárosok által 1886-ban kiadott "Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen" című első soproni képes útikalauz érdekesen írja le az 1885-ben közadakozásból épült kilátótornyot. Egy földbe ásott kunyhó belseje faoszlopokkal volt kitámasztva és belülről deszkával kizsaluzva. Az így kialakított kunyhó nyújtott védelmet a kirándulóknak zivatar ellen, melyből lépcső vezetett a kb. 10-12 m magas torony Várhely kilátó (1909) Forrás: Soproni Szemle 10 11 ba. (Egy kis kitérőként megjegyezzük, hogy nincs új a nap alatt. A fák tördelése, a padok megfaragása, a szemetelés már akkor is előfordult. Ez ellen emelte fel szavát 1888. április 22-i számában az Oedenburger Zeitung és felkérte az erdészeket, a katonaságot, a járókelőket a rendbontók megfékezésére. A felhívást 1888. május 4-én követte egy újabb másfél hasábos cikk. Ebben kérték a lakosság önkéntes közreműködését a sétautak tisztántartásához, újabb berendezések létesítéséhez és a kilátók helyreállításához.) Az idő viszontagságainak kitett fatorony már 1896-ban javításra szorult volna, de erre csak 1909-ben került sor. A felújított kilátó sem volt azonban hosszú életű, 1929-ben újat kellett építeni helyette. Ez 1979-ig állt, amit a Somfalvi György által tervezett 1981-ben átadott - a mai formájában látható - kilátó váltott fel. Sajnos 2007- re ez is életveszélyessé vált és le kellett zárni. Sopron város önkormányzatának támogatásával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 2009 novemberére a kilátót teljes egészében felújította, így azt ismét megnyithatták a nagyközönség számára. A Várhely kilátó adottságai kiválóak, s talán ebből a kilátóból nyílik a legszebb panoráma a Sopront övező erdőségekre. Észak-kelet felé Sopront, Bánfalvát, a Bécsidombot, a Fertő tavat, míg délre a Soproni hegyeket és a Rozáliát láthatjuk. Nyugatra Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg tárul a szemünk elé, míg északra tekintve a Ruszti-dombsor és a Lajta-hegység látványában gyönyörködhetünk. A Várhely kilátó lábánál fekszik a korábban már említett hallstatti kultúrát bemutató történelmi emlékpark.


Kellemes túrázást,szép időt a kilátáshoz, és sikeres ládázást kívánok!

Forrás

-A Soproni-hegység és dombság kilátói és kilátó pontjai./Kiadó: TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. /
Állapot: kereshető

KRW értékelés (8 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.88 web: 4.81 átlag: 4.85

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kofarago 2021.01.09 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Attibati 2021.01.06 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
29 kilométeres kirándulás Sopron környékén.
Sopron közelébe érve az autóval fehérbe öltözött a táj. Néhány centis olvadó hó borította az utakat, a fákról meg úgy szakadt le az olvadó hó, mintha hógolyóval dobáltak volna.
A rejtés remek, nem az a "fa tövében rőzsekupac" típus, jól illeszkedik a környezetbe.
Mire ideértem, a köd is feloszlott egy kicsit, így gyönyörködhettem a havas tájban.

buddha's eye 2021.01.03 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

RenaID 2021.01.03 14:49 - Megtaláltam
Köszi!

Hörcsög 2021.01.03 14:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.8.3]
A mai nap 14/10. találata. A kilátóból csodaszép a kilátás, a Schneeberg innen is hívogatóan fehérlett. A rejtés remek, köszi! Itt is sok kiránduló volt a hétvégi időpontnak és a jó időnek köszönhetően. Az ajánlott távoli parkoló mellé betenném a sokkal közelebbit is. A kilátótól távozóban találkoztam az utánam logoló hölgyekkel. RenaID-nek köszönöm a két szuper környékbeli rejtését!

labdarózsa 2021.01.03 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Üdv: labdarózsák [Geoládák v3.8.3]

kobcikrajci 2021.01.03 13:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.68
Sáros ösvényeken, gyenge téli napsütésben újabb túranap a soproni hegyek között. Három új cache és egy mozgó láda volt a napi terv, közülük az utolsó találat ennél a karcsú kilátónál. A vaskori tanösvény már ismerős volt, a torony felső szintjéről pedig minden irányba messzire lehetett ellátni, köztük a nyáron meglátogatott csodásan fénylő Schneebergig is. A rejteknél épp összefutottam a lányokkal és Tücsökkel, így közösen találtuk meg a dobozt a már szokásos kövek között. :) A túra végeztével leereszkedtem a Kertvárosig, ahol épp jókor érkezett a 3-as busz. :D

 
bringas jankesz 2021.01.03 05:52 - Megtaláltam
Ötletes rejtés es bringaval is elégé meg közelíthető :) [Geoládák v3.8.3]

GyZsTeam 2021.01.01 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
A soproni hegyeket már jól-rosszul bejártuk, de nem jutottunk még el az Alpesi út-ra. Ez itt a legszebb út, ahol eddig voltunk. Én egy multi ládával erre terelném a népet. Hasonló a gcspar láda által bemutatott úthoz rövidebb, könnyebb de élményben nem marad el tőle. Azt hiszem a többi évszakban is meg kell nézni. Köszönjük!

HER_4673_tnHER_4678_tn
HER_4696_tnHER_4706_tn
HER_4707_tnHER_4710_tn
HER_4713_tnHER_4714_tn
HER_4718_tnHER_4720_tn
HER_4726_tnHER_4728_tn
HER_4729_tn 
Ritus71 2021.01.01 14:50 - Megtaláltam
Köszönjük!

NagyKG 2020.12.29 13:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Tetszett a rejtek!

daisy 2020.12.29 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

kupec 2020.12.29 09:14 - Megtaláltam
Szép a kilátás.
[g:hu+ 2.4.7]

16092596700231609259670035
Lámpás 2020.12.28 15:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Soma00 2020.12.27 15:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sikerült ugyan lecsúszni a dobogóról, de így is jó séta volt. [Geoládák v3.8.3]

vorlac 2020.12.27 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

targonczas 2020.12.27 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Roppant erdekes hely. Meg nem voltam itt.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.7]

oktriv 2020.12.27 09:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.77
Gratulálok Karcsi bácsinak a piros 1-hez! Én nem voltam ennyire motivált, hogy hajnalban, sötétben, -7 fokban elinduljak a ládáért. :( Jutalmam a fekete 2-es, valamint a gyönyörű idő, és a pazar kilátás. Köszönöm a rejtést!

IMG_7146IMG_7138
karcsi9641 2020.12.27 06:59 - Megtaláltam
Tegnap este 21:15-kor jött az értesítés, hogy új láda született. A fiammal éppen borozgattunk, ebből kifolyólag az azonnali indulás lehetetlennek tűnt.
A menyem, aki ha teheti szívesen elkísér minket rögtön felajánlotta, hogy mivel neki nem adtunk a soproni cabernetből, majd ő vezet.
Szépen össze is szedtem a cuccot, kezdtünk beöltözni, mikor ismét a menyem lett a megmentőnk. Neki jutott eszébe hogy nem olyan időket élünk, hogy csak úgy hipp-hopp elindulunk, mikor akarunk.
Reggel 5:30-kor ébresztő, és már indultunk is (most már csak ketten) begyűjteni az újabb piros egyest.
Sikerült, köszönöm a rejtést!

DSCN3508-001InkedDSCN3511-001_LI
InkedDSCN3509-001_LI 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.