geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4774. 20 éves a geocaching.hu - Ezer sziget országa (GCXX08)

Ágrendszer térképe

Ágrendszer térképe

Úton a fák között

Úton a fák között

Halrekesztő

Halrekesztő

Pihenő a Halrekesztőnél

Pihenő a Halrekesztőnél

Csak óvatosan :)

Csak óvatosan :)

Farkaslyuki zárás

Farkaslyuki zárás

Öntési ág

Öntési ág

Kalapszigeti ág

Kalapszigeti ág

Kalapsziget

Kalapsziget

Öntési-tó kifolyó és madárles

Öntési-tó kifolyó és madárles

Öntési-tó a madárlesből

Öntési-tó a madárlesből

Lutra telep

Lutra telep

Hód szobrászat

Hód szobrászat

Ártéri erdő

Ártéri erdő

Szigetköz legnagyobb nyárfája

Szigetköz legnagyobb nyárfája

A madarak birodalma

A madarak birodalma

Ne zavard!

Ne zavard!
Szélesség N 47° 51,083'
Hosszúság E 17° 30,261'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.05.26 11:00
Megjelenés időpontja: 2021.05.29 08:01
Utolsó lényeges változás: 2021.05.29 08:01
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: nbokan
Ládagazda: nbokan
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 121 + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 4.6 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban.

 

A családi kategória ládái egy kellemes, rövid sétára invitálják a játékosokat és családjukat. Ezekből a ládákból minden megyében és Budapesten is 1-1 található, összesen 20 darab. Ezek az eseményládák 2021. december 22-ig lesznek kereshetők.

 

 

Rejtés

A láda 6x12x18 cm-es konyhai doboz, fejmagasságban.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Ásványráró Szigetköz középső részén a Duna mellett fekszik, Győr és Mosonmagyaróvár között szinte félúton. Akármivel és akármerről is érkezel a településre, a katolikus templom előtti körforgalomba  N 47° 49,572' E 17° 29,655' 200 m [GCXX08+Körforgalom] fogsz érkezni. A körforgalomból hajts ki a Duna-part táblánál és kövesd a Rákóczi Ferenc utcát az autóbusz fordulónál lévő keresztig  N 47° 49,938' E 17° 30,130' 200 m [GCXX08+Nyugatra] (tömegközlekedéssel érkezőknek, itt van az Ásványráró felső buszmegálló), itt fordulj nyugatra, az Egres utcára, ami kivisz a töltésen át az ágrendszerbe.

Megérkeztél, üdvözöllek "Európa legnagyobb szárazföldi deltájában", Szigetközben vagy ahogy Timaffy László és Alexay Zoltán - neves Szigetköz tudósok - könyvében olvashatjuk: az "Ezer sziget országában".

"Valamennyi, a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánutat (erdei burkolt út), melyre behajtani tilos tábla nem került kihelyezésre, a kirándulók, horgászok, egyéb látogatók gépjárműveikkel - a quad és cross motor kivételével -szabadon használhatják." - információs tábláról

Autóval itt  N 47° 50,964' E 17° 30,249' 200 m [GCXX08+Parkoló] parkolhatsz, innen már csak pár lépés a rejtés. De nem érdemes itt megállnod, sétálj, evezz vagy bringázz és fedezd fel a környéket! Vagy csak ülj le és élvezd a víz és a természet közelségét!

Látnivalók:

Halrekesztő híd és pihenőhely
 N 47° 50,943' E 17° 30,147' 114 m [GCXX08+Halrekesztő hid]

Farkaslyuki zárás
 N 47° 51,178' E 17° 31,286' 114 m [GCXX08+Farkaslyuki hid]

Madárfigyelő torony az Öntési-tónál (Óvatosan a lépcsőn!)
 N 47° 50,490' E 17° 31,997' 114 m [GCXX08+Madárfigyelő torony]

Szigetköz legnagyobb nyárfája
 N 47° 51,417' E 17° 32,033' 114 m [GCXX08+Nyárfa]

Szigetköz

A Szigetköz Európa legnagyobb hordalékkúpján helyezkedik el, az Öreg-Duna és a Mosoni-Dunaág között, mintegy 375 négyzetkilométeres területen. Remek hely a vízi sportokra - kajak, kenu és evezés - és horgászatra is kiválóan alkalmas.

Vizes élőhelyek az Ásványi-ágrendszerben

Vidám tavaszi madárének és az unkák sejtelmes hangjának keveréke hangzik a tájban, melyet a levelibékák meglepően hangos brekegése fest alá. Ősszel jobbára csendes, ködbe boruló vidék a nyárfák lehullott nedves leveleitől illatozik. Az Ásványi-ágrendszer természete az év minden évszakában lenyűgöző képet mutat az ide látogató természetbarátoknak. Gyalog azonban nem jutnak messzire. A legjobb, ha ladikon érkeznek, akkor útjukat festői tájak és békés szigetvilág fogja övezni.
A szigetek mély fekvésű területeinek sekélyvizes élőhelyei - nádasok, mocsaras ligeterdők - sok állatfajnak nyújtanak megfelelő otthont. Tavasszal itt szaporodnak a kétéltűek és a halak több faja is. A nádasokban rengeteg madár fészkel. Többek között a bölömbika is, melyet észrevenni a nádasban szinte lehetetlen, de ha megszólal, hangja páratlanul messze szól.
A múltban ezt a tájat a Duna alakította ki és formálta. A folyó természetes dinamikája tartotta fenn és látta el vízzel a szigetek gazdag mocsárvilágát is. A mederszabályzások, a bősi vízerőmű megépítése és üzembe helyezése azonban mélyhatású változásokat okoztak. A víz csupán a mesterséges elárasztás vagy természetes magas vízállások esetén jutott be a szigetek mély fekvésű területeire. Amennyiben a kapcsolat megteremtődött az élő vízfolyással, a halak beúsztak a tápIalékforrás és ívó hely reményében. A gyorsan visszahúzódó vízzel azonban már nem tudtak kijutni, s így a szárazra kerülő területen elpusztultak. Ez a sors érte a Szürke-szigetet, Kalapszigetet, Alsó-Újszigetet és a Pókmacskási Felső és Alsó-tó mocsárvidékét is. 2011 - 2013-ban a Duna menti Madárvédelmi LIFE-projekt támogatásával, valamint az ÉDUVIZIG szakembereinek és a természetvédők közös igyekezetének köszönhetően, sikerült bebiztosítani a laposok megfelelő vízellátását.

A Szigetköz egykori arculatát a Duna alakította ki, a víz határozta meg évezredeken keresztül az élővilág és az itt letelepedett emberek sorsát.

Az ősi vízi világot a múlt század végén (1886-1896) végzett folyamszabályozás gyökeresen átalakította. A nagy folyó uralma a töltések és a főág közötti hullámtéren maradt fenn, az árvizektől védett terület fejlett mezőgazdasági kulturtájjá alakult, ahol csak az egykori Duna-ágból váltak holtágak, nedves mocsár- és láprétek, valamint néhány égerláp őrizte az egykori táj emlékét és élővilágát.

Ásványráró

Ásványráró két önálló község - Ásvány és Ráró egyesítése során jött létre 1936-ban. A nyelvészek szerint az Ásvány helynév mesterséges árok, ásott tó, kút jelentésű. Ez a Duna áradásai miatt a töltés tövében emelt "Ördög árok" védte Szigetközt az északról jövő támadások ellen. A Ráró sólyomféle ragadozó madár, valószínűleg személynévből átvéve változott helynévvé. Neve alapján a nyelvészek Árpád-kori alapításúnak tartják Rárót, de már az időszámításunk kezdete előtt mintegy 3000 évvel ezelőtt is élt itt az újkőkori ember.

Az ásványi aranymosóknak írott emlékei vannak már az Árpád-korból és az azt követő évszázadokból is. 1776-ban Mária Terézia királynő nagy pátenslevelet adományozott az ásványi aranymosók számára, melyben engedélyezte nekik a szabad aranymosást az ország egész területén.

A lakosságnak nagy hasznot az aranymosáson kívül a dunai halászat jelentett, aminek legjövedelmezőbb tényezője a vizafogás volt (a Fekete-tengertől egész Pozsonyig jött fel a viza a Dunán).

A 19. század elején mindkét település jelentős fejlődésnek indult. Mindkét település híressé vált vizahalászatáról és káposztájáról. Az itt termelt káposzta messze eljutott a leereszkedő dereglyékkel. "Ásványráró kis falucska, kevés kenyér sok káposzta" - ez a mondás terjedt el a faluról. Az itt termelt gabona jó minőségű, amit hajókon szállítottak a mosoni és a győri raktárakba.

Az első világháború harci eseményei elkerülték a két községet, de a második világháború sok polgári és katonai áldozatot követelt. Az áldozatok emlékére 1992-ben állított emlékművet (a rárói temető előtt) a falu szülötte és díszpolgára, Somogyi József szobrászművész.

Szigetköz és egyben Ásványráró vonzerejét a különleges szépségű vízivilág jelenti napjainkban is.

Ásványi ágrendszer az egyike a megye hét természeti csodájának.

Szigetközi térképek: www.vadviz-kemping.hu
Állapot: kereshető

KRW értékelés (30 db): környezet: 4.85 rejtés: 4.86 web: 4.88 átlag: 4.86

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ChefBogi 2021.11.27 11:20 - Megtaláltam
Chef Bogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést!!! [Geoládák v3.12.2]

Ancs 2021.11.27 11:20 - Megtaláltam
Ok

CFMOTO 2021.11.21 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

vakond87 2021.11.12 07:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
GCXX__ sorozat 18/20. találat

Ma reggel korán keltem, hogy újabb születésnapi ládát keressek meg. Ásványrárón szálltam le a buszról. Kicsit ködös időben sétáltam a láda felé. Köszönöm a rejtést!

IMG_20211112_070746IMG_20211112_071217
IMG_20211112_071222IMG_20211112_072009
IMG_20211112_072539IMG_20211112_073450
Bence2009 2021.11.07 14:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

nbokan 2021.11.04 11:00 - Egyéb
Ládaellenőrzés és feltöltés ajándékokkal.

VP 2021.11.03 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.68
1986-ban és 1987-ben még a csúnyi zárás előtt kajakoztam egy-egy hetet az ágrendszerekben. Akkor még sehol nem voltak közbülső zárások (csak az ágrendszerek tetején egy fenékgát), és így szabadon bejárható volt minden. (A legfelső, kisebb, dunakiliti ágrendszert már akkor tönkretették az építkezéssel.) Az Öreg-Dunában akkor még hatalmas sebességgel folyt a víz, és arra jártak a hajók.
A mostani állapot mindig szomorúsággal tölt el.

 
elaca 2021.10.31 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Megtaláltam, köszi a rejtést!

Dóri 92 2021.10.31 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Knox126 2021.10.31 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

befi 2021.10.30 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Madwe 2021.10.29 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
Nagyon szép a hely, érdemes volt érte két órát kocsikázni!
[g:hu+ 2.7.14]

Fazék 2021.10.27 10:06 - Megtaláltam
Kellemes, napsütéses, autózgatós nap a feleségemmel. Nagyon tetszett, hogy autóval be lehet hajtani, kalandoztunk a környéken, két gáton és 3 hídon elmentünk a nagy nyárfáig, nézegettük a madarakat. Profi rejtés, hibátlan a környék. Köszönjük.

IMG_7614IMG_7615
IMG_7625IMG_7626
IMG_7631 
GeoEvike 2021.10.24 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Csodálatos mesevilág ez, most voltunk itt először de biztos nem utoljára Totival. Fantasztikus a rejtek is, imádjuk! Nagyon örülünk hogy bemutattad ezt a sok szépséget! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.12.2]

Toti 2021.10.24 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az igazán remek rejtést! Eddig ez a legjobb családi jubileumi láda. Nagyon kalandos környék. Bringával még biztosan visszajövünk. GCXX 20/11 [Geoládák v3.12.2]

éjféli vadász 2021.10.19 18:12 - Megtaláltam
Meglett! Köszönöm!

csehipest 2021.10.18 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Szilágyiék 2021.10.16 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Egyhetes ámok-ládázás a Szigetközben!
Szebbnél-szebb helyek, különleges rejtések, csodás látnivalók - mint ez is!

Köszönjük szépen!

DSC04605IMG_20211016_130305
IMG_20211016_130524IMG_20211016_130602
IMG_20211016_130754 
SirLes 2021.10.15 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
Szigetköz mindig tetszik, ez is jó volt. Igazából a legjobb a 20 éves a geocaching családi geoládái közül.

P1150381P1150382
stmester 2021.10.14 10:56 - Megtaláltam
Már többször voltam a Szigetközben, de erre még nem jártam.
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_20211014_105117IMG_20211014_105604
IMG_20211014_105809 
Katona55 2021.10.14 10:50 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a környéken minden.

maerlyn 2021.10.02 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Az eddig megtalált évfordulós ládák közül ez a kedvencem, de valószínűleg a 20. után is minimum toplistás lesz. A környék gyönyörű, a rejtés könnyen elérhető, de belesimul a környezetébe és nem látni az útról.

Közvetlen a töltés után letettem a szekeret és sétáltam inkább. A földút könnyen járható, jobb állapotúnak tűnt, mint utaink egy része - de sétálva könnyebb volt meg-megállni és nézelődni, hallgatózni. Fogok még ide visszajönni.

Bobby Holmes 2021.10.02 11:00 - Megtaláltam
Részletek később (feltehetőleg otthonról), köszönöm a rejtést!
-Bobby Holmes [Geoládák v3.12.2]

erdei csiperke 2021.10.01 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kl 2021.10.01 12:48 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (124 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]