geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4774. 20 éves a geocaching.hu - Ezer sziget országa (GCXX08)

Ágrendszer térképe

Ágrendszer térképe

Úton a fák között

Úton a fák között

Halrekesztő

Halrekesztő

Pihenő a Halrekesztőnél

Pihenő a Halrekesztőnél

Csak óvatosan :)

Csak óvatosan :)

Farkaslyuki zárás

Farkaslyuki zárás

Öntési ág

Öntési ág

Kalapszigeti ág

Kalapszigeti ág

Kalapsziget

Kalapsziget

Öntési-tó kifolyó és madárles

Öntési-tó kifolyó és madárles

Öntési-tó a madárlesből

Öntési-tó a madárlesből

Lutra telep

Lutra telep

Hód szobrászat

Hód szobrászat

Ártéri erdő

Ártéri erdő

Szigetköz legnagyobb nyárfája

Szigetköz legnagyobb nyárfája

A madarak birodalma

A madarak birodalma

Ne zavard!

Ne zavard!
Szélesség N 47° 51,083'
Hosszúság E 17° 30,261'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.05.26 11:00
Megjelenés időpontja: 2021.05.29 08:01
Utolsó lényeges változás: 2021.05.29 08:01
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: nbokan
Felhasználó: nbokan
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 19 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 5.9 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban.

 

A családi kategória ládái egy kellemes, rövid sétára invitálják a játékosokat és családjukat. Ezekből a ládákból minden megyében és Budapesten is 1-1 található, összesen 20 darab. Ezek az eseményládák 2021. december 22-ig lesznek kereshetők.

 

 

Rejtés

A láda 6x12x18 cm-es konyhai doboz, fejmagasságban.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Ásványráró Szigetköz középső részén a Duna mellett fekszik, Győr és Mosonmagyaróvár között szinte félúton. Akármivel és akármerről is érkezel a településre, a katolikus templom előtti körforgalomba  N 47° 49,572' E 17° 29,655' 200 m [GCXX08+Körforgalom] fogsz érkezni. A körforgalomból hajts ki a Duna-part táblánál és kövesd a Rákóczi Ferenc utcát az autóbusz fordulónál lévő keresztig  N 47° 49,938' E 17° 30,130' 200 m [GCXX08+Nyugatra] (tömegközlekedéssel érkezőknek, itt van az Ásványráró felső buszmegálló), itt fordulj nyugatra, az Egres utcára, ami kivisz a töltésen át az ágrendszerbe.

Megérkeztél, üdvözöllek "Európa legnagyobb szárazföldi deltájában", Szigetközben vagy ahogy Timaffy László és Alexay Zoltán - neves Szigetköz tudósok - könyvében olvashatjuk: az "Ezer sziget országában".

"Valamennyi, a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánutat (erdei burkolt út), melyre behajtani tilos tábla nem került kihelyezésre, a kirándulók, horgászok, egyéb látogatók gépjárműveikkel - a quad és cross motor kivételével -szabadon használhatják." - információs tábláról

Autóval itt  N 47° 50,964' E 17° 30,249' 200 m [GCXX08+Parkoló] parkolhatsz, innen már csak pár lépés a rejtés. De nem érdemes itt megállnod, sétálj, evezz vagy bringázz és fedezd fel a környéket! Vagy csak ülj le és élvezd a víz és a természet közelségét!

Látnivalók:

Halrekesztő híd és pihenőhely
 N 47° 50,943' E 17° 30,147' 114 m [GCXX08+Halrekesztő hid]

Farkaslyuki zárás
 N 47° 51,178' E 17° 31,286' 114 m [GCXX08+Farkaslyuki hid]

Madárfigyelő torony az Öntési-tónál (Óvatosan a lépcsőn!)
 N 47° 50,490' E 17° 31,997' 114 m [GCXX08+Madárfigyelő torony]

Szigetköz legnagyobb nyárfája
 N 47° 51,417' E 17° 32,033' 114 m [GCXX08+Nyárfa]

Szigetköz

A Szigetköz Európa legnagyobb hordalékkúpján helyezkedik el, az Öreg-Duna és a Mosoni-Dunaág között, mintegy 375 négyzetkilométeres területen. Remek hely a vízi sportokra - kajak, kenu és evezés - és horgászatra is kiválóan alkalmas.

Vizes élőhelyek az Ásványi-ágrendszerben

Vidám tavaszi madárének és az unkák sejtelmes hangjának keveréke hangzik a tájban, melyet a levelibékák meglepően hangos brekegése fest alá. Ősszel jobbára csendes, ködbe boruló vidék a nyárfák lehullott nedves leveleitől illatozik. Az Ásványi-ágrendszer természete az év minden évszakában lenyűgöző képet mutat az ide látogató természetbarátoknak. Gyalog azonban nem jutnak messzire. A legjobb, ha ladikon érkeznek, akkor útjukat festői tájak és békés szigetvilág fogja övezni.
A szigetek mély fekvésű területeinek sekélyvizes élőhelyei - nádasok, mocsaras ligeterdők - sok állatfajnak nyújtanak megfelelő otthont. Tavasszal itt szaporodnak a kétéltűek és a halak több faja is. A nádasokban rengeteg madár fészkel. Többek között a bölömbika is, melyet észrevenni a nádasban szinte lehetetlen, de ha megszólal, hangja páratlanul messze szól.
A múltban ezt a tájat a Duna alakította ki és formálta. A folyó természetes dinamikája tartotta fenn és látta el vízzel a szigetek gazdag mocsárvilágát is. A mederszabályzások, a bősi vízerőmű megépítése és üzembe helyezése azonban mélyhatású változásokat okoztak. A víz csupán a mesterséges elárasztás vagy természetes magas vízállások esetén jutott be a szigetek mély fekvésű területeire. Amennyiben a kapcsolat megteremtődött az élő vízfolyással, a halak beúsztak a tápIalékforrás és ívó hely reményében. A gyorsan visszahúzódó vízzel azonban már nem tudtak kijutni, s így a szárazra kerülő területen elpusztultak. Ez a sors érte a Szürke-szigetet, Kalapszigetet, Alsó-Újszigetet és a Pókmacskási Felső és Alsó-tó mocsárvidékét is. 2011 - 2013-ban a Duna menti Madárvédelmi LIFE-projekt támogatásával, valamint az ÉDUVIZIG szakembereinek és a természetvédők közös igyekezetének köszönhetően, sikerült bebiztosítani a laposok megfelelő vízellátását.

A Szigetköz egykori arculatát a Duna alakította ki, a víz határozta meg évezredeken keresztül az élővilág és az itt letelepedett emberek sorsát.

Az ősi vízi világot a múlt század végén (1886-1896) végzett folyamszabályozás gyökeresen átalakította. A nagy folyó uralma a töltések és a főág közötti hullámtéren maradt fenn, az árvizektől védett terület fejlett mezőgazdasági kulturtájjá alakult, ahol csak az egykori Duna-ágból váltak holtágak, nedves mocsár- és láprétek, valamint néhány égerláp őrizte az egykori táj emlékét és élővilágát.

Ásványráró

Ásványráró két önálló község - Ásvány és Ráró egyesítése során jött létre 1936-ban. A nyelvészek szerint az Ásvány helynév mesterséges árok, ásott tó, kút jelentésű. Ez a Duna áradásai miatt a töltés tövében emelt "Ördög árok" védte Szigetközt az északról jövő támadások ellen. A Ráró sólyomféle ragadozó madár, valószínűleg személynévből átvéve változott helynévvé. Neve alapján a nyelvészek Árpád-kori alapításúnak tartják Rárót, de már az időszámításunk kezdete előtt mintegy 3000 évvel ezelőtt is élt itt az újkőkori ember.

Az ásványi aranymosóknak írott emlékei vannak már az Árpád-korból és az azt követő évszázadokból is. 1776-ban Mária Terézia királynő nagy pátenslevelet adományozott az ásványi aranymosók számára, melyben engedélyezte nekik a szabad aranymosást az ország egész területén.

A lakosságnak nagy hasznot az aranymosáson kívül a dunai halászat jelentett, aminek legjövedelmezőbb tényezője a vizafogás volt (a Fekete-tengertől egész Pozsonyig jött fel a viza a Dunán).

A 19. század elején mindkét település jelentős fejlődésnek indult. Mindkét település híressé vált vizahalászatáról és káposztájáról. Az itt termelt káposzta messze eljutott a leereszkedő dereglyékkel. "Ásványráró kis falucska, kevés kenyér sok káposzta" - ez a mondás terjedt el a faluról. Az itt termelt gabona jó minőségű, amit hajókon szállítottak a mosoni és a győri raktárakba.

Az első világháború harci eseményei elkerülték a két községet, de a második világháború sok polgári és katonai áldozatot követelt. Az áldozatok emlékére 1992-ben állított emlékművet (a rárói temető előtt) a falu szülötte és díszpolgára, Somogyi József szobrászművész.

Szigetköz és egyben Ásványráró vonzerejét a különleges szépségű vízivilág jelenti napjainkban is.

Ásványi ágrendszer az egyike a megye hét természeti csodájának.

Szigetközi térképek: www.vadviz-kemping.hu
Állapot: kereshető

KRW értékelés (7 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.91 web: 5.00 átlag: 4.95

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


daniek 2021.06.19 09:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést, szuper volt! [Geoládák v3.11.1]

Mizo6869 2021.06.17 09:18 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm a rejtést. Motorral jöttem Érdről. A gáton túl a homokba nem túl jó motorozni. Szerencsére még nem túl sok a szúnyog. Zoli Érdről.

Kisszabo 2021.06.13 19:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.34
Első jubileumi ládánk - szuper volt, köszönjük szépen és a meglepetést is! Nagyon kedves gesztus! ☺️ [Geoládák v3.11.0]

tabletta 2021.06.13 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

AtiÁk 2021.06.10 17:01 - Megtaláltam
Nagyon köszi. [Geoládák v3.11.0]

Peterancsa 2021.06.10 16:45 - Megtaláltam
Ez is megvan! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

nbokan 2021.06.08 13:20 - Egyéb
Ládaellenőrzés és feltöltés jubileumi ajándékokkal.
Még nincs is sok szúnyog :)

A vízszint már visszahúzódott...és folyamatosan csökken
griffs 2021.06.06 18:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Az első jubileumi ládánk !
Bábolnán kellett meglátogatni kisgriffet, de természetesen nbokan cimbora ládájának felkereséséhez kötöttem a részvételemet :) Szerencsére a babám könnyen kötélnek állt, de a szúnyog armadára nem volt felkészülve. Mindenképpen fel akartam keresni a nevezetes fát (oda-vissza 8 km. lett), de anyagriff az odaút felénél feladta a harcot. Festői, csodaszép környezet, de én maradok a hegyeknél. Az utak hol homokosak, hol mély sóderos, talán jobb is, hogy ezúttal bringa nélkül voltunk. Egyedül próbálkoztam kocogással, de a szúnyogok nem adták alább, aztán futottam, de oszt meg nem bírom sokáig tartani. A fa fantasztikus, fotóztam, szelfiztem, de sokáig nem maradhattam. Visszafelé megmártóztam a vízállásjelző lépcsőjénél és mezítláb tértem vissza a kocsihoz. Ezt a vidéket szokni kell, bringával egyszer még visszatérek.
KÖSZI !!

BencziCsalád 2021.06.06 17:26 - Megtaláltam
Köszi a rejtést, szerencsére nem volt most magas a vizállás de szunyogriaszto tényleg kell [Geoládák v3.10.5]

Tothg86 2021.06.05 16:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.74
Köszönjük a kalauzolást Bokan család, remek délután volt a törpökkel!
Szunyogriaszto must have :) [Geoládák v3.10.5]

karcsi9641 2021.06.03 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.3]

DSCN3916-001DSCN3917-001
DSCN3918-001DSCN3919-001
DSCN3920-001DSCN3924-001
Szabó família 2021.06.01 15:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

 
kir6 2021.05.31 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

ellfelek 2021.05.30 14:55 - Megtaláltam
Azt hiszem Bettinek igaza lesz, mert azt mondja, hogy megszállott vagyok, vagyis közel vagyok hozzá... :) Egyik reggel folyamatosan csilingelt a telefon, hogy új geoládák jelentek meg... Én meg egyből elkezdtem gondolkodni, hogy hazafelé melyiket lehetne útba ejteni... Tudom, hogy ez is kerülő volt és később érünk haza, de hát nem hagyhattam itt... :) Azért mielőtt idejöttünk volna az Eszterházy-kastélyba bementünk... :)
A falu szélétől gyalogoltunk a pontig. Egy gáton át kellett menni, ahol a víz áttört, mert olyan magas volt a vízállás.... :) Betti cipője, zoknija el is ázott... :) De jó hely az biztos, főleg ha kajakkal vagy kenuval jár erre az ember.
Köszi a rejtést!

IMG_20210530_143823IMG_20210530_144808
IMG_20210530_144823IMG_20210530_144944
IMG_20210530_145003IMG_20210530_145033
IMG_20210530_145907IMG_20210530_154404
GyZsTeam 2021.05.30 13:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Sok részét bejártuk már a Szigetköz-nek, de most is tudott újat mutatni. Valamikor a '80-as évek elején az akkori kb 270 szigetből talán 70-en járhattam egy öreg rocsós favágóval. Nagyon szép emlék. Ez is. Köszönjük!

HER_6121_tnHER_6131_tn
HER_6147_tnHER_6158_tn
HER_6162_tnHER_6171_tn
HER_6179_tnHER_6203_tn
HER_6250_tnHER_6253_tn
HER_6267_tn 
Ritus71 2021.05.30 13:47 - Megtaláltam
Köszönjük!

Gropius & Ruffy 2021.05.29 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Megközelítés át a Duna-ágonFiúk
hinia lux 2021.05.29 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]
Tudtuk, hogy szombat reggel évfordulós ládák fognak megjelenni, de el is engedtük ezt a dolgot, mert Veszprémből elindultunk a Szigetközbe ládázni. Annál nagyobb volt az örömünk, mikor láttuk, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei láda éppen a tervezett útvonalunkba esik. :)
Nagyon tetszett a láda környezet, éppen szép, dús májusi pompájába találtuk a területet. A megközelítés szerintünk csak autóval lehetséges, mert nagyon magas már a Duna-ág átfolyása.
Köszönjük a rejtést!

Festői fákDuna parti hangulat
Fotózási helyszínLádaajándékok
Nyúlék89 2021.05.29 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda oldal szuper, a rejtes is igényes, nagyon rendben van. Köszönjük ezt a jubileumi ládát.
Nem a leírásban foglaltaknak megfelelően parkoltam, hanem a híd túl oldalán így a cipőm nagyon Vizes lett, mert a vízállás magas. De Sebaj, megérte. :)

-1-2
-3-4
Frentzen 2021.05.29 11:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
A héten láttam, hogy Fazék kiirta hogy az eseményládák szombat kb. 8-tól kereshetők. Az autó, szerelőnél, szóval esélytelen vagyok még a láda keresésre is, nemhogy a p1-re. Azért valamiért talán titkon hittem, vagy reméltem hogy a környéken is lehetne akár. Persze a megyében bőven van látványosság, mért pont egy sík területre lenne rejtve?
Nbokan szerintem a szigetköz szerelmese, mert több ízben találkoztam itt, általa rejtett mozgókkal is.
Tök jó hogy a szomszéd falu mellé rejtett, ezáltal bringára pattantam, és megszereztem életem első p1-ét. Köszi.

20210529_112807 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]