geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
675. Balmazújváros (GCBMZV)

A város címer

A város címer

A városközpont a Semsey kúriával

A városközpont a Semsey kúriával

A strand

A strand

1.pont

1.pont

DSC09131

DSC09131

Veres Péter emlékház

Veres Péter emlékház

A múzeum udvara

A múzeum udvara

Semsey múzeum

Semsey múzeum

Múzeumban

Múzeumban

Íjászpálya

Íjászpálya
Szélesség N 47° 36,719'
Hosszúság E 21° 20,539'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.01 13:00
Megjelenés időpontja: 2003.08.08 19:00
Utolsó lényeges változás: 2022.01.19 19:32
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: arrabona
Ládagazda: arrabona
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 484 + 2 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Bevezető:

A láda pontjai
1. pont: A parkban lévő I. világháborús emlékmű jobb oldalán lévő, bal első oszlopban lévő, alulról a 35. név első három betűje.  N 47° 36,719' E 21° 20,539' 97 m [GCBMZV-1]
2. pont: Második világháborús emlékmű alsó márványtáblája első sorának első betűje + második sorának első betűje + harmadik sorának negyedik betűje  N 47° 36,717' E 21° 20,539' 94 m [GCBMZV-2]
3. pont: mikroláda a strandnál  N 47° 36,802' E 21° 20,704' 88 m [GCBMZV-3]
4. pont: A jelszó utolsó része a ládában található.  N 47° 36,557' E 21° 21,344' 90 m [GCBMZV-4] mesterséges rejtek, betonoszlop aljában, kövekkel álcázva. Óvatosan tedd vissza, hogy ne törd el a kis műanyag dobozt!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az Alföld egyik jellegzetes mezővárosát, Balmazújvárost szeretném bemutatni ezzel a ládával.

Megközelítés:

Autóval: Debrecen felől indulva a 33-as úton a Látóképi csárdánál kell elfordulni jobbra, ez az út egészen a központig vezet. Hajdúböszörmény felől a 35-ös útról kell még a városban lefordulni az autópálya felé és tovább menni a nem túl jó minőségű úton, amely szintén bevisz egészen a központig. Ha az ijászpályához mész akkor itt fordulj jobbra.  N 47° 36,630' E 21° 21,355' 90 m [GCBMZV+kereszt(eződés)]

Vonattal vagy busszal: Mindkettő a városközpontban tesz le és innen már csak egy rövid kis séta a park.

A város:

Balmazújváros az Alföld sajátos, mezővárosi jellegű települése Hajdú-Bihar megyében. A nagy kiterjedésű város két jellegzetes alföldi táj, a Hortobágy és a Hajdúság határán fekszik. A város közigazgatási területén két természetes élővíz található, a Hortobágy folyó és a belterületi főgyűjtő vizét befogadó Kadarcs-Karácsonyfok-csatorna. A várostól 3 kilométerre folyik az 1953-ban épített Keleti Főcsatorna. A mai Balmazújváros környéke már ősidők óta lakott terület. Az Árpád-házi királyok idejében több kisebb helység alakult ki a határában, nevüket egy-egy határrész vagy dűlőnév még ma is őrzi (Bakóc, Cucca, Balmaz, Hímes, stb.). Az a település, ami a honfoglalás után alakult, a tatárjárás idején teljesen elpusztult. Balmaz nevével - pusztabirtokként - írott forrásokban csak a 15. század elején találkozunk, amikor Zsigmond király mint Debrecen tartozékát Lázárevics István szerb vajdának adományozta. A település neve 1465-től bizonyosan Újváros. A Hunyadiak alatt Újváros virágzó mezővárossá fejlődött. Az állandósult hadiállapotok miatt a település 1591 és 1610 között lakatlan volt, majd csak az 1720-as évekre érte el ismét korábbi lélekszámát. Mária Terézia 1753-ban az Andrássy családnak adományozta az egész újvárosi határt. Ők alakították ki a majorsági gazdálkodást. Ekkor került sor arra, hogy a városi joggal bíró Újvárost ismét robotra kötelezhető faluvá süllyesztették vissza.
A másik nevezetes akciójuk volt a német lakosság Újvárosra telepítése 1766-ban. A falu 1798-ban a Semsey család birtoka lett. A 19. század második felében megindult itt is a kapitalizálódás. A már korábban is differenciált lakosság rétegződése felgyorsult. Újvároson a zsellérek száma mindig az országos átlag felett volt. 1877-ben megváltozott a település közigazgatási beosztása, Újváros Szabolcs vármegyétől Hajdú vármegyéhez került és járási székhely lett. 1989 március 15-én ismét városi címet kapott.

Kedvező a városnak az a sajátossága, hogy intim, csendes, Európában egyedülálló pusztai természeti környezetben terül el. A város jellegzetes eseménye, immár hagyománya az évenként megrendezésre kerülő Balmazújvárosi Kulturális Napok rendezvénysorozat (augusztus 20-át megelőző hét).

Balmazújváros a népi hagyományok őrzője a számos népi kismesterség művelésében is, mint citerakészítés, vesszőfonás, szíjgyártás, kalapkészítés, nádművesség.

A város neves szülöttei: Veres Péter író, Lengyel Menyhért drámaíró, Soós Imre színész, Sarkadi Imre író, Holb Margit iparművész, Palotai Erzsébet festőművész.

A multiláda állomásai:

Az első két pontot a város főterén kialakított parkban találjátok, itt könnyen lehet parkolóhelyet is találni, innen nincs messze a 3. pont sem. A 4. pont kicsit távolabb található, kb. 20 perc sétával (vagy 5 perc autózással :) ) elérhető.

1. pont: Főtér

A tér közepén álló másfélszeres életnagyságú katonaalak és mögötte hatméteres oszlopon a kitárt szárnyú turulmadár az első világháború áldozataira emlékeztet.

A jelszó első részét (GCBMZV-1) a parkban lévő I. világháborús emlékmű jobb oldalán lévő, bal első oszlopban lévő, alulról a 35. név első három betűje.

2. pont: II. világháborús emlékmű

Itt találjátok a jelszó második részét egy emléktáblán (GCBMZV-2). Második világháborús emlékmű alsó márványtáblája első sorának első betűje + második sorának első betűje + harmadik sorának negyedik betűje

3. pont: Strand

A településközpontban, a Semsey-kastélytól nem messze található a gyógyvízű termálfürdő és strand, amely egész évben nyitva tart. Van termál- és úszómedencéje is. Strand

A megadott ponton egy mágneses mikroládát keress a jelszó 3. részével, ha a mikroláda nincs meg a helyén megtalálod a pótjelszót filctollal felírva (GCBMZV-3).

4. pont: Hagyományőrző íjászpálya

A Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport nevű civil szervezet Balmazújvároson és környékén folytat közhasznú tevékenységet a környezet- és természetvédelem, a nevelés-oktatás, ismeretterjesztés és kutatás terén. Tagszervezetük, a Balmaz Hagyományőrző Íjász Kör alakította ki az egykori Lődombon az íjászpályát, ahol az íjászat mellett honfoglaló őseink kultúráját is bemutatják és népszerűsítik.

Itt találjátok a ládát (GCBMZV-4). Az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.
Csak óvatosan! :)

További látnivalók:

Semsey Múzeum

Balmazújvárosban volt földbirtokos a magyar tudomány és kultúra egyik legnagyobb mecénása, a mineralógus Semsey Andor. A régen katolikus iskolaként működő Semsey Múzeumban tartott kiállítások bemutatják a terület néprajzát, irodalmi és kulturális hagyatékát. Koordináta: N 47° 36,711' E 21° 20,649' 99 m [GCBMZV+múzeum]

Műemlékjellegű értéke a városnak a Semsey-kastély (a kastély a múzeummal szemben található), valamint a római katolikus és a magyar református templom, a német református templom, és a városháza.

Kalapműhely

Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a városban a természetes alapanyagból - birka gyapjúból - való pásztorkalapok készítése. A város egyik neves szülötte Mihalkó Zoltán kalaposmester, akinek már apja és nagyapja is ezt a mesterséget űzte. A műhelyt jelenleg unokaöccse, Mihalkó Gyula kalaposmester vezeti. Kalapkészítő műhely  N 47° 36,448' E 21° 20,412' 97 m [GCBMZV+kalap]

Veres Péter szülőháza

Veres Péter író, politikus. Szülőháza ma emlékház, az író a II. világháború végéig élt és dolgozott itt. A régi - XIX. század elején épített - ház kiállításában az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. Aki szeretne szétnézni a portán annak a szemben lévő házba kell beszólni és a néni szívesen beenged. Koordináta:  N 47° 36,914' E 21° 20,012' 88 m [GCBMZV+Veres]

Szállás, étkezés

Forrás: www.balmazujvaros.hu

Kellemes sétát és jó láda vadászatot kívánok!

u.i.: Ha még nem fáradtál el a sétában és egy kis zöldet szeretnél látni, járd végig a Veres Péter Emlékpark tanösvényét! :)

2010.04.18 A multi utolsó két pontja megváltozott!

2010.08.12 A láda áttelepítve, az íjászpálya bejárata előtt található, a kapuval szemben.

2011.07.15 Az eltünt pótjelszó pótolva.

2013.12.05 Átadták a felújított Semsey kastélyt.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (314 db): környezet: 4.02 rejtés: 3.65 web: 4.10 átlag: 3.92

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

kocsisjozsef74 2022.01.01 10:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
3. és 4. LÁDA PÓTOLVA!
3. láda: Penny parkoló bejáratától jobbra a vaskorlát betonpereme alatt, kővel álcázva.
Kis műanyag henger.
4. láda: mesterséges rejtek, betonoszlop aljában, kövekkel álcázva. Óvatosan tedd vissza, hogy ne törd el a kis műanyag dobozt!
Köszönjük a jelszórészleteket Gyetger-nek!

Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.12.5]

anzsu7 2022.01.01 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa, Józsi

[Geoládák v3.12.5]

tapiapi 2021.12.27 11:12 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki
Email-t küldtem a rejtőnek.


Göde 2021.12.10 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Újabb kincs a tarsolyban, köszönöm.

A 3. és 4. pont nincsen a helyén, ahogy az előttem erre járó kincskeresők is megállapították. Fényképek alapján kérem a találat jóváhagyását!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.01.12 06:00]

Balmazújváros (1)Balmazújváros (4)
Balmazújváros (6)Balmazújváros (9)
Balmazújváros (10)Balmazújváros (11)
Vincenzo65 2021.11.14 08:35 - Megtaláltam
Reggel jó elhagyatott volt ez az Újváros. A városházára zöld felirattal felírtak egy tulajdonnevet. Nem igen illik oda, de megvilágosított. GCRC12 után visszatérve igazi piaci forgatag várt. Sőt a katolikus templomot is megtudtam nézni. 3. és 4. pont javításra vár.

gyetger 2021.11.01 13:30 - Megtaláltam
Nem tudom, miért nincs még ez a láda betegre állítva...
A hiányzó jelszórészletet elkértem valaki mástól, mivel a rejtő az emailekre sem reagál.

Jonigts 2021.10.30 10:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.26
Köszönöm a rejtést és a ládasorozatot.

A kisfiammal jártuk körbe a várost, de mi sem találtam semmit a 3. ponton.
A 4.-nél nem találtunk semmiféle íjászpályát, de van ott egy egész új sport pálya és játszótér, amiért a kisfiam nagyon hálás volt.:)
A láda helyét a GPS a betontömb alá mutatta, de nem találtam ott semmit.
E-mailben elküldtem az ott készített fényképeket, amiket csatolok ide is.

Kérlek, hagyd jóvá a megtalálást! Köszönöm!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.12.09 11:00]

IMG_20211030_100017IMG_20211030_100109
IMG_20211030_102225IMG_20211030_104229
IMG_20211030_104233IMG_20211030_104256
IMG_20211030_104359IMG_20211030_104456
IMG_20211030_104847 
Stamnes 2021.10.10 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.00
Megtaláltam a nagyon kedves rejtő segítségével. A 3. és a 4. pont a kritikus.:) Köszönöm! [Geoládák v3.12.2]

kupec 2021.10.01 11:16 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel.

[g:hu+ 2.7.14]

GCBMZV_20211001_110628GCBMZV_20211001_111438
IMG_20211001_110223.jpg 
sosi 2021.09.26 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A helyzet változatlan: a 3. és 4. ponthoz telefonos segítség szükséges [Geoládák v3.11.3]

Webber 2021.09.05 13:40 - Megtaláltam
Meglett. Koszi a segitseget. [Geoládák v3.12.1]

KeresTalál 2021.08.22 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.40
A 3, 4, ponton nem találtunk semmit.
A város szép , gondozott.
Képek alapján kérném elfogadni,
a megtalálást.
Köszönjük a rejtést.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.23 07:02]

12
34
sovix 2021.08.18 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

csaba159 2021.08.15 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
A 3, 4, pont sajnos nincs meg.
Köszönöm a rejtő segítségét!

[g:hu+ 2.7.14]

cserpaktomi 2021.08.14 14:17 - Megtaláltam
A harmadik és a negyedik láda nincs a helyén. A rejtővel való egyeztetés után sikerült a jelszó megfejtés. [Geoládák v3.11.3]

SandorCsaba 2021.08.07 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

G.P.S. 2021.07.18 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam Anyával és Apával, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

G_Sanyi 2021.07.18 14:00 - Megtaláltam
Kitaláltuk:). A harmadik pontot nem találtuk, pedig végignéztünk mindent az adott koordináta körül. Köszönjük a rejtést!

Juci&Csaba 2021.07.17 18:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

FeketeIP 2021.07.17 18:16 - Megtaláltam
Megvan! Köszi a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Zsoland 2021.06.05 12:45 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.10.5]

RVF 2021.04.06 16:45 - Megtaláltam
A harmadik pontot nem talaltuk, a negyedikhez pedig 1 orat koborogtunk, de csak mert a kordinatak nelkul a leiras alapjan kerestuk az lovesz palya tuloldalan a focikapukkal szemben, mint kiderult rossz helyen. Ajandekot cserelni nem tudtunk, mert szemet es csoki volt benne. Koszonjuk a rejtest.

kertimi 2021.04.05 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Tanohun 2021.04.05 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kitkat0123 2021.03.31 17:36 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (499 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]