geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.02 11:29:51 (6676)
Néhány gondolat a moderációt ért kritikákra. Gyakorlatilag teljes mértékben csatlakozom magpethez, még abban is, hogy magam is a liberálisabb szárnyat képviselem a testületben. A mostani vita szemelvényeit olvasgatva nem tölt el öröm, de túlzottan ideges sem leszek. Amióta a geocaching.hu-t megalapítottam, mindig feltűntek a színen bajkeverők, önfelkent megmondó-emberek, üzletet szagoló hiénák, frusztrált fórumfüggők, és még sorolhatnám. A játék és a közösség józan többsége mindig erősebbnek bizonyult, és idővel az összes roham magától elült. Nem kezdtünk kapkodni, nem kezdtünk hisztériázni, nem hagytuk, hogy bárki tönkretegye azt a játékot, ami ezrek örömére működik és létezik így. Tessék ránézni a geocaching.hu-ra bármilyen szempontból, és megkérdezni őszintén: rossz kezekben van az oldal?

Az utóbbi bő egy évben, ami a vitatott moderáció éve is volt, egy dologban változtam én biztosan: rájöttem, hogy micsoda állati nagy felelőséggel jár ezt az egészet csinálni. Ez a felismerés tette halaszthatatlanná az egyesület megalakítását, és ezzel párhuzamosan a kikerülő ládák komolyabb és szisztematikusabb ellenőrzését. A felelősség alapvetően két irányban vizsgálható. Az egyik a rejtekhelyül választott területtel kapcsolatos felelősség. Bizonyos dolgokat le lehet írni szabályban, és ezt automatikusan végrehajtani (pl. fokozottan védett területek tilalma), de más esetekben kizárólag szubjektív, diszkrecionális mérlegelés segít, mert a szövegből és/vagy a leírt, lefényképezett körülményekből derül ki olyan rizikófaktor, amit nem akarunk bevállalni.

A másik, ezzel szorosan összefüggő szempont a kereső biztonságáért érzett felelősség. Ha pl. a rejtő szerint a helyen rendszeresen prostik űzik az ipart (volt ilyen), akkor én is két kézzel a „nem mehet” opciót nyomom meg. Nem tehetjük meg, hogy esetleg tudtuk ellenére (pl. leírást nem ismerő keser csak a gps-be feltöltött pontra „vakon” navigál) embereket olyan helyzetbe hozzunk, ami méltatlan ehhez a játékhoz. A moderáció így egyfajta minőségbiztosítás, többletérték minden keresőnek. Lehet, hogy néhány moderátor véleménye túlzott szőrszálhasogatásnak hat időnként, erről valóban vannak vitáink házon belül is. Azt viszont visszautasítom, hogy bárki személyes ellenszenvből hozott volna elutasító döntést a moderátorok közül.

Ennek a testületnek valamennyi tagját jól ismerem, és ezt azért is tartom nagyon fontosnak, mert vállalni tudom a felelőséget a döntésükért. Ha mások lennének közöttünk, ezt már nem mondhatnám el, pont ezért alakult így ez a dolog, pont ezért nem is akarunk és nem is fogunk rajta változtatni.

A geocaching.hu oldalt önkéntes alapon csináljuk a kezdetek óta, rengeteg munkánk fekszik benne. A játékosok is szabad akaratukból tartanak velünk. Ahogy mi is döntöttünk, és elköteleztük magunkat a játék iránt, úgy valamennyi felhasználó kezében is ott lehetőség. Ha tetszik a játék, maradjatok velünk, segítsétek minél jobb rejtésekkel a közösséget. Ha nem, akkor mondjátok el a véleményeteket, de egyúttal fogadjátok el azt is, ha mi ezzel nem értünk egyet. Aki nem hajlandó elszakadni valamilyen elutasított javaslatától, azt nem tudom másnak tekinteni, mint tudatos bajkeverőnek, és mint ilyet ignorálni fogom, azzal a tiszteletteljes kéréssel, hogy hagyja abba a tevékenységét vagy ha erre képtelen, hagyjon itt minket.
[előzmény: (6649) magpet, 2005.04.30 22:36:05]

magpethozzászólásai | válasz erre | 2005.04.30 22:36:05 (6649)
Szépjóestét!
Idő hiányában nem szoktam túltengeni a fórumon, bevallom, hogy az elmúlt napok minden rezdülését sem követtem másodpercről másodpercre. Azért igyekeztem áttekinteni a dolgot, ill. moderátor-társaimmal is beszélgettünk sokmindenről. Ezek alapján veszem a bátorságot, hogy véleményt nyilvánítsak, majd biztos megkapom érte a magamét.
A geocaching körül egyre több a játékos, akik egyre több ládát szeretnének rejteni - teljesen normális módon! Jómagam alapvetően elég liberális vagyok a moderációt tekintve, de azt vallom, hogy a moderációra szükség van. A legegyszerűbb az lenne, ha kiárólag szűken a szabályzat mentén moderálnánk, de ebben az esetben a geocaching talán nem az lenne, amire született. Ugyanis ha a most is telített területekre naponta újabb ládák születnének, akkor a jelenség csak a pontvadászoknak okozna valódi örömet, de a Városliget-3, Városliget-4, Városliget-5, stb. ládák nem jelentenének új célpontot. Természetesen lehet arról vitatkozni, hogy a pontvadászok, vagy a mindig új helyszínre vágyók érdekei a fontosabbak, csak épp értelme nincs. Szerencsére vagyunk párezren, lehetetlen úgy alakítani a szabályokat, moderációt, hogy mindenkinek 100%-ban elnyerje a tetszését.
Mint írtam, én egy liberális-féle moderátor vagyok, ezt a többiek bizonyára meg tudják erősíteni. :) A mod. csapaton belül is mondhatom, hogy állandó viták dúlnak arról, hogy mennyire kell keménykedni, mi mehet át, mi nem, mibe kell belekötni, mi számít már szőrszál-hasogatásnak. 12 db. moderátor esetében nyilván nincs 100%-os konszenzus, de a dolog épp ettől működik. Én nem "buktatok meg" egy ládát azért, mert a leírás nincs szépen bekezdésekre tagolva, ugyanakkor talán gyenge pillanatomban átengedek egy olyat, amiről később kiderül, hogy méltatlanul gyenge.
A lényeg, amit már annyiszor elzokogtam a hasonló parádék idején: adva van egy játék, ami arról szól, hogy boldogan kirándulunk mindenféle szép helyeken. Szükség van-e arra, hogy ezen elfoglaltság helyett itt a fórumon ideologikus lelki maszturbációt tartsunk napi 200 hozzászólással? Talán kicsit diktatórikusan hangzik (ami tőlem különösen furcsa!), de:

1. Egy ilyen méretű játék akkor működik, ha vannak bizonyos szabályok. Ha mindenkinek saját szabályai lennének, akkor az egyik játékos hazavinné a ládát, a másik sátánista szertartás keretében felgyújtaná, stb. Ahhoz tehát, hogy mindenki jól szórakozhasson, és (akár akaratunkon kívül) ne rontsuk el egymás játékát, sajnos szükség van szabályokra.

2. A szabályok akkor működnek, ha nem nyitunk végtelen vitát minden apró részletről. Teljesen mindegy, mit írok példának, de ha pl. feldobjuk az "Érjen-e több pontot a multiláda megtalálása?", vagy "Jó e a 20 megtalálásos rejtés-limit?", vajon mikor érnénk a "szavazás" végére? A fórumon végtelen vita kezdődne, aminek a vége mégiscsak egy diktatórikus lezárás lenne: az elhangzottak alapján egy "döntéshozó" (vagy akár egy szavazógép) azt mondaná, hogy A, vagy hogy B. Innetől az A-pártiak a B-re fognak hisztizni, és viszont.

Aki ismer, az tudja rólam, hogy sokminden vagyok, de paragrafus-rajongó túlszabályzás-fetisiszta biztosan nem. Szívem szerint barlangban laknék és bogyókat eszegetnék írástudatlanul, de ha már idáig civilizálódtunk, próbáljuk meg kezelni!

Én ma is voltam ládázni, és nagyon jól szórakoztam.
Elnézést a hosszú hozzászólás miatt!

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]