geocaching, kumin hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 33 db hozzászólás

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 16:57:05 (48496)
Egyetlen apróság még: sértegetésekre, alaptalan rágalmakra, névtelen levelekre sem most, sem a továbbiakban nem szeretnék reagálni.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 16:55:01 (48495)
További tájékoztatásul:

A geocaching.hu domain whois rekordja


domain: geocaching.hu
domain-használó: Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület
domain-használó: Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület
cím: Havanna u. 27 VI/17
cím: 1181 Budapest
cím: HU

MGKE Alapszabály

12. §
(3) Az Egyesület megszűnése esetén vagyonát elsődlegesen a hitelezők kielégítésére kell fordítani. A hitelezők kielégítése utáni vagyon felhasználásának módjáról a Közgyűlés dönt.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 16:51:15 (48490)
Egy user genereted content honlap üzleti értéke nem abban van, hogy a felhasználóitól pénzt szedünk, hanem abban, hogy az ingyenes szolgáltatást boldogan és elégedetten használó ügyfél gyakran ellátogat oda.
[előzmény: (48488) Mr Zerge, 2010.04.14 16:44:53]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 16:45:22 (48489)
De igen, egyet kell érteni, és valóban nincs egyetértés. A javaslatom tehát csak egy elégtelen támogatást élvező javaslat, és nem döntés.
[előzmény: (48484) izsolt, 2010.04.14 16:00:39]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 16:44:30 (48487)
A közszolgálatiság definíció szerint: nem zárja ki, hogy tagjain kívül más is részesülhessen a közhasznú szolgáltatásaiból. Ezt a közhasznú profilt a gazdasági társaság menedzsmentje alatt is megőrizné az oldal, mert ismétlem (és ezt tessék véresen komolyan venni, mivel amúgy kőkemény üzleti érdek is lenne, hogy így legyen): "annak szigorú kikötésével, hogy a jelenleg ingyenesen hozzáférhető szolgáltatások továbbra is örökre ingyenesek maradnak."

Egyébként az oldal érdeke nem ez, és hogy fejlődjön? Ezen kívül a játékosokat mennyire érdekli, hogy 1%-ékból, vagy hirdetésből finanszírozza magát az oldal. Néhányotokat nyilván érdekli, de ettől még nem feltétlenül kell úgy is lennie a dolgoknak. Az, hogy a játékban magában mennyire vagyok aktív jelenleg, nem árul el sokat arról, hogy mit tudok tenni az oldallal a jövőben. Az, hogy 2001-től 2004-ig a semmiből hová tudtam néhány barátommal az oldalt vinni, szerintem annál inkább mond valamit.
[előzmény: (48482) Mikulás, 2010.04.14 15:57:16]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 16:37:50 (48486)
Bizonyára elkerülte a figyelmed az alábbi beírásomból: "annak szigorú kikötésével, hogy a jelenleg ingyenesen hozzáférhető szolgáltatások továbbra is örökre ingyenesek maradnak"
[előzmény: (48481) Csuhás, 2010.04.14 15:20:20]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.04.14 15:05:43 (48480)
Tisztelt Játékosok!

A MGKE berkein belül húsvét óta vezetési válság van, ami annyit jelent, hogy többen a tevékeny tagok közül jelentősen és eddig kibékíthetetlenül ellentétesnek tűnő módon képzelik el az oldal jövőjét. Nekem az így kialakult helyzetre a válaszom a következő volt: miután az egyesületről története során többször, és számomra immár véglegesen bebizonyosodott, hogy nem alkalmas szervezeti keret egy ilyen profilú oldal üzemeltetésére, javaslom az MGKE feloszlatását, és azt, hogy az oldal üzemeltetését egy általam vezetett gazdasági társaság vegye át annak szigorú kikötésével, hogy a jelenleg ingyenesen hozzáférhető szolgáltatások továbbra is örökre ingyenesek maradnak. Mindez technikailag és szervezetileg is teljes szakítást jelentene a mostani háttérrel. A tuhu, a POI-k nagy része is maradna a mostani szerveren, amelyet a tuhu üzemeltetői kapnának meg, és innentől a saját belátásuk szerint működtetnék.

Az egyesületi tagok közül jelenleg aktívan KiVi és passzívan egy további tagtárs támogatja ezt az elképzelést, a többiek több különböző tervvel jelentkeztek, amelyek az egyesület megmaradására építenek, ám egyik sem rendelkezik jelenleg elegendő támogatottsággal ahhoz, hogy többségi döntésként kijelölje az egyesület további jövőjét. Az egyesület alapszabálya, de bármilyen demokratikus közösség működési módja értelmében a jelenlegi válságból az lesz a kivezető út, amelyben a jelenlegi tagság többsége egyetért, és ezt egy rendkívüli közgyűlésen szavazatával megerősíti. Tudom, hogy itt a fórumon van egy aktív csoport, amely szeretné, ha akarata érvényesülne az egyesület jövőjének formálásában. Tudom, hogy ők hisznek az egyesületi formában, és úgy hiszik, hogy taggá vagy vezetővé válásuk esetén jobb munkát tudnának végezni nálunk. Nem kétségbe vonva lehetséges igazukat, csak azt szeretném nekik jelezni, hogy ezzel az oldallal, amíg az egyesületi jogi keret korlátai között mozog, az, és csakis az fog történni, amit a jelenlegi tagság többsége végül kézfeltartással elfogad. Ennek a kijelentésnek a realitását az utóbbi években magam is keményen megtapasztaltam és megtanultam, így jutottam el a fent vázolt, feloszlatást javasló válaszig, vállalva ennek minden népszerűtlenségét egyesületen belül és kívül egyaránt.

Kérem, hogy mielőtt az első dühből megfogalmazott hozzászólásaitokat billentyűzetbe vernétek, ez utóbbi mondatok jelentésén, és az ebből fakadó mozgástér szűkösségén törjétek kicsit a fejeteket. Nincs olyan válasz, hogy „akkor vegyetek fel minket, és mindent helyre teszünk”, mert a tagfelvételhez az elnökség egyhangú döntése kell, e szabály megváltoztatásához pedig a tagság háromnegyedének az egyetértése – ehhez ajánlott irodalom: a legutóbbi közgyűlésünk jegyzőkönyve. Egyetértés jelenleg sem az elnökségben, sem a tagság körében nincs semmiben, így az ilyen, nyilvánvalónak tűnő válaszok realitása is minimális.

Itt nincs vége a történetnek, és amint további fejlemény keletkezik, igyekszünk ezen a helyen tájékoztatni Titeket. Addig türelmeteket és megértéseteket kérem. Az oldal természetesen minden probléma nélkül működik tovább, aki nem jár itt a fórumon, csak egyszerűen geokesel, észre sem veszi, és reményeim szerint észre sem fogja venni, hogy történik valami a háttérben.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.02.17 17:48:45 (46593)
OK, ma már másodszor korrigálok, ez az akkori hozzászólásban tévedés volt, a muemlekem.hu nem kap, és nem is kapott gc-s pénzt, ez egészen biztos. Ismétlem, a gc.hu régi áron havi 50e ft-ot spórol meg azzal, hogy a szerverére engedi, és felhasználó-adatbázisával összekapcsolja a muemlekem.hu-t, ami még - szerintem - érdekes tartalmakat is előállít a gc.hu nyitóoldalára is. Amúgy valami minimális pozitív feedback-et nem szeretne ezzel kapcsolatban senki írni? Valami olyat, hogy "aha, oké, akkor ez rendben"?
[előzmény: (46592) lelcache, 2010.02.17 15:30:26]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.02.17 10:32:31 (46579)
Egyetlen kiegészítés a tegnap esti beírásomhoz: nem igaz, hogy dc3 szakította meg a levelezésünket, csak sajnos az utolsó válasza fennakadt a spam-szűrőnkön, ezt most tudtam rekonstruálni, miután telefonon jelezte, hogy mikor válaszolt. Elnézést ezért tőle! (Épp ebben az időszakban váltottunk spam-szűrőt, ezért lehetett, hogy ami korábban megjött, az később fennakadt.)

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.02.17 09:24:59 (46574)
Elnézést kevés az időm, és bíztam abban, hogy dc3 legalább azzal segít, hogy kérésemre beidézi a neki február 2-án átküldött levelemben szereplő választ, de úgy tűnik, tényleg nem a kép tisztázásában érdekelt, így most én kopizok helyette:

"A másik: az az infó milyen forrásból származik, hogy a muemlekem.hu is kap gc-s pénzekből? Szerintem ez az állítás maximum úgy érvényes, hogy az a lap is az új szerveren van, tehát amennyivel jobb környezetet biztosít az új szerver, annyival jobb az élete a muemlekem.hu-nak is, egyébként viszont többszörösen is önállóan gazdálkodik, és a létével finanszírozza az egyesület helyett András rendszergazdai és lapkarbantartói állandó pénzét, amit korábban külön utaltunk Piretnek (rendszergazda) és Andrásnak éveken át. Ilyen címen utalás azóta nincs, mióta van muemlekem.hu."

Ehhez csak annyi kiegészítés, hogy korábban ez 25-25 ezer forint fix havi kiadást jelentett az egyesületnek, így tehát a muemlekem.hu együttműködés óta havi 50e forinttal van beljebb az egyesület, amiért hosting helyet, és felhasználó-menedzsment támogatást nyújt, de - vitatható - véleményem szerint azért az egyesület kap is valamit a muemlekem.hu által, ezt már nem tudom beárazni, de talán ez is tényező lehet a kalkulációnál.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2010.02.16 20:56:49 (46562)
Dc3! Mindenek előtt nagyon sajnálom, hogy a privát levelezésünk félbe szakadt. Óhatatlanul az az érzésem, hogy kevésbé az általad felvetett kérdések valódi tisztázásában, sokkal inkább az egyesület jó hírnevének tönkretételében, az 1%-os kampányunk szabotálásában, vélt vagy valós személyes sérelmeidért szerezhető elégtételben vagy érdekelt. Ezt azért gondolom így, mert a diadalmasan sokadszorra begépelt kérdéseid közül egyet biztosan tisztáztunk privátban, ez a muemlekem.hu és a geocaching.hu közti kapcsolat jellegevolt, kérlek, idézd be ide a levelemben erről írtakat, nem titok, nem is volt soha az. Erre nem is válaszoltál, az ügy tisztázására én folytattam a levelezést, de további választ már nem kaptam.

A kegytárgyakra vonatkozóan: az nem tűnt fel itt senkinek, hogy az egyesület az utóbbi idők eseményein ajándékba, ingyen mennyit osztott szét. Töredelmesen bevallom, hogy ezekről nem készült hiteles jegyzőkönyv, de józan ésszel azért az belátható, hogy pusztán a bejövő készlet nagyságából, és a bizonylattal értékesített mennyiség összevetéséből egy ilyen osztogató gyakorlat mellett messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni.

A helyzet az, hogy ez a fenyegetőző kampány már legalább két éve megy, és mindig akkor kap lángra, amikor a legtöbb kárt tudja okozni az egyesületnek, és tudjátok mit? Okoz is. Hurrá! Nem eredménytelen a munka. Valamit azonban nem értek. Hol van a feljelentés? Hol van az ügyészség? Hol van az APEH? Két éve nem volt senkinek annyi vér a pucájában, hogy felálljon a billentyűzet mellől, felvegye a legjobb feljelentő öltönyét, sorszámot húzzon, és tételesen elmondja minden panaszát valamit unatkozó ügyésznek vagy számvevőnek. Nem furcsa ez?

Az egyesület közhasznú tevékenységébe NEM tartozik bele ennek és a többi fórumnak az üzemeltetése. Ez egy olyan kiegészítő szolgáltatás, amelynek célja, hogy a játékosoknak még több lehetőségük legyen kapcsolatot tartani, információt cserélni a geocaching témájában. Itt - tetszik, nem tetszik - az egyesület birtokon belül van, és az általános jogszabályok betartásán túl semmilyen kötelezettsége nincs. A moderálási szabályzat jelentette korlátozást is csak önkéntesen vállalja, hogy nyílt lapokkal játszon. Természetesen az a jó, ha virágzik száz virág, és az örvendetesen sok felhasználó örvendetesen sokat cseveg ezeken a felületeken. Egyvalamit NEM kell tűrnie az egyesületnek a szabályzat, de a józan ész szabályai szerint sem: ha rágalmazásokkal, csúsztatásokkal a saját érdekei ellen használja bármelyik felhasználó ezeket a felületeket.

Ezúton javasolom az elnökségnek, hogy az 1%-os kampányunkat bármilyen szempontból sértő hozzászólást minden előzetes figyelmeztetés nélkül, haladéktalanul töröljük - ezáltal lényegében szigorúan végrehajtva saját moderálási szabályainkat.

Minden józanul gondolkozó játékost pedig arra kérek, nézzen rá az oldalunkra, nézzen rá a turistautakra, nézze meg a nyilvános jelentéseinket, és gondolkozzon el azon, hogy dc3 megújult támadásai, és nemrég megszűnt, részemről egyébként sajnálattal tudomásul vett moderátori megbízatása között nem lehet-e valamilyen összefüggés.

[előzmény: (46548) dc3, 2010.02.16 16:17:32]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2009.09.18 21:56:30 (44050)
Még nem logoltam, de az Ördöglyuk volt az.
[előzmény: (44034) magpet, 2009.09.18 20:24:35]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2009.09.18 20:19:28 (44032)
Egy rossz hír meg egy jó: sajnos a gc történetében először reménytelenül összeakadt a munkám a verseny időpontjával, a BNP-ben vagyuk egész hétvégén hivatalos úton. Nagyon utálom, hogy nem lehetek ott, mert nagyon jónak ígérkezik a buli. Az utunkhoz tartozik viszont a jó hír is. Végre megtörtént az első dokumentált államfői geocaching. Hamaros részletek és logfotó is lesz.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2009.05.13 14:55:52 (42012)
Barátaim!

Az utóbbi napok fórumot érintő vitáival kapcsolatban az egyesület rövid belső vizsgálatot tartott. Ennek eredményeit áttekintve levontuk a szükséges következtetéseket. Belső döntéseket hoztunk, hogy a jövőben hasonló konfliktus ne jöhessen létre. Intézkedtünk továbbá a két felfüggesztett hozzászólási jogosultságú felhasználónk jogosultságának azonnali visszaállításáról.

Az ügy tanulságaként kértem egyesületi tagtársaimat, hogy különös gonddal használják honlapunk fórumait, hiszen hozzászólásaikban képviselik szervezetünket. Kérlek egyúttal Titeket is, hogy ezeken a fórumokon lehetőség szerint kerüljétek a személyeskedő, bárkit bántó vagy a szabályainkkal ellentétes tartalmú szövegek beírását. Szóljanak ezek a fórumok a játékról, a honlapról, közös ügyeinkről!

Ha bárkit megbántottunk, azoktól elnézést kérek, és egyúttal mindenkinek további élvezetes és kullancsmentes ládavadászatot kívánok!

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.09.22 14:31:11 (36965)
Drága Fórumozó Barátaim!

Azzal már szerencsére hosszabb ideje nem foglalkozom, hogy a magát schafként bemutató, eleinte védjegybitorlásban, azóta leginkább az egyesületünk rossz stílusú, mantra-szerű gyalázásában utazó játékostársunk miket írogat. Megnyugvással tapasztaltam, hogy még azok is, akiknek vitájuk van az egyesülettel, érzik, hogy ez a beszédmód nem kerek, és ennek hangot is adnak a fórumon. Egyetlen dolgot szeretnék nagyon határozottan megfontolásra ajánlani mindenkinek. Lehet, hogy nem ez az egyesület a szervezeti működés mintaképe. Lehet, hogy nem ez az egyesület kezeli legjobban a panaszos megkereséseket. Lehet, hogy nem ez az egyesület működteti a világ legtökéletesebb adminisztrációját és kommunikációját. Lehet, hogy nem ez az egyesület az, amire összességében el lehet mondani, hogy egyesületként sikeres, és épp a topon van. VISZONT! Amiért vagyunk, és amiért a tagjaink dolgoznak, az sikeres, rendületlenül egyre népszerűbb, gyarapszunk, sokasodnak a ládáink és a felhasználóink is (és most nem a hiperaktív fórumozók zombi-nickjeire gondolok). Érdekes téma, hogy hogyan bírja az informatikai háttér ezt, és szívesen veszünk a hozzáértőktől tanácsokat, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, a fórumbeli rohamok nélkül is érzékeljük a problémát, és Andrással kb. 2 hete már arról beszéltünk, hogy miként oszthatók meg a szerver feladatai akár két gépen. Nincs kétségem, hogy kívülről nézve is lehet jó vagy jónak tűnő ötleteket bedobni. De tessék azért azt is elhinni, hogy zajlik a folyamatos, kevésbé látványos munka, aminek az a csekélyke, zárójelbe tehető, fórumtémává nem is váló fejlemény az eredménye, hogy az oldal zökkenőmentesen működik. És ami NAGYON VISZONT! Amikor beindul ez a pénzezős őrület, akkor tessék már néhány mély lélegzetet venni, és a következő hozzászólás előtt elgondolkozni picit. A gc.hu az egész világon egyedi abban a tekintetben, hogy non-profit alapon működteti a játékot. Hozhattunk volna annak idején más döntést, de magunk láttuk jónak, hogy így legyen, mert annyira jó volt a közösség, olyan jó dolgok jöttek ki a közös munkából. Amikor itt sanda lenyúlásokkal gyanúsítják meg az egyesületet és kiváló barátaimat, akkor hadd tegyem fel a kérdést: ha ennyire mohó ez a csapat, akkor hol vannak a honlapunkról a hirdetések, hol vannak a fizetős szolgáltatások, hol van bármiféle nyoma annak, hogy itt rejtett money-making folyik? Ja, igazából sehol? Csak nem értve a dologhoz vagy részinformációkat kiragadva lehet hülyeségeket puffogtatni a pénzügyi jelentésünkről? Mi a valódi baj? Hogy igazából saját töketlenkedésünkön kívül nincs mivel piszkálni minket? Mert olyan jó azt gondolni, hogy a másik, aki nem enged közel a tűzhöz, az biztos azért tartja csak a távolságot, hogy szabadon lophasson? És mit is lopunk el? Talán a 200e-es NCA-ra teccik gondolni, ami mellé kell 250e ft munkaóra értékű adminisztrációt kell tenni? (nota bene ez tényleg annyira gáz, hogy idén nem is pályáztunk) Nekünk is vannak vitáink egymással. Másképp látjuk a nyitás lehetőségét. Én nagyon átgondolt keretek között elképzelhetőnek, sőt hasznosnak tartanám, ha néhány új tag is megjelenne. Aki ebben az ügyben leült már velem beszélgetni, az ismerheti a véleményemet. Viszont egy alapszabály-szerűen működő szervezetről lévén szó az ilyen döntések testületi szinten születnek. Előbb nekünk kell egyetérteni, és mivel nem vagyunk profi szervezet, lassú a döntéshozatal, nehézkesen haladunk előre. Új emberek felvétele ügyében egy dolgot azért biztosan tudok: azt hogy az itteni teljesítménye alapján ki az, akit az egyesület száz méteres körzetében nem akarok látni. Lehet, hogy ez zordan hangzik, de az egyesületi tagság (és amúgy ennek a fórumnak a használata, szemben mondjuk az utcai demonstrációval) nem alkotmányos alapjog. Emberek egyesületet azért hoznak létre, mert van egy olyan kör, aki szorosabbra akarja fűzni együttműködését. Ennek az együttműködésnek az alapja a kölcsönös akarat és elfogadás. Ha valakivel a bent lévők nem akarnak együttműködni, akkor az alapszabály adta lehetőségek között ezt a szándékukat kinyilváníthatják, és abból nem is lesz együttműködés. Összefoglalva: lehet, hogy jobban sikerült ezt az oldalt és a hazai játékot kitalálni, mint a mögötte álló szervezetet. A vitáink ellenére a lényeges output, maga a gc játék mint közösségi szolgáltatás gyönyörűen működik. Mondhatjátok, hogy én csak ezt hiszem, és persze minden apának a saját gyereke a legszebb (ezt én most nagyon értem), de talán ebbe a véleménybe némi objektivitást visz annak a sok csendes felhasználónak a véleménye, akik idén szignifikánsan nagyobb számban tüntettek ki minket bizalmukkal, és ajánlották fel az SZJA 1%-át.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.17 16:32:28 (34624)
Hölgyek, urak! Elindult a műemlékem.hu, a gc.hu és a KÖH közös akciója. Induló oldal lévén lehetnek benne hibák, legyetek elnézőek. De nem csak a formai, hanem a tartalmi észrevételeiteket is várjuk. Remélem, szeretni fogjátok!

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.06.07 14:35:28 (34434)
Hölgyek, urak!

Mára rendben volt a margitszigeti jelenlétünk (köszönet érte Lególánynak, és a többieknek), de holnapra bizonytalan. Nagyon egyszerű a dolog: egy saját, gc-s molinókkal díszitett pavilonban kell ücsörögni, és a gc-ről mesélni. Van egy három kérdésből álló tesztlapunk, ami a rendezvény pontgyűjtő játékának része. Ezen kívül ki lehet találni bármit, ami tetszik a népnek, és köze van a GPS-hez. A mai csapat egy ideiglenes virtuális pontot tűzött ki, azt kereshették meg a leendő kesserek. Ha valaki tud segíteni, kérem, jelentkezzen nálam, és összehozzuk, hogy a cuccokat Logólány át tudja adni holnapra. Köszönöm!

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.03.09 11:12:10 (29680)
A problémára reményeim szerint az új szabályzat válasz ad, a játékosok személyes ellentéteiben viszont nem tudok és nem is szeretnék döntőbíróként fellépni. Itt a fórumokon - immár szabályozott keretek között - mindenkinek lehetősége van érvelni, kiállni az igaza mellett. Aki meggyőzőbb, a többség annak fog hinni.
[előzmény: (29676) SylverRat + Bogee, 2008.03.08 20:52:07]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.03.09 10:58:38 (29679)
Nagyon köszönöm!
[előzmény: (29675) Fil, 2008.03.08 20:28:32]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.03.08 19:53:20 (29673)
Az OFF bezárására többekkel egyeztetve én kértem Andrást, és én fogalmaztam az ott olvasható üzenetet is. Gondok voltak ennek a fórumnak a geocachinget egyáltalán nem érintő tartalmával. A játékhoz kapcsolódó programokat, közös mozgásokat nyugodtan meg lehet itt, ezena fórumon beszélni, hiszen az nem OFF, hanem maga a geocaching szíve közepe. Talán nem is lesz rossz hatással ennek a fórumnak a színvonalára sem, ha ilyesmik lennének a fő témák.
És akkor én is offolok egy kicsit: csatlakozva az előttem szólókhoz, szeretnék minden hölgynek boldog nőnapot kívánni!
[előzmény: (29635) SylverRat + Bogee, 2008.03.07 16:59:25]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.02.15 13:53:09 (29091)
A geocaching.hu döntött a moderátori pályázatokról. Minden jelentkezőnek köszönjük, hogy megtisztelt minket pályázatával. A három új moderátor: BiharyG, dc3, kl. Jogosítványaik mostantól élnek. Üdvözöljük őket a fedélzeten, és sok sikert kívánunk munkájukhoz!

Döntésünk alapja az volt, hogy aktív, tapasztalt, a geocaching.hu munkáját eddig is segítő jelentkezőket kerestünk, és célunk volt még, hogy legyen közöttük legalább egy nem budapesti is. Ezzel a döntéssel megkezdődött a geocaching.hu megnyitása a legelkötelezettebb játékosok felé. Szeretnénk ezzel a lépéssel is, és az elkövetkező időszak változásaival is a profi működés felé elmozdítani szervezetünket, és egyúttal növelni, megszerezni, visszanyerni mindazok támogatását és bizalmát, akik elkötelezett híve a geocaching játéknak Magyarországon.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.01.15 16:18:44 (28116)
A (fórumos) hallgatás két dolgot jelenthet: ahogy Te is feltételezed, lehet az elsunnyogás eszköze, de lehet annak is a jele, hogy a sok felmerült kérdésre keresi az egyesület, keresem magam is a lehető legjobb választ, válaszokat. Szeretnék mindenkit biztosítani, hogy ez utóbbiról van szó. Ez pedig olyan eset, hogy az intenzív fórumozás a hasznos, megfontolt munka rovására megy, mehet. (lehet, hogy nem csupán ez az az eset) Én arra kértem egyesületi társaimat, hogy minden lehetséges úton kerüljük a haszontalan vitákat ezen a fórumon, és egyúttal természetesen nem bánom, hogy az itteni kritikák túlzásokat sem nélkülöző megnyilatkozásai is elmaradoznak. Jó látni, hogy másnak is hétköznap dolgozni kell mennie :-)

Az utóbbi napokban sokminden megjelent ezen a fórumon. Ami használható kritika volt - effelől is mindenkit szeretnék megnyugtatni - azt igyekszünk megszívlelni, beépíteni a közeljövő döntéseibe. Ez számonkérhető, és - kétségem nincs - számon is fogjátok kérni. Nekem alapvetően szimpatikus a karakán, határozott kiállás a saját igazságok mellett, ebből volt eddig is fejlődés, ebből lesz ezután is. A választott módot (kilépős listaírás) aránytalannak, és sok tekintetben igazságtalannak tekintem, de tiszteletben tartom a nyomásgyakorlás minden demokratikus eszközét. Mint ahogy mi is sok alapkérdést újragondoltunk, átgondoltunk az utóbbi időben, hasonlókat tudok nektek is ajánlani a csend idejére.
[előzmény: (28089) Gabe, 2008.01.14 18:49:20]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.01.11 13:24:02 (27688)
Akármi is lesz az újraélesztes módszere, az szerintem biztos, hogy első lépésben a GO ládákat újra át kell nézni, és ki kell belőle választani az újraélesztésre alkalmasakat. Ehhez fogtunk most hozzá, a többit pedig igyekszünk minél hamarabb kitalálni. Hol a konkrét határidő? Én is azt szeretem, ha a fizetett beosztottjaimnak ezeket kijelölhetem, és ők be is tartják - nincs is más választásuk. Az egyesület szervezetét azonban nem lehet ezek szerint az elvek szerint mozgatni, illetve éppen most vagyunk benne egy olyan változtatásban, ami elmozdíthatja ebbe az irányba (és kicsit a pulbrich-féle irányba is) a dolgokat.
[előzmény: (27626) Bal3, 2008.01.10 18:33:08]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.01.10 17:33:57 (27617)
Game Over (GO) témában fejlemény: készítünk egy összeállítást, amelyből kiderül, hogy melyik GO-láda miért került a GO júzerhez. Létrehozunk egy újabb virtuális júzert a Last Chance-et (LC). A GO körből kiválogatjuk azokat, amelyek nem valamilyen hatósági döntés vagy szabály miatt kerültek a GO-hoz, és ezeket átvisszük az LC-hez. Ami marad GO-ban az tehát tényleg végleg (szabályozás változásáig) érinthetetlen a legjobban felfogott érdekünk szerint, ami viszont LC lesz, azok felélesztésére egy továbbiakban kidolgozandó eljárás szerint lehet jelentkezni, és változatlan sorszám mellett új életet lehet majd lehelni azokba a ládákba.
Keressük a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb megoldást. Remélem, amint ez beindul, azzal végleg pontot tehetünk az ügy végére mindenki megelégedésére.
Köszönöm a türelemeteket!

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2008.01.10 17:26:51 (27616)
Gyöngyi!

Őszinte részvétem!
[előzmény: (27612) vizividra, 2008.01.10 00:24:46]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2007.10.11 15:02:56 (24836)
Ezúttal én töröltem a csúsztatásoktól hemzsegő hozzászólást. Kérem megértéseteket, ha pontról pontra nem megyek rajtuk végig, de ez az ügy az elejétől kezdve rosszul alakult. Amikor még a korábbi rendezvény meghirdetésekor a lehető legilledelmesebb módon közöltem a szervezővel, hogy a geocaching.hu név védjegy, és kértem, hogy vagy működjünk együtt, vagy használjon más nevet, az illető nem is válaszolt nekem, hanem egy hatalmas címlistára szétküldte, hogy mi minden rosszra készülünk ellene, egyúttal rendkívül rossz stílusban tulajdonított nekem mindenféle nem létező szándékokat, egyből belekeverve abszolút nem oda illő dolgokat. Rendkívül kínos volt, és ezen a ponton világossá vált: ezzel a relációval nem árt az óvatosság. A folytatás is erről erősített meg. Nem hiszem, hogy a továbbiakban újra meg kéne nyitni ezt a fejezetet, ezért én tisztelettel kérem a szervezőt, és barátait is, hogy ezt a fórumot ne használják, semmi okot nem adtak arra, hogy a bizalmunk erősödjön bennük.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2007.09.06 23:35:38 (23618)
Kedves Keserek! Megérkezett az APEH értesítése a felajánlott 1%-ok összegéről: valamivel több, mint 1,7 millió forint. Mindenkinek szeretném megköszönni még egyszer, hogy nekünk ajánlottátok fel! Tartsátok meg jó szokásotokat jövőre is! Igyekszünk a lehető leghatékonyabban felhasználni az összeget, hogy még jobbá tegyük a játékot.

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2006.02.25 21:12:55 (13231)
A közös áramhálózaton lévő másik gép hibája miatt egyszerűen nem kapott áramot, mert a biztosíték le volt verve, így állt egy rövid időre. Az ügyletben lévő srác Endrének (Piret) azt mondta, hogy a mi tápunk (!) ment szét. Endre engem ébresztett telefonon, én gyorsan kikaptam egy jó tápot valahonnan, berohantam, de akkorra a szerveres fiú már megvilágosodott, és a szerver is ment. Nem mondtam neki semmi csúnyát, örültem, hogy nem kell szerelni.
[előzmény: (13230) HanDor, 2006.02.25 20:54:47]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2005.12.19 15:24:08 (11696)
A szerverleállásról röviden: tegnap reggel, miután észleltük a hibát Kjr lépett a leggyorsabban, és helyszínen kért egy resetet. A gép el is kezdett bootolni, de a folyamat egy ponton leállt, amit annak hittünk, hogy a mirror vinyó a szabálytalan újraindítás miatt órákig áll fel. Nem volt igazunk, nem ez volt a baj (a mirror a háttérben készül, épp most is). Ma reggel már Pirettel, új rendszergazdánkkal kezdtük a napot a szervernél. Csúnya dolgok derültek ki. Egy ügyeskezű brazil hacker költözött a szerverre, és spamküldő nagyvállalkozást indított (a spamek célpontjai is brazil címek voltak)
Szép lassan kiderült, hogy olyan alaposan rátelepült a gépre, hogy szinte lehetetlenné tette a visszaállítást. Az egyetlen megoldásnak valamennyi rendszerfájl lecserélése bizonyult, de ez pl. olyan sajátos zsákutcákba ütközött, hogy a gépen lévő unzip nem volt hajlandó működni. Sokadik szenvedés után végül egy azonos verziójú, tök más szerver rendszerfájljait másolta be Piret mester, miközben már csak a gépben hagyott ősi vinyóról tudtunk bootolni. Így jutottunk el a mostani állapotra.
Azt nem tudtuk teljesen visszafejteni, hogy hol jött be ez szambakirály, de a működése nyomai már jól nyomonkövethetők voltak, mindent eltakarított Piret.
A vasárnap hajnali leállást egyébként az okozta, hogy több mint 30 ezer email (spam) állt sorban, és megtelt a memória (ha jól értem)
Piret nagyot alakított, tátott szájjal ültem mellette, miközben jó, ha a történések 30%-ról valami derengő fogalmam.
Az új szerver egyébként ezekben a percekben is készül, bízunk benne, hogy ilyen biztonsági rések vele már nem lesznek. Némi leállásra viszont az átálláskor még számítanotok kell, előre is kérem a megértéseteket.
Ja, és vigyázzatok a szervereitekre, ha nektek is van. Nem tréfa, ami odakint történik!!!

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2005.10.02 10:30:59 (9835)
Kedves mkesmarki!
A ládádban található wikipédiás hivatkozások mindegyike valamilyen módon kötődik a rejtéshez, földrajzi, helytörténeti vonatkozása van. A kommunizmusra történő hivatkozás beszúrása viszont mind a rejtés, mind a bemutatandó hely szempontjából irreleváns, öncélú. A missziód, hogy a kommunizmus fogalmával az ifjabb generációkat megismertesd tiszteletre méltó (egyetemi oktatóként ezt magam is művelem), ennek ugyanakkor semmiképp nem lehet fóruma a geocaching egyik ládaleírása. Ez a játék eddig is kényesen ügyelt arra, hogy hermetikusan távol tartsa magát a politikai felhanggal rendelkező legkisebb tartalmaktól is. Ez a stratégiánk eddig sikeres volt, semmi okot nem látok arra, hogy változtassunk rajta. Nem szeretnék vitát kezdeni arról, hogy mennyiben politikai egy ilyen jellegű hivatkozás, de amennyiben egy láda leírásából egy politikai ideológiát értelmező cikkre mutat link, az önmagában már elég ok lehet, hogy ennek megváltoztatását kérjék azok, akiknek pont az dolguk a geocaching rendszerében, hogy az ilyen hibákat észrevegyék (és nem a piti főlényeskedés, kedves egyéb hozzászóló)
Azt a gyakorlatot kifejezetten visszautasítjuk, hogy itt a fórumon a vélt sérelmet alaposan felnagyítva bárki a játék szervezői ellen hergeljen. Ez a módszer időnként megjelenik, egy-két napig tart a hörgés, egy-két partner mindig akad is hozzá, azután viszont érdeklődés hiányában az ilyen cirkuszoknak hamar vége szakad. Megszoktuk már, nem örülünk neki, de nagyon nem is izgatjuk magunkat.
Részemről a témát lezártnak tekintem. További jó ládakeresést!
[előzmény: (9830) mkesmarki, 2005.10.02 07:12:38]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.02 11:29:51 (6676)
Néhány gondolat a moderációt ért kritikákra. Gyakorlatilag teljes mértékben csatlakozom magpethez, még abban is, hogy magam is a liberálisabb szárnyat képviselem a testületben. A mostani vita szemelvényeit olvasgatva nem tölt el öröm, de túlzottan ideges sem leszek. Amióta a geocaching.hu-t megalapítottam, mindig feltűntek a színen bajkeverők, önfelkent megmondó-emberek, üzletet szagoló hiénák, frusztrált fórumfüggők, és még sorolhatnám. A játék és a közösség józan többsége mindig erősebbnek bizonyult, és idővel az összes roham magától elült. Nem kezdtünk kapkodni, nem kezdtünk hisztériázni, nem hagytuk, hogy bárki tönkretegye azt a játékot, ami ezrek örömére működik és létezik így. Tessék ránézni a geocaching.hu-ra bármilyen szempontból, és megkérdezni őszintén: rossz kezekben van az oldal?

Az utóbbi bő egy évben, ami a vitatott moderáció éve is volt, egy dologban változtam én biztosan: rájöttem, hogy micsoda állati nagy felelőséggel jár ezt az egészet csinálni. Ez a felismerés tette halaszthatatlanná az egyesület megalakítását, és ezzel párhuzamosan a kikerülő ládák komolyabb és szisztematikusabb ellenőrzését. A felelősség alapvetően két irányban vizsgálható. Az egyik a rejtekhelyül választott területtel kapcsolatos felelősség. Bizonyos dolgokat le lehet írni szabályban, és ezt automatikusan végrehajtani (pl. fokozottan védett területek tilalma), de más esetekben kizárólag szubjektív, diszkrecionális mérlegelés segít, mert a szövegből és/vagy a leírt, lefényképezett körülményekből derül ki olyan rizikófaktor, amit nem akarunk bevállalni.

A másik, ezzel szorosan összefüggő szempont a kereső biztonságáért érzett felelősség. Ha pl. a rejtő szerint a helyen rendszeresen prostik űzik az ipart (volt ilyen), akkor én is két kézzel a „nem mehet” opciót nyomom meg. Nem tehetjük meg, hogy esetleg tudtuk ellenére (pl. leírást nem ismerő keser csak a gps-be feltöltött pontra „vakon” navigál) embereket olyan helyzetbe hozzunk, ami méltatlan ehhez a játékhoz. A moderáció így egyfajta minőségbiztosítás, többletérték minden keresőnek. Lehet, hogy néhány moderátor véleménye túlzott szőrszálhasogatásnak hat időnként, erről valóban vannak vitáink házon belül is. Azt viszont visszautasítom, hogy bárki személyes ellenszenvből hozott volna elutasító döntést a moderátorok közül.

Ennek a testületnek valamennyi tagját jól ismerem, és ezt azért is tartom nagyon fontosnak, mert vállalni tudom a felelőséget a döntésükért. Ha mások lennének közöttünk, ezt már nem mondhatnám el, pont ezért alakult így ez a dolog, pont ezért nem is akarunk és nem is fogunk rajta változtatni.

A geocaching.hu oldalt önkéntes alapon csináljuk a kezdetek óta, rengeteg munkánk fekszik benne. A játékosok is szabad akaratukból tartanak velünk. Ahogy mi is döntöttünk, és elköteleztük magunkat a játék iránt, úgy valamennyi felhasználó kezében is ott lehetőség. Ha tetszik a játék, maradjatok velünk, segítsétek minél jobb rejtésekkel a közösséget. Ha nem, akkor mondjátok el a véleményeteket, de egyúttal fogadjátok el azt is, ha mi ezzel nem értünk egyet. Aki nem hajlandó elszakadni valamilyen elutasított javaslatától, azt nem tudom másnak tekinteni, mint tudatos bajkeverőnek, és mint ilyet ignorálni fogom, azzal a tiszteletteljes kéréssel, hogy hagyja abba a tevékenységét vagy ha erre képtelen, hagyjon itt minket.
[előzmény: (6649) magpet, 2005.04.30 22:36:05]

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2004.11.16 14:38:14 (155)
Kedves adamax és mások kérdőjelekkel az egyesület kapcsán!

Van igazság abban, amit írtok, de szerintem a lényeget rosszul látjátok. A szűk körű rendes tagság létrehozását és megtartását célzó stratégiánk nem valamiféle kirekesztő szándékból vagy arisztokratikus gőgből táplálkozik, hanem végtelenül egyszerű, gyakorlati megfontolásokból alakítottuk így ki. Még ekkora tagsággal sem volt egyszerű dolog először is a megalakulás adminisztratív útját végigcsinálni. Természetesen az első alakuló közgyűlés eredményeképp összeállt dokumentumokba hiba került, így a bíróság újabb közgyűlést rendelt el, újra össze kellett terelni az embereket, újra rengeteg aláírás mindenhova, stb. De ez még így is a kisebb fajsúlyú ok.

Sokkal fontosabb számunkra, hogy a geocaching.hu-t megvédjük a kóbor lovagok támadásaitól. Aki régóta figyeli a geocaching magyarországi történetét, az emlékezhet rá, hogy időről-időre feltűnnek figurák, akik - jó üzletet sejtve a dologban - különböző formában támadásba lendülnek lapunk ellen, szítják az ellentéteket a fórumon, stb. Ezeket a figurákat egytől-egyig sikeresen visszavertük.

Nem véletlen ez a fokozott érdeklődés az un. vállalkozói szektor részéről.
A geocaching.hu ugyanis hatalmas üzleti érték. Tessék csak egy pillantást vetni a .com-ra. Ott már alig lehet valamit csinálni premium membership nélkül. Én kezdetektől elhatároztam, hogy a magyar lap nem ezt a modellt fogja követni. Az egyesület megalakulásával is csak olyan további funkciókat zárunk el a nem tagok elől, amelyek közvetlenül az egyesületi élettel vannak összefüggésben, de a geocaching.hu teljes funkcionalitását élvezheti minden regisztrált júzer.

Ha a tagságot szabadjára engednénk, és kontroll lehetősége nélkül bárkit taggá emelnénk, akkor annak a veszélyével kell számolnunk, hogy ezzel egy újabb lehetőséget kínálunk a betámadók előtt, és a geocaching.hu kapcsán nem kívánatos folyamatok indulhatnak el.

Félre ne értsetek! Ezzel egyáltalán nem akarom azt állítani, hogy egyedül mi tudjuk, hogy mi a jó a honlapnak és a játéknak. Egyebek mellett éppen ezért tesszük lehetővé a pártoló tagok számára, hogy a lap és az egyesület életét érintő kérdésekben on-line szavazáson fejezhessék ki az álláspontjukat, és a szavazások eredményét magunkra nézve kötelezőnek fogadjuk el. Informálisan egyébként eddig is így működtünk: felmerült valami új vagy változtatási igény, és ha sokan mögé álltak, akkor az előbb vagy utóbb bekövetkezett a lapon. Ha nem így csináltuk volna, akkor ez közel sem lenne ilyen jó játék, magunkban nem tudtuk volna ilyenre kitalálni.

Mondhatjátok, hogy ez smafu, meg jogilag nem kötelező érvényű. Viszont én már láttam egyesületet egyéb társadalmi szervezetet, amit anyagi, üzleti megfontolásból úgy tettek tönkre, hogy a betámadó csoport tömegesen beléptette az embereit, rendkívüli közgyűlést hívtak össze, leszavaztatták a meglévő tisztségviselőket, a saját embereiket rakták a helyükbe, és onnantól kezdve azt csináltak az egésszel, amit akartak. Nem azért dolgoztunk három évig a geocaching.hu-n, hogy ilyen veszélynek kitegyük a munkánk eredményét, az értékes adatbázist, a napi ezer látogatót, mindent, amitől ez az egész sokkal jobban működik nálunk, mint más országokban. Mostantól formalizáltuk, átláthatóbbá tettük a játék mögötti döntéshozatalt, lapon belülre tereltük a közösségi életünk fórumait, így egészen biztosak lehettek benne, hogy még inkább az és úgy fog történni, amit ti akartok. Nekünk ugyanis ez az elsődleges érdekünk, mert nélkületek, és a játék iránti lelkesedésetek nélkül a hajunkra kenhetjük az egész egyesületet honlapostul, szerverestül, mindenestül.

A jogi kérdéseknél szerintem egy kicsi zavar van. A szabad egyesülési jog még véletlenül sem jelenti azt, hogy egy jogszerűen megalakult egyesület köteles bárkit a soraiba fogadni. Egész egyszerűen annyit tesz, hogy törvényi kifogás hiányában minimum tíz magyar szabadon létrehozhat egyesületet, amelyet összhangban a vonatkozó jogszabályokkal a saját belátása szerint úgy alakít, hogy az alapításkor kimondott céloknak a leginkább megfelelő szervezet jöjjön létre. Mi azt a célt tűztük ki, hogy a geocaching továbbra is biztonságban, önfenntartó módon, non-profit jelleggel, a teljes közösség akaratának megfelelően és megelégedésére működhessen. A tagsági stratégiánkat is ebben a szellemben alakítottuk ki. Egy olyan bírónő intézte az alakítást, aki a legapróbb részletbe is belekötött, így biztosak lehettek benne, hogy a jelenlegi szerkezet jogilag helytálló, nincs benne ellentmondás.

Persze, lehet arról szabadon nyilatkozni, hogy ki milyen lovat akart, de talán kevesebb, mint 24 órával a megalakulás bejelentése után ez még egy kissé elhamarkodottnak és megalapozatlannak tűnik. Ha bárki úgy gondolja, hogy az egyesület ilyen formán történő megalakulása hátráltatja a magyar geocaching fejlődését, illetve ezzel játékunk letért az ideális ösvényről, az kérem, hogy konkrétan írja körül az aggodalma okait. Ha csupán egyéni ambíciók nem kielégítő érvényesüléséről van szó, azzal ne terheljük egymást, és ne rontsuk vele a megalakulás tényleg jó hangulatát!

kuminhozzászólásai | válasz erre | 2004.11.15 23:38:05 (130)
Kesserek! Mindenkinek köszönjük a gyors utalást a bankszámlára, minden várakozásunkat felülmúlja a lelkesedésetek (vagy lelcache-edésetek?)! A számla még annyira friss, hogy a netbank hozzáféréseket még nem kaptuk meg (ráadásul még egy köteg papírt alá kell írni a hozzáféréssel rendelkező elnökségi tagoknak), így Miki még nem tudja csípőből izzítani az új tagság beállítást. Holnap megsürgetem az ügyet, és hagyományos eszközökkel megpróbálok egy utaláslistát szerezni. Néhány napon belül beáll a rendes üzem, akkor asszem el tudjuk vállalni, hogy 24 órán belül mindenképp reagálunk az utalásra. Köszönöm a türelmeteket is!
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]