Előzmények

Saladin9hozzászólásai | válasz erre | 2005.11.16 20:18:34 (11055)
Szasz Juju! Ilyen öreg vagy???
[előzmény: (11052) Juju, 2005.11.16 19:33:41]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2005.11.16 19:33:41 (11052)
Helló!

Nos a barlangban valóban laknak denevérek, azonban ez nem zárja ki a látogatást. Jómagam a Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi barlangnál vagyok (DINPI), és némi tapasztalatom van az ügyben (mellesleg több mint 20 éve barlangászkodom)
A denevérek téli nyugalmát nemigen zavarja általában a látogatás, főleg az itt telelő néhány példány kis patkósorrú denevért. Több méterrel a fejünk felett a főtén függenek. Feltéve, ha nem szándékos a zavarás (piszkálás, stb..), ha nem rakunk tüzet a barlangban. A Pál-völgyi-barlangban sem áll le a kutatómunka télen, pedig több száz (számolni szoktuk) denevér telel ott. A kiépített részen is minden évben vannak denevérek, őket sem zavarja a napi több száz látogató.
Az tény, hogy bizonyos barlangok denevértelelés miatt télen nem látogathatóak. Ezekben a barlangokban vagy nagy létszámú (több száz, ezer) denvér telel, amelyek általában nem a patkósorrúak közül kerülnek ki. Vagy ritka fajok. A patkósorrúak ugyanis (a képen is látszik) a szárnyukkal takaróznak, így melegen tartja testüket. A többi faj nem, ők egymáshoz bújva, egymást melegítik. Így ha egy felriad, az egész több száz, ezer példány felkel, mint egy bolygatott méhkas. Ez már gond.

Az ilyen denevértelelőhelyek pl: DINPI területen a Szopláki-ördöglyuk, a Pilis-barlang. Bükkben a Kis-kőháti-zsomboly, a Vár-tetői-barlang. Aggteleken a Vecsembükki-zsomboly, a Baglyok-szakadéka. Ezekbe a barlangokba mi sem adunk ki kulcsot a téli időszakban.

Összefoglalva: Én úgy gondoltam, hogy a kesserek olyan emberek, akik szeretik a természetet, ezért szándékosan nem zaklatják a denevéreket. Maga a látogatás nem baj. De feltehetem a ládához, hogy vigyázzanak a denevérekre.

Még 1 pici adalék: Utóbbi idők kutatásaiból kiderült, hogy télen sem teljesen összefüggő álmot alszanak, hanem 1-szer 2-szer felkelnek mozogni.

Bármi kérdésben szívesen állok további rendelkezésetekre.
És köszi, hogy felhoztátok a témát!

Amúgy bárkinek bg-os kérdése van, fordulhat hozzám(Túra lezárt barlangba, stb...). A DINPI-s barlangokat mi kezeljük, de a többiekkel is jóban vagyunk.
[előzmény: (11050) @david, 2005.11.16 19:13:07]

@davidhozzászólásai | válasz erre | 2005.11.16 19:13:07 (11050)
amancsics:
igazad lehet a döncikkel kapcsolatban az új ládánál. Érdekes lenne megkérdezni a rejtőt, mert hivatásszerűen tevékenykedik a barlangászatban.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]