geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Csuháshozzászólásai | válasz erre | 2015.01.10 22:40:44 (72047)
Jelenleg a licenc váltás van terítéken. Ez csak a lehetőségét teremti meg egy osm váltásnak. Ha jól látom van egy kis csoport aki erre nem lesz hajlandó ezert a tuhu a jelenlegi módon mindenképp működni fog. Ez teljesen független a licenctől. Magyarán nem lesz semmilyen általad emlegetett minőségromlás. Sőt mivel a váltás után akár műholdképeket is illeszthettek a mapeditbe így ezzel a plusz ellenőrzési lehetőséggel akár tovább is javulhat a tuhu minősége.
[előzmény: (72046) alnibell, 2015.01.10 22:28:38]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2015.01.10 22:28:38 (72046)
Ígérem, itt ez lesz az agitátorokkal szembeni utolsó hozzászólás tőlem. Csak a gc játékosok esetleges hozzám intézett kérdéseire fogok válaszolni.

Ha nem számít semmit az az (éves nagyságrendű) időveszteség és paraméterezettség romlás, amit az OSM rendszerre történő átállás vonna maga után, akkor tekintse mindenki nyugodtan viccnek az általam írtakat.
Ha viszont úgy látjátok, hogy nagyon is kidolgozatlan a hajdani tuhusok és az ompsek által propagált váltás, akkor nyugodtan hagyjátok figyelmem kívül a mézesmadzag szólamaikat. Koncentráljatok az általam először idézett pár sorra, az az én álláspontomat igazolja.

[előzmény: (72045) izsolt, 2015.01.10 21:58:23]

izsolthozzászólásai | válasz erre | 2015.01.10 21:58:23 (72045)
ennek a hozzászólásodnak milyen plusz információtartalma volt a kérdéssel kapcsolatban?

jóéjszakát mindenkinek, a józan hangnak is (ez a hét vicce :-D
[előzmény: (72043) alnibell, 2015.01.10 21:55:29]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2015.01.10 21:55:29 (72043)
"Szisztematikus kézi
Nem attól szisztematikus hogy kézi, hiszen kézzel már mindenki átrajzolta a saját erdélyi trekkjeit aki rajzol az OSM-en is
Hanem attól lenne, hogy módszeresen, felosztva a területet mondjuk 200 kisebb részre átrajzolásra kerülne az, ami esetéeg még hiányzik
Hogy nem látjuk alatta a trekkeket nem baj, hiszen azokból lett az OMP-re felrajzolva, miért kéne látni? (egyébként az is megoldható hogy ott legyenek, ez is ott volt abban a fórumban, de szerintem felesleges)"


Azt hiszem, ezt a kérdést sokkal előbb ugyanígy láttam, mindenféle félremagyarázás nélkül. Pontosan ott akadt el diskurzus, amikor a területi felosztásról volt szó. Annak a lehetséges kérdéseit feszegetve. Aztán jobbnak látta az előterjesztő hanyagolni a kérdést. (Akkor váltam igazán nem kívánatossá.)
Tetszik, nem tetszik kidolgozatlan az elképzelés, ebből kifolyólag bizonytalan a kivitelezés.

És már itt is, két hozzászólás után ugyanoda jutott Hev, mint odaát. Törölni, nehogy egy józan hang megzavarja az itteni közösséget.
[előzmény: (72039) izsolt, 2015.01.10 21:42:30]

izsolthozzászólásai | válasz erre | 2015.01.10 21:42:30 (72039)
jó szokásodhoz híven az előzményeket kihagytad
ez a hozzászólás Erdélyről szólt, az ottani turistákok ugyanis úgy néz ki nem igen veszik a fáradtségot térképet rajzolni
Amit az a néhány (tucat?) rajzoló aki az OMP-t rajzolta az elmúlt 5-6-7 nemtudmhány év alatt beletett a térképbe az ott van, de bővülés nincs

Ausztriában, Szlovákiában Horvátországban az ottani turisták aktív rajzolók is, ott már most több van az OSM-en mint az OMP-n

Szisztematikus kézi
Nem attól szisztematikus hogy kézi, hiszen kézzel már mindenki átrajzolta a saját erdélyi trekkjeit aki rajzol az OSM-en is
Hanem attól lenne, hogy módszeresen, felosztva a területet mondjuk 200 kisebb részre átrajzolásra kerülne az, ami esetéeg még hiányzik
Hogy nem látjuk alatta a trekkeket nem baj, hiszen azokból lett az OMP-re felrajzolva, miért kéne látni? (egyébként az is megoldható hogy ott legyenek, ez is ott volt abban a fórumban, de szerintem felesleges)

És különben is, azt ki mondta, hogy nem kell hozzá kézi munka?
Most ezzel marhára megijesztettél bárkit
Ilyen alapon az egész tuhut hülyeség volt elkezdeni, hiszen töméntelen kézi munka.. úúúristen!
[előzmény: (72036) alnibell, 2015.01.10 21:11:51]

alnibellhozzászólásai | válasz erre | 2015.01.10 21:11:51 (72036)
Előre szólok, az vagyok, akit a TuHu volt képviselői el kívántak távolítani a TuHu fórumairól is. Ha ezzel a törekvéssel egyetértesz, ne olvasd tovább!

Az itt is látszik, hogy a licencváltás mellett itt agitálók azt az egyáltalán nem elhanyagolható tényt következetesen elhallgatják, hogy a meglévő adatbázis tartalmának átvitele az OSM rendszerébe csak szervezett módon, több hónap, netán év ráfordítással oldható meg, automatikusan nem megy. Ez együtt jár azzal, hogy a TuHu adatbázisa nem vagy csak nagyon vontatottan bővül, aktualizálódik, ugyanakkor a felmagasztalt másik meg éppen a terepi munkarészek vonatkozásában csak vontatottan érheti el ugyanazt a szintet, amit most képvisel a TuHu.
Magyarán a váltás, pláne ha még az adatfeldolgozási munkakörnyezet is módosul, bizonytalan hosszúságú stagnálást eredményezne.

Bemásolok ide egy másik fórumról származó hozzászólást:
"Persze, nyilván ott jó kezdeni ahol sokat járt az ember, de ezzel nagyjából én is készen vagyok
Ezért gondoltam, hogy a sok hiányzó részt szisztematikusan be lehetne rajzolni az OMP-s térképről
Tkp trekkek sem kellenek, hiszen ha egy út anno OMP-re be lett rajzolva 10 (1,5,2, mindegy, persze minél több annál jobb) trekk alapján, akkor azt a vonalat ha átrajzoljuk OSM-re, nagyot nem lehet tévedni

Ehhez a szisztematikus rajzoláshoz viszont minél több ember kellene, 2-3 résztvevővel tényleg nem érdemes nekiállni

Esetleg van még más jelentkező?"


Néhány dolgot elárul. Belátta a szerzője, hogy csak szisztematikus (kézi) munkával lehet az adatok átvitelét megoldani. (De ezt egy önkéntes munkánál hogyan oldaná meg?) Másrészt azt is jelenti, hogy az átvitel során elveszne egy csomó olyan információ, ami az eredeti térkép forrása volt. Ez meg kinek jó? Miért visszafelé lépne bárki is?

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, amit át akarnak erőszakolni. De azt igen, hogy ennek a levét a felhasználói közösség inná meg.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.