Kenyér:
Egy kiló liszt, 10dkg só egy élesztő ahogy lehet kapni, 6 dl víz.
Először a liszt felét tegyük tálba
Az élesztőt keverjük el 1dl langyos vízzel
öntsünk a liszthez 3dl meleg kb 60fokos vizet, kezdjük dagasztani és adjuk hozzá a feloldott élesztőt
Fedjük le kb 4-5 órára hagyjuk hagy dolgozzon az élesztő
az idő elteltével 2 dl meleg vízben oldjunk fel 1dkg sót öntsük össze a maradék lisztel együtt és alaposan dagasszuk
kelesszük kb 1 órát , vágjuk három fele formázzuk meg és tegyük a tepsire keleszük kb 40percig
A sütőt kb 220 fokra melegítsük elő /alsó felső sütés ha lehet/ alulra tegyünk egy edénybe 2-3 dl forró viet
amikor meleg a sütő és megkelt a kenyér mossuk le a tetejét vizes ecsettel és vagdossuk be.
tegyük a sütőbe kb 15 perc múlva vegyük a hőfokot 180 fokra még kb 35-40 percig süssük haz alja kopog akkor van kész.
|