FAQ
Előzmények

Mikulás trágársága elüldözötthozzászólásai | válasz erre | 2011.10.30 22:43:09 (25811)
Azt hiszem, végső soron pontosan az a hiba oka, hogy nem egyforma frame-mel (25, illetve 30) készült a két felvétel.
A magyarázat kissé hosszú, de ellenőriztem az én Corel videostudió pro video szerkesztőmön:

1. Tudni kell, hogy az általában használt mpg, vagy mpg2 felvételek nem minden képkockához rögzítik a teljes videótartalmat, hanem csak az úgynevezett kulcsképekhez. Egy kép teljes tartalmat rögzít, a következő képkockából pedig csak a képtartalom változásokat. A megint következő megint csak az előzőhöz képesti változásokat, és így tovább. Ha a képtartalom jelentősen megváltozik, akkor új kulcskép készül, illetve mindíg készit új kulcsképet 1-2-3 másodpercenként a felvevő. (ez az idő néha beállítható, néha nem).

2. Namost, a Corelen van egy fő videósáv, és néhány kiegészítő sáv. De a fő sávban lévő filmanyag meghatározza az egész film struktúráját. Ítt az a fontos ebből, hogy kulcsképek helyét meghatározza a fősáv (25 képnél, =50 félképnél ez 40 millisecundum), a kiegészítő sávon pedig a kulcsképeket ezekre a kijelölt helyekre "erőlteti" a szoftver. Akkor is, ha magától nem esik oda. Persze ez kötelező, hiszen az elkészült filmnek egyféle szabványnak kell megfelelnie !!! Igy minden kulcsképnél összeszed a két film egymáshoz képest néhány 10 milliszekundum elcsúszást. Szerencsés esetben ezek ki is egyenlíthetik egymást, szerencsétlenben pedig -vagyis rendszeresen- a hibák összeadódnak. Tíz perc alatt ebből bőven származhat fél másodperc eltérés...

A tavaszi átállás is igy viselkedett, de ott a rövidebb idő és a szerencsésebb csillagzat miatt nem tünt fel...

3. Megoldás: először konvertáld valamelyik filmedet a másik formátumára. Ha ebben nem lesz sok időhiba (itt azért van bennem néhány kérdőjel...) akkor utána egymásra lehet illeszteni a két filmet.
[előzmény: (25810) Ákibard, 2011.10.30 21:58:51]

Ákibardhozzászólásai | válasz erre | 2011.10.30 21:58:51 (25810)
Videóvágásban jártasakhoz szólna a kérdésem:

Lefilmeztem megint az órám automatikus átállását. Ebből lett két videó. Mind a kettő egyszerre rögzített, egyik egy LCD képét, míg másik az óráét. Az óra képén hallható az óra ütemes kattogása, amivel aránylag jól összehangolható az LCD-vel. (másodpercenként léptetett előre 1-et, azaz 11 perc alatt előretekert 11 órát és még 11 mp alatt 11 percet.)
A kettőt szereném egy képre tenni. Elején a kattogást összeigazítottam a mp. értékekkel. Sokáig együtt lépkednek azonban a videó felénél már kezd elcsúszni, a végén pedig már teljesen ellentétesen dolgoznak: Amikor a másodperc nem lép akkor lép az óra, és fordítva.

A másodperc 25 fps-el lett rögzítve, az óra képe 30 fps-el.

Mi okozhatja ezt az eltérést a videó közepére/végére?

A nyári átálláskor (akkor csak 1 órát pörgetett előre 1 perc és 1 mp alatt) akkor nem volt ilyen gondom.

Köszi.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]