FAQ
az összes téma hozzászólásai egyben, klo hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 24 db hozzászólás

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2011.01.29 18:59:57 (55631)
Kedves Mikulás!
Gyanítom, hogy "több tízmilliós támogatás" (pontosabban 8,5 m eddig) címszó alatt az NKA-s pályázatokra gondolsz. Ha figyelmesen elolvasod a a szöveget, láthatod, azért nem, mert ez nem támogatás, hanem "projekt-finanszírozás". Az MGKE semmilyen formában nem vett részt például a magazin cikkek előállításában. Hasonlóképpen sem a blog-, vagy a térfotó-programozásban (ha András maradt volna, valószínűleg ő csinálta volna meg, így az új csapat). Szintén nem vett részt szakértőként az MGKE a Kárpát-medencei épített kultúrkincs adatlapokra való tudományos feldolgozásában.
Hogy miért nem akart az egyesület szorosabb szálakat a műemlékem.hu-val, ne tőlem kérdezd. Lehettek volna, bár András megbízatása mint magánembernek szólt. Egyszer be akartam vonni az MGKE-t egy projektbe (alant olvastad).
Azt viszont ne vesd a szememre, hogy az ilyetén közöny közepette igyekeztem (és igyekszem) a műemlékem.hu-t működésben tartani.
[előzmény: (55626) Mikulás, 2011.01.29 17:27:45]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2011.01.29 12:05:31 (55618)
Kedves fórumozók!

Kicsit szomorú vagyok, hogy senki sem keresett meg kérdéseivel, mielőtt bátran és gerincesen bármit leírt volna személyemről és a műemlékem.hu-ról egy másik portál fórumán, így engedjetek meg némi kiegészítést, múltidézés formájában, csak a tisztánlátás végett.

2007. őszén – vagyis még a műemlékem.hu tervezése előtt - kért fel arra a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, hogy elnöki tanácsadóként segítsem a munkáját. Ennek részeként vetettem fel egy korábbi ötletemet, miszerint tegyük nyilvánossá, az emberek által felkereshetővé a magyarországi műemlékállományt. A közreműködésről, segítségnyújtásról a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület akkori elnökével, illetve a portál programozójával tárgyaltunk. A magam részéről megbízatásom részének tekintettem a műemlékem.hu-t, a többi megegyezésről csak hallomás útján értesültem. Ennek a lényege az volt, hogy a KÖH fizetett a tárhelyért, illetve Andrást programozói munkájáért (ismereteim szerint annyit, amivel a geocachinges fejlesztéseket is segíteni lehetett). A fejlesztés valamikor 2008. tavaszán indult el. Kumin azt ígérte, hogy a kezdeményezést igyekszik majd népszerűsíteni a gc.hu felhasználói között.

A műemlékem.hu-val kapcsolatban sem a KÖH nem jelezte, hogy szorosabb kapcsolatot szeretne (sőt, kifejezett kérés volt, hogy ne a Hivatal égisze alatt, hanem magánkezdeményezésként jöjjön léte), sem a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület. Még az arculattal kapcsolatban is szerették volna, ha minél jobban különbözik a gc.hu-tól. A www.muemlekem.hu-t végül érdeklődés hiányában magam jegyeztettem be és csupán azért a cégem nevében, mert így 50 százalékos árengedményt kaptam.

A műemlékem.hu az indulásától (2008. június) a levegőben lógott jogilag. 2009 tavaszán határoztam el, hogy magazint indítunk a portálon, miután a kulturális örökségvédelem ügye nem tud megfelelő súllyal megjelenni a sajtóban. A koncepció lényege azóta is változatlan: az ide készült cikkeket igyekszünk minél több portálon megjelentetni a nagyobb olvasottság kedvéért. Sajnos az extra feladat (mármint a magazin cikkeinek elkészítése az utazással együtt) extra forrásokat kívánt, miután kiderült, hogy az első négy hónapban irgalmatlanul túlköltöttem magam. Hogy miért drága egy magazin működtetése, szerintem kézenfekvő, de megvilágítom egy példával is: a fotóanyag miatt legtöbbször fel kell keresni az adott helyszínt, a nyilatkozóval itt személyesen, vagy később telefonon anyagot kell felvenni. Hozzáteszem: a kb. 300 cikk megírásáért ezidáig egyetlen fillér honoráriumot sem vettem fel a műemlékem.hu-tól (ahogyan mástól sem, hiszen térítésmentesen kapja meg a többi portál a cikkeket, riportokat).

2009. nyarára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a magazin pusztán a KÖH-től kapott személyes megbízatási díjamból nem finanszírozható (elvégre ebből 30 százalékkal adózok, illetve fizetem a közterheimet, telefonszámláimat, a saját kocsimat amortizálom). Ezután kerestem meg a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumát, hogy tudnak-e segíteni. Mivel szerintük is közfeladat a műemlékvédelem sajtóbeli népszerűsítése, így lehetőséget adtak a pályázatra. Ez volt a „tartalmi és eszközigény fejlesztése”, amely a különböző eszközbeszerzések mellett utazási hozzájárulást és extra programozói feladatokra szánt forrást is tartalmazott (a pályázat időtartama: 2009. december 1 – 2010. november 30. volt). Szeretnék egy tévhitet eloszlatni: bár néhány hozzászólásból úgy tűnhet, mintha az NKA számolatlanul szórná a pénzt, nem így van. A pályázati tervben minden fillért indokolni kell, illetve ugyanígy el kell számolni ezek felhasználásáról is. Miután a pályázati forrást elkülönülve kellett kezelni, megalapítottam a Műemlékem.hu Bt.-t.

Kis kitérő: 2009. késő őszén-telén kezdeményeztem, hogy szorosabbra fogjuk a kapcsolatot az Egyesülettel. Pályáztunk a „Határon túli magyar vonatkozású műemlékek felderítésére” a Norvég Civil Alapnál és nyertünk. Az Egyesület azonban visszalépett (ez a program az, ami később az NKA-nál kapott támogatást).

Az alap-programozást és a tárhelyet a KÖH fizette Andrásnak, egészen addig, míg 2010. februárjában jelezte: nem tudja tovább ellátni ezt a feladatot. Ekkor kellett „külső” céget megbízni a tárhely biztosításával, illetve a programozással. Az elválasztásra a gc szerveréről 2010. március végén - április elején került sor. Addig közösen kezelte a felhasználói adatbázist, azóta természetesen már azt sem. Így nem tudok semmiféle adatról, ami a gc-ről a műemlékem.hu-ra került volna. A KÖH ekkor azonban forráshiány miatt nem tudta tovább fizetni a programozást, így az érvényes NKA pályázaton belül a szakkollégium engedélyével átcsoportosítást kezdeményeztem, hogy legalább a megjelenítés és az alap-programozás biztosítva legyen.

Folytatva az NKA-val a sort: 2010. őszén nyertünk a Kárpát-medencei közös épített örökség adatbázisának előkészítésére (ebben a programban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a partner). Itt a befolyt pályázati összeget elsősorban szakértői feladatokra, fordításra illetve programozásra fordítjuk. Ugyanis a szakértőink egy új adatbázist építenek fel a határon túli épített emlékekről, külön adatlapokon, mint a műemlékeknél. Még mielőtt bárki megkérdezné: ugyan én is csináltam eddig két tucat adatlapot, de természetesen díjazás nélkül.

Szintén NKA-s nyertes pályázat a magazin finanszírozásának segítése. Ez 2011-re szól, sem aláírásra, sem kifizetésre nem került sor eddig. 80-100 cikket vállaltam benne, és az összeg tartalmazza az utazási költséget is (ami valószínűleg nem lesz elhanyagolható, hiszen ha valaki veszi a fáradtságot és megnézi a magazint, láthatja, hogy az egyik anyag az ország egyik, a másik az ország másik szegletében készült).

Hogy az NKA-s pályázatok működését kicsit érthetőbbé tegyem egy olyan példán, ami csak egy tételt tartalmaz: a napokban valószínűleg pályázni fog a műemlékem.hu Bt. a Fotópályázat 2010-es képeiből álló kiállítás megrendezésére. Egyetlen tétel lesz kb. 250 ezer forint tételben (bár még nem kértem árajánlatot): a fotók nagyítása, nyomtatása, készre gyártása. Vagyis ezt a pénzt (ha nyerünk) rögtön kifizetem a képeket elkészítő cégnek. Kérdés, hogy én most lenyelem-e a pénzt, vagy postás vagyok (aki az önkéntes munkával segítőkkel együtt ingyen rendezi-e be a kiállítást, illetve más forrásból kifizeti a pályázati díjat is).

Remélem, a beszámolóm néhány kételyt eloszlatott és segít, hogy tisztábban lássatok. A múlt feltárásában mindenesetre lelkileg támogatlak benneteket. Még egy gondolatot engedjetek meg a végén: ugyan van, aki a műemlékem.hu-val kapcsolatban nagy lelkesedéssel keresi az igazságot, de gondolkodjatok el azon, milyen mozgatórugók vezérlik. Senkit nem vettem rá arra, hogy szabálytalan jelentéseket írjon, a retorzióra pedig többször figyelmeztettem. Sajnálom, ha valaki úgy gondolta, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok és büntetlenül áttörtethet mindenkin – beleértve a játékostársait is. Még inkább szánalmasnak tartom, hogy az irántam érzett gyűlöletével a műemlékem.hu egészét mocskolja. Ha lehet, a tényt tényként, a véleményt véleményként kezeljétek és ismerjétek fel, mi az igazságkeresés és mi a pitiáner bosszú.

Üdvözlettel:
klo
Kovács Olivér

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 12:51:17 (46951)
A portált a kezdetektől fogva mint természetes személy üzemeltetem. A cégem nevére jegyeztettem be, így elvolt vagy egy évig. Amikor a magazin rovat cikkeit elkezdték lenyúlni más portálok, kikerült az impresszum (addig nem volt). Tavaly kiderült, hogy a finanszírozás megnövekedett költségeit nem tudom fedezni, ezért pályáznom kell, ám egy megnyert pályázatot (idáig az egyetlen) vissza kellett vonnom, mert kiderült, hogy a 30 %-át le kellene adóznom, ezért megalakítottam a műemlékem.hu bt-t (végzés: 2009.11.27). Ennek az a járulékos előnye is megvan, hogy a portál bevételei (pályázaton kívül nincs más), nem keverednek semmi mással.
[előzmény: (46942) Old Fairy, 2010.03.03 12:37:50]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 12:42:25 (46946)
A műemlékem.hu fejlesztései soha nem kerültek egy fillérjébe sem az MGKE-nek.
[előzmény: (46941) Old Fairy, 2010.03.03 12:34:49]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 12:39:31 (46944)
:-)
Profitot nem tud termelni (nem is célja).
Technikai értelemben létezhetnek ezek a felhasználók, de a műemlékem.hu felől nem érzékelhetők. Vagyis nem látom őket, ahogyan semmiféle adatukat sem.
A közös jelszó és regisztráció csak a felhasználók életét volt hivatott megkönnyíteni.
Egyetértek, ámen :-)
[előzmény: (46935) flektogon, 2010.03.03 12:23:30]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 12:32:01 (46938)
Mindkét linket megnéztem, de nem értem.
[előzmény: (46934) Old Fairy, 2010.03.03 12:15:35]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 12:29:01 (46937)
Nem csúsztatok. Mint írtam, Andrásnál vannak az adatok (kicsit kukacoskodásnak tűnik, hogy kezeli-e, vagy karbantartja, netán fenntartja az adatbázist), én természetesen senkinek az adatlapjához nem férek hozzá (értelmét sem látnám). Eddig a gc és a műemlékem.hu adminja ugyanaz a személy volt, most nincs admin, a szétválasztást pedig a későbbiekben mi is szeretnénk.
A szerverhasználat szintén benne volt a díjban, vagyis a műemlékem.hu nem elvitt pénzt, hanem hozott.
Az MGKE-től kapott támogatás nem anyagi természetű volt, hanem a portál bevezetésében volt szerepe. Ezért írtam, hogy nem az egyesület, hanem a KÖH áll mögötte.
Az utolsó linket nem tudtam megnyitni.
[előzmény: (46931) Old Fairy, 2010.03.03 12:03:15]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 11:43:12 (46929)
Nem egészen ilyen típusú működési módra gondoltam :-)
Ahogy írtam, közösen kezeli András a két adatbázist. De ez nem azt jelenti, hogy a gc felhasználói megjelennének a műemlékem.hu-ban.
[előzmény: (46927) Old Fairy, 2010.03.03 11:22:40]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 11:38:41 (46928)
Na, végre egy kérdés és nem állítás :-)
Azért nem az MGKE tulajdona, mert a létrejöttében és létezésében az egyesületnek nincs szerepe. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt az, amely az adatbázist a rendelkezésünkre bocsátotta, András pedig a fejlesztéseket nem mint egyesület, hanem mint magánszemély/vállalkozó végezte el. Így természetesen díjazást sem kapott ezért az MGKE-től. A műemlékem.hu és a gc között legföljebb "szövetséges portál" jellegű együttműködés van, mellérendelt viszonnyal.
A műemlékem.hu fenntartója azért egy vállalkozás, mert az tud pályázni a fenntartással és fejlesztéssel kapcsolatos költségekre. Természetesen ezek a pályázatok nem a műemlékekkel kapcsolatos adatgyűjtésre szólnak.
A műemlékem.hu bt nevében azért nem szerepel a közhasznú kifejezés, mert az alakulásakor (mivel friss cégről volt szó) ezért több mint százezer forint regisztrációt kellett volna fizetni. Egy működő cég viszont olcsóbban megkaphatja (ezzel kapcsolatos forrás az az ügyvéd, aki bejegyeztette a céget).
Egy szó mint száz, a műemlékem.hu "mögött" nem az MGKE, hanem a KÖH van. Elég, ha megnézed, mit nyernek a játékosok: hétvégét a Hivatal vendégházaiba, nem pedig geobögrét :-)
Fairy javaslatára: teljességgel igazad van, a KÖH-nek és nekem is ez a vágyam (az új programozónak a műemlékem.hu-t kell csinálnia). Addig viszont, amíg nem lesz ilyeb ember, áll az egész világ :-(
[előzmény: (46924) Mikulás, 2010.03.03 11:03:34]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 11:09:42 (46925)
Lerajzoljam? Mert úgy látszik, leírni fölösleges. Mégis nekifutok újra: nem szerepeltek a műemlékem.hu felhasználói között, így adatbázisában sem. Andrásnál van egy olyan adatbázis, amelyben mindkét portál felhasználói benne vannak, ezért tudjátok ott is használni az itteni regisztrációt és jelszót. Ennyi, ami összeköti a műemlékem-t és a gc-t.
Lehet, hogy a műemlékem.hu működésének módjával nem értesz egyet, csak éppen fogalmad sincs róla, hogyan működik.
[előzmény: (46921) Yoss, 2010.03.03 10:45:41]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.03.03 10:37:34 (46919)
Irígylem a felhasználókat a jól informáltságukért a remek kombinációs készségükért.
A műemlékem.hu-nál egyetlen geocaching felhasználóról sincsenek adatok. Csak az jelenik meg a rendszerben, aki például műemlék-jelentést készít, vagyis tudatosan tesz valamit az oldalon. A közös regisztráció, illetve jelszó a felhasználók életét igyekezett megkönnyíteni (meg talán programozás szempontjából is egyszerűbb volt).
Olyan adatot pedig nem tudunk törölni, ami nincs.
A műemlékem.hu játékosaival kapcsolatos számokat mindenki megtalálja a főoldalon a pontverseny, illetve Keresztes hadjárat/összesítés játékosok szerint menüpontok alatt.
De ha már hozzászólok: nagyon elkeserítőnek tartom, hogy az itteni fórumhuszárok a gép mögül, mindenfajta ismeret nélkül osztják az észt és pocskondiáznak egy portált, illetve egy olyan ügyet, amely társadalmilag meglehetősen fontos. Sikerült megnyitni a műemlékek világát bárki előtt, olyan adatbázist építeni, amely bármilyen érdeklődő előtt nyitva áll. Sok játékosnak emberfeletti erőfeszítése, hogy ez felépült és épül a továbbiakban is. És ráadásul örömmel derítik fel az épített emlékeket és osztják meg a többiekkel a tapasztalataikat. Örülök annak, hogy a műemlékem.hu-val sikerült összehozni és megismerni őket.
Higgyétek el, semmilyen műemlékem.hu statisztikában nem szerepeltek. Ahogy baráti, vagy családi körben sem dicsekednék veletek.
[előzmény: (46915) flektogon, 2010.03.03 09:43:43]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2010.02.28 20:16:10 (46796)
Kedves Hev!
Beleolvastam az itteni fórumba és megáll az eszem az acsarkodásod láttán.
Mint a műemlékem.hu fórumában is jelezted, pályáztatok a norvégon és nem nyertetek: szerintem ez még nem ok mindenfajta mocskolódásra. Nem először van nézeteltérésünk: a műemlékem.hu kezdetekor a játékszabályokat akartad átírni és osztottad az észt, azt azonban meglehetősen inkorrektnek tartom (bár nem lep meg), hogy most egy másik fórumon dühöngesz és vagdalkozol a sikertelenségetek miatt.
A gc ügyeiről nem tudok (tag sem vagyok), a műemlékem.hu-val kapcsolatban pedig a háttér: az impresszumban a KLO Press Bt. szerepel mint tulajdonos és ennek roppant egyszerű oka van. A domain nevet - minő meglepetés - ugyanis be kellett jegyeztetni. Én pedig (jogilag jobb megoldásnak tartva) a bt-m nevére jegyeztettem be.
Megáll az ész, mi?
Sőt, miután a műemlékem.hu-t szeretnénk minél komolyabb portállá fejleszteni, a pályázatokhoz alakult egy mások cég is, a műemlékem.hu bt - ez üzemelteti a portált.
Persze lehet gyűlölködni azért, mert mások is pályáznak (netán sikeresebben mint ti), érdemes elidőzni a te civil szervezeted honlapján is, nem álltok rosszul támogatók szempontjából. Vagy úgy gondolod, hogy rajtatok kívül mindenki lop?
Ha valakiben kételyek merülnének fel, miért is kell pl. a műemlékem.hu-nak pályáznia, gondoljon arra, hogy a fejlesztéseket ritkán végzik el szívességből a programozók, illetve vessen talán egy pillantást a magazin rovatra, ami szintén nem magától íródik, s töltődik meg tartalommal.
A norvégon a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület pályázott. A pályázati tartalom teljesítésében (ha létrejön egy támogatói szerződés) vannak partnerei: cégek, illetve magánszemélyek is. Ez ilyen egyszerű.
Kedves Hev! Remélem, a műemlékem.hu ügyeiről kellő részletességgel tájékoztattalak. Kérlek, a továbbiakban ne ilyen gerinctelen módon, fórumokban verd magad, nyugodtan írj levelet, vagy hívj fel, ha kérdésed van.
Felfordul a gyomrom az elvtelen vádaskodásodtól.
[előzmény: (46795) Hev, 2010.02.28 18:20:47]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.07.21 08:56:53 (35473)
Dehogynem, bocsánat. Tehát OFF:
Van egy alapszint, ami néhány (2-3) kilométeres kellemes sétát jelent a településen belül. Ezt szerintem babakocsival, nagymamával fékezve is könnyen lehet teljesíteni (gyalog). Ha ezt megteszi a nevező, már emléklapot biztosan kap a részvételről.
Van 10 db ajándékkönyv, amit azok kapnak, akik a legtöbb pontot keresik fel. Itt elkelhet a kocsi, kerékpár, autóstopp, menetrendszerinti buszjárat, mert ez több települést is érint (közelieket), ám hogy a könyvek megnyeréséhez pontosan hány pont elég, az csak 26-án derül ki, hiszen a résztvevők létszáma és teljesítménye határozza meg a szintet.
[előzmény: (35472) SylverRat + Bogee, 2008.07.21 07:46:20]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.07.21 07:37:29 (35471)
Jó reggelt!
A fórumozók figyelmébe (is) ajánlom:

"I. műemlékem.hu verseny és találkozó

2008. július 26-án (szombaton) Kapolcson, az Örökségvölgyben rendezzük meg az I. műemlékem.hu versenyt és találkozót.

A verseny 9 órától kezdődik a helyi kastélyban, ekkortól lehet átvenni a versenyhez szükséges dokumentációt (természetesen a későbbi kezdésnek sincsen akadálya, de ekkor kevesebb idő marad a teljesítésre). A nap folyamán a műemlékem.hu játékosai, illetve családtagjaik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vendégei (ez harapnivalóra és üdítőre egyaránt vonatkozik).

A verseny befejezésének időpontja 16 óra - ekkorra kell visszaérni a kapolcsi kastélyba. 16 és 17 óra között értékeljük ki az eredményeket.

17 órakor a díjátadásra kerül sor, majd kötetlen beszélgetést szervezünk Mezős Tamással, a Hivatal elnökével.

Díjak: a verseny minimum-követelményét teljesítő résztvevők valamennyien névre szóló Emléklapot vehetnek át a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökétől.

Az tíz legjobban teljesítő játékos könyvjutalmat is kap a Reader's Digest jóvoltából"

Mindenkit szeretettel várunk:
klo

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.06.18 11:01:47 (34675)
Örülök, hogy dobogós vagyok a listán, ismerd el, igazán elegáns volt :-)
Az viszont nem jó, hogy a műemlékem.hu szövege ennyire félreérthető. Így kicsit most árnyaltabb képet kaptál mindenesetre a játékról: ha van kedved és időd, szeretett várunk (akad feléd néhány érdekes épület). Üdv.
[előzmény: (34670) SylverRat + Bogee, 2008.06.18 10:15:29]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.06.18 10:00:48 (34668)
Szia. Szerintem ez nem "meló", hanem játék. Egy koo adatbázis persze jól jöhet a KÖH-nek, és jók az állapotjelentések is, de ha megnéznéd a műemlékem.hu-t, láthatnád, hogy adatuk van éppen elég (építéstörténet, állapot jellemzése). Nem kell persze érteni ahhoz, amihez az ember hozzászól (uram bocsá' a tények zavarhatnak a véleménynyilvánításban), mégis felhívnám a figyelmedet arra, hogy ami mögött te alvállalkozói megbízásokat, meg pénzlenyúlást sejtesz, az egy jó régen működő rendszer, a KÖH-nek ugyanis vannak műemlékfelügyelői, akik járják a körzetüket és figyelik a műemlékek állapotát. Természetesen a játék nem az ő munkájuk kiváltására jött létre.
A KÖH célja leginkább az volt, hogy a műemlékeket közelebb vigyük az emberekhez, a magukénak érezzék azokat az épített emlékeket, amik a környezetükben vannak (ezért a honlap neve is), mozduljanak ki, menjenek el, lássák ezeket, ne pedig egy számítógép mögül osszák az észt :-)
[előzmény: (34665) SylverRat + Bogee, 2008.06.18 09:13:25]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.06.18 08:09:17 (34664)
Kis kiegészítés Andráshoz: a KÖH honlapján lévő lista meglehetősen nehézkesen használható és nem tartalmaz érdemi részt magáról a műemlékről (vagyis nincs leírás). Annak a tartalomnak egy része, amely felkerült a műemlékem.hu-ra, könyv formában hozzáférhető ugyan, de ez csak néhány megye. Hogy mennyire volt eddig hozzáférhető: persze, meg lehetett találni, sőt, beballaghattál a KÖH irodáiba is, de nem hiszem, hogy túl sokan keresték, olvasták volna. Szerintem ezért - is - jó ez a játék.
[előzmény: (34662) piret, 2008.06.18 07:45:06]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.06.18 00:02:06 (34658)
Sziasztok! Bocsánat, hogy nem egyenként válaszolok a hozzászólásokra, de szerintem így jobb (ha már nem mentem el aludni).
A hozzászólásomat Kolesarral közösen töröltük, miután megállapítottuk, hogy a szarkazmus nem biztos, hogy célravezető.
Felmerült ez a "minisztériumos" dolog. Ez az első tévedés. Nos, a műemlékek nyilvántartása a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál (volt Műemlékvédelmi Hivatal) van. Az országos műemléki listát tőlük kaptuk meg. Persze az nyilván hatalmas baj, hogy az egyébként nehezen (pénzért) hozzáférhető lista most végre szabadon elérhető. A logoknak egyébként persze nyilván örül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, de mivel mindenféle gps-ekről származnak a koo-k, ezért államigazgatási szempontból az állapotjelentések koo-i nem hitelesíthetők (amúgy sem tudok olyan kötelezettségről, hogy a műemlékekről valamiféle térképet kellene készíteni).
Nyilván hasonló hiba, hogy pl. a Helikon kastély igazgatóját sikerült rábírni az együttműködésre, nevezetesen, hogy a három legeredményesebb versenyző (a családjával együtt) ott tölthessen egy hétvégét.
Jó éjt.

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2008.06.17 20:16:41 (34642)
Köszönjük. És a nyereményekről el is feledkeztél :-)
[előzmény: (34640) magpet, 2008.06.17 19:57:13]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.04.15 16:19:45 (5753)
Kicsit kiegészíteném: a felügyelők nyilván a nagyobb projektekhez, magasabb értékű műemlékekhez mennek ki. Meg ahol valamilyen fejlesztés van. Az olyanokhoz, amiket benőtt az erdő és kilométereket kell gyalogolni a határban, túl sűrűn nem nézhetnek ki.
Én itt, az ilyen romoknál látom elsősorban a mozgalom lehetőségeit. Persze az sem hátrány, ha mondjuk a Sopron Vár utca 3. (csak hasraütve) számnál már több tucat log van, hogy elhagyott a ház, pereg a vakolat, be vannak törve az ablakok.
Hogy mit nézzünk meg, illetve hogyan dokumentáljunk, ahhoz szerintem a köh-hel is kialakíthatunk egy sémát, aztán megszervezhetünk akár on-line, akár élőben is egy közös felmérést, meg csinálhatunk itt egy netes adatlapot... Végtelenek a lehetőségek.
[előzmény: (5752) guess.who, 2005.04.15 16:01:46]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.04.15 15:50:10 (5750)
És folyt. ami most köv.:
Van az országban x ezer darab problémás műemlék.
A teljes műemlékállományra jut néhány tucat felügyelő.
Ezek jelenleg is folyamatosan mennek és ellenőriznek.
Vagyis a mi bejelentéseinkkel csak a munkájuk lesz több. Elvégre a dolog úgy néz ki, hogy mi fotózzuk, leírjuk, egyszóval bejelentjük, neki meg utána ki kell mennie, mert egy netes jelentés alapján csak nem ugrálhat...
Úgyhogy szerintem csak több munkát adunk nekik, semmit sem veszünk le a vállukról.
Csupán néhány műemlék "járhat jól", ha mi idejében észrevesszük, hogy gáz van.
[előzmény: (5748) klo, 2005.04.15 15:37:07]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.04.15 15:37:07 (5748)
Nem egészen jól érted. A műemlékfelügyeletnek, (köh) valóban nincsenek korrdinátái az egyes műemlékekhez (utca, házszám, helyrajzi szám alapján van a nyilvántartás), de annyira nem is hiányzik nekik. Vagyis, ha mi nem jelentkezünk, nem csinálják meg. Eszükbe sem jutna, mert a műemlékfelügyelő számára a pont megjelölése értelmetlen. Szerintem ez inkább a magánemberek számára lehet lehetőség, hogy meg is hallgassák, ha valami nem tetszik neki.
[előzmény: (5722) guess.who, 2005.04.15 06:46:33]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.04.15 00:42:09 (5720)
A kérdésre a válasz: reményeink szerint igen. A köh mindenesetre ígérte, hogy segít benne.
Amúgy nrem csupán a track-logokat lenne érdemes gyűjteni, hanem a műemlékek koordinátáit is - ez sincs meg ugyanis sehol.
[előzmény: (5719) Attibati, 2005.04.15 00:39:43]

klohozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.04.14 23:44:03 (5718)
Persze, a régi várromok is. Meg kolostorromok a határban, az alig pár centis falak - minden, ami műemléki védettséget élvez. Sőt, mi magunk is kezdeményezhetjük egy-egy rom, ház, maradvány levédését - de erről majd később.
A megbeszélésünk értelmében hamarosan megkapjuk hazai védett műemlékek listáját - kb. 12-13 ezer egységből áll. A dolog (mármint a közkincskereső) lényege szerintem valahol az lehetne, hogy ne csak egy hozzászólásban dühöngjünk, hogy pl. "szemetes a várrom környéke, összefirkálták a köveket, szemmel láthatóan nem foglalkozik vele az önkormányzat", hanem ezek a megjegyzéseink a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékfelügyelőin keresztül számonkérhetők legyenek. Az ideális helyzetet én úgy képzelem, hogy miután egy műemlékre sok "bejelentés" érkezik, az illetékes műemlékfelügyelő kérdőre vonja a műemlék gazdáját.
A megállapodás egészen biztos, érezzük talán azt is, hogy a gc.hu-nak, illetve a köh-nek mi lenne jó, de minden ötletet szeretettel fogadunk.
klo
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]