geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

geocaching, (:jannus:) hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 21 db hozzászólás

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 13:43:06 (77351)
Kedves Nargoth!

Én már nem tudom se gusztusos formában, se esztétikusan kis helyen tárolnia kitűzőimet és a befutóérmeimet. Amiért ezt hiányoltam az a 3 és fél éves kisfiam, akit ezzel szoktam motiválni, szereti gyűjtögetni őket, ahogy egyébként én is a mai napig és amikor ő maga, a kis kezével átadta az igazolólapunkat, ő kérdezte utána, hogy apa mit nyertünk? És egy emléklapot nem tudtam neki adni. A nyereményről fogalmam sincs micsoda, milyen értékű (bögre vagy GPS készülék, becs szó nem tudom), tehát emiatt sincs sok keserűség a számban.

Szétszakadt nagyon ez a beszélgetés, tudom és elnézést. Én értem hol a probléma, tudomásul vettem és amennyire tudtam kulturált módon felvetettem hogyan lehetne ezen változtatni. Azt is tudomásul vettem, hogy ez jelenleg nem cél. Nagyon sajnálom. A továbbiakban is szívesen segítek az egyesületnek, ahogy azt Fazék jelezte felém és bizakodva várom, hogy a jövőben megtörténjen a szemléletváltás és a játék magyar változata méltó helyet foglaljon el a természetjáró programok között.
[előzmény: (77349) Nargoth, 2018.10.17 13:28:55]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 13:11:05 (77348)
Kedves tapiapi!

Köszönöm a kedves szavakat! A versenyszabályzat egy dolog, a helyszínen is hallottam nem egy kritikát (minden eseményen hallok!), innen indult a dolog, de tovább gyűrűzött. Az örvényes példája tökéletes, én csupán abban a naiv hitben vagyok, hogy igyekszem nem csak hagyni magam, de leúszni az örvény aljára, ahol egyszerűen lehet szabadulni.

Kedves gusty!

Első sorban köszönöm, mert ezzel a válasszal már tudok mit kezdeni, bár sajnálom, hogy ez az egyesület meglátása. Értem a tagdíjjal kapcsolatos dologban, azért tervezem az idei pólót és egyéb grafikákat, mert szerettem volna valami vissza is adni (bele kéne menni abba egyébként, hogy a Facebook, a Gmail, stb. végül is ingyenes-e vagy nem, annak ellenére, hogy pénzt nem aduk érte és hogy az ő módszerük miért nem ültethető át bármekkora részben és módon a geocaching.hu-ra). Hogy ezt miért nem tagdíj formájában teszem, annak az az egyszerű magyarázata, hogy (most már) nem tartom megfelelőnek a vezetőség bizonyos meglátásait, amik szerintem sarkalatos pontjai lennének.
Az utolsó bekezdésben ismét keverjük a szezont a fazonnal. Világosan kifejtettem, hogy csalásra most is számtalan mód áll rendelkezésre, nem célszerű és etikus azt feltételezni, hogy az induló csalni fog. Most épp úgy indulhattam volna egyedül is családi kategóriában. Tehát MOST IS bemondásra lehet indulni a családi kategóriában. És igen, amit javasoltam aszerint pl. a nevezési lapon fel kéne tüntetni a felnőttek és a gyerekek/idősek számát. Ugyanúgy nem értem a problémát, hogy miért kéne különbséget tenni az 55 és a 85 éves között, amikor MOST IS a családi kategória feltétele alulról és felülről 1-1 életkorral van meghatározva. Hogy kéne ellenőrizni az összetételt? Úgy, ahogy MOST IS, tehát sehogy... Ahogy a mostani rendezvényen is gond nélkül végigszaladhattam volna egyedül a pontokon, úgy, hogy a családom addig betolja a gulyást, úgy ezt a jövőben is bárki megteheti. A mozgó pont esetleg ellenőrizhetné. Mindenre van megoldás, de úgy látom a valódi problémák egészen máshonnan gyökereznek, amit lássuk be, hogy nem én fogok itt és most, egyedül megoldani.
[előzmény: (77345) gusty, 2018.10.17 11:33:58]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 11:18:29 (77343)
Kedves VP!
Pedig ha végigolvasta volna, akkor nem is kellett volna kérdeznie! Kérem futtassa át a szemét az előző hozzászólásomon, meg fogja látni hol említem a 3000 forintot.

Kedves Ajtony!
Röviden: igazad van. Bővebben: tényleg kizárólag az ismeretségi körömben élők véleményét tükrözöm és kizárólag azzal a céllal, hogy minél több ember élvezze ezt a remek időtöltést. Lehet, hogy én itt meg leszek hurcolva, lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye, vagy nem vagyok megáldva jó fogalmazóképességgel - ezekért mindenkitől szívből elnézést kérek, de én így alszom nyugodtan. Lehet, hogy amiket mondok több embert riasztanának el, mint amennyit hoznának, én a magam részéről mondtam valamit. Ha a "magamfajták" nem kívánatosak ezeken a rendezvényeken, nekem semmi bajom vele. 11 évig ládázgattam anélkül, hogy bárkit is ismertem volna a közösségből, gondoltam, hogy ezen ideje lenne változtatni, de ha újabb 11 évig csak ezt csinálom, akkor én boldog leszek azzal is.
[előzmény: (77341) Ajtony, 2018.10.17 11:00:41]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 10:39:32 (77339)
Kedves Nargoth!

Épp ez a bajom, hogy ez nem evidens! Ismétlem, a kérdésemre nem kaptam választ, de ebből feltételezem, hogy a tagok és játékosok száma nem növekvő tendenciát mutat. Kizárólag utóbbi feltételezésem fényében van létjogosultsága a további mondandómnak: mégis hogyan képzeli el az egyesület bővíteni a tagok létszámát? Önnek mit jelent az szó, hogy fesztivál? Mert az én fejemben egy olyan tematika köré épülő programot, ahol a témát kedvelők összejöhetnek ÉS a téma iránt érdeklődőket felkarolják, kalauzolják. Jelen esetben úgy érzem messzemenően nagyobb hangsúly van az előbbin, hiszen maga a kérdés is felmerült, hogy "mi köze a fesztiválnak a tagok összetételéhez, a taglétszám növeléséhez". Hát ennél nagyobb köze nem is lehetne, már elnézést! Vagy azt várják, hogy valaki meghallja a geocaching szót és arra gondol, hogy de jó lenne befizetni a tagdíjat? Potenciális pártoló tag lehetnék, aki minden szempontból közelít teljesítménye csúcsához, egyáltalán nem vágna földhöz az évi 3000 forint, de egyetlen forintot se szeretek olyan helyre tenni, ahol nem érzem, hogy megtérül bármilyen formában is. Márpedig az én szememben egy nevében KÖZHASZNÚ (!) egyesületnek nem az lenne a célja, hogy egy kemény magot szórakoztasson, hanem fenntartható pályán, folyamatosan megújuljon és gyarapodjon. A vitaindító hozzászólásom óta egyre inkább azt érzem, hogy gyönyörködnek a parázsban (ami tényleg szép), de fát is kéne tenni a tűzre. Ha beledöglik se tudja rávenni a gyerekeit a ládázásra? Micsoda véletlen! Ha jól értem egy olyan korosztályról beszélünk, aki világ szinten megőrült a Pokemon Go játékért, ahol GPS segítségével kell a térképen megtalálni dolgokat. És mellesleg a 20-30 éves korosztály is kerüli a ládázást, hiába minden második ilyen korú ismerősöm azt keresi, hogy milyen módon tud kijutni a természetbe és a kütyüket is imádják. Ez biztos az ő hibájuk és az egyesület teljesen jól van így, hiszen már sok-sok éve ugyanúgy van.

Bocsánat a stílusért, ígérem, hogy az esetleges kérdések megválaszolásán kívül nem fogom ezt a témát tovább szítani, hiszen érdemi választ továbbra sem kapok a lényegre vonatkozóan (növekszik az egyesület taglétszám és aktivitás tekintetében? illetve célja-e az egyesületnek fiatalabbak megszólítása?), az én meglátásom pedig az, hogy a valódi válasz mindkét kérdés esetében "nem".

Ha kapnék egy támogató visszajelzést (pl.: többen jelezték, hogy a szabályokkal nem elégedettek, konkrét javaslatot örömmel veszünk és próbálunk ki, hiszen mi is érezzük az említett problémát), örömmel előállnék valamivel. És igen, felfogtam azt a mondatot, hogy erre van lehetőségem, de ne menjünk el amellett, hogy azért a felvetéseimet ért kritikák messze túlsúlyban vannak.

Itt egy konkrét példa tehát, amin 10 percet törtem a fejem:
- családi kategóriában 1 felnőtt + 1 gyerek/idős arány az, ami szorzó nélküli időeredményt generál (tehát 2 szülő, 1 gyerek, 1 nagypapa ha 180 perc alatt teljesít, akkor 180 perc lesz a versenyidejük)
- minden további gyermek/idős 10%-kal csökkenti a teljesítési időt (tehát ha 1 szülő indul három gyerekkel és 180 perc alatt teljesíti a kiírást, akkor két 10%-os szorzót gyűjt be, vagyis 180*0,9*0,9 = 145,8 perc lesz a versenyidejük)
-minden további felnőtt 10%-kal növeli a versenyidőt a fenti példa szerint

A versenyen épp a felnőtt korosztályból láttam olyat, hogy bő 100 méterre az aszfaltúton nézte, ahogy a többiek "logolnak", az hogy ki hogy csal, azt hiszem egy teljesen más kérdéskör és igen butaság ide hozni, hiszen ezeket épp úgy el lehet követni most is és egészen más szinten kell kezelni. Az egy dolog, hogy minél egyenlőbb feltételeket biztosítsunk a résztvevőknek és teljesen más kérdés, hogy ezeket milyen szinten és módszerrel ellenőrizzük és tartatjuk be. Remélem senki se gondolja, hogy ne tudnám könnyű szerrel megnyerni a következő versenyt, ha arról lenne szó.
[előzmény: (77337) Nargoth, 2018.10.17 08:54:47]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 08:43:52 (77335)
Kedves Scele!
Elnézést kérek, ha a megfogalmazásommal nem tudom jól kiemelni a mondanivalóm lényegét. Mindent, amit leírtam az azt az alapkérdést boncolgatja, hogy akar-e a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület bővülni, mert én az eddig leírtak alapján azt érzem, hogy nem. Illetve nincs tudomásom a pontos számokról, lehet, hogy az egész feltételezésem alaptalan és az egyesület évről évre növekszik a regisztrált felhasználók számával együtt. Kérem, aki tud erősítsen/cáfoljon meg ebben!

Nem belekiabálom az éterbe, hogy hulladék volt az egész, hanem kulturált hangnemben szerettem volna felhívni a szervezők figyelmét arra, amit megtapasztaltam. Ha én meghívok valakit vendégségbe, akkor örülök a visszajelzéseknek, de tudom, hogy van olyan embertípus is, aki az övétől eltérő véleményeket képtelen kezelni és pajzsként használja a vele egyetértők véleményét.

Épp ezért tegyük félre egy kicsit az összes kritikát és ötletet, amit írtam és lépjünk hátrébb egy lépést. Annyit kérek, hogy valaki az egyesület nevében és a statisztikák alapján árulja el, hogy a geocaching.hu közösség jelenlegi összetételével elégedett-e, a tagok és a játékosok száma a hasonló ütemben növekszik-e, mint a többi természetjáró programok esetében (teljesítménytúrákkal Dunát lehet rekeszteni és ott is egyre több helyen van létszámkorlát, ami be is telik (terepfutóversenyek szintén, QR kódos teljesítménytúrák, stb.)?

A politikát most csak példaként szeretném felhozni. Ismerünk olyan pártot, ahol nem értjük, hogy mégis hogyan támogathatja bárki is őket? Nagyon egyszerű a válasz: egy maréknyi támogató véleményét képes és hajlamos az ember jóval nagyobbra kivetíteni és elnyomni vele a messzemenő többség véleményét. Az igazi mérce egy ilyen párt/szervezet/közösség szempontjából az, hogy növekszik-e vagy csökken.
[előzmény: (77323) scele, 2018.10.16 16:55:06]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.16 13:43:02 (77321)
Köszönöm a sok választ, különösen azokét, akik fel tudják fogni, hogy mit jelent az "építő jelleg".

1 héttel az esemény előtt még nem volt pólógrafika, terveztem 24 órán belül 4-et és konzultáció után 48 órán belül elkészítettem ingyen a vektoros grafikát nyomdakészre. Fazék hálából felajánlott 2 pólót. Mivel aznap Kisbérre mentünk egy temetőlátogatásra, úgy gondoltuk, hogy életünkben először részt veszünk az eseményen és akkor Fazéknak se kell postáznia a pólókat. A ládacsere matricát is én készítettem, néhány egyéb, a főoldalon található bannerrel együtt. Megköszönném ha a minimális tiszteletet megadnánk egymásnak, főleg ha nem ismerjük egymást!

Itt pedig válaszolnék az arra érdemes hozzászólásokra is:
@bluedog: a verseny ugyanakkora hangsúlyt kap a névben, mint a fesztivál, ezért feltételezhető, hogy ugyanakkora súllyal dominál (ismétlem: én az "első benyomást" képviselem, teljesen máshogy áll az ember valamihez, amit ismer)
@Strombus: az összes Geocaching Teljesítménytúrán részt vettem és a korosztályomból sokan csatlakoztak hozzám, pontosan ilyen programokkal lehetne őket megcsípni és bevonni (amennyiben ez cél)
@VP: az előnevezés rendszerét abszolút támogatom, az ár/értéket hasonló versenyekkel vetem össze, ahol ilyen összegért néhol chipes időmérés és érem is jár (ha ott lenne pl. a "vásárolt" szolgáltatások között, hogy az egyesület támogatása, az rögtön mindent megváltoztatna). A több pontot úgy értettem, hogy pl. minimum 15/8 pontot kéne megtalálni, de lehetőség lenne többet is, plusz pontokat szerezve.
És végül, de abszolút nem utolsó sorban @rosie: a válaszok nagy részével teljesen egyet értek és köszönöm! A pontokat én sem tartanám célszerűnek súlyozni, én az induló csapatnak adnék egy szorzót. A sorsolással kapcsolatban értem az érvet. Az problémába ütközik, hogy a nem jelenlévő nyertesek ne legyenek újra sorsolva (legalábbis úgy sejtem, most így van)? A kisgyerekeseknek szintén örültem, de 11 évnyi geoládázás után az a meglátásom, hogy zsugorodik a közösség. A szakadék szakadék marad, holott óriási trend most a természetjárás, a geoládázás is hatalmas felívelő pályán kéne, hogy járjon és simán járhatna. Megmondom őszintén, hogy semmi se motivál, hogy tag legyek, amikor már a fórumban így fogadják az embert, a fesztivál pedig az "őstagok" alapján is belterjes. Ha ez a cél, akkor tisztelettel tudomásul veszem, de nagyon szeretem ezt a játékot, rengeteg szálon kötődök hozzá a magánéletemben és ezúttal is csak javítani szeretnék a helyzeten.
[előzmény: (77315) rosie, 2018.10.16 08:33:16]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.15 09:24:05 (77305)
Sziasztok! Először voltunk GC versenyen, remekül éreztük magunkat, ebben a hozzászólásban viszont kizárólag az építő jellegű kritikáimat szeretném megfogalmazni az illetékeseknek:
- Az esemény oldalán nem találtunk semmilyen leírást a versenyről (hogy zajlik, hogy történik az értékelés), az eseményládára se volt link (ahol a MultiMátriX-ról legalább volt leírás), az értékelést még most is csak hozzászólásokból sejtem
- Ha jól értem az értékelés kizárólag idő alapján megy, ez számomra igen aránytalan, különösen a családi kategóriában. Mi egy nagymamával, egy 7 hónapos kismamával, egy másfél és egy három és fél éves gyerekkel indultunk (utóbbi saját lábát tette meg az egész távot) - abszolút esélytelenül álltunk így rajthoz, holott egy családi kategóriában ezt egy szép teljesítménynek tartom. Rendes kategóriában is ha jól értem, akkor egy terepfutó kiszorít minden túrázót.
- Tudom, hogy az eredményhirdetés egy nagyon kritikus pont. Igen sokfélét láttam, de összességében az egyik legrosszabbnak tartom, hogy a tombolával tartsuk ott az embereket a végéig.
- A résztvevőket nézve óriási öröm volt az idősebb generáció kimagasló létszáma, viszont nagyon hiányoltam a 20-30 éves korosztályt, akikről azt feltételeztem, hogy elsöprő többségben lesznek egy ilyen rendezvényen.

Ha a mi esetünket nézem, 2500 forintért megkerestünk 8 mátrixot és egy emléklapot, vagy egy kitűzőt se kaptunk, ebédet is épp hogy tudtunk venni (ha nem ládáznék 11 éve, ezek alapján biztos nem mennék többször ilyen eseményre).

A fentebb leírt pontok egyike se megbocsájthatatlan hiba, sőt! Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbre van magyarázat. De! Mindegyik kritikám külön-külön is kritikusan érinti a kezdőket, a fiatalokat, a tapasztalatlanokat és előnyben részesíti a "kemény magot". Megértem, ha ez és egy rendkívül családias légkör megteremtése a cél, de a kezdők és/vagy fiatalabbak nevében a következő ötleteket szeretném megfontolásra felterjeszteni:

- több faktoros teljesítményértékelés (egyéniben: megtett táv, megszerzett pontok száma súlyozással számítson; családiban: résztvevők száma, életkora súlyozással számítson)
- és/vagy több kategória bevezetése (pl. leggyorsabb, legrövidebb, legtöbb pontot szerző)
- a tombolák a nevezés lezárását követően legyenek sorsolva a verseny alatt és a nyertesek beérkezés után egyből kapják meg, minden beérkezőnek
- az eredményhirdetés történjen meg virtuálisan (is): pl. leggyorsabb teljesítő értékelhető rögtön beérkezés után, de nem tartom célszerűnek megvárni az utolsó beérkezőt is, hogy a legtöbb pontot összegyűjtő is értékelhető legyen.

Végezetül: tisztában vagyok vele, hogy olyasmibe "kötök bele", ami 36. alkalommal került megrendezésre, ezért nem ragaszkodom se válaszra, se cáfolthoz. Pusztán az a célom, hogy jelezzem mi az amivel több hozzám hasonló ember jelenne meg a jövőben a fesztiválokon.

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.09.12 13:40:00 (77085)
Valóban... Nálam csak a .hu számít! Köszönöm!
[előzmény: (77084) Parmerozpazepan, 2018.09.12 13:32:21]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.09.12 13:14:16 (77080)
Sziasztok! Az erdőgazdaságok országos geocaching versenye elvileg 3 napja él, de én semmi infót nem találok róla itt, a GC oldalon: http://www.godollofilmfest.com/sites/default/files/orszagos_geocaching_verseny_szabalyzat.pdf
Lehet, hogy még nem kereshető?

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2017.01.28 15:39:27 (75385)
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék a bennfenteseknél, hogy idén várható-e geocaching teljesítménytúra, vagy az a korszak lezárult?

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2017.01.22 18:31:43 (75313)
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék a bennfenteseknél, hogy idén várható-e geocaching teljesítménytúra, vagy az a korszak lezárult? :)

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2016.02.26 21:27:34 (74036)
Idei Geocaching TT-ről lehet már valamit tudni?

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2015.11.19 21:38:56 (73547)
Azt tudja valaki, hogy miért nincsenek jelvények (pl. első megtalált láda, n-edik megtalált láda, 5 láda megtalálása egy héten, egy láda első 10 megtalálója közé jutás, 1 megtalált láda minden megyében, stb...)? Illetve nincs tervbe véve valami nagyobb grafikai tuning az oldalon (divatosabb, letisztultabb design)? Én nagyon szívesen segítek ingyen és bérmentve.

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2015.03.20 12:00:21 (72497)
Sziasztok!
Kisbusszal indulunk GCTT07-re Budakalászról 6:00-kor, van még 4 szabad helyünk (oda-vissza)! Útiköltség hozzájárulás oda-vissza 2000 Ft. Rövid, illetve közép távon indulunk. Az útvonal Budakalász - rakpart - M7-es... Érdeklődni a következő harmincas számon lehet: 5709704

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2014.02.24 21:40:14 (70044)
Köszi!
[előzmény: (70043) CacheFinder, 2014.02.24 21:37:21]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2014.02.24 21:25:49 (70042)
Sziasztok! GCTT06-ról fellelhető már valahol, valami infó?

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2013.04.04 21:01:49 (67620)
Nálunk szintén akad hely, Budapest 13. kerületből tervezünk indulni 7 óra magasságában, útiköltség 800 forint lenne egy útra (visszafele is lehet csatlakozni természetesen). E-mailben lehet érdeklődni a szabad helyekről (ma este perceken belül, holnap egy órán belül válaszolok).

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2013.04.03 22:24:27 (67611)
Sziasztok! TT-n helyben is lehet nevezni?

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2013.03.03 21:54:39 (67354)
A helyszín érdekelt első sorban.

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2013.03.03 21:53:16 (67353)
Köszönöm a gyors válaszokat! :)

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2013.03.03 20:39:02 (67348)
Sziasztok! Nem tudjátok hol lehet részleteket találni a teljesítménytúráról? Alig több, mint 1 hónap múlva lesz és még semmi infó?
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]