Ott lesz
Ott lesz
No itt vannak a pöttyök
No itt vannak a pöttyök
Parkoló és padok
Parkoló és padok
Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Nógrád vára)
Szélesség (lat):N 47° 54,416'
Hosszúság (lon):E 19° 2,750'
Magasság:255 m
Település:Nógrád
Megye:Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:vonós2es, piret
Felhasználó:vonós3as
Dátum:2005.01.30 16:51
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2007.01.14.

Tábla: rendben, új, narancssárgás tábla, van egy festés is.

A túramozgalom füzetéből:

A nógrádi várhegy a falu déli szélén magasodik. Tengerszint feletti magassága 286 m, relatív magassága 50-60 m. A köröskörül meredek oldalú domb kiválóan védhető, a környéket uralja. A várból messze környék szemmel tartható.
Nógrád várának keletkezéséről nincs biztos adatunk. Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ez vitatható. A vár a X.-XI. század fordulója körül már bizonyára állt, de erről a későbbi átépítések, bővítések miatt semmit sem tudunk. A XI. századtól már a váci püspök birtoka. Első ispánjának nevét 1108-ból ismerjük. Ezután sok adatunk van a várral kapcsolatban, Mátyás király uralkodása alatt Báthory Miklós püspök jelentősen bővítette a várat., 1527-től királyi birtok. 1544-ben a török elfoglalta, de később 1594-ben ismét magyar kézre került.
1663-ban a török újra elfoglalta és a kezén volt 1685-ig. Ekkor egy villám felrobbantotta az öregtoronyban elhelyezett lőporraktárat. A detonáció a falak jelentős részét is romba döntötte. A török ezek után magára hagyta a romos várat. A belsővárat mély sziklaárok választja el a szabálytalan alaprajzú mintegy 140x90 méteres külső vártól. A falakat három olasz rendszerű bástyát kialakítva a lejtőre alapozták, majd belülről feltöltötték, ezáltal az eredetinél jóval nagyobb területet nyertek. 1949-ben Héj Miklós vezetésével rövid próba ásatás folyt. A belső vár bejárata előtti szikla árokban a híd mederpillérét, a kapu szemöldökövét és Báthory Miklós 1483-ban készült díszes, vörösmárvány emléktábláját ásták ki.
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
Pilis50 2011.03.11 08:00Fénykép:
A kódtábla a fatoronyban található(k).
A várudvar rendezett, a falazatot több helyen ujrarakta a várgondnok. Kedvező benyomást kelt a terület, szabadon látogatható.

Itt a Nógrádi vár geoláda oldala


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]