geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
954. Téry út (GCTery)

1. Dr. Téry Ödön

1. Dr. Téry Ödön

2. A prépostsági altemplom

2. A prépostsági altemplom

3. Vörös-hegyi-árok

3. Vörös-hegyi-árok

4. Őzek a Körtvélyesen

4. Őzek a Körtvélyesen

5. Kilátás Esztergom felé a Tost-sziklákról

5. Kilátás Esztergom felé a Tost-sziklákról

6. Rálátás a Fellegvárra a 2. pont közeléből

6. Rálátás a Fellegvárra a 2. pont közeléből

7. Öreg bükkfák mögül is csodaszép e táj

7. Öreg bükkfák mögül is csodaszép e táj

8. A Börzsöny a Rezső kilátóból

8. A Börzsöny a Rezső kilátóból

9. Zavartalanul lehet gyönyörködni a tájban

9. Zavartalanul lehet gyönyörködni a tájban

10. A Szerkövek egyik sziklafala

10. A Szerkövek egyik sziklafala
Szélesség N 47° 45,060'
Hosszúság E 18° 53,237'
Magasság: 339 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.15 19:25
Utolsó lényeges változás: 2019.04.07 23:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: Geobébi és Gasp
Felhasználó: geobebi
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 7000 m
Megtalálások száma: 276 + 8 sikertelen + 24 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Rövidített leírás:

A Dömösről Dobogókőre vezető piros jelzésű turista útvonal mentén elhelyezett 3 állomásos ládasor. Az első "ládát" a körtvélyesi réten, ágvillába ültettem; a másodikat a Tost-szikláknál, élő "V" alakú fa tövének üregébe helyeztem; a záróládát a Szerkövek sziklafalába rejtettem. A három jelszórészletet a megtalálás sorrendjében, egybeírva, ékezet nélkül kell megadni.

Részletes leírás:

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja eddig csak egy virtuális ládával büszkélkedhetett. Úgy éreztem, hogy ez a hely méltó arra, hogy egy komolyabb túrázást igénylő valódi láda is legyen a közelében.

Dömösről a piros jelzésű turista útvonal Dobogókőre visz föl. Ezt az utat Dr. Téry Ödönről, a magyar természetjáró mozgalom egyik alapítójáról, neves magyar Tátra-kutatóról nevezték el. Egyik kedvenc helyén, a dobogókői kilátónál találjuk a róla formázott bronz domborművet (1. kép).
Az említett út bejárására invitállak benneteket megfűszerezve egy kis ládakereséssel. Kiindulópontként tehát Dömöst javaslom. A piros jelzés egy darabon együtt fut a 11-es főúttal. Ahol a hegyek irányába letér, ott egy kis téren remek, ingyenes parkolási lehetőség van. Kis séta után, a település szélén a prépostsági romok mellett vezet el az út. Valamikor királyi palota és háromhajós templom állt e helyen. A föld feletti romok ugyan nem túl látványosak, azonban a főszentély alatti altemplom egyik jelentős Árpád-kori emlékünk, és nagyon szépen restaurálták. Érdemes egy pár percet szánni a megtekintésére. Nyitva tartás május 1-től október 31-ig 11-től 16h 50-ig, hétfő szünnap; belépő 100 Ft. Alternatív megoldásként az épület végén lévő kis ablakon is egészen jól be lehet kukucskálni (2.kép).
A füves tisztásokat elhagyva árnyas gyertyános-tölgyesben folytatjuk túránkat. Az út egyenletesen emelkedik, jobbról a Vörös-hegyi-árok vízmosásos területe látható (3. kép). Itt az első szakaszon majdnem 500 méterre megközelítjük a Prépost nevű ládát, de a mi utunk aztán másmerre vezet.
Az első üvegtégelyt (kb. 3x3x8 cm) (jelenleg orvosságos doboz) a Körtvélyesnek nevezett területen találjátok. Valamikor erdészlak is állt itt, most már csak egy pár kiöregedett gyümölcsfa utal erre. A hangulatos réteken nagy eséllyel találkozhattok őzekkel (4. kép), erre utal sajnos a sok magasles is.
Az eddigi bemelegítés után vethettek egy pillantást a végpont felé, majd jöhet a keményebb szakasz. Az út több helyen erősen meredek lesz; a Szakó-nyergen át a Tost-sziklákhoz vezet. Az egyik sziklán Hegyi Szent Bernát domborművét láthatjuk, följebb egy andezitből faragott obeliszket. Kis pihenő padokat is találunk itt, meg panorámát. A fák ugyan részben takarnak, mégis nagyszerű élmény egy kicsit elidőzni a sziklák tetején (5. kép). A közelben, de kilátással Visegrád felé (6. kép) helyeztem el a második "ládát".
Utunkat a Jász-hegy gerincén folytatjuk fölfelé. Balról a bükkfák között egyre gyakrabban tárul elénk remek panoráma (7. kép). Útközben kb. 240 méterre haladunk el a Rám-szakadék záróládájától, amelynek helyére kitűnő rálátás van. Nemsokára balról a sárga jelzésű út csatlakozik hozzánk, s a túra végső szakaszába érünk. Az út bal oldalán húzódik a Szerkövek láncolata, de megtekintésükhöz le kell térni a turistaösvényről (vigyázat: 20-30 méteres, függőleges sziklafalak!). Fáradozásunk jutalmául a Szerkövek feletti kilátóponthoz, a Rezső kilátóhoz érünk. Ez a Visegrádi-hegység talán legszebb kilátóhelye. Kivételesen tiszta időben állítólag még a Magas-Tátra csúcsai is látszanak. (Ehhez sajnos még nem volt szerencsém.) A nem messze lévő és talán mindenki által ismert dobogókői kilátóval szemben előnye, hogy a Prédikálószék gerince fölött ellátunk Visegrád irányába (8-9 kép).
Befejezésül már csak az első ládámnál (Asztal-kő) bevezetett és megideológizált, majd később máshol is tetszést kiváltott (Templomok városa, Gömbölyű-kő) bio-geoládát kell megtalálnotok. A záróládát a Szerkövek tövébe helyeztem, hogy e rendkívüli látványt nyújtó vulkanikus eredetű sziklafalakat is megcsodálhassátok (10. kép, nem a doboz helye!). Legkönnyebben egy kis kerülővel, a kilátótól továbbmenve, a pár száz méterre található Táltoskapunál (N 47° 43.198' E 18° 53.720') lefelé induló ösvényen juthattok a közelébe. A ládánál nincsen vétel, de figyeld a leírást és hagyatkozz a megérzésedre!
Az út összesen kb. 7 km annak, aki Dobogókőn buszra száll. Autósoknak a duplája. Végül a gyalogosoknak az útvonal tervezéséhez álljon itt egy kis segítség: Volánbusz menetrend.

Mindenkinek jó túrázást és eredményes kincsvadászatot kívánok!'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (200 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.68 web: 4.74 átlag: 4.75

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

halaszkiraly 2021.04.01 12:07 - Egyéb
Zöld kereszt Szuper, akkor ismét kereshető lett! :)

Köszönettel a rejtésért és a gondoskodásért! üdv: hk

geobebi 2021.03.29 18:25 - Egyéb
Telefonos információ alapján a 2. potnál lévő "ládát" egy kedves kessertársunk megtalálta és visszatette a helyére.

robinbird 2021.02.14 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.78
Kedves Rejtő. A 2-es ponton a ládát nem találtuk, fel is hivtunk ma téged, de térerő hiányában nem tudtunk beszélni. Annyit sikerült megtudni, hogy jó helyen járunk, a fát megtaláltuk, de láda nem volt benne. A kilátásről csináltunk is képet, pontosan ugyanaz, mint a ládához feltöltött. Azt is megbeszéltük, hogy a 3. pont valahol a Rezső kilátónál van, de ennél többet sajnos nem tudtunk meg. Igy ott is készitettünk képet. Kérlek hagyd jóvá a találatunkat. Csak egy javaslat a rejtéshez: ha ennyire gyakran eltűnik a láda, érdemes a pontokhoz közel lévő maradandó tárgyakon pótjelszó lehetősget biztositani, mint pl a ketten ponton a Tost szikla oszlopán és a 3-as ponton a Rezső kilátónál. Ez az út gyönyörű, érdemes végigmenni rajta, jó lenne, ha a játék része is megmaradhatna. Köszi.

[Jóváhagyta: geobebi, 2021.02.15 16:45]

gctery1gctery2
gctery3 
ellfelek 2020.12.05 14:45 - Megtaláltam
Két hét után az első két pont megtalálása után jöttünk ide... Az új Ördöglyuk barlangi láda után sétáltunk fel Dobogókő felé a Disznósárki-barlang (ami két lyuk a földben, de megtaláltam) felé kerülve. Majd a Rezső-kilátóhoz érkezvén megcsodáltuk a kilátást. Szerencsére itt már tisztább volt az idő és átláttunk a Börzsönybe és a Visegrádi várra. Érdekes volt számunkra, hogy a Szentmihály-hegy innen milyen alacsonynak tűnik. Pedig amikor ott vagyunk a lábánál, akkor meg milyen nagy alulról... :) Majd meg akartuk keresni a harmadik pontot... Arra nem számítottam, hogy eléggé le kell menni a kilátó alá a Thirring körút irányába, így az idő is egy kicsit elment. Az odajutásért meg kell küzdeni, de megéri. Keresgéltük a ládát egy darabig, majd hívtuk a rejtőt, aki később tudott visszahívni, amit köszönök, de a ládát nem tudtuk megtalálni, mert addigra eljöttünk... Éppen egy jó kis bográcsgulyást vettünk Dobogókőn a bánat enyhítésére... :)
A Dobogókőről vezető út az első két pontig is nagyon szép volt, amit nem olyan rég jártunk be. A Tost-sziklánál gyönyörködtünk a tájban, de nem túl sokáig, mert akkor elég hűvös szél járt arra, ami a hegy tetején át is járt minket.
Köszönöm ezt a túrát és multi ládát! Jó tudni, hogy Dömösnél nem csak a Rám-szakadék van... :)
A képek alapján szeretném kérni a találat elfogadását!
Köszi a rejtést!

[Jóváhagyta: geobebi, 2021.01.01 10:32]

IMG_20201120_130200IMG_20201120_130916
IMG_20201120_131425IMG_20201120_131429
IMG_20201120_132535IMG_20201120_133308
IMG_20201205_122308IMG_20201205_131125
IMG_20201205_131223IMG_20201205_131904
IMG_20201205_132511_1IMG_20201205_140750
IMG_20201205_143208IMG_20201205_143253
IMG_20201205_143610 
KremesEmber 2020.09.05 13:37 - Megtaláltam
A végládát a helyszínen egy órán keresztül kerestem, de végül megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

ÁFÉSZ 2020.08.19 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

mura 2020.06.27 11:18 - Megtaláltam
Az első pontot még tavaly találtam meg, most begyűjtöttem hozzá a maradék kettőt is. A Szer-kövek felett jó párszor elmentem már, de nem is gondoltam volna, hogy ez mekkora sziklafal. Köszönet, hogy megmutattad!

Katona55 2020.06.02 16:32 - Megtaláltam
Múlt héten a Dobogókői pontokat, most a többit szedtük össze.

IMG_20200521_121028 
OsiOsi 2020.03.21 13:30 - Megtaláltam
2. csapat
Az 1. csapat Dömös felől kereste meg az első két pontot, majd a 3. pont koordinátájával nekiindultunk Dobogókőről.

LionDaddy 2020.02.09 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
A szép idő kicsalogatott a természetbe, a környéken meg volt pár láda, amit fel tudtam fűzni egy kellemes túrára.
A prépostsági romnál parkoltam, onnan indultam felfelé a Piros sáv-on. A napsütés ellenére -5°C volt, de a folyamatos emelkedés miatt nem fáztam. Szerencsére épp emiatt csont kemény volt az út, ami láthatóan nemrég még jó kis dagonyás-saras lehetett, így jól lehetett haladni. A 2. pont előtt útba ejtettem a GCAFF1 ládát is. A Tost-szikla nagyon tetszett a kialakított pihenő-kilátó ponttal. Innen aztán a Tirts Rezső kilátó, Dobogókő és a Thirring-körút érintésével jelzetlen úton jutottam el a 3. pontra. Lefelé elballagtam még a Ferenczy-sziklához és végül a Lukács-árkon mentem vissza Dömösre, természetesen begyűjtve a GCLUKI ládát is.
Szezonkezdésnek kicsit erősre sikerült a túra, de nagyon szép volt. A vége 20,5 km és ~850 m szint lett.

Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.6]

20200209_08045820200209_082203
20200209_08493320200209_085704
20200209_09444620200209_100228
20200209_10395920200209_110718
20200209_11133320200209_111412
20200209_11595220200209_120630
20200209_12071420200209_124320
20200209_13250120200209_083921
20200209_09435720200209_094612
20200209_10414120200209_111502
20200209_111556Track
Paul 2020.02.01 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Nemi91 2019.12.18 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ÁG-Team 2019.10.20 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Wilka74 2019.10.06 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Két korábbi túra alkalmával kerestük fel az első két pontot, most csak az utolsóért jöttünk el. Szép helyekre kalauzol el a sorozat, igazi pilises láda. Én a 3. pontot távolabb vinném a látnivalótól, mert így pont azt nem látni onnan, amit be akar mutatni. A 3. pont környéke egy két éven belül nem lesz járható :(
Köszi a rejtést!

IMG_4425 
Mo-Hó 2019.09.30 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.05
Két részletben, de megvan!
Köszi a rejtést!

hitamas 2019.09.20 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
:)

SziaHello 2019.08.11 10:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

stikli08 2019.08.11 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm hogy megmutattad! Fotók, részletek később. [Geoládák v2.2.5]

zaskl 2019.04.21 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

KP1965 2019.04.12 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Hat hónappal az első két pont megtalálása után sikerült végre eljutni a ládához is. Szuper, hogy a 15 éves eredeti faláda még megvan. A végládához vezető ösvény a térkép szerint jelöletlen, de egy fán két régi jelzés nyomait is láttam.
Köszönet Attibatinak az első két pont gyógyításáért és Pogánypetinek a végláda gondos visszarejtéséért! :)
Ez volt a legutolsó találatom a Pilisben, így 100%-os lettem a nekem legkedvesebb hegységemben. :)

20190412_16350420190412_170616
20190412_17025620190412_170541
20190412_17165920190412_171946
20190412_17232020190412_173129
Attibati 2019.04.07 12:00 - Egyéb
Az első pontot az eredeti helytől mintegy 50 méterre, a második pontot az eredeti helyén pótoltam.

Pogánypeti 2019.04.03 16:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.6.2]
Minden április első hetét Szentendre felett, a Kő-hegyi Menedékházban töltöm, onnan szoktam reggelente kiindulni túrázni, ládázni. Ennek a multinak az első két pontját még tavaly tavasszal kerestem meg, viszont akkor a 3. pontért már nem volt időm lemenni. Habár a láda betegre van állítva, de a koo-k megvannak, gondoltam most megkeresem, na meg aztán a szerkövekre is kíváncsi voltam.
A Thirring körútról egy gyalogösvény vezet le a sziklafal felé, ahonnan már a láda könnyen megközelíthető. A "kincses ládikó" kiváló állapotban van, köszönhetően a jó rejteknek nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. A ládában lévő tobozt, kavicsokat, széttört csigaházat kidobáltam, az alján lévő avart kiöntöttem, majd logolás után teljesen tiszta állapotban rejtettem vissza.
Miután végeztem, készítettem pár fotót, majd visszagyalogoltam fel a Menedékházhoz, ahonnan felhívtam a rejtőt, és beszámoltam Neki tapasztalataimról. Az Ő engedélyével logoltam a beteg ládát, amit ezúton is nagyon köszönök! :)
Dobogókőről busszal mentem le Pomázra, majd onnan gyalogoltam fel a Kő-hegyen lévő szállásomra.
Köszönöm a rejtést, nagyon tetszett! :)

A Tirts-szikla lentről 
Tibi1983 2018.12.18 12:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtő munkáját!
Megtaláltam.
Örülök, hogy megmutattad.

Göde 2018.11.11 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. Gyönyörű helyek, kiváló rejtés!
A második ponton valóban csak az elődöm által beírt koordináták voltak, a második jelszórészlet hiányzott. A jelszót egy kis kutatómunkával fejtettem meg.

kivancsifancsi 2018.10.28 13:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Dömösről indultunk, az autót a Duna parton a csárda parkolójában hagytuk. Majd a piros jelzésen kapaszkodtunk egyre feljebb. Végig parádés őszi időben. Október végéhez képest nagyon meleg, közel 20 fok volt. Az erdő gyönyörű. Dobogókőig senki sem zavarta meg az élményt, teljesen egyedül voltunk ezen az ösvényen. A tömeg inkább a népszerűbb Rám-szakadék megközelítést választja, amit nagyon nem bántunk. Fent Dobogókőn egy bambit akartunk inni a menedékházban, de kellemes meglepetésre éppen bográcsozás volt folyamatban, így 'kénytelenek' voltunk belapátolni egy hatalmas adag vaddisznó pörköltet. Majd kis pihenő után a Thiring-körút érintésével a Lukács árkon keresztül mentünk vissza Dömösre. Egy remek napot töltöttünk el kettesben, minden percét élveztük.

A Téry út láda már többször szembejött, de valahogy soha nem jártam végig a pontjait. Az első pontja mondhatni könnyen meglett. Valaki már kivágta előttem a tüskés bokrot, így a palackhoz kevés vérveszteséggel hozzáfértem. A második ponton hiányzott a palack. Ezt csak ott realizáltam, így telefonos segítséget kértem és a 3. pont koordinátáit egy vízzáró kis zacskóban betettem az odúba (sajnos láda nem volt nálam). A 3. pont parádés. Nagyon jó rejtés és a láda is nagyon jó állapotban van.
Viszont a jelszó nem működött. Mint kiderült az első és a második ponton is lett volna jelszórészlet, de azt már az elsőben sem láttam (lehet csak figyelmetlen voltam), a másodikba meg nem írtam fel csak a koordinátát.
Összességében egy nagyon jó rejtés, sajnos az első két jelszó hiányában a láda betegnek tekinthető.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (308 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]