FAQ
1117. Erdőbényei máslás (GCErMa)

A község címere

A község címere

Római katolikus templom

Római katolikus templom

Református templom

Református templom

Szirmay-kastély

Szirmay-kastély

Budaházy-Fekete-kúria

Budaházy-Fekete-kúria

Koleraoszlop

Koleraoszlop

Az izraelita temető egy részlete

Az izraelita temető egy részlete

A Tengerszem, háttérben a Barna-májjal

A Tengerszem, háttérben a Barna-májjal

A Barna-máj sziklafala

A Barna-máj sziklafala

Pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus)

Pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus)
Szélesség N 48° 15,955'
Hosszúság E 21° 21,314'
Magasság: 177 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.01.15 16:04
Megjelenés időpontja: 2005.01.16 18:45
Utolsó lényeges változás: 2021.05.01 11:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: The Goonies
Ládagazda: guess.who
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.5
Megtalálások száma: 367 + 2 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


[WAP: Hárompontos multi.
1. virtuális, itt kapható meg a harmadik pont koordinátája: a N48° 15.955' E21° 21.314' 177m ponton található templom kerítésébe épült pincészet kapuján levő szőlőfürtök és szőlőlevelek száma adja a láda koordinátáját. X=(8*fürtök)+2; Y=(9*levél)-2.
2. virtuális, a jelszó első része: N48° 16.039' E21° 21.353' 160m pontról látható fakereszt a templomkertben, vízszintes részén egy hatbetűs szó (a két-két számjegy nélkül!). A keresztet javítják, a jelszó ideiglenesen mailben kapható meg!
3. pont a geoláda: N48° 15.6X' E21° 21.6Y' ponton, egy fa tövében. Ebben van a jelszó második része.]

A tokaj-hegyaljai borvidéket bemutató ládasorozatunk következő állomása Erdőbénye.
Kérjük, hogy a jelszót jól őrizzétek meg, a ládasorozat többi tagjához hasonlóan!

A láda
E hárompontos multiláda első pontja a református templom  N 48° 15,955' E 21° 21,314' 177 m [GCErMa-1], melynek kerítésében egy pincészet kapuja nyílik. Vasajtóján a szőlőfürtök és szőlőlevelek megszámolásával lehet a harmadik pont koordinátáihoz hozzájutni az alábbiakban leírt módon.
A második pont a római katolikus templom kertjében található: a  N 48° 16,039' E 21° 21,353' 160 m [GCErMa-2] pontról (a kerítésen kívülről!) jól látszó fakereszten egy szó olvasható két-két számjegy között. A szó (a számjegyek nélkül!) a cache jelszavának első része (6 betű). A keresztet javítják, a jelszó ideiglenesen mailben kapható meg!
A harmadik pont maga a láda: a Mulató-hegyen, egy fa tövében van, ágakkal és levelekkel takarva. Pontos helye az első, virtuális pontnál megszámolt szőlőfürtökből és -levelekből behelyettesítéssel kapható meg, a következő módon: X=(8*fürtök száma)+2; Y=(9*levelek száma)-2. Ebből a koordináta: N48° 15.6X' E21° 21.6Y' (ahol X és Y is kétszámjegyű!). A dobozban ott a jelszó második fele, megközelítéséhez ajánljuk a Piros háromszög turistajel-et.

A község
A régészeti feltárások során megtalált használati tárgyak alapján tudjuk, hogy a vidéken már a bronzkorban is éltek emberek. Maga a község azonban valószínűleg a honfoglalás idején keletkezhetett, bár elsőként csak az 1332-37-es pápai tizedjegyzék említi, mint templomos helyet. Akkoriban még két részből, Mező- és Egyházasbényéből (más források Alsó- és Felsőbényeként említik) állt. Első birtokosai a XV.-XVI. században a Perényiek voltak, majd több tulajdonosváltás után végül a Rozgonyiaké lett; 1604-től a pedig Rákócziak tulajdonába került.
Ekkor indult jelentős fejlődésnek a falu, hiszen a Rákóczi család nagy gazdasági központot alakíttatott ki, illetve kastélyt építtettek, melynek többemeletes, összefüggő pincerendszere volt, mintegy 22 ággal.
1631-ben Szepsi Laczkó Máté, helyi prédikátor dolgozta ki az aszúbor készítésének módját, amelynek első palackját Lorántffy Zsuzsannának küldte el.
A XIX. század végének filoxéravésze után a szőlőpusztulás miatt igen nagy volt az elvándorlás, így a település elvesztette városi rangját, jelentősége lecsökkent. Csak az 1930-as években indulhatott újból fejlődésnek, a környék arany-, kaolin- és vasérc-bányászatának megerősödése miatt. Ebből jelenleg már csak a perlit és diatomaföld kisebb mennyiségű kitermelése maradt meg.
A szőlészethez szorosan kötődő, nagyszámú kádármester miatt Erdőbényét egy időben "kádárfalunak" is nevezték: leírások szerint még a XX. század elején is 70 kádárműhely működött itt, sőt minden januárban külön kádárbált rendeztek. Ma már csak tucatnyian foglalkoznak e régi mesterséggel, ők készítik a hegyaljai bor érlelésében még mindig fontos szerepet játszó, jellegzetesen "kövér" erdőbényei boroshordókat. Hagyományőrzési célzattal a helyiek igyekeznek megújítani a kádárünnepet, és emlékére 1998 óta, május-június fordulóján újból megrendezik a "Kádár napok" elnevezésű rendezvénysorozatot.
A másik hagyományos helyi mesterség a kőfaragóké: jelenleg is nagyszámú szobor és emlékmű áll a főutcán.
A község a hegyaljai borvidék többi tagjához hasonlóan 2002-ben a világörökség része lett.

Fontosabb látnivalók, természeti értékek
A középkori eredetű római katolikus templom ma már csak főhomlokzat előtt álló tornyának tagozataiban őriz gótikus elemeket, mivel több periódusban átépítették. A hajó mai formáját az 1790-1808 között nyerte el; a torony harmadik emelete 1892-ben épült, sisakja eklektikus stílusú, sarkain obeliszkekkel. Déli bejárata fölött reneszánsz címer, és későreneszánsz feliratos kőtábla látható. A két faragott keretelésű oltárkép a korábbi, barokk berendezésből származik.
Az 1786-ban épült copf stílusú református templom hajója félkörös záródású, főhomlokzat fölötti tornyának magas sisakja erősen tagolt. A főhomlokzat oldalszakaszai ívesen kapcsolódnak a toronyhoz, féloromzatuk szélein kővázák találhatók. Berendezése egységes, koronás szószéke copf stílusú, padlóburkolata helyben bányászott tufából készült. Előtte II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos mellszobra található; utóbbi a megye első ilyen szobra volt.
A templommal majdnem szemben, a Kossuth u. 13. szám alatt található a XVIII. század második felében épült, későbarokk stílusú Szirmay-kastély. Eredetileg még a Podmaniczky-családé volt (homlokzata ebből az időből való), később a Szirmayak, majd a Ferenczyek tulajdonába került. Az épület alatt nagyméretű, többször elágazó pincék találhatóak. Ma református szeretetotthonként működik.
A Vörösmarty utcában található a XVII. századból származó, korabarokk stílusú, egyemeletes, L alaprajzú Budaházy-Fekete kúria  N 48° 15,841' E 21° 21,123' 153 m [GCErMa+V_Kuria], melyet a XVIII.-XIX. században többször átépítettek, bővítettek. Jelenleg irodák működnek benne, parkja gondozott. (Látogatni esetleg munkaidőben lehet, egyébként a kapu zárva van, a területet kutyák őrzik.)
A községben a Piros turistajel-et követve érhetünk el a Piros háromszög turistajel kiindulópontjára  N 48° 15,916' E 21° 21,619' 167 m [GCErMa+Y_P3szogStart]. Közvetlenül mellette található a régi zsidó temető, héber feliratú síremlékekkel. A turistajelen továbbhaladva előbb elhaladunk az 1831-es kolerajárvány emlékére állított, kőből faragott koleraoszlop  N 48° 15,847' E 21° 21,778' 178 m [GCErMa+X_Koleraoszlop] közelében. Kövét ma már vasabroncsok tartják egyben, felirata nehezen olvasható: a járvány két hónap alatt több, mint 200 halálos áldozatot követelt. A Piros háromszög turistajel-et követve, a hegytetőn remek kilátópontot  N 48° 15,746' E 21° 21,602' 225 m [GCErMa+W_Kilatopont] is találhatunk.
A község déli végénél, a Mulató-hegy lábánál az 1983-ban bezárt, hajdani Hubertus-kőfejtő üregében kisebb tó található, amelyet a helyiek Tengerszemnek neveznek, amelyet horgásztóvá alakítottak ki. A hegyet alkotó, egyébként igen ritka lakkolit hólyagüregeiben változatos ásványok találhatóak. A bányában az 1960-as években egy speciális rétegszilikátot, a barnásfekete, bársonyos, oszlopos halmazokban megjelenő, új szaponit-változatot is találtak, melyet mauritzitnek neveztek el.
A bánya fölött, a főút másik oldalán látható élesen tagolt sziklafal a Barna-máj oldala, fennsíkján többek között a védett pettyegetett őszirózsa (Aster punctatus) él.
A XIX. század elején a községtől délre, a Bényei-patak völgyében, a hajdani bánya aknájából kén-, vas-, és timsó tartalmú gyógyvíz tört fel; ide 1830-ban építtetett gyógyfürdőt az akkori birtokos, Szirmay Ödön. Erdőbényefürdő még a XX. század elején is kedvelt pihenőhely volt, kastélyszerű fürdő- és vendégházakkal, pavilonokkal. A reformkor szabadelvű nemeseinek egyik jelentős közéleti helyévé vált. Sajnos az utóbbi évtizedekben katonai üdülővé alakították, így nem látogatható.
A községet észak felé elhagyó főúton néhány kilométer távolságban elérhető az 1990 óta védett Erdőbényei fás legelő Természetvédelmi Terület, melynek legfőbb érdekességei a hatalmas hagyásfák: a magányosan álló kocsánytalan tölgyek mindegyikének más-más formájú a koronája, hiszen kényük-kedvük szerint nőhettek a legelőn. A területen kialakított ligetes pihenőnél található a GCEBFL geoláda is.

A község honlapja a www.erdobenye.hu oldalon található.

A ládakereséshez sok sikert, kellemes túrázást és jó időt kívánunk!

Ládatörténet
2010.07.05. A láda új logbookot kapott.
2020.07.15. A széttört láda cserélve, új logbook is van.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (238 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.44 web: 4.64 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Butchman 2022.10.08 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm szépen a rejtő segítségét.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Horváth Edit 2022.09.29 09:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!A jelszó első részéhez köszönöm a kedves rejtői segítséget,a második pont pedig magáért beszél még ebben a nem túl kegyes időben is. [Geoládák v3.12.10]

20220929_091824 
pliptai 2022.09.23 14:40 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Gibix75 2022.08.14 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést es a rejtő segítségét. [Geoládák v3.12.10]

Bőrharisnya 2022.07.18 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Köszi a rejtést.

Twini 2022.07.12 09:22 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.84
Megtaláltam, köszönöm a rejtést és a rejtői segítséget az második ponthoz (kereszt nincs a helyén)! [Geoládák v3.12.10]

guess.who 2022.06.08 12:00 - Egyéb
A láda kitörölgetve, új logbookkal
KERESHETŐ!

bubac 2022.05.25 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.10]

BRobi 2022.05.25 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.10]

emiGrant 2022.03.12 15:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.40
A kereszt még mindig nincs a helyén, így köszi a segítséget. Erdőbénye tetszett, bár a a dobozban lévő füzet még mindig nagyon nedves, így nem tudtunk bele írni.

Wilka74 2022.03.12 15:58 - Megtaláltam
Autós, sétálós geoládázás emiGranttel Borsodban, napsütésben. A kereszt még nincs a helyén, így ezen a ponton segítséget kértünk, köszönjük! A végláda teljes KO. Állt benne a víz, a logbook fekete. Mivel a doboz jól zár, ezért kiszáradásra sincs esély. De akkor hogy lett ilyen vizes??? Köszi a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

GCERMA 
james 2022.02.20 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Köszi a jelszórészletért a rejtőnek.

James [Geoládák v3.12.6]

Kroo 2022.02.20 09:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

kópé1993 2021.10.30 14:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtèst!

Jenciék 2021.10.08 16:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést és az emailben kapott segítséget a még hiányzó jelszó részletről! [Geoládák v3.12.2]

Fringilla és Kuglóf 2021.08.08 10:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A kereszten lévő szóra még emlékszem korábbról.

Blabo 2021.07.29 16:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3] Az első jelszórészletet e-mailben kaptuk, mive a kereszt még nincs a helyén.

407F0AC3-B0CC-444C-AD03-B4B0E5D89C7DE0A0BB44-0B30-44AF-94BB-5AD44C0F611C
C1979218-6667-49AA-A0A0-515F488721D4F297E053-446D-4494-9668-E2609F2957B3
15DDA62E-B0E5-4F00-A897-4C09DBAE63F58B8ADF8C-D6D1-45E7-8BB6-77A61D51E02C
E0D62778-C9C8-4716-A43C-DAB70823177CDCB66888-25C4-4562-83EB-4333CE9E706C
75AA9FDC-BEC4-437C-8D45-395E8AD9E334A33F41CC-B00E-4A23-A81A-361943DCC842
D4CFE01F-3201-4DF9-9A5B-D301B4B668BBB8DF837B-5B65-4F50-94D3-213B4FA7DE27
26D07EC1-9B13-419A-A040-85E21D0A35013A5286B7-0E0B-4605-89BF-BB8849FFD382
Atmosz&Zozmosz 2021.07.03 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük lehetőséget. Bővebben később! :-)
[g:hu+ 2.7.11]

emmerwald 2021.06.27 18:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.28
A jelszó első felét mailben kaptam meg, mert a kereszt még mindíg felújítás alatt van. A doboz tartalma kissé nedves, de még lehet logolni.
Köszönöm az invitálást!

Réka&Nimi 2021.05.18 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Rejtői e-mailes segítséggel, a fakereszt még nincs a helyén. A geoláda helye nagyon tetszett, a kilátás még esős időben is gyönyörű volt, kisgyerekekkel is tervezhető. Köszönjük!

IMG_20210518_185841 
Zyzy 2021.05.01 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

guess.who 2021.05.01 11:21 - Egyéb
A 2. (virtuális) pont keresztjét jelenleg javítják, így az ottani jelszórészlet ideiglenesen mailben kapható meg, amíg a kereszt vissza nem kerül!

N.Zs. 2021.04.02 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.51
Jó KISS HELY! :-)
A panorámás hegytető viszi a pálmát ebben a multiban.
A koordinátát sikerült elírnom, de csak egy kicsit, ami a tetőn végül kiderült. :-) A logbook elázott, beleírni nem tudtunk.

IMG_3578IMG_3589
IMG_3590IMG_3591
IMG_3593IMG_3599
IMG_3606IMG_3607
IMG_3613IMG_3614
IMG_3582IMG_3583
IMG_3608IMG_3610
Susi és Tekergő 2021.03.27 12:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Emoke95 2021.02.20 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
GEO-EMDÉ [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (384 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]