FAQ
1286. Vár a Zengő lábánál (GCPEVA)

A várkert felől

A várkert felől

Várkert

Várkert

Egykori rejtek, már ne itt keresd!

Egykori rejtek, már ne itt keresd!

Várbejárat

Várbejárat

"Vártorony"

"Vártorony"

Várudvar

Várudvar

Romok

Romok

Az altemplom

Az altemplom

Városháza

Városháza

Templomok

Templomok
Szélesség N 46° 9,533'
Hosszúság E 18° 24,709'
Magasság: 235 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.10.02 15:00
Megjelenés időpontja: 2005.10.13 11:10
Utolsó lényeges változás: 2022.05.08 10:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ata, rotty
Ládagazda: rotty
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 1140 + 1 jelszó nélküli + 3 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetenteA literes láda (kb. 15x10x8 cm) a pécsváradi vár nyugati oldalán, a vár melletti park kisebbik hídja alatt vár rád!

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A Baranyában található jelentősebb várakat, várromokat bemutató ládák sorát folytatva, ezzel a rejtéssel az egykori bencés apátságot körülölelő, pécsváradi vár felkeresésére invitálunk benneteket. Pécsvárad további látnivalóinak többsége a várhoz igen közel esik, így érdemes egyúttal ezeket is megnézni.

Megközelítés

A Pécstől 19 kilométerre fekvő Pécsváradot a 6-os főúton érhetjük el. Kiindulási pontnak a Zengő étterem előtti parkolót  N 46° 9,523' E 18° 25,144' 215 m [GCPEVA+parkoló] ajánljuk, innen a várhoz könnyű sétával juthatunk. Aki nagyon siet, a vár bejáratánál parkolhat, és innen a bástyamaradványt megkerülve juthat a várkertbe. A buszközlekedés is jó, a legtöbb Bonyhád-Pécs vonalon közlekedő busz betér Pécsváradra.

A városközpontból a városháza  N 46° 9,556' E 18° 25,073' 216 m [GCPEVA+városháza] előtti Szentháromság tér északnyugati csücskétől induló, kanyargós Tavasz utcán át jutunk a Vár utcába, a Kodolányi-ház  N 46° 9,562' E 18° 24,829' 243 m [GCPEVA+Kodolányi] sarkához. Az innen nyíló utcácska vezet a vár melletti, kis patakkal kettészelt, különösen mandulavirágzáskor hangulatos parkba, a várkertbe. A kis fekete láda (kb. 15x10x4 cm) a pécsváradi vár nyugati oldalán, a vár melletti park kisebbik hídja alatt vár rád. Kérünk, hogy a visszarejtésnél legyetek gondosak!

A vár északi oldalán találjuk a vár bejáratát  N 46° 9,610' E 18° 24,716' 258 m [GCPEVA+várbejárat].

A várban az egykori bencés apátság romjait, a vártörténeti kiállítást és a Géza fejedelem és István király idejéből fennmaradt kápolnát tekinthetjük meg. Szintén itt, a vár egykori kovácsműhelyében kapott helyet a fiatalon elhunyt, Pécsváradon élt és alkotott Kígyós Sándor szobrászművész kiállítása. A vár hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig tart nyitva, egészen október végéig, télen a nyitva tartás rövidül, ilyenkor a szomszédos szállodakapun keresztül lehet bemenni. Belépődíj: felnőtt 700 Ft, nyugdíjas/diák és 10 fő feletti csoportos jegy: 350 Ft, családi belépő 1500 Ft (szülők+gyerekek). 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. További információkat ezen a honlapon találunk.

A vár története

A vár helyén eredetileg Géza fejedelem udvarháza állt, majd az 1015-ben (az évszám vitatott), Szent István alapította bencés monostorral Pécsvárad a déli országrész állam- és egyházszervező központja lett. A monostor és a környező 40 falu népének vezetését, a déli és keleti országrészek megtérítését az első apátra, Asztrikra bízták, aki a koronát hozta Rómából Istvánnak. Utódja, Bonifác már a délvidék magyarságának lett keresztény hírvivője. A legendák szerint a pécsváradi apát vendégül látta a velencei Gellértet, aki erre utazott keresztül a Szentföld felé. A monostor kápolnájában Szent László oltárt emeltetett, és a monostorban talált menedéket Vak Béla is. Az apátság a hitélet, a térítés, az oktatás, és a betegek gyógyításán túl már igen korán, káptalani hiteleshelyként működött, vagyis birtokvásárlások, pereskedések jogi ügyeit is intézték. Erről 1250-től találunk adatokat, ezekben már Warad, vagyis "váracska" néven szerepel a település. 1316-ban, Károly Róbert az itt írt levelét már Pechwarad megnevezéssel keltezi.

A város fejlődésének a török uralom vetett véget. A mohácsi csatában az apátság banderiális csapata is részt vett. A csatát követően a monostor szerzeteseinek száma lecsökkent, majd az utolsó apát, Martinuzzi Fráter György, az ország kormányzója 1543-ban leromboltatta a teljes épületegyüttest, ahogy az országban valamennyi olyan várat, amely alkalmatlan volt egy ostrom kiállására. A bencések többé nem költöztek ide, de 1611-től ismét kiadták a pécsváradi apát címet. A nagybirtok ekkor hadicélokat szolgált.

A monostor romjaiban élte meg a hódoltság végét. A romokra alapozva, a várat 1729-re Zinzendorf Konrád, pécsváradi apát állíttatta helyre. Ekkor alakult ki a vár mai formája: az északnyugati épületrész, a szálloda földszintjének falai, és az egyetlen megmaradt torony.

Az apátság 1778-ban, Mária Terézia rendeletére közalapítványi uradalommá alakult. Innen igazgatták a közalapítványi nagybirtokokat, ide tartoztak a vasasi szénbányák is. Emiatt járt itt 1834-ben Széchenyi István, aki az al-dunai gőzhajózáshoz szükséges szénvagyonokat mérte fel.

1848-ig működött itt az úriszék, a földesúri törvényszék. A jobbágyfelszabadítást követően a városka elsődleges gazdasági forrása az erdőgazdálkodás lett, az erdészet központja a várban volt, egészen 1967-ig. Ekkor kezdődött a vár teljes régészeti feltárása, majd a felújítás befejeztével, 1988-ban, Szent István halálának 1050. évfordulóján ünnepélyesen megnyitott a várban kialakított szálloda és a kiállítás. Azóta a vár és az 1993-tól ismét városi rangot kapott település a környék meghatározó idegenforgalmi célpontjává vált.
A vár történetéről részletesebben a JPM Régészeti Osztályának honlapján olvashattok.

További látnivalók

A mediterrán fekvésű, Zengő lábánál elterülő, 4100 lakosú kisvárosban a váron kívül számos nevezetes műemléket találunk. A köztereket, és a várkertet a helyi alkotótábor művészeinek sok-sok szobra gazdagítja. A városban tett sétához a következő pontok felkeresését ajánljuk:

Szentháromság tér, városháza
 N 46° 9,556' E 18° 25,073' 216 m [GCPEVA+városháza]
A városka főtere, az egykori vásártér a Szentháromság szoborral, gesztenyefákkal. A városházát 1857-ben építette neogótikus stílusban az olasz származású, svájci Gianone Ágoston.

Kodolányi-ház
 N 46° 9,562' E 18° 24,829' 243 m [GCPEVA+Kodolányi]
1900-as évek elején, ezen a helyén álló házban élt
Kodolányi János
író. Pécsváradi éveiről a Süllyedő világ című önéletrajzi írásában olvashatunk, történelmi regényében innen indul útra Julianus barát.

Kossuth tér; Samu Géza Múzeum
 N 46° 9,748' E 18° 24,709' 277 m [GCPEVA+Samu]
A vártól északra találjuk az egykori főteret, a Mindenszentek templomával (temetőkápolna), és a Nagyboldogasszony-templommal. A barokk plébánia-templom 1767-re épült fel, amelyhez a Vár utca felől a Kálvária vezet. Nevezetes a templom rokokó oltára és szószéke, orgonája a híres pécsi Angster gyárban készült. A tér északnyugati sarkánál, az Iskola utca elején, az egykori iskolában van a Samu Géza szobrászművész alkotásait bemutató kiállítás, és az iskolatörténeti gyűjtemény (nyitva: hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig, a gondnokot kell keresni a szomszédos házban).

Református templom
 N 46° 9,836' E 18° 24,604' 287 m [GCPEVA+Református templom]
Továbbhaladva az Iskola utcán, a város szélén az 1785-ben felépített református templomhoz jutunk, amely a mai formáját 1888-ban nyerte el.

Barokk könyvtárépület
 N 46° 9,401' E 18° 24,963' 215 m [GCPEVA+Könyvtár]
A Vár utca alján, az egykori Arany Ló Beszálló épületében a városi könyvtár, és Platthy György festőművész emlékkiállítása kapott helyet. Szintén az épületben találjuk a Nemes Endre festőművész és testvére Nemes-Nágel Lajos párizsi-genfi könyvkiadó pályáját bemutató kiállítást.

Pécsvárad további műemlékeiről a muemlekem.hu oldalon találsz információt, koordinátákat.

Érdemes a városba látogatni rendezvények idején: a hagyományos, augusztusi Szent István napokon kívül, október 18-hoz, Lukács napjához közeli hétvégén, minden páratlan évben a "Gesztenyeszüret a Zengő alján" fesztivál, páros évben pedig a Leányvásár forgataga várja borutcával, kirakodóvásárral, népzenei és más hagyományőrző programokkal az idelátogatókat. A programokról Pécsvárad honlapján található aktuális információ.

Forrás:
Baranya Megye kézikönyve (1997)
TKM füzetek, Pécsvárad
Pécsvárad vendégváró honlapja'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (662 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.56 web: 4.65 átlag: 4.61

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Miktek&Szilvi 2022.09.30 18:59 - Jelszó nélküli megtalálás
Nem találtuk meg. A híd alatt,se a környezetében nincs.
Kérem a kép alapján az elfogadást

received_1615309448883819 
Barbidzsiii 2022.09.17 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

szollosi73 2022.09.09 12:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.34
Megvan!
A ládát ahogy láttam néha muglik is megtalálják, most tele volt faágakkal és kaviccsal, na meg szeméttel, ezeket kikukáztam, a jelszó a papírlapon olvasható. Kicsit próbáltam mélyebbre dugni a híd alá.
A vár tetszetős, most csak kívülről néztük meg, és egy kicsit a kapun kukucskáltunk be.
Köszi a rejtést!

Ténia 2022.09.04 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hogyishivják kuzin 2022.09.04 11:02 - Megtaláltam
Köszönöm!

Iparvasutas 2022.08.26 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést

atompyka 2022.08.20 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

ckriszti 2022.08.20 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

team-BrummaBrumm 2022.08.13 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Varga Jázmin 2022.08.13 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Istvan90 2022.08.13 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

TothTi 2022.08.12 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A logfüzet hiányzik, csak 1 lap van a jelszóval [Geoládák v3.12.10]

öreghegyiek 2022.08.12 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

istv2k 2022.08.11 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Almafafa 2022.08.10 10:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bzoli27 2022.08.10 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Logfüzet nem volt a ládában. [Geoládák v3.12.10]

GeoFox 2022.08.06 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.12.10]

Benya8 2022.08.05 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Anita, Bence, Mogyi

A helybéliek ismerik a rejteket. Ha szerencsétek van, pont találkoztok velük :) [Geoládák v3.12.10]

Schlégl 2022.07.29 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pocter 2022.07.28 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kata Balázs 2022.07.22 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Csak egy papírlap van benne, logbook nálunk sem volt, így nem tudtuk pótolni. [Geoládák v3.12.10]

BenceNóri 2022.07.17 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

RezsoBacsi 2022.07.16 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A vár kiállítás elég gagyi. Környezete is lehetne rendezettebb. [Geoládák v3.12.5]

Klári1 2022.07.16 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi a rejtést!

Zolee és a mókusok 2022.07.15 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1159 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]